«Αγαπητέ πρόσφυγα, εμείς μόνο λέμε την αλήθεια»

Το τελευταίο εξάμηνο με αφορμή την πανδημία του Covid19, η ήδη άθλια κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας χειροτέρεψε. Η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από κράτος και τοπικούς φορείς, επέφεραν τόσο την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης (μείωση των συσσιτίων, έλλειψη ειδών υγιεινής), όσο και τον πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τους, θέτοντας υπό καθεστώς καραντίνας 13.000 πρόσφυγες στοιβαγμένους σε μια δομή χωρητικότητας 3.500 ατόμων.

post image

Το τελευταίο εξάμηνο με αφορμή την πανδημία του Covid19, η ήδη άθλια κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας χειροτέρεψε. Η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από κράτος και τοπικούς φορείς, επέφεραν τόσο την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης (μείωση των συσσιτίων, έλλειψη ειδών υγιεινής), όσο και τον πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τους, θέτοντας υπό καθεστώς καραντίνας 13.000 πρόσφυγες στοιβαγμένους σε μια δομή χωρητικότητας 3.500 ατόμων.

Μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Μόρια, οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στο δρόμο. Η αντοχή τους δοκιμάζεται από την πείνα, τη δίψα, τη ζέστη και την αδυναμία πρόσβασης στα βασικά αγαθά για την υγεία και την επιβίωσή τους. Το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Καρά Τεπέ το οποίο προωθείται ως μόνη και μοναδική επιλογή και λύση ανοίγει το δρόμο για τις κλειστού τύπου δομές που από καιρό εξαγγέλλει η κυβέρνηση και πλέον αντιμετωπίζεται και από τους ίδιους τους πρόσφυγες με καχυποψία και αντίδραση.

Νομίζουν ότι 20 φυλακές θα αποτρέψουν 20.000 εγκλείστους ανθρώπους από εξεγέρσεις. Όσο όμως υπάρχουν οι δομές-κολαστήρια και οι πρόσφυγες δεν βλέπουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους και τις οικογένειες τους, η περιθωριοποίηση και η δαιμονοποίηση στα πρόσωπα τους όλο και θα μεγαλώνει με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο της κυβερνητικής και ευρωπαϊκής αναλγησίας.

Για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ βρήκαν πάτημα για να ενισχύσουν την ρητορική μίσους και την κυβερνητική προπαγάνδα ως προς τους «αλλόθρησκους» και τους ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας και κουλτούρας με το να τους ρίξουν την ευθύνη για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Η ακροδεξιά-φασίζουσα επιχειρηματολογία, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, βρίσκει την ευκαιρία να επιβάλει την παρουσία της στο δημόσιο χώρο και λόγο. Κατά αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται ο εκφασισμός των κοινωνιών και ο φόβος του διαφορετικού είτε αυτό είναι γλώσσα, χρώμα ή κουλτούρα.

Ενδιαφέρονται να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όμως δεν θα πούνε κουβέντα για το ότι μέσα στη φυλακή που οι ίδιοι δημιούργησαν υπήρχαν πολλά και δυσανάλογα του πληθυσμού κρούσματα αποτέλεσμα της παντελούς αδιαφορίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων και της απουσίας ουσιαστικών προσπαθειών αντιμετώπισης των κρουσμάτων αυτών όταν τελικά προέκυψαν. Αυτό το μόνο που επιβεβαιώνει είναι την αντίληψη τους ότι η ζωή του πρόσφυγα δεν έχει καμιά αξία. Επίσης, ακόμα ένας χειμώνας έρχεται χωρίς καμιά αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων αυτών λες και η επιθυμία τους όταν έφευγαν από τις χώρες τους ήταν να βρεθούν σε ένα κλειστό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου. Αντίθετα, αίτημα τους όλο αυτό το διάστημα είναι η ελευθερία τους.

Όλες αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης συντηρούν και ανανεώνουν την ψυχολογική και σωματική βία την οποία έχει επανειλημμένα βιώσει ο μετανάστης/ πρόσφυγας εισάγοντας τον καθένα από αυτούς σε ένα καθεστώς ανυπαρξίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μάιο του 2020 τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες υποχρεούνται σε διάστημα 30 ημερών από την επίδοση της απόφασης αναγνώρισης του προσφυγικού τους καθεστώτος να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια βάσει των οποίων η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να πάρει παράταση γίνονται όλο και πιο ανελαστικά, αφήνοντας ακόμα και ανθρώπους κοινωνικά ευάλωτους (μονογονεϊκές οικογένειες, ψυχικά πάσχοντες και άτομα με ιατρικά προβλήματα) απροστάτευτους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από 1η Ιούνη η κυβέρνηση αποφάσισε την έξωση 11.237 ανθρώπων από τους χώρους διαμονής τους χωρίς να λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα για το επόμενο βήμα και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Σε μέρη σαν τη Μόρια, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία, καθώς το πλέον απαξιωμένο κομμάτι του πληθυσμού, οι αόρατοι αυτής της κοινωνίας στερούνται όχι μόνο τις στοιχειώδεις παροχές και δικαιώματα, όπως αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, περίθαλψης, εκπαίδευσης ακόμα και σίτισης αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

Άνθρωποι χωρίς χαρτιά, χωρίς ονόματα και τέλος δίχως ζωές προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και της φτώχειας και πεθαίνουν, προσπαθώντας να κερδίσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Η ικαριακή κοινωνία όπως έχει δείξει και με τους εξόριστους ήταν, είναι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι μια κοινωνία που στηρίζει ηθικά, πολιτικά και πρακτικά τους κατατρεγμένους και βλέπει με μια διαφορετική ματιά τα κοινωνικά φαινόμενα. Ειδικά στα γεγονότα που συμβαίνουν ακριβώς δίπλα μας περιμένουμε ότι ο ικαριακός λαός θα είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας έτσι ώστε να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη φωνή της αλληλεγγύης.

Έχουμε τη γνώση από μεριά μας ότι η συλλογή πραγμάτων και η αποστολή τους στους πρόσφυγες είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε και ότι σίγουρα δεν είναι η λύση του προβλήματος. Οι άνθρωποι αυτοί ζητάνε την ελευθερία τους και οι πολιτικές που τους στερούν αυτό το δικαίωμα, είναι αυτές που πρέπει να μας κάνουν να είμαστε μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα. Αλληλεγγύη στις μετανάστριες και τους μετανάστες, στεκόμαστε δίπλα τους στις εξεγέρσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση όλων των ανθρώπων.

-Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Να μην μείνει κανένας άνθρωπος και καμία οικογένεια στο έλεος της πείνας, της αστεγίας και της εξαθλίωσης.

-Πραγματικές πολιτικές ένταξης που θα εξασφαλίζουν πλήρη δικαιώματα και πρόσβαση σε υγεία, στέγη, παιδεία. Τα κλειστά κέντρα δεν μπορεί να είναι λύση.

-Όχι στις πολιτικές που γεννούν και συντηρούν την προσφυγιά.

Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License