Αντισεξιστική Συγκέντρωση στο δικαστήριο Πρεβέζης στις 2/10/2020

Για τη δίκη του Κ.Στεφάνου που δρούσε ανενόχλητος στα Γιάννενα, από τον Οκτόβρη του 2017, παρενοχλώντας σεξοθαλικά κοπέλες.Μόνο 18 από αυτές τις επιθέσεις είναι επίσημα καταγεγραμμένες. Οι επιθέσεις αυτές δεν αφορούν μεμονομένο περιστατικό, καθώς καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παρενοχλητικές/αξουσιαστικές συμπεριφορές. Να δημιουργήσουμε οδοφραγματα απέναντι σε ολες τις μορφές αυτής της σάπιας σεξιστικής πραγματικότητας, εντός και εκτός των κύκλων μας.

post image

Συγκέντρωση στο δικαστήριο Πρεβέζης στις 2/10/2020

Στις 2 Οκτωβρίου του 2020 έχει οριστεί στην Πρέβεζα η δίκη του Κωνσταντίνου Στεφάνου, οοποίος πριν 3 χρόνια δρούσε ανενόχλητος στους δρόμους των Ιωαννίνων, παρενοχλώνταςσεξουαλικά κοπέλες. Το πρώτο δικαστήριο ορίστηκε στις 6/9/19 και από τότε έχει πάρει τρειςαναβολές. Οι επίσημες καταγγελίες στους μπάτσους, αφορούν δεκαεφτά σεξουαλικές επιθέσειςκαι μία απόπειρα βιασμού.

Αυτό δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό που διαδραματίστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων,καθώς πριν κάποια χρόνια έγινε καταγγελία μιας κοπέλας για τον επί χρόνια βιασμό από τονπατέρα της. Παρά την έκταση που πήρε το θέμα στα σοκάκια της πόλης, ο βιαστήςσυγκαλύφθηκε και ξεπλύθηκε από την τοπική κοινωνία, καθώς ‘’τυγχάνει’’ να είναι γνωστόςγιαννιώτης επιχειρηματίας και ευυπόληπτος πολίτης. Τον τελευταίο καιρό επίσης, έχουνγνωστοποιηθεί σεξουαλικές επιθέσεις σε πολλά σημεία της πόλης (κάστρο, θεατράκι, τζαμί,φοιτητικές εστίες κ.α.).

Αυτή είναι η πραγματικότητα της (γιαννιώτικης) πατριαρχικής κοινωνίας που θρέφει βιαστές,σιωπεί και συναινεί. Εν προκειμένω, ο Κ.Σ είναι Έλληνας, κανακάρης, το αγόρι της διπλανήςπόρτας και υπεράνω υποψίας. Ένας ακόμη που θεωρεί το γυναικείο σώμα κτήμα του και πάνταδιαθέσιμο για τις ορέξεις του. H ψυχολογική βία, η σωματική επιβολή μέσω ξυλοδαρμών,βιασμών και δολοφονιών και κάθε εξουσιαστική συμπεριφορά, αποτελούν μια ηχηρήπραγματικότητα. Ο σεξισμός και η πατριαρχία υφίστανται και διαχέονται στην κυρίαρχη λογικήτης κοινωνίας, ως μια κοινά αποδεκτή αλήθεια, ως μια φυσικότητα.

Η πατριαρχία και ο σεξισμός μάς καταπιέζουν όλα.

Τα άτομα άμεσα ή έμμεσα, υποβιβάζονται και κατηγοριοποιούνται με βάση το βιολογικό καικοινωνικό τους φύλο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Πριν καν γεννηθούμεέχουν καθοριστεί τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να υποστηρίξουμε, να αποδεχτούμεκαι να υπάρξουμε μέσα σε αυτά. Σε όλα, μάς επιβλήθηκε να διαχωρίσουμε το αντρικό καιγυναικείο φύλο και να συντηρήσουμε αυτό το δίπολο, τις καταπιέσεις και τα στερεότυπα πουπεριέχει. Γυναίκες ευαίσθητες, ευάλωτες, νοικοκυρές, μητέρες και άντρες σκληροί, στυλοβάτες,κι αρχηγοί.

Όσες περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων καταλήξουν στις δικαστικές αίθουσες,τα άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν για ακόμα μια φορά τον βιαστή-παρενοχλητή τους καιτην ''ιερά δικαστική εξέταση''. Ενώ κατηγορούνται και ενοχοποιούνται για κάθε συνθήκη πουεπικρατούσε πριν και κατά την κακοποίηση, όπως τί φορούσε, αν έπινε αλκοόλ ή/και ανπροκάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο την επίθεση που δέχτηκε, ταυτόχρονα χτίζεται το προφίλτου κατηγορούμενου ως καλό παιδί, Έλληνα, εργαζόμενου, ευυπόληπτου, θρησκευόμενου. Στιςσυνθήκες που ο νόμος και το δικαστήριο φυλακίζουν την 15χρονη κοπέλα στην Κόρινθο πουσκότωσε τον βιαστή της, μας επιβεβαιώνεται ότι η αντίδραση και η αυτοδιάθεση των σωμάτωναπέναντι σε βιαστές-παρενοχλητές ειναι ποινικά κολάσιμη πράξη και βαρύτερη απο τονβιασμό. Η επίθεση στους εξουσιαστές μας, τρομάζει την εξουσία όταν είναι ολική καιανεξέλεγκτη. Τα δικαστήρια συντηρούν την κυριαρχία και την εξουσία και για αυτό δενπεριμένουμε καμία αστική δικαιοσύνη, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, επιτεθόμαστεκαι να αντιτιθόμαστε σε κάθε τι που μας καταπιέζει, με όποιο μέσο. Χέρι που σηκώνεται στασώματά μας θα κόβεται, καμία ανοχή σε σεξιστές και βιαστές.

Να δημιουργήσουμε οδοφράγματα απέναντι σε όλες τις μορφές αυτής της σάπιας σεξιστικήςπραγματικότητας, εντός κι εκτός των κύκλων μας. Να διεκδικήσουμε την ελευθερία τουσώματος και του λόγου μας, την αυθυπαρξία μας.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, συγκέντρωση στο δικαστήριο Πρέβεζας ως ένδειξηαλληλεγγύης στις κοπέλες που δέχτηκαν επίθεση.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΕΞΙΣΤΗ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αντισεξιστική Πρωτοβουλία

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License