post image

Στις 17/8 εκκενώνεται η κατάληψη Terra Incognita στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στις 5/9 εκκενώνεται η Rosa Nera στα Χανιά, με σκοπό την εξουδετέρωση πεδίων αγώνα που ενισχύουν έμπρακτα το ανταγωνιστικό κίνημα και την εξυπηρέτηση συμφερόντων του επενδυτικού κεφαλαίου με τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο κτήριο, όπου στεγαζόταν η κατάληψη Rosa Nera.

Όπως σε πολλές άλλες καταλήψεις, έτσι και στη Rosa Nera, λειτουργούσαν δομές στέγασης μεταναστριών και προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν πολιτικά καφενεία και πολιτισμικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών κ.ά. Κατά τη διάρκεια του lock-down, την ίδια στιγμή που οι μπάτσοι έκοβαν πρόστιμα στους αστέγους για "άσκοπη μετακίνηση", η Rosa άνοιγε τις πόρτες της και όπως και στην Terra, δημιουργήθηκαν δομές συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης. Μέσα στις καταλήψεις δεν είναι μόνο οι αυτοοργανομένες δομές αλλά είναι και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που δημιουργούνται. Σχέσεις ισότητας και αλληλεγγύης που αμφισβητούν το αφήγημα του σύγχρονου ατομισμού.

Για μία ακόμα φορά , οι χώροι αυτοί κατέδειξαν πως οι καταλήψεις αποτελούσαν και θα αποτελούν ανέκαθεν εφαλτήρια αγώνα, καλώντας σε πορείες και οργανώνοντας δράσεις αντίστασης στην εντεινόμενη υποτίμηση των ζωών μας, την καταστολή και τη λεηλασία της φύσης.

Ωστόσο, η εκκένωση των δύο αυτών καταλήψεων δεν ήταν αρκετή για τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος ακολούθησε τακτικές καταστολής, με ρίψεις χημικών στον κλειστό χώρο της Rosa, συλλήψεις και ξύλο, τακτικές οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και τις πορείες αλληλεγγύης. Προφανώς, ενώ το κράτος καταρρέει και δε μπορεί να παρέχει τα αναγκαία στην κοινωνική βάση, επιμένει στο δόγμα "νόμος και τάξη".

Η επιλογή εκκένωσης δύο καταλήψεων εν μέσω καλοκαιριού είναι συνήθης πρακτική του κράτους, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να παραδώσει τα εκάστοτε κτήρια στην απραγία ή το επενδυτικό κεφάλαιο όσο το δυνατόν "ομαλότερα". Όσον αφορά το κτήριο της Rosa Nera, αποτελούσε ανέκαθεν διακαή πόθο του τουριστικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην πόλη, κεφάλαιο το οποίο έχει ήδη μετατρέψει τα Χανιά σε μία απέραντη ξενοδοχειούπολη, κάνοντας τα ενοίκια απλησίαστα για φοιτητές και ντόπιες.

Για εμάς, οι εκκενώσεις καταλήψεων δεν αφορούν μόνο τα άτομα και τα εγχειρήματα που στεγάζονταν στο εσωτερικό τους, αλλά εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό καταστολής και αποδυνάμωσης των εστιών αντίστασης κι αγώνα. Μπροστά στην επερχόμενη κρίση, οι καταλήψεις θα αποτελέσουν ξανά (όπως και στην προηγούμενη κρίση) αναχώματα ώστε να μην πληρώσουμε εκ νέου εμείς, οι από τα κάτω. Αν δεν σταθούμε σήμερα ενάντια στις εκκενώσεις με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις μας, το αύριο προδιαγράφεται δυσοίωνο για τους/τις καταπιεσμένους/μένες. Οι εκκενώσεις δεν μας φοβίζουν. Όσο υπάρχει αδικία και καταπίεση, τόσο θα υπάρχουν και οι αγώνες μας.

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA ΚΑΙ TERRA INCOGNITA

Αναρχική συλλογικότητα στα Β/Α Apriori

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License