(Θεσσαλονίκη) Πορεία για την Μόρια και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες

Η φωτιά ήρθε να αναδείξει για άλλη μια φορά τι σημαίνει θανατοπολιτική του κράτους. Να αναδείξει τι συμβαίνει με τους “αόρατους” αυτής της κοινωνίας. Μέχρι η εξουσία να μην μπορεί να αποφασίζει για το ποια ζωή αξίζει να βιωθεί και ποια όχι, αγώνας για έναν κόσμο με αλληλεγγύη, χωρίς φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καλούμε και στηρίζουμε την πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη 15/9 στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης με τους/τις μετανάστ(ρι)ες είμαστε μαζί.

post image

Στην Μόρια κάηκε και το τελευταίο απομηνάρι (απ)ανθρωπιάς

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Μόρια στέκεται εδώ και χρόνια για να μας υπενθυμίσει τι σημαίνουν οι έννοιες γυμνή ύπαρξη, ο θανάτος, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, ο εξευτελισμός της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και για κάποιους/ες η βαριά λέξη της ντροπής. Για την αποτυχημένη πολιτική κράτους με την ανοχή και την συνεργεία της Ε.Ε πλάι με την Τουρκία. Ένα σχέδιο αποτυχημένο από την αρχή μέχρι το τέλος με όλες τις κυβερνήσεις να στριμώχνουν χιλιάδες ανθρώπους σε νησιά και σε κέντρα κράτησης-φυλακές με τους πρόσφυγες και τις μετανάστ(ρι)ες να βρίσκονται στην μέση μαζί με τους ντόπιους πληθυσμούς. 20000 άτομα μέσα σε έναν χώρο για μόλις 3000. Χρόνια τώρα όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύσουν οι δημιουργοί και συνένοχοι στο έγκλημα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασυνόδευτα ανήλικα, αιτούντες άσυλο, μετανάστ(ρι)ες, οικογένειες ολόκληρες παγιδευμένες μέσα στην θανατοπολιτική του κράτους. Παγιδευμένοι στον θάνατο λόγω των συμφερόντων. Η κατάσταση με την εκδήλωση της πανδημίας υπό τον φόβο ενός κρούσματος τους βρήκε μέσα στην πλήρη αδιαφορία του κράτους για κάθε ζωή, με στήμενα παραπήγματα να φτάνουν όλο και πιο μακρυά ως εφήμερη λύση στις ελλειπείς υποδομές “φιλοξενίας” του ελληνικού κράτους. Εικόνες πλήρης γκετοποίησης με τις παραβιαστικές συμπεριφορές να γιγαντώνονται όλο και περισσότερο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Στόχος του κράτους; Ο εχθρός είναι ο ξένος. Αυτό είναι το μήνυμα κράτους και Ε.Ε και φρόντισε να γίνει κατανοητό με κάθε πιθανό τρόπο. Στήνοντας ένα ολόκληρο πολεμικό σκηνικό στα σύνορα με μόνο στόχο ανθρώπινες ζωές, αδιαφορώντας και χτυπώντας όποιον/α έχει την ιδιότητα του μετανάστη ή του πρόσφυγα, κρύβοντας τους από τα μάτια της κοινωνίας. Η πλήρης αδυναμία εύρεσης ενός σχεδιασμού διαχείρισης από πλευράς Ε.Ε και ελληνικού κράτους οδήγησε στα μονοπάτια του εκφασισμού των τοπικών κοινωνιών.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ως Αντιεξουσιασική Κίνηση προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλευρό των κατατρεγμένων και χωρίς στήριξη ανθρώπων από την πρώτη στιγμή. Σταθήκαμε στην Μυτιλήνη πλάι με συντρόφους/ισσες απέναντι από τους φασίστες και ξεκινήσαμε διεθνή καμπάνια στήριξης τόσο του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒιοΜε όσο και των ανθρώπων που είχαν αφεθεί πλήρως στην τύχη τους εν μέσω πανδημίας, χωρίς ιατροφαρμακετική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης και με lock down στέλνοντας σαπούνια από το εργοστάσιο. Ως μία ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης και έμπρακτης βοήθειας.

Το κράτος προσπαθεί για άλλη μια φορά να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την μεγαλύτερη ντροπή της ιστορίας του 21ου αιώνα που είχε στηθεί στην περιοχή της Μόριας. Στοχεύοντας πάλι τις ζωές που δεν αξίζει να βιωθούν συμφώνα με τις επιταγές του. Οι ερωτήσεις για το πως άρχισε η φωτιά απλά πέφτουν στο κένο σε σχέση με την πραγματική, τραγική κατάσταση εντός του camp που το κράτος διαφημίζει ως φιλοξενία. Με κρούσματα κορωνοιού μόνοι, μόνες χωρίς γιατρό αφημένοι και αφημένες στην μοίρα τους σε lockdown.

Η φωτιά ήρθε να αναδείξει για άλλη μια φορά τι σημαίνει θανατοπολιτική του κράτους. Να αναδείξει τι συμβαίνει με τους “αόρατους” αυτής της κοινωνίας. Μέχρι η εξουσία να μην μπορεί να αποφασίζει για το ποια ζωή αξίζει να βιωθεί και ποια όχι, αγώνας για έναν κόσμο με αλληλεγγύη, χωρίς φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Καλούμε και στηρίζουμε την πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη 15/9 στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης με τους/τις μετανάστ(ρι)ες είμαστε μαζί.

Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΣΥΝΟΡΑ, ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΑΧΤΕΣ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Aνοιχτή συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00 στο Infolibre, Φ. Δραγούμη 4 Ροτόντα)

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License