ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ GIYAS IBRAHIMOV ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙ-ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο αναρχικός από το Αζερμπαϊτζάν Giyas Ibrahimov συνελήφθη από την Ασφάλεια, κατηγορούμενος για τις αντιπολεμικές του δηλώσεις στις 27/09. (https://www.alerta.gr/archives/8772)

post image

Ο αναρχικός από το Αζερμπαϊτζάν Giyas Ibrahimov συνελήφθη από την Ασφάλεια, κατηγορούμενος για τις αντιπολεμικές του δηλώσεις στις 27/09.

Στο πλέον διαγραμμένο βίντεο ζωντανής αναμετάδοσης που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ibrahimov απαθανατίζει τη στιγμή που οι δυνάμεις της Ασφάλειας μπαίνουν στο διαμέρισμά του, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού), αρνούμενες να του πουν για ποιο λόγο κρατείται.

«Στην αρχή είπαν ότι ήταν από την αστυνομία, μετά είπαν ότι θα με πάνε στο στρατιωτικό γραφείο, τους ζήτησα ένα έγγραφο γι’ αυτό, και είπαν ότι θα με πάνε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας. Δεν έχω πρόβλημα. Πάμε», είπε ο Ibragimov στην κάμερα.

Στο βίντεο, ο Ibragimov αναφέρει ότι ο λόγος για τη σύλληψη του ήταν οι καταγγελίες “πολλών ανθρώπων”, σχετικά με τις αντιπολεμικές του δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του, ο Ibragimov δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο από την ανταλλαγή μηνυμάτων, όπου ένας άντρας του ζητά τον αριθμό τηλεφώνου και την διεύθυνση του.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, ξέσπασε πάλι η επί δεκαετίες σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με δεκάδες νεκρούς. Ενώ οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταγωνίζονται στις πατριωτικές σοβινιστικές τους δηλώσεις, ο Ibrahimov έγινε γνωστός για τις αντιπολεμικές του θέσεις. Ανέφερε ότι πολλοί Αζερμπαϊτζανοί τον καταδίκασαν διαδικτυακά, για τις αντιπολεμικές του δηλώσεις.

«Οι δύο πολίτες που σκοτώθηκαν στο Naftlan ήταν μαθητές απο το 9ο και 7ο σχολείο.»

«Οι ψευδοπατριώτες λένε ότι θέλουν πόλεμο τώρα για να αποτρέψουν τη σύγκρουσης στις μελλοντικές γενιές. Δεν βλέπουν ότι με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπουν τον ερχομό της επόμενης γενιάς.»

Ο Μπαχρούζ Σαμέδοφ, ακτιβιστής από το πολιτικό κίνημα του Αζερμπαϊτζάν «Νίντα», δήλωσε στο OC Media ότι ο Ibrahimov ήταν ίσως το μόνο άτομο που κατέκρινε ανοιχτά τον πρόσφατο πόλεμο.

«Μόλις έφτασαν στο διαμέρισμά του και είπαν ότι κάποιος διαμαρτύρεται για τις δημοσιεύσεις του στο Facebook, η μητέρα του έγραψε επίσης για αυτό στο FB, αυτό είναι πολύ κακό γιατί τώρα είναι εντελώς μόνος και οι άνθρωποι γράφουν δημόσια σχόλια όπως: «Ναι, του αξίζει, πρέπει να σκοτωθεί “, αυτό είναι τελείως ανοησία.”

Ο Ibragimov είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και στο παρελθόν, για τον ακτιβισμό του.

Τον Μάιο του 2016, συνελήφθη μαζί με έναν άλλο ακτιβιστή, τον Μπαράμ Μαμάντοφ, καθότι έκαναν γκράφιτι σε ένα άγαλμα του Χέινταρ Αλίγιεφ, του αείμνηστου εθνικού ηγέτη και πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ.

Την παραμονή της «Ημέρας των Λουλουδιών»: μια εθνική γιορτή αφιερωμένη στα γενέθλια του Χέινταρ Αλίγιεφ, ακτιβιστές έγραψαν «Happy Slave Day» στο Αζερμπαϊτζάν. Στην άλλη πλευρά του βάθρου υπήρχε μια άλλη επιγραφή: “Γαμήστε αυτό το σύστημα!”

Μυστηριωδώς, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, κατασχέθηκαν περισσότερα από 3 κιλά ηρωίνης κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της έρευνας στα διαμερίσματα του Μπαϊράμ Μαμάντοφ και του Giyas Ibrahimov. Σε μια υπόθεση που επικρίθηκε ευρέως από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Mamedov και ο Ibragimov καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 10 ετών με κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών. Το 2019, ο Ibragimov αποφυλακίστηκε με αμνηστία ως πολιτικός κρατούμενος.

Πηγή: FREEDOM

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License