Καταγγελία εργαζομένου Coocoomela grill


Είναι γνωστό ότι τα αφεντικά ποτέ δεν ήταν, ούτε είναι και ούτε θα είναι με το μέρος μας. Συνεχώς οι καταγγελίες για την εξουσιαστική ασυδοσία τους εις βάρος των εργαζομένων πληθαίνουν και με την πανδημία στο παιχνίδι οι εργασιακές συνθήκες ολοένα και δυσχεραίνουν. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι τα αφεντικά στα Εξάρχεια δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα αφεντικα. Αντιθέτως, συχνά εκμεταλλευόμενα την “ελευθεριακή” νοοτροπία που διέπει την περιοχή, βρίσκουν πάτημα για να “νομιμοποιήσουν” και να εντείνουν συνθήκες εκμετάλλευσης, πολλές φορές μάλιστα τρομοκρατώντας τους εργαζομένους με ποταπά μέσα όταν αυτοί αντιδρούν στις άθλιες εκμεταλλευτικές συμπεριφορές τους. Ακόμη κι όταν τα αφεντικά παρουσιάζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους ως “καλά”, γιατί απλά είναι τυπικά και τηρούν τις υποχρεώσεις τους – πληρώνουν στην ώρα τους, κολλάνε όλα τα ένσημα κλπ – δεν παύουν να είναι αφεντικά. Και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχουν καλά αφεντικά. Με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσουν να σώσουν το τομάρι τους κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα παρασιτώντας στους εργαζόμενούς τους. Στην πρώτη δυσκολία δε θα διστάσουν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, απολύοντας εργαζόμενους, μειώνοντας ώρες και μισθούς και αν αυτοί αντιδράσουν θα φροντίσουν να τους τρομοκρατήσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους .

Προφανώς λοιπόν και δε μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά των αφεντικών του Cookoomela grill (Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια και Καλλιγά 6, Γκύζη ). Τα εν λόγω αφεντικά εν μέσω πανδημίας προσπάθησαν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους μειώνοντας προσωπικό, απολύοντας συγκεκριμένα 4 άτομα αρχικά από το κατάστημα του Γκύζη. Επίσης προσπάθησαν να μειώσουν τους μισθούς των διανομέων οι οποίοι όμως και δε δέχτηκαν. Τις έντονες αυτές αντιδράσεις των εργαζομένων ακολούθησε η εκδικητική απόλυση συναδέλφου διανομέα στο Γκύζη, ενώ όταν έγινε παρέμβαση για την απόλυση στο εν λόγω μαγαζί τα αφεντικά ισχυρίζονταν ότι θα “κλείσουν το κατάστημα γιατί δεν έβγαιναν”. Στην πραγματικότητα όμως κράτησαν το κατάστημα χρησιμοποιώντας πλατφόρμες “ενοικίασης διανομέων” όπως η wolt και η e-food ,ενώ παράλληλα έδιωξε και τους τελευταίους δύο διανομείς, ο ένας εκ των οποίων με την απόλυσή του ανακάλυψε ότι τα αφεντικά είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή της σύμβασης του. Στη συνέχεια ασκούσαν ψυχολογική πίεση στη σύντροφο του εκδικητικά απολυμένου διανομέα, που εργαζόταν κι εκείνη στο Cookoomela, ως ψήστρια, στο κατάστημα των Εξαρχείων. Αυτές οι γελοίες πρακτικές συνεχίστηκαν όταν τα αφεντικά μας ζήτησαν στα Εξάρχεια όπου και δούλευα, να υπογράψουμε νέες συμβάσεις με μειωμένους μισθούς. Προφανώς δηλαδή μας ζήτησαν να πληρώσουμε “τα σπασμένα” της πανδημίας. Φυσικά αντιδράσαμε για άλλη μια φορά και τα αφεντικά λάκισαν, μη διστάζοντας να κατηγορήσουν το λογιστή της επιχείρησης πετάγωντάς του το μπαλάκι ότι έκανε αυτός λάθος και οι συμβάσεις δεν είναι σωστές. Ένα μήνα μετά τις τραγελαφικές αυτές καταστάσεις τα αφεντικά προέβησαν στην απόλυση της συναδέλφου όπου είχαν ξεκινήσει το ψυχολογικό πόλεμο, με τη δικαιολογία ότι “δε βγαίνει” και ότι η συνάδελφος “δεν ξέρει καλά τη δουλειά της”. Δηλαδή, μετά από 11 μήνες που η συνάδελφος εργαζόταν στο μαγαζί (και 1 μήνα πριν πάρει την 12μηνη αποζημίωση της ), τα αφεντικά αποφάσισαν ότι οι ικανότητες της δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της επιχείρησης τους. Ενώ η συνάδελφος με την απόλυσή της ανακάλυψε ότι όλο αυτό το καιρό ήταν δηλωμένη ως “καθαρίστρια”, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει , αφού η αρχική σύμβαση είχε αλλάξει ερήμην της . Την απόλυση της συναδέλφου ακολούθησε παρέμβαση ατομικοτήτων και πρώην εργαζομένων που απαίτησαν την επαναπρόσληψή της, όμως τα αφεντικά αρνήθηκαν κατηγορηματικά ισχυριζόμενοι ότι η κοπέλα δεν έχει χαρτιά και δε μπορούν να την επαναπροσλάβουν. Κάτι το οποίο και δεν ισχύει. Μια εβδομάδα δεν πέρασε και μου ανακοινώθηκε η εκδικητική απόλυσή μου από το μαγαζί των Εξαρχείων.

Το κάθε αφεντικό , οι δύο τσιφλικάδες του Cookoomela προσπάθησαν να σώσουν τα τομάρια τους και την επιχείρησή τους με μειώσεις σε μισθούς και προσωπικό.

Τίποτα από όλα αυτά δε με εκπλήσσει όμως. Όπως είπα και πριν δεν υπάρχουν καλά αφεντικά. Τέτοιες συμπεριφορές είναι αναμενόμενες, όχι όμως και αποδεκτές. Δε θα ανεχτούμε κανένα αφεντικό να τραμπουκίζει εργαζόμενους για να σώσει το τομάρι του. Να μη συνηθίσουμε την άκρατη εκμετάλλευση των εργαζομένων από «άναρχοαφεντικά» και μη. Να σπάσουμε την τρομοκρατία των αφεντικών που καταπατά εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις στον εργασιακό χώρο.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

Δ.Α. – Απολυμένος COOKOOMELA GRILL

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License