Παρέμβαση ενάντια στη βιομηχανία γούνας

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση έξω από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στην πλατεία Βάθης, ενάντια στη βιομηχανία γούνας και την εκμετάλλευση των ζώων. Πετάχτηκαν τρικάκια, φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα και αναρτήθηκε πανό στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε και φωτογραφίες από την παρέμβαση.

post image

ΓΟΥΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Η βιομηχανία γούνας είναι ένα ακόμη κομμάτι του συμπλέγματος εξουσίας που το σύστημα έχει δημιουργήσει προκειμένου να κυριαρχεί πάνω στη φύση και τα ζώα. Πάντα προς δικό του όφελος με σκοπό το κέρδος και την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Από τις απαρχές του πολιτισμού, ηεκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώωνσυνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Μετη στήριξη του κράτους στις σύγχρονες πλέονμαζικές κοινωνίες, τα μη ανθρώπινα ζώααντιμετωπίζονται ως αντικείμενα καιιδιοκτησία. Τα εκτροφεία γούνας, τα σφαγεία,τα εργαστήρια πειραμάτων, οι ζωολογικοίκήποι, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα pet shop, ηεκμετάλλευση ιπποειδών από τη βιομηχανίατουρισμού, η χρήση ζώων σε αγώνες γιαστοιχήματα, η εκμετάλλευση των μελισσών,αποτελούν μέρος της ανάπτυξης και της διατήρησης του τεχνοβιομηχανικού συστήματος που σκοπό έχει να λεηλατίσει καθετί φυσικό, να εξημερώσει οτιδήποτε άγριο και να αιχμαλωτίσει καθετί ελεύθερο.

Αυτά που έχουν σταθεί “τυχερά” και έχουν το “προνόμιο” να ζουν “ελεύθερα” είτε θα δολοφονηθούν για χάρη της “πράσινης ανάπτυξης” αφού καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπαράγονται, είτε θα γίνουν στόχοι δολοφόνων-κυνηγών, είτε θα βρουν φρικτό θάνατο από φόλες για να διατηρηθούν “καθαρές” οι ανθρώπινες γειτονιές. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που μπορούμε να γράψουμε σχετικά με το πόσο κανονικοποιημένη και βαθιά ριζωμένη είναι η εκμετάλλευση των ζώων και πως παρεμβαίνουμε καθημερινά, άθελά μας η μη, πάνω στα σώματα και την αυτοδιάθεσή τους.

Ωστόσο, με αυτό το κείμενο αποφασίσαμε να στοχοποιήσουμε τη βιομηχανία γούνας με αφορμή την προκλητική απόφαση του κράτους που με πρόσχημα τις επιπτώσεις στον κλάδο της γουνοποιίας από τον ιό Covid-19 αποφάσισε να επιδοτήσει και να στηρίξει με 3.000.000 ευρώ αυτές τις δομές βασανισμού και θανάτου.

Στα κολαστήρια των εκτροφείων γούνας, εκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα, όπως μινκ, κουνέλια, τσιντσιλά, αλεπούδες, σκίουροι, ρακούν, λύκοι, γάτες, σκυλιά κ.α. θανατώνονται κάθε χρόνο με βασανιστικές μεθόδους και γδέρονται ζωντανά προκειμένου να διατηρηθεί μαλακό και λαμπερό το τρίχωμά τους. Τα άγρια ζώα που χρησιμοποιούνται για τη γούνα τους, παγιδεύονται και αρπάζονται βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον και στη συνέχεια αιχμαλωτίζονται σε μικροσκοπικά, σκοτεινά και βρώμικα κλουβιά όπου και θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται μηχανές αναπαραγωγής και τα ζώα που θα γεννηθούν ζουν και πεθαίνουν στην αιχμαλωσία. Και στις δύο περιπτώσεις, καταλήγουν να έχουν αφύσικη συμπεριφορά και αγχώδεις διαταραχές μέσα στις συνθήκες εγκλεισμού. Τα ζώα παρουσιάζουν κατάθλιψη, άγχος, ενώ βιώνουν καθημερινά το αίσθημα του φόβου και της αγωνίας. Συχνά εμφανίζουν κανιβαλιστικές συμπεριφορές, αυτοτραυματίζονται, καταλήγουν να κάνουν κυκλικές συνεχείς κινήσεις μέσα στον ελάχιστο χώρο που τους δίνεται που συνήθως είναι γεμάτος από τα ίδια τους τα περιττώματα, ενώ τα θηλυκά πολλές φορές καταλήγουν να τρώνε τα μωρά αμέσως μόλις γεννηθούν αφού δεν μπορούν να δημιουργήσουν ασφαλείς φωλιές για αυτά όπως θα έκαναν στη φύση.

Το 2011 καταγράφηκαν 43 εκτροφεία στον ελλαδικό χώρο, ενώ το 2019 ο αριθμός τους έφτασε τα 112. Η ραγδαία αύξηση που συνάντησαν οι μονάδες εκτροφής οφείλεται στην νομιμοποίησή τους και τις επιδοτήσεις με πρόφαση την εθνική ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας. Με το πρόσχημα της κρατικής στήριξης του κλάδου στήνεται εδώ και χρόνια μια μπιζνα γύρω από το κέρδος και την πολιτική-ψηφοθηρική προπαγάνδα σε βάρος της ζωής εκατομμυρίων μη ανθρώπινων ζώων. Σε αγαστή συνεργασία κράτος, εκτροφείς-δολοφόνοι και η καταναλωτική απαθής κοινωνία συναινούν και συμμετέχουν σε αυτό.

Καθώς η κρατική διαχείριση του COVID-19 επεκτείνεται σε κάθε πτυχή της κοινωνικοπολιτικής ζωής, το ελληνικό κράτος με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο εντείνει την επίθεση του προχωρώντας στην περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες, την καταπάτηση και κατάργηση των προστατευόμενων περιοχών natura, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τη χρηματοδότηση μονάδων δολοφονίας μη ανθρώπινων ζώων.

Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεσπίζουν την κατάργηση της βιομηχανίας γούνας, η Ελλάδα με έγκριση υπέρογκων επιδοτήσεων στοχεύει στην ενίσχυση της. Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία στοχοποιούν τώρα τα μινκ- μετά τις νυχτερίδες- ως τους φορείς μετάδοσης του ιού προς τον άνθρωπο, ερχόμαστε αντιμέτωποι αλλού με την κατάργηση της βιομηχανίας αυτής και αλλού με την ενίσχυσής της. Κοινό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι η δολοφονία μινκ, είτε για την αποφυγή της διάδοσης του ιού, είτε για την διεκδίκηση αποζημίωσης, είτε για το κέρδος που φέρει ένα πολυτελές παλτό. Οι αντιφάσεις αυτές καταδεικνύουν ότι όλο αυτό αφορά ένα πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στις κρατικές επιδοτήσεις- αποζημιώσεις και τους εμπόρους και σίγουρα όχι την ευζωία των ζώων.

Επιπλέον, οι γουναράδες επικαλούνται την περιβαλλοντική ευαισθησία των καταναλωτών ισχυριζόμενοι ότι η φυσική γούνα είναι φιλική προς το περιβάλλον αποκρύπτοντας το πόσο επιβλαβής είναι η διαδικασία παραγωγής της. Από τις τροφές που χρησιμοποιούνται για να ταϊστούν τα ζώα εκτροφής, τη σπατάλη νερού και ενέργειας, τη μόλυνση των υδροβιότοπων από τα περιττώματά τους, μέχρι και τη χρήση χημικών ουσιών κατά τη διαδικασία επεξεργασίας της γούνας και των δερμάτινων (καθαρισμός, βαφή, συντήρηση), γίνεται ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία γούνας όπως και κάθε άλλη συνδέεται άρρηκτα με την καταστροφή και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου και των ζώων.

Καμία καπιταλιστική κρίση και καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν δικαιολογεί την βιαιοπραγία απέναντι στη φύση και τα ζώα. Δεν αναγνωρίζουμε καμία ανάπτυξη, όταν αυτή βασίζεται στην εκμετάλλευση και τη χρήση των μη ανθρώπινων ζώων ως μέσο κερδοσκοπίας και μηχανές αναπαραγωγής, για τροφή, ένδυση και επαγγελματική ανέλιξη.

Η εκμετάλλευση, ως δομικό στοιχείο του συστήματος κυριαρχίας, δεν μπορεί να σταματήσει με δικαιωματικά και θεσμικά αιτήματα από τους ίδιους τους θεσμούς που την δημιουργούν και την αναπαράγουν. Γι’ αυτό παρά τις όποιες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων δεν θα σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και να προτάσσουμε αντίσταση στην κρατική επιβολή και την ανθρωποκεντρική νοοτροπία της κοινωνίας.

Ενάντια στη βιομηχανία γούνας και σε κάθε δομή εκμετάλλευσης και βασανισμού ζώων.

Να σαμποτάρουμε την βιομηχανική ανάπτυξη.

Μέχρι την καταστροφή κάθε κλουβιού-κελιού.

Αντισπισιστική συνέλευση

antispe_action@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License