ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤΗΤΑΣ… βρωμάει φασισμό, εθνικισμό και μπίζνες

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤΗΤΑΣ…βρωμάει φασισμό, εθνικισμό και μπίζνες.Με αφορμή την δίκη της χ.α θυμηθήκαμε κάποια περιστατικά που αφορούν τόσο το τμήμα της Σύρου όσο και το πανεπιστήμιο Αιγαίου εν γένει.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤΗΤΑΣ…βρωμάει φασισμό, εθνικισμό και μπίζνες

Τελείωσε και επίσημα η δίκη της Χ.Α στις 22/10/20 με τη φυλάκιση της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης και αρκετών μελών της. Εδώ και λίγο καιρό, από την καταδίκη τους και λίγο πριν, «ξαφνικά» σημειώθηκε μία «αντιφασιστική» ή μάλλον αντιχρυσαυγίτικη μετατόπιση του κυριάρχου λόγου. Ταυτόχρονα όμως ανασύρθηκαν και αναρτήθηκαν (κυρίως στα social media) εκατοντάδες περιστατικά και δηλώσεις δημοσίων προσώπων από το παρελθόν, όπου η Χ.Α δρούσε ανενόχλητη και αποδεικνύουν πόσο επισφαλής και υποκριτική είναι αυτή η μετατόπιση. Τρανές αποδείξεις του «αντιφασιστικού» μετώπου του κράτους είναι τα «τείχη της δημοκρατίας» που υψώνονται στον Έβρο, τα κέντρα κράτησης μετανστ(ρι)ών, η Μόρια2, η απαγόρευση κυκλοφορίας ως «υγειονομικό» μέτρο, οι επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους κ.α. Η Χ.Α όλα αυτά τα χρόνια της δράσης της έχρηζε της στήριξης από τους κρατικούς μηχανισμούς, την αστυνομία, την αστική δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Εδώ, θέλουμε όμως να αναφερθούμε σε μερικά περιστατικά που αφορούν τον ρόλο ενός άλλου θεσμού, του πανεπιστημίου, ο οποίος φαινομενικά δρά "ανεξάρτητα" και "αυτόνομα", ίσως όμως ακριβώς γι αυτό το λόγο είναι σε θέση μερικές φορές να επιτελεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τις (αντι)κοινωνικές λειτουργίες του. Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε σε μερικά περιστατικά που αφορούν το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο του οποίου υπήρξαμε και φοιτητ(ρι)ές, αλλά και συνολικά του ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο οποίο ανήκει αυτό το Τμήμα.

Θυμόμαστε το 2012 ένα χρόνο πριν τις δολοφονίες του Π. Φύσσα και Σ. Λουκμάν αλλά ένα χρόνο μετά από τις φασιστικές επιθέσεις σε καταλείψεις όπως στη Βίλλα Αμαλίας, να εγείρεται συζήτηση γύρω απο την συνηθματολογία ενάντια στην Χ.Α, τον εθνικισμό και τον φασισμό. Θυμόμαστε να υπάρχει μία εσωτερική αντιπαράθεση κατά πόσο η υιοθέτηση μίας "επιθετικής" φρασεολογίας μπορεί να τους προκαλέσει και ως εκ τούτου (!) να γίνουν επικίνδυνοι, κατά πόσο «αξίζει να ασχοληθούμε με αυτούς» και αν ακόμα είναι νεοναζί, φασίστες κτλ. Την ίδια χρονιά, μέλος της διοίκησης σε ΠΓΣ (με ιδιαίτερη επιρροή τουλάχιστον τότε) δηλώνει απροκάλυπτα πως δεν υπάρχει χώρος για "τέτοια" στο πανεπιστήμιο και άμα εμείς έχουμε διαφορές με κάποιους καλύτερα να τις λύσουμε εκτός αυτού. Προβληματιζόμαστε πάνω στο αναμάσημα του λόγου των κυρίαρχων αφηγημάτων ξεπλύματος της Χ.Α καθώς και στο αν ο αντιφασισμός αντιλαμβάνεται από μερικούς ως χόμπι που οφείλει να ασκείται έξω από τους χώρους των πανεπιστημίων.

Θυμόμαστε τον φασίστα που χτύπησε αντιφασίστρια συμφοιτήτρια μας και τις στοχοποιήσεις συμφοιτητών/ριων μας τόσο από τους φασίστες όσο και από τους μπάτσους του νησιού.

Θυμόμαστε τον ναρκέμπορο εφοπλιστή που διετέλεσε μέλος του συμβουλίου του πανεπιστημίου Αιγαίου του οποίου η εταιρία είχε πάρε/ δώσε με το πανεπιστήμιο (κυρίως το Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών) και ο οποίος χάριζε φουσκωτά σκάφη στους μπάτσους για να πνίγουν μετανάστ(ρι)ες στον Έβρο.

Θυμόμαστε τον καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας στη Λέσβο, ο οποίος εκπόνησε μελέτη για το «πώς η παράνομη μετανάστευση στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί νέα πηγή θαλάσσιων... απορριμμάτων». Πώς δηλαδή την ίδια στιγμή που καθημερινά θρηνούσαμε δεκάδες νεκρούς και νεκρές στο Αιγαίο, τα σωσίβια και οι πλαστικές βάρκες, μάρτυρες αυτών των κρατικών δολοφονιών, αποτελούσαν θαλάσσια απορρίμματα τα οποία «είναι ένα πλήγμα στις οπτικές και αισθητικές ευαισθησίες των τουριστών και των ντόπιων επισκεπτών στις παραλίες και συνιστούν πιθανό κίνδυνο ατυχημάτων». Λίγο καιρό αργότερα βέβαια, στα πλαίσια περιβαλλοντικής έρευνας, αναπτύχθηκε τεχνολογικό πρότζεκτ από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας για τον εντοπισμό των θαλάσσιων... απορριμμάτων (!), με τη βοήθεια δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού και drones.

Θυμόμαστε που οι υπηρεσίες (!) του ιδρύματος του πανεπιστημίου Αιγαίου πήραν την απόφαση να παραχωρήσουν στο λιμενικό και τη frontex άδεια χρήσης του πανεπιστημιακού δικτύου του χώρου της πανεπιστημιακής μονάδας της Σάμου (στα πλαίσια της ευγενούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του μεταναστευτικού), για την εγκατάσταση του αεροπλάνου τύπου ζέπελιν στη Σάμο. Ο σκοπός του ήταν η επιτήρηση και η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο του θαλάσσιου πεδίου με θερμικές κάμερες.

Τέλος, θυμόμαστε αυτόν τον διδακτορικό του Τμήματος της Σύρου, ο οποίος παραλίγο (!) να γίνει καθηγητής και ο οποίος συνελήφθη (Ιούλιος 19) και καταδικάστηκε (Ιούλιος 20) για επιθέσεις ρατσιστικού περιεχομένου. Ο συγκεκριμένος ήταν αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης "Κρυπτεία" και φέρεται να είχε επικοινωνία με την Χ.Α. Η περίπτωση του δεν πήρε ιδιαίτερη δημοσιότητα, ενώ μας προβληματίζει ότι η υπόνοια για κάποιον φασίστα διδακτορικό υπήρχε πολύ πριν την σύλληψή του, αλλά και η έπειτα δεν είδαμε κανένα κείμενο-καταγγελία από την πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ η σελίδα του ήταν αναρτημένη στο site του Τμήματος σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύλληψή του.

Απ’ όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι ενώ οι αντιφασίστ(ρι)ες φοιτήτ(ρι)ες υποδεικνύονταν ως αντιδραστικά στοιχεία τόσα χρόνια, ο φασισμός με το πρόσχημα της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας έβρισκε και βρίσκει πάντα μια ζεστή αγκαλιά στους χώρους των πανεπιστημίων. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συνδράμει σημαντικά τόσο με συνεργασίες όσο και με φιλοξενίες «δικών τους» ανθρώπων, στην καλλιέργεια μιας βαθιάς συντηρητικής αντίληψης πως οι χώροι και οι πόροι προσφέρονται αποκλειστικά για έρευνα, μπίζνα και καριέρες. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα σε καμία περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο πανεπιστήμιο-επιχείρηση ως εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικοποιημένης έρευνας, ως ιδρύμα καλλιέργειας ανταγωνιστικού κλίματος και αποστειρωμένων-ιεραρχικών σχέσεων. Το αντιλαμβανόμαστε όμως ταυτόχρονα και ως πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων όπου παρά την ύπαρξη ασσύμετρων σχέσεων εξουσίας λαμβάνουν μέρος και πράξεις αντίστασης.

Δεν ξεχνάμε πως μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό-οργανωμένες δομές, να στήσουμε diy ραδιοφωνικούς σταθμούς, diy live, μαθήματα αυτομόρφωσης και σχέσεις αλληλεγγύης. Με λόγο ενάντια στον εθνικισμό και τον ρατσισμό στεκόμενα στο πλευρό του κόσμου που αγωνίζεται στο νησί. Και αυτά ακριβώς τα πανεπιστήμια εξακολουθούμε και θέλουμε.

ΣΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Πηγές:

(1) https://www.politischios.gr/koinonia/me-perioysia-12-dis-dol-sto-panepistimio-aigaioy

(2) https://www.ereportaz.gr/300-kila-kokaini-vrethikan-se-plio-tou-gianni-kousta-deftero-symvan-gia-ton-efoplisti/

(3) https://www.ereportaz.gr/vravia-katapolemouse-o-nikos-dendias-eborio-narkotikon/

(4) https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/perivallon/plastiki-vomva-i-lesvo

(5) https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/nautilia/me-aerostato-i-epitirisi-tou-voriou-egeou-apo-tin-frontex/

(6) https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/208572_antidraseis-sto-panepistimio-aigaioy-gia-zepelin-tis-samoy

(7) https://www.in.gr/2018/06/25/greece/poia-einai-organosi-krypteia-pou-prokalei-xoris-orio/

(8) https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2020/06/25/1-1027/

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License