Αντιπολεμική διαδήλωση επ'αφορμής της άφιξης Πομπέο στην Θεσσαλονίκη

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, έχουμε να αντιτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη και το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης. Στεκόμενοι ενάντια στον ζόφο της καπιταλιστικής δυστοπίας και των σφαγείων που ετοιμάζουν τα κράτη για τους καταπιεσμένους, να οικοδομήσουμε ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα που εχθρεύεται τα κράτη και το κεφάλαιο, παλεύοντας για την πραγματική ειρήνη της ανθρωπότητας, την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Αλληλεγγύη διεθνιστική, κοινωνική επανάσταση σε ολάκερη τη Γη Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών Αντιπολεμική Διαδήλωση, Δευτέρα 28/9 στις 18:00, Αγ. Βενιζέλου Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Κάλεσμα σε αντιπολεμική διαδήλωση επ'αφορμής της άφιξης Πομπέο στην Θεσσαλονίκη

Τις προσεχείς ημέρες έχει προγραμματιστεί η άφιξη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, με επίσκεψη σε Σούδα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη αυτή έρχεται αφενός σε μία ιδιαίτερη συγκυρία στο επίπεδο των διακρατικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με άμεση πλέον εμπλοκή του ελληνικού κράτους, αφετέρου αποτελεί συνέχεια προηγούμενων επαφών και εξελίξεων άμεσα σχετιζόμενων με τις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης.

Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από μία ολοένα και κλιμακούμενη όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, με κύριους πρωταγωνιστές το ελληνικό και το τουρκικό κράτος και τις εκατέρωθεν επιδιώξεις στην κούρσα κατοχύρωσης της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκαν εκατέρωθεν διακρατικά μπλοκ συμφερόντων (βλ. σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με υποστήριξη τρίτων χωρών και αντίστοιχα Τουρκίας - Λιβύης) με στόχο τα όσο δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για τον κάθε σχηματισμό και κάθε κράτος ξεχωριστά.

Αποτέλεσμα αυτής της έντασης ήταν τα επικίνδυνα μιλιταριστικά παιχνίδια, τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με συμμετοχή διαφόρων κρατών, η υπερσυσσώρευση πολυπληθών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιορισμένη έκταση, οι εθνικιστικές κορώνες από επίσημα χείλη και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αποτελεί η ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος ενός πακέτου 10 δις ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως το ελληνικό κράτος τηρεί πιστά τις εξοπλιστικές δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα κράτη που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τον «απαιτούμενο» -από τις ΗΠΑ- πακτωλό χρημάτων, σε σημείο που να αποσπά για τον λόγο αυτό τα «εύσημα» από το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, αξιοποιώντας την εθνικιστική ρητορεία και παροξυσμό, στον δημόσιο λόγο έχει αρχίσει να τίθεται από την κυβέρνηση το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, τόσο ως προς την χρονική του διάσταση με αύξηση της κατά τρεις μήνες, όσο και του εν γένει χαρακτήρα της βάζοντας στο τραπέζι την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, μετά το πέρας του σχολείου, στα πρότυπα μιλιταριστικών κρατών όπως το Ισραήλ.

Η πολιτική αυτή που ακολουθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια πολιτική η οποία έχει στόχο την περαιτέρω πρόσδεση του ελληνικού κρατικού σχηματισμού στο άρμα του ΝΑΤΟ και την αναβάθμισή του σε τοπικό χωροφύλακα και τοποτηρητή των νατοϊκών συμφερόντων στην ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια (βλ. συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και ένταξή της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα και την εναέρια στρατιωτική επιτήρηση του γειτονικού κράτους από το ελληνικό), μέσω της μετατροπής της ελληνικής επικράτειας σε ένα μεγάλο στρατιωτικό κόμβο των ΗΠΑ με την εκχώρηση στρατοπέδων, εγκαταστάσεων, αναβάθμιση των υφιστάμενων, αποθήκευση στρατιωτικών υλικών, νέων εξοπλισμών κ.α.

Η χρονική στιγμή που εξελίσσεται αυτή η συνθήκη βρίσκει τον πλανήτη να βοά από τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται. Από τους δρόμους των μητροπόλεων των ΗΠΑ που για μήνες έχουν γίνει πεδίο μάχης από τη στιγμή της δολοφονίας του G. Floyd, όπου οι εξεγερμένοι παλεύουν ενάντια στα ένστολα κρατικά και παρακρατικά καθάρματα (βλ. τις πρόσφατες δολοφονίες των αντιφασιστών A.Huber και M. Reinoelh), αναγκάζοντας τον Τραμπ να προβεί δημόσια σε διωγμό των αντιφασιστών/αναρχικών, μέχρι τους δρόμους του Παρισιού και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα οικονομικά και εργασιακά μέτρα μεσούσης της πανδημίας του covid-19, και από τα βουνά του Μεξικού με τις εξεγερμένες ζαπατίστικες κοινότητες μέχρι τα σύγχρονα κολαστήρια που επιφυλάσσουν τα κράτη για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, η κοινή συνισταμένη είναι η εναντίωση στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ανεξαρτήτως των διακρατικών ανταγωνισμών, τα κράτη και τα αφεντικά γνωρίζουν τον πραγματικό τους εχθρό απέναντι από τον οποίο είναι έτοιμοι να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφορές τους και να συστρατευτούν όταν υπάρξει ανάγκη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τους καταπιεσμένους που αρνούνται να φέρουν άλλο τις αλυσίδες της υποταγής και κοιτάνε το τέρας στα μάτια, έτοιμοι να αναμετρηθούν μαζί του. Εξού και το τουρκικό κράτος, που φυλακίζει και δολοφονεί τούρκους αντικαθεστωτικούς αγωνιστές στην Τουρκία, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχιση με το ελληνικό το οποίο επιτίθεται σε τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ξυλοκοπεί, τους συλλαμβάνει ή και τους απελαύνει πίσω στον Ερντογάν, όπως έκανε με την επίθεση στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στο τούρκικο προξενείο στις 28/8 στην Θεσσαλονίκη και την επίθεση στις 25/9 σε αντίστοιχη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, έχουμε να αντιτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη και το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης. Στεκόμενοι ενάντια στον ζόφο της καπιταλιστικής δυστοπίας και των σφαγείων που ετοιμάζουν τα κράτη για τους καταπιεσμένους, να οικοδομήσουμε ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα που εχθρεύεται τα κράτη και το κεφάλαιο, παλεύοντας για την πραγματική ειρήνη της ανθρωπότητας, την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Αλληλεγγύη διεθνιστική, κοινωνική επανάσταση σε ολάκερη τη Γη

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών

Αντιπολεμική Διαδήλωση, Δευτέρα 28/9 στις 18:00, Αγ. Βενιζέλου

Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License