Οι μέρες που ήρθαν

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις καταλήψεις Rosa Nera, Libertatia και Terra Incognita και στον προσφυγικό πληθυσμό της Μόριας που απελευθερώθηκε, έστω προσωρινά, από τα βασανιστήρια της απολίτιστης Ευρώπης.

Οι μέρες που ήρθαν

Τη σκέψη σας που νείρεται

πάνω στο πλαδαρό μυαλό σας

σάμπως ξιγκόθρεφτος λακές

σ' ένα ντιβάνι λιγδιασμένο,

εγώ θα την τσιγκλάω

επάνω στο ματόβρεχτο κομμάτι της καρδιάς μου.

Φαρμακερός κι αγροίκος πάντα

ως να χορτάσω χλευασμό.

Βλ. Μαγιακόφσκι

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πλέον ξεκάθαρες και για τα πιο ανυποψίαστα και αθώα μάτια. Η τριπλή κρίση σοβεί κάτω από τις επευφημίες των ξιγκόθρεφτων λακέδων των ΜΜΕ που υφάρπαξαν εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος και ενός αντιπολιτευτικού λόγου που απλώς μιλά για ανικανότητα και περιμένει στη γωνία να δρέψει την απογοήτευση του εκλογικού κοινού. Η οικονομική ύφεση, η υγειονομική κρίση και η κούρσα εξοπλισμών και τσαμπουκάδων του παραλόγου ανάμεσα σε δύο τείνοντα προς την απολυταρχία γειτονικά κράτη είναι το παρόν και το άμεσο μέλλον μιας κοινωνίας που μπροστά σε φαινόμενα, τα οποία δεν μπορεί να κατανοήσει, πόσω μάλλον να ελέγξει, στρέφεται προς τη συνωμοσιολογία και την άκριτη επικρότηση του δόγματος της ασφάλειας ως του μοναδικού καταφυγίου των αποκαμωμένων και αποσβολωμένων ψηφοφόρων.

Η κυβέρνηση αυτοεπαίρεται για να καλύψει την ένδεια του δημόσιου συστήματος υγείας και όταν αυτή πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από προπαγάνδες αποδίδεται σε ατομικές ευθύνες και στην ανυποταξία των πολιτών. Έτσι αντιμετωπίζεται η πανδημία.

Η πρόσληψη χιλιάδων μπάτσων, η επίταση της ήδη αναβαθμισμένης καταστολής, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η ελαστικοποίηση και ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων, η φίμωση διαδηλώσεων και η δικαστική αυθαιρεσία αποτελούν τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης που αναζωπυρώνεται μετά από 10 χρόνια λιτότητας, ανεργίας και επισφάλειας.

Οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, οι πολεμοχαρείς απαντήσεις σε εξίσου γελοίες διεκδικήσεις, η άφρων αγορά όπλων, αεροπλάνων και λοιπών εφοδίων και η ανερυθρίαστη παράσυρση μιας φοβισμένης κοινωνίας σε εθνικισμούς που απλώς την αποπροσανατολίζουν από τη δυσβάσταχτη καθημερινότητά της είναι ο λεγόμενος χειρισμός των εξωτερικών θεμάτων.

Μέσα σε όλα αυτά, το τάισμα με τον σανό της εθνικής ομοψυχίας, η κατασκευή εχθρών όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και η αυταρχικοποίηση του κοινωνικού και πολιτικού πεδίου συνοδεύονται από το αναγκαίο για την κυβέρνηση και τους φοβικούς τηλεθεατές κλείσιμο κάθε εστίας αντίστασης και αλληλεγγύης. Η εκκένωση της Rosa Nera στα Χανιά για να παραδοθεί στα νύχια ανθρώπου του εκλεκτού περιβάλλοντος του μητσοτακέικου, η σύλληψη 12 ατόμων που εκτελούσαν εργασίες ανοικοδόμησης στην καμένη από τους φασίστες κατάληψη Libertatia, η εκκένωση της Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη, χώρων με ιστορία και ανεξάντλητα αποθέματα αλληλέγγυας δράσης στο παρόν, δεν αποτελούν απλώς την καταστολή του λεγόμενου εσωτερικού εχθρού, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν το πώς αντιλαμβάνονται οι κανίβαλοι της κυβέρνησης την κοινωνία, μια κοινωνία ατομίκευσης και ιδιώτευσης, χωρίς συλλογικές λύσεις, αγώνες και δράσεις, χωρίς αλληλεγγύη, μια κοινωνία προνομιακό χώρο για κάθε λογής φασίστες που πάντοτε βυσσοδομούν ενάντια σε κάθε τι δημιουργικό και ανθρώπινο. Το παράδειγμα είναι εύκολα ανακλήσιμο: αντί να συλληφθούν οι φασίστες που έκαψαν έναν πολιτικό χώρο πολιτισμού και αλληλεγγύης, συλλαμβάνονται αυτοί που τον ξαναχτίζουν. Αντί να συλληφθούν οι πολεμοκάπηλοι που κυνηγούν προσφύγισσες με τα παιδιά στα χέρια και ονειρεύονται μάχες στο Αιγαίο, λες και λίγο αίμα έχει χυθεί εκεί τα τελευταία χρόνια, καταστέλλουν κάθε πηγή αντίστασης στη βαρβαρότητα και φροντίδας για τον συνάνθρωπο.

Δεν είναι κάθε φωτιά κακή όμως. Η φωτιά που έκαψε ένα από τα Άουσβιτς του 21ου αιώνα, τη Μόρια, είναι η λυτρωτική υπόδειξη του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσουμε: φωτιά και τσεκούρι σε κάθε ψήγμα ολοκληρωτισμού και φασισμού απ’ όπου και αν προέρχεται και χτίσιμο στεγών αυτοοργάνωσης, πολιτικής και κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης και πολιτισμού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις καταλήψεις Rosa Nera, Libertatia και Terra Incognita και στον προσφυγικό πληθυσμό της Μόριας που απελευθερώθηκε, έστω προσωρινά, από τα βασανιστήρια της απολίτιστης Ευρώπης.

Παραμένουμε ακλόνητοι στη θέση μας στον χώρο του Κ*Βοξ, όσες σφαίρες κι αν ρίξουν οι μαφιόζοι και όσες επιθέσεις κι αν κάνει το άλλο, το δεξιό χέρι του υπουργού ΠΡΟΠΟ, οι απασφαλισμένοι ταγματασφαλίτες της αστυνομίας, κάνοντας αυτό που ξέρουμε εδώ και ακριβώς 7 χρόνια, φαρμακεροί και αγροίκοι.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License