Συστήματα Πλεονασματικής Παραγωγής

Βιβλιαράκι μαρξιστικής θεωρίας.

Το παρόν κείμενο γράφτηκε μεταξύ 2012-2013 στη Λευκωσία. Ήταν μια προσπάθεια συνοπτικής ανάλυσης των μορφών που μπορεί να πάρει η οικονομική παραγωγή, από τη σκοπιά των σχέσεων παραγωγής που εντοπίζονται μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Επηρεάστηκε έντονα από την τάση ανάλυσης που ανάπτυξαν οι Μαρξιστές ακαδημαϊκοί Stephen Resnick και Richard Wolff καθώς και από διάφορες ριζοσπαστικές αναλύσεις του κρατικού καπιταλισμού. Στα επόμενα χρόνια το κείμενο ξεχάστηκε, ενώ η συνεχής μελέτη της Μαρξιστικής και μετά-Μαρξιστικής σκέψης έκανε όλο και ποιο εμφανής τις αδυναμίες του κειμένου και κυρίως την έλλειψη ανάλυσης των μορφών ανταλλαγής-διακίνησης αγαθών μέσα στην ευρύτερη κοινωνία, την ανάγκη ενσωμάτωσης και αλλαγής της ανάλυσης σε σχέση με τις θεωρητικές εξελίξεις που εμφανίζονται με τη ‘Νέα Ανάγνωση του Μαρξ’ (Neue Marx Lektüre) πάνω στη θεωρία της αξίας, καθώς και την κριτική ενσωμάτωση αναλύσεων την Μαρξιστικής και ευρύτερης οικονομικής ανθρωπολογίας.

 

Αποφάσισα εν τέλη να εκδώσω το κείμενο το καλοκαίρι του 2020 σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου συμπεριλαμβάνοντας την ποιο πάνω σημείωση σε σχέση με τις αδυναμίες του, αφού το κείμενο προσφέρει μια συνοπτική ανάλυση ενός ρεύματος της Μαρξιστικής σκέψης που παραμένει σε γενικές γραμμές άγνωστο και απρόσιτο στον ευρύτερο ελληνόφωνο πολιτικό χώρο.

Αρχεία:

από αθήνα 27/10/2020 1:08 μμ.


Ωραίο είναι (όσο διάβασα), αλλά βάλε και κανένα (κινηματικό) μειλ για κριτική και φιντμπακ...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License