Αντιφασιστική Φρουρά: 200 Χρόνια Ελληνικού Κράτους – Η Μαύρη Βίβλος του Ελληνικού Καπιταλισμού


post image

Μια ανθολογία άρθρων – θέσεων με αφορμή την επέτειο του 1821 και τα στρατηγικά εθνικιστικά αφηγήματα

Το 2021 κλείνουμε 200 χρόνια από την Ελληνική εθνική επανάσταση και ήδη ο αστισμός προετοιμάζεται για ένα «βομβαρδισμό» εθνικιστικής προπαγάνδας. Η νέα οικονομική ύφεση συνδυάζεται με ένα νέο κύμα «εθνικής ομοψυχίας» ενάντια στην «αόρατη πανδημία» και τον «προαίωνιο» τουρκικό κίνδυνο. Ανορθολογιστικά επιχειρήματα επιχειρούν να συντάξουν την εργατική τάξη και τη νεολαία στο άρμα της εθνικής αφήγησης ενάντια στους «εχθρούς της κοινωνίας». Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχουν συνταχθεί οι «φίλοι του έθνους» αλλά ο αντιτουρκισμός, ο αντικομμουνισμός, η ισλαμοφοβία, χτίζονται εδώ και αιώνες. Ο μύθος της «ψωροκώσταινας» και του ανάδελφου έθνους, επιχειρούν να δημιουργήσουν την υποταγή των πληβείων τάξεων στις επιλογές της αστικής τάξης.

Στην Αντιφασιστική Φρουρά στους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε μια σειρά κειμένων με πολλαπλά θέματα. Βασικός πυρήνας είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών, αξιακών θέσεων του ελληνικού αστισμού. Η εθνικιστική εσωτερική και εξωτερική πολιτική, η αντιμετώπιση των μουσουλμάνων και των εθνικών μειονοτήτων, η αντικομμουνιστική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, ο ρόλος των ναζί και χουντικών στη μετα-Κατοχική και Μεταπολιτευτική κρατική μηχανή και η οικονομική & γεωστρατηγική εξέλιξη της ελληνικής αστικής τάξης μέσα στο διεθνές σύστημα καπιταλιστικής ανάπτυξης αυτούς τους 2 αιώνες, είναι από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Φυσικά, θα υπάρχει ιδιαίτερη τοποθέτηση για την ίδια τη φύση της ελληνικής επανάστασης και τον αντιδραστικό ρόλο που έπαιξε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στις δημοκρατικές επαναστάσεις των Βαλκανίων.

Σημαντική συνεισφορά θα προσφέρουν σύντροφοι με δεκαετίες επεξεργασιών στα πλαίσια του αντικαπιταλιστικού και διεθνιστικού κινήματος. Ο Δημήτρης Λιβιεράτος και ο Δημήτρης Κουσουρής έχουν προσφερθεί να γράψουν για την Αντιφασιστική Φρουρά και δεν θα είναι μόνο αυτοί. Ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο πλέγμα ταξικής, διεθνιστικής ανάλυσης ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω το διάλογο για την Κομμουνιστική στρατηγική.

ΟΡΜΑ - Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License