post image

Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

Την Πέμπτη 01/10, πορευτήκαμε στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με το μπλοκ που κατέβασε ο Αντιεξουσιαστικός Συντονισμός Μαθητ(ρι)ών, Εκπ/κών, Φοιτητριών και Εργαζομένων, στον οποίο και συμμετέχουμε ως συνέλευση.

Το μπλοκ είχε πανό σχετικό με την αλληλεγγύη μας προς τις καταλήψεις και τα αιτήματα των μαθητ(ρι)ών, τα οποία θεωρούμε και δικά μας σε έναν κοινό πανεκπαιδευτικό ταξικό αγώνα μαθητών, φοιτητριών, εργαζομένων εντός και εκτός εκπαίδευσης. Πετάχτηκαν σχετικά τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα, όπως:

 • Τρίμηνες συμβάσεις-διαλείμματα μισά // ποτέ δε θα χωρέσουμε στα σχολικά κλουβιά
 • Για την πανδημία 2 είναι οι λύσεις // αγώνες ταξικοί-χιλιάδες καταλήψεις
 • Η τηλεκπαίδευση είναι καταστολή // με τις μαθήτριες είμαστε μαζί
 • Δεν ανοίγουμε οθόνες-συνεχίζουμε αγώνες
 • Αυτό-αυτό-αυτό είναι σωστό // χιλιάδες καταλήψεις να βάλετε μυαλό
 • Διορισμοί χιλιάδες, τμήματα μισά // τα ταξικά συμφέροντα βάζουμε μπροστά
 • Η τηλεκπαίδευση είναι απεργοσπασία // είναι καταστολή κάθε καταληψία
 • Η τηλεργασία είναι θάνατος // σκατά στην κοινωνία του θεάματος
 • Στα κλουβιά που χτίζετε δε χωράει κανείς // μάθημα χωρις διάλειμμα να κάνετε εσείς
 • Ούτε τηλέ ούτε (και) εκπαί // την αξιολόγηση δεν παίρνουμε αγκαζέ
 • 10 ,100,1000άδες καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης

Ήμασταν εκεί από νωρίς καθώς είχαμε προβλέψει ότι τα μαθητικά μπλοκ που κηδεμονεύονται από το ΚΚΕ (εν αγνοία πολλών μαθητ(ρι)ών που τα ακολουθούν) θα ξεκινούσαν όσο το δυνατόν νωρίτερα την πορεία, για να εξασφαλίσουν αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο: την απομόνωση των μαθητ(ρι)ών από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και την επιβολή ενός κατασβεστικού και απόλυτα ελεγχόμενου χαρακτήρα στην πορεία (πράγμα που δεν επιτεύχθηκε εξ ολοκλήρου, αν σκεφτεί κανείς την «εκρηκτική» απείθεια ορισμένων μαθητών). Διόλου τυχαία, και αυτήν την φορά, παρακάμφθηκε η διαδρομή προς Ομόνοια και τα μπλοκ των μαθητ(ρι)ών που ελέγχει το ΚΚΕ κατευθύνθηκαν απευθείας προς το Σύνταγμα, συμπαρασύροντας και κάμποσα από τα αυτόνομα σχολεία που δεν κατάλαβαν εγκαίρως τι έπαιξε.

Εννοείται πως οι ΚΚέδες αδιαφόρησαν πλήρως που οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να φτάσουν εγκαίρως, δεδομένης της ώρας που τα συνδικάτα τους είχαν κηρύξει στάση εργασίας σε μια εικονική προσπάθεια να μην ρεζιλευτούν τελείως για την μέχρι τώρα απουσία τους.

Τόσο το ΚΚΕ όσο και τα εκπαιδευτικά συνδικάτα έχουν παίξει από τον Μάρτη και μετά ένα βασικό ρόλο στην κρατική διαχείριση της πανδημίας, αυτόν του αριστερού υποστηρικτή του ιατρικού-πειθαρχικού λόγου των «ειδικών» και της τηλεκπαίδευσης, δηλαδή της ψηφιακής επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της αύξησης της επιτήρησης στον δημόσιο τομέα της παιδείας. Τον ρόλο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η σημερινή απόφαση της ΟΛΜΕ να καταδικάσει την τηλεκπαίδευση, αλλά μόνο στα υπό κατάληψη σχολεία, νομιμοποιώντας την έτσι ακόμη περισσότερο σε όλα τα υπόλοιπα. Μιλώντας για καταδικαστική απόφαση της ΟΛΜΕ αναφερόμαστε στις πρόσφατες επιθετικές κινήσεις του κράτους με τις οποίες επιχειρεί να ξεμπερδέψει μια κι έξω με την κατάληψη, το ιστορικό μέσο αγώνα των μαθητ(ρι)ών, με τη νομοθέτηση τηλεμαθημάτων στη διάρκεια των καταλήψεων και πρωτοεισάγοντας τον θεσμό της… τηλε-απουσίας. Προς το παρόν ο αυταρχισμός του μέτρου φαίνεται να έχει αποδώσει με τον αριθμό των καταλήψεων να παρουσιάζει κάμψη.

Στον ιδιωτικό τομέα τον ρόλο του υποστηρικτή της τηλεκπαίδευσης παίζουν τα φροντιστήρια, με την πλήρη συναίνεση, δυστυχώς, των εργαζόμενων σ’ αυτά. Παρόλα αυτά, όπως δείχνουν οι μαθητικές καταλήψεις και οι αντιδράσεις ορισμένων εκπαιδευτικών, το δημόσιο σχολείο είναι εδώ και μήνες ένα πεδίο έντονου, συχνά υπόγειου, αγώνα πάνω σ’ αυτό το καίριο για το κεφάλαιο και το κράτος ζήτημα.

Όπως την Πέμπτη έτσι και χθες Παρασκευή 2/10, βρεθήκαμε ξανά στο δρόμο, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής. Στη συγκέντρωση επί της πλατείας Καισαριανής και στην πορεία που ακολούθησε στις γειτονιές περάσαμε από το Δημαρχείο φτάνοντας μέχρι το υπό κατάληψη λύκειο. Πετάξαμε τρικάκια, κολλήσαμε αυτοκόλλητα και μοιράσαμε την προκήρυξή μας για την πολιτική της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία και παντού (η οποία και επισυνάπτεται).

Τη Δευτέρα στις 5 Οκτωβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση του Αντιεξουσιαστικού Συντονισμού μαθητ(ρι)ών/φοιτητ(ρι)ών/εκπαιδευτικών/εργαζομένων στη Νομική [είσοδος από Μασσαλίας].

Περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία στο blog μας: https://againstbiopowerandconfinement.noblogs.org/post/2020/10/03/mathitikes_poreies_antapokrisi/

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License