Παρέμβαση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ενάντια στην υποβάθμιση της To.M.Y και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ενάντια στην υποβάθμιση της Τοπικής Μονάδας Υγείας Κεραμεικού (To.M.Y) και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού. ΥΓΕΙΑ-ΤΡΟΦΗ-ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ.

post image

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 το πρωί πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση χρηστών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού παρέμβαση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας) ενάντια στην υποβάθμιση και την υποστελέχωση της Τοπικής Μονάδας Υγείας Κεραμεικού (To.M.Y) και του Κέντρου Υγείας (που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο με το παλιό ΙΚΑ -τώρα ΕΦΚΑ- στην αρχή της Κειριαδών στα Κάτω Πετράλωνα).

Τόσο η Το.Μ.Υ. όσο και το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού λειτουργούν με ελάχιστους γιατρούς και από τις αρχές του καλοκαιριού, αμέσως μετά την περίοδο της καραντίνας, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμισή τους. Κατά τη διάρκεια της μαζικής παρέμβασης συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του κτηρίου, μοιράστηκαν κείμενα και συναντηθήκαμε με την υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (Γιαννούλα Νταβώνη), από την οποία απαιτήσαμε να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις γιατρών.

Όχι στην υποβάθμιση της Τοπικής Μονάδας Υγείας Κεραμεικού (To.M.Y) και του του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού

ΥΓΕΙΑ-ΤΡΟΦΗ-ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα askpthk.espivblogs.net

Οχι στην υποβάθμιση της Τοπικής Μονάδας Υγείας Κεραμεικού (To.M.Y)

Η ΤΟΜΥ Κεραμεικού λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή Πετραλώνων-Ταύρου-Βοτανικού-Θησείου-Κεραμεικού, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας (διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, εκμάθηση δεξιοτήτων διαχείρισης νόσων, μαθήματα θηλασμού σε εγκύους, παρεμβάσεις πρόληψης στην κοινότητα κ.α.) με άξονα την δι-επαγγελματική ομάδα υγείας (οικογενειακοί γιατροί, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνική λειτουργός). Σε αυτό το χρονικό διάστημα και παρά τα όποια προβλήματά της, έχει διεκπεραιώσει πάνω από είκοσι χιλιάδες επισκέψεις εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, ντόπιων και μεταναστών.Εδώ και μερικούς μήνες ωστόσο, ως χρήστες των υπηρεσιών της ΤΟΜΥ και κάτοικοι αυτής της περιοχής, διαπιστώνουμε τη σταδιακή υποβάθμισή της, αφού το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που αποχώρησε, δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Αυτή η υποβάθμιση έχει ενταθεί ειδικότερα μέσα στην κρίση της πανδημίας, όταν η δομή έμεινε μ’ ένα μόνο γιατρό, που καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των εγγεγραμμένων χρηστών και μάλιστα σε συνθήκες που οι ανάγκες μας ως ασθενών έχουν πολλαπλασιαστεί. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο ψεύτικη φαντάζει η οδηγία του ΕΟΔΥ να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας κι όχι στα νοσοκομεία, με το πρώτο σύμπτωμα βήχα, ή πυρετού, όταν υπάρχει ένας γιατρός για 7000 εγγεγραμμένους στη δομή. Αυτή η κατάσταση αν συνεχιστεί θα οδηγήσει στο σταδιακό μαράζωμα της δομής, στο κλείσιμο της και στη διοχέτευση των χρηστών είτε προς τον ιδιωτικό τομέα για όσους μπορούν να βρουν χρήματα να πληρώνουν, είτε στη μιζέρια και στην απουσία στοιχειώδους περίθαλψης για όλους τους υπόλοιπους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αγωνιστούμε για να φρενάρουμε αυτή την εξέλιξη.

Απαιτούμε κατ’ αρχήν: Την πλήρωση των κενών θέσεων των τριών γιατρών της δομής, με νέους γιατρούς που θα πιστεύουν στο όραμα μιας δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα θέτουν δηλαδή σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των χρηστών των υπηρεσιών της ΤΟΜΥ και θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες περίθαλψης. Τη στελέχωση της ΤΟΜΥ με το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό που λείπει (νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας, κοινωνική λειτουργός), ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διπλές βάρδιες της δομής, η εύρυθμη λειτουργία της και οι πολύπλευρες παρεμβάσεις στην κοινότητα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

Δηλώνουμε ότι σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας και την ισότιμη πρόσβαση όλων σ’ αυτές, χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φύλου, φυλής, εθνικότητας.

Συνέλευση χρηστών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License