Το ελληνικό κράτος παρέχοντας σταθερά εκδούλευση στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές επιζητεί την πριμοδότησή του από τους τελευταίους στον αέναο ανταγωνισμό του με το τουρκικό κράτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, για να πειθαρχήσουν το ελληνικό και το τουρκικό κράτος στις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για διπλωματικούς συμβιβασμούς γίνονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, καθώς τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα έχουν κατακλύσει τη Μεσόγειο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως η κατάσταση στη γειτονιά μας είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Αυτοί που ανάβουν τα φιτίλια του πολέμου θέλουν να παρουσιαστούν ως ειρηνοποιοί, για να προωθήσουν τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και να διαμορφώσουν κατά την επιλογή τους τη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο οι ιμπεριαλιστές πυροδοτούν τους διακρατικούς ανταγωνισμούς, τόσο θα επιβουλεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, ενώ ταυτόχρονα θα θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς οι αντίστοιχες επενδύσεις και οικονομικές συμφωνίες θα χρησιμοποιούνται πάντοτε ως εκβιαστικοί όροι για κάθε φαινομενική βοήθεια που υπόσχονται οι πάτρωνες στους υφιστάμενούς τους.

Οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει στο ελληνικό κράτος τον ρόλο του επιτηρητή στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μετατραπεί η ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκη βάση. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός διαγκωνίζεται αδιάκοπα με τον ρωσικό και κινεζικό παράγοντα στην περιοχή. Οι Ρώσοι προσπαθούν να απλώσουν χέρι επιρροής στην Κύπρο (βλ. επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο) και τη Σερβία (βλ. κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Σερβίας στη Λευκορωσία), ενώ οι Κινέζοι ανταγωνίζονται και επιδιώκουν να υπερφαλαγγίσουν το αμερικανικό κεφάλαιο σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, όμως, οι ΗΠΑ πασχίζουν να κρατήσουν την Τουρκία «αγκυροβολημένη στη Δύση», όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα οι φιλονικίες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους δεν αφορούν καθόλου τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με εκείνα των μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι η Exxon Mobile, η Total και τα ΕΛΠΕ, που πρόκειται να θησαυρίσουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η υφιστάμενη διακρατική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη νομή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην περιοχή, μέσω της οριοθέτησης των ΑΟΖ, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου της ενέργειας.

Τα κράτη επιχειρούν τυφλώσουν τους λαούς με το εθνικιστικό δηλητήριο, ώστε να συρθούν σε πόλεμο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Έτσι, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο πολεμοκάπηλο κλίμα, μια πυρετώδης πολεμική προετοιμασία και μια έντονη κινητοποίηση και εγρήγορση στον ελληνικό και τον τουρκικό αστικό στρατό. Μονομερείς και μυωπικές καταγγελίες εξακοντίζονται από την εκάστοτε πλευρά, η καθεμία εκ των οποίων διεκδικεί το «δίκιο» με το μέρος της υπερασπίζοντας την αστική της τάξη. Φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και τα εθνικιστικά αφηγήματα που γίνονται αυτές τις μέρες σημαίες των δύο κρατών σιγοντάρονται συστηματικά και επιτηδευμένα από τον αστικό τύπο και τα εντεταλμένα στην υπηρεσία των καπιταλιστών καθεστωτικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να διαμορφώσουν μια ροπή του κοινωνικού σώματος προς την αστική και εθνικιστική αντίδραση.

Το ελληνικό κράτος που δαπανά ετησίως 2,4% του ΑΕΠ του για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα της περαιτέρω στρατιωτικοποίησής του: προσλήψεις 15.000 μόνιμων στρατιωτικών, πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες, επιθυμία για αγορά αεροπλάνων, τορπιλών, πυρομαχικών από τη Γαλλία, πιθανή αγορά φρεγατών από τη Γερμανία και αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 που θα κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Το ελληνικό κράτος σκορπάει τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία, αυτά που αρπάζει από τον λαό που μοχθεί και πεινάει, για να αναβαθμίσει τον μιλιταριστικό του μηχανισμό, ο οποίος συνάδει με την επιχειρούμενη αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του ελληνικού κεφαλαίου, τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και την καταστολή κάθε επιχειρούμενης μαζικής έκφρασης της κοινωνικής ανυπακοής και της ταξικής οργής των από τα κάτω. Τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών του λαού, για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, το ρεύμα και το νερό των φτωχών. Το κράτος, όμως, μάς δείχνει με κάθε ευκαιρία ποια τάξη υπηρετεί… δηλαδή τους ολίγους και προνομιούχους, τους κεφαλαιοκράτες.

Σε μια πιθανή εμπόλεμη σύρραξη ή θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στη λαιμητόμο του ιμπεριαλιστικού σφαγείου θα τεθούν οι λαοί της περιοχής, οι παραγωγοί του πλούτου και η νεολαία των δύο χωρών. Όμως, οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, σε όποια μεριά του χάρτη και αν βρισκόμαστε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με βάση αυτή να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν και ζουν από τον μόχθο μας. Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών αφεντικών, δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για καμία πατρίδα, ούτε να στρέψουμε τις κάννες των όπλων προς τις εργατικές τάξεις των άλλων χωρών, από τις οποίες προσπαθούν να μας χωρίσουν με κάθε τεχνητό μέσο οι κυρίαρχοι, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο διαλύτη της ταξικής συνείδησης (π.χ. έθνος, σύνορα, θρησκεία).

Καθήκον των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων είναι να σαμποτάρουν τη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να αποτρέψουν τη διάχυση του εθνικιστικού δηλητηρίου στο κοινωνικό σώμα! Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η ενδυνάμωση του διεθνούς αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και του ανυποχώρητου αντικαπιταλιστικού, επαναστατικού αγώνα. Μόνο ενωμένο το παγκόσμιο προλεταριάτο, ταξικά οργανωμένο και πολιτικά συγκροτημένο, μπορεί να αποτρέψει τα πολεμικά σχέδια της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, να συγκρουστεί και να ανατρέψει το κράτος και τους κεφαλαιοκράτες, για να διευθύνει συλλογικά, ακηδεμόνευτα και οριζόντια την οικονομική και κοινωνική ζωή, ανοίγοντας τον δρόμο για την οικοδόμηση της ακρατικής και αταξικής κοινωνίας, του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ, ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10, 13:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

*Ζητούμε από τον κόσμο που θα στηρίξει την κινητοποίηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να επιδείξει το δέον αίσθημα ευθύνης. Απέναντι στην εγκληματική ανευθυνότητα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, η οποία προσανατολίζεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, εμείς οφείλουμε να σταθούμε με συλλογικό αίσθημα υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι στους διπλανούς μας, στην τάξη μας. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License