Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά

Κείμενο που μοιράζεται ενάντια στην εκφόρτωση και τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στη Κεφαλονιά.

Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά

Ενώ η Κεφαλονιά μετράει τις πληγές της μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, στις 4/10 έδεσε πλοίο στο λιμάνι της Σάμης με σκοπό την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών.

Έχοντας εγκατεστημένες ήδη αρκετές ανεμογεννήτριες στο νησί μας, γνωρίζουμε ότι για τα νέα αιολικά πάρκα θα ανοιχθούν γιγαντιαίοι δρόμοι για να περνούν τα μηχανήματα, θα τοποθετηθεί τσιμέντο στις κορυφές των βουνών, καθώς θα υπάρχουν και επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους, πράγμα το οποίο θα συμβάλλει σε μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης έχουμε ήδη βιώσει στο νησί μας, να μας απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δρόμους που οδηγούν σε ανεμογεννήτριες όπως και να δίνουμε λογαριασμό σε αγνώστους για την παρουσία μας κοντά στα αιολικά πάρκα, όπου παλιά κυκλοφορούσαμε ελεύθερα.

Πέραν της καταστροφής της χλωρίδας θα επέλθει και η καταστροφή της πανίδας αφού εμποδίζεται η πορεία των μεταναστευτικών πουλιών τα οποία εξαιρετικά συχνά θανατώνονται από τις έλικες των Α/Γ. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ηχορρύπανση που δημιουργείται επηρεάζει αρνητικά όλα τα έμβια όντα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι παραπάνω συνέπειες αναφέρονται και στην ίδια την μελέτη της εγκατάστασης του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου αλλά με θετικό πρόσημο, ενώ ταυτόχρονα είναι εγκληματικό το ότι δε γίνονται ορθά τα περιβαλλοντικά έργα και οι μελέτες.

Μάλιστα, τα αιολικά τοποθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, γεγονός που ήρθε να στηρίξει το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, το οποίο θυσιάζει το περιβάλλον ακόμα περισσότερο στο βωμό του κέρδους.

Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν μόνο μικρή ποσότητα ενέργειας, λόγω της αδυναμίας αποθήκευσης, εξαιτίας του κόστους των μπαταριών. Η γελοία αντίφαση είναι ότι χρειάζονται ενέργεια από συμβατικά εργοστάσια λόγω της μη σταθερής ταχύτητας του ανέμου και των περιπτώσεων νηνεμίας. Άρα για ποια "πράσινη ενέργεια" μιλάμε; Κάθε ανεμογεννήτρια είναι αποδοτική σε πολύ μικρό ποσοστό (10%) διότι παράγει ασταθή ενέργεια σε σχέση με τον άνεμο και έχει χρόνο ζωής 20 χρόνια. Επιπλέον τα βουνά πρόκειται να μετατραπούν σε νεκροταφείο ανεμογεννητριών, λόγω του μεγάλου κόστους επαναφοράς του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση.

Η Κεφαλονιά μέσω των Α/Γ παράγει πολύ περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάζεται, χωρίς να αξιοποιεί το παραγόμενο ρεύμα σε τοπικό επίπεδο, εφόσον το ρεύμα πωλείται και αγοράζεται ακριβά σύμφωνα με τη διαχείριση της ΔΕΗ. Τελικά που αποσκοπεί αυτή η ασυδοσία με προσανατολισμό την υποτιθέμενη ''πράσινη ανάπτυξη"?

Αυτή η ασυδοσία λοιπόν, όσον αφορά την τοποθέτηση Α/Γ, είναι μια επένδυση πολύ καλά σχεδιασμένη από τους ισχυρούς για τους ισχυρούς αυτού του κόσμου, εφόσον το μόνο που εξυπηρετεί είναι την τσέπη του κάθε μεγαλοεπιχειρηματία και τα υπερκέρδη των επενδυτικών κολοσσών. Στο ερώτημα γιατί χρειαζόμαστε τόση ενέργεια και στο που τελικά αυτή καταλήγει (γιατί δεν καταλήγει στη θέρμανση του σπιτιού μας), απαντάμε ότι όλα συμβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών της καπιταλιστικής παραγωγής, της μεγαλοβιομηχανίας, της βιομηχανίας των στρατών κτλ.

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο καλύτερο, με ελεύθερα βουνά για ελεύθερους ανθρώπους, για έναν κόσμο ισότητας, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα . Ο αγώνας μας στην Κεφαλονιά είναι ένας ακόμα αγώνας δίπλα στους υπόλοιπους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε ανθρώπους που παλεύουν ενάντια στην λεηλασία της φύσης και στην καπιταλιστική "ανάπτυξη" ,αυτή που ρημάζει τις ζωές μας .Αλληλεγγύη στους αγώνες στη Χαλκιδική, στα Άγραφα, στον Αχελώο, στους Σταγιάτες, στην Τήνο και άλλου.

ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Συλλογικότητα Monte Nero

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License