Η Κατάληψη Rosa Nera θα στοιχειώνει για πάντα τα κατασταλτικά βήματα του κράτους και των αφεντικών! Τα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωή!

Τα ξημερώματα στις 5/9 αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν την Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Μέσα στην κατάληψη συλλαμβάνονται 16 άτομα, εκ των οποίων τα 5 είναι μετανάστες που διέμεναν στο κατειλημμένο κτήριο. Αλληλέγγυος κόσμος που έσπευσε άμεσα στο σημείο δέχθηκε επίθεση από χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης που έριξαν οι μπάτσοι προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά την εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera ακολούθησαν δυναμικές πορείες αλληλεγγύης στην κατάληψη με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, καταδεικνύοντας στη δημόσια σφαίρα, στο κράτος, στους κατασταλτικούς και προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του πως η υπεράσπιση της συγκεκριμένης κατάληψης είναι συλλογική υπόθεση της κοινωνικής βάσης του νησιού. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 3000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κεντρική πορεία αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά (πόλη 55000 κατοίκων), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/9. Στις 10/9 είχε προηγηθεί συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο των Χανίων ως ένδειξη εναντίωσης στην εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera και στα επενδυτικά σχέδια ντόπιων επιχειρηματιών και της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Χανίων.

Το επί 23 χρόνια εγκαταλελειμμένο κτήριο στον λόφο Καστέλι, στο λιμάνι των Χανίων, μετατράπηκε σε κατειλημμένο ελεύθερο κοινωνικό χώρο το 2004. Οι καταληψίες επισκεύασαν με συλλογική εργασία και αλληλεγγύη το ερειπωμένο κτήριο που χτίστηκε το 1880, διατηρώντας με σεβασμό τα ιδιαίτερα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά του κτηρίου ως οργανικού τμήματος της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η Κατάληψη Rosa Nera αποτελούσε ένα απελευθερωμένο έδαφος ανοικτό στο αντικαπιταλιστικό κίνημα και την κοινωνία των Χανίων, ένα δραστήριο εργαστήρι κοινωνικών και ταξικών αγώνων, μία κοινότητα αλληλεγγύης για τους εκμεταλλευόμενους και τους απόκληρους, ένα πολιτικό και πολιτιστικό κύτταρο που έσφυζε από ζωή, δημιουργία και ανιδιοτελή προσφορά στους καταπιεσμένους. Στην κατάληψη λειτουργούσαν οι συλλογικές δομές της κουζίνας, του αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου, της δανειστικής βιβλιοθήκης, του χαριστικού παζαριού και του παιδότοπου. Η κατάληψη διέθετε, επίσης, δομές συγκατοίκησης και φιλοξενίας. Στην Κατάληψη Rosa Nera πραγματοποιούνταν συχνά θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνελεύσεις.

Ήδη από το 2017 είχε δρομολογηθεί η διαδικασία για την εκκένωση και την επιχειρηματική ιδιοποίηση του κτηρίου που στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Κατάληψη Rosa Nera. Επικεφαλής της επίθεσης ενάντια στην κατάληψη τέθηκε εξαρχής ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Χανίων και νυν Υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Διγαλάκης. Ήδη από τότε ο Διγαλάκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχειακών-τουριστικών επιχειρήσεων στα Χανιά, μεσολάβησε, για να αποδοθεί το κτήριο της κατάληψης στην εταιρεία Belvedere, για να το μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο για τα δικά της συμφέροντα και κέρδη. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι το κράτος και το κεφάλαιο χτύπησαν για άλλη μία φορά συντονισμένα, για να απαλλοτριώσουν ακόμη ένα κομμάτι πραγματικά δημόσιου και κοινωνικού χώρου και να προωθήσουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ολίγων και των εκλεκτών.

Η πολυμέτωπη επίθεση στον κόσμο του αγώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του κράτους και συνάδει άρρηκτα με την ένταση της ταξικής λεηλασίας της κοινωνικής βάσης. Οι εκκενώσεις και οι επιθέσεις στις καταλήψεις φαίνεται πως ιεραρχούνται υψηλά στην κατασταλτική ατζέντα του κράτους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εκκενώθηκε στη Θεσσαλονίκη η Κατάληψη Terra Incognita, ενώ πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις συντρόφων και συντροφισσών που πραγματοποιούσαν εργασίες για την αποκατάσταση της σκεπής στην Κατάληψη Libertatia. Το κράτος δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές και την ανοχή των καταπιεσμένων εξαπολύοντας κατά της χειμαζόμενης κοινωνικής βάσης τη μία σφοδρή επίθεση μετά την άλλη. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία με όπλο του την καταστολή, ενώ ταυτόχρονα επενδύει συστηματικά στην ιδεολογική χειραγώγηση και την πειθάρχηση των μαζών μέσω ποικίλων διαύλων και μηχανισμών που υπάγονται στην εξυπηρέτηση των κρατικών και καπιταλιστικών συμφερόντων, για να στρέψει μερίδες του κοινωνικού συνόλου προς τη συντήρηση και την αντίδραση. Τη στιγμή, λοιπόν, που περιστέλλονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακρόχρονους συλλογικούς αγώνες, εν μέσω μιας σφοδρής καπιταλιστικής και υγειονομικής κρίσης και οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το κράτος θέτει σε εφαρμογή τη στρατηγική της προληπτικής αντιεξέγερσης, εντείνοντας τους όρους καταπίεσης, καταστολής και ενσωμάτωσης της κοινωνικής βάσης, με απώτερο σκοπό να μην «ανοίγει ρουθούνι» για τα βάρβαρα αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα που ψηφίζονται και εφαρμόζονται, για να παραμείνουμε καθηλωμένοι στη μοιρολατρία, την ιδιώτευση και την ανάθεση, για να μην εξεγερθούμε και να μην επαναστατήσουμε. Οι κυρίαρχοι είναι, όμως, γελασμένοι, αν νομίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα ευοδωθούν.

Οι μαζικότατες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά και οι λοιπές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις ανά την ελλαδική επικράτεια στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στο κράτος και τους καπιταλιστές. Αυτές οι ενθαρρυντικές κινήσεις διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως η υπεράσπιση των καταλήψεων είναι συλλογική υπόθεση της αγωνιζόμενης κοινωνικής βάσης και αποτελεί ένα καλά οχυρωμένο μετερίζι αγώνα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλλουμε ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην ανασύνταξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, ώστε να θέσουμε έναν συλλογικό φραγμό στις αντικοινωνικές και αντεργατικές επιθέσεις του κράτους και των αφεντικών. Να μην επιτρέψουμε τη συντριβή της τάξης μας, να προασπίσουμε τις δομές και τις κοινότητες του αντικρατικής και αντικαπιταλιστικής πάλης, να πυκνώσουμε οργανωτικά τις τάξεις του επαναστατικού ταξικού κινήματος, για να αντεπιτεθούμε στους δυνάστες των ζωών μας και να οικοδομήσουμε συλλογικά έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ – ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA:

ΠΕΜΠΤΗ 17/9, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

Site: anarchist-federation.gr

email: anarchist-federation@riseup.net

Twitter: twitter.com/anarchistfedGr

Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015

Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License