Παρεμβάσεις σε νοσοκομεία για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών.

Την Παρασκευή 30/10, το πρωί, πραγματοποιήσαμε συμβολικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά, Άγιο Δημήτριο και Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Μοιράσαμε κείμενα, ρίξαμε τρικάκια και αναρτήσαμε πανό για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών που αγωνίζονται καθημερινά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να περιθάλψουν και να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο -και- από τον Covid-19. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών και στηρίζουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

post image

Την Παρασκευή 30/10, το πρωί, πραγματοποιήσαμε συμβολικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά, Άγιο Δημήτριο και Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Μοιράσαμε κείμενα, ρίξαμε τρικάκια και αναρτήσαμε πανό για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών που αγωνίζονται καθημερινά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να περιθάλψουν και να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο -και- από τον Covid-19. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών και στηρίζουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κατά τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:

Πανδημίας συνέχεια….

Ήδη από τον Σεπτέμβρη ήταν σαφές σε όλες και όλους μας ότι ο φετινός χειμώνας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, έχει ξεκινήσει ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid 19 και η οικονομική κρίση εντείνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ίσως κάποιοι να ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση θα είχε κάνει κάποιου είδους προετοιμασία για το δεύτερο αυτό κύμα που όλοι γνώριζαν ότι θα έρθει. Άλλωστε, από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα πέρασαν 5 ολόκληροι μήνες. Ίσως κάποιοι να ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση θα έχει καταρτίσει πλάνο, ότι θα έχει έτοιμα μέτρα, ότι θα έχει φτιάξει κλίνες ΜΕΘ και θα έχει προσλάβει υγειονομικό προσωπικό, ότι θα έχει σοβαρό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, ότι με κάποιο τρόπο θα έχει μπει στον κόπο να κάνει οτιδήποτε σχετικό με την προστασία της κοινωνικής βάσης, πέρα από το να επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά κατά άτομα, για να απενοχοποιηθεί η κρατική πολιτική. Αυτοί οι κάποιοι σήμερα έχουν ήδη διαψευστεί.

Πρώτα (δεν) ήρθαν τα μέτρα μέσα στην καραντίνα. Καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία νέα κλίνη ΜΕΘ, καμία πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, καμία επίταξη ιδιωτικών κλινικών, κανένα μέτρο πέρα από τον εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, εκατομμύρια επί εκατομμυρίων βρέθηκαν, για να ενισχυθούν οι καναλάρχες, οι μεγαλοεργολάβοι που ελέγχουν τα διόδια, οι κλινικάρχες, οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ με τα “σκόιλ ελικίκου” τους…

Μετά ήρθε «το πλάνο της κυβέρνησης για τον τουρισμό», το οποίο μπορεί να συνοψιστεί στο «για να μην βλάψουμε τη βιομηχανία του τουρισμού, ας επιτρέψουμε σε όποιον θέλει να έρθει στη χώρα, χωρίς τεστ, χωρίς έλεγχο, χωρίς πλάνο». Η πρώτη αυξητική τάση στα κρούσματα ήρθε άμεσα.

Έπειτα ήρθε το περίφημο άνοιγμα των σχολείων. Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων περιορίστηκαν στη χρήση μάσκας και το παγουρίνο (!), αφήνοντας τους μαθητές να στοιβάζονται 25 άτομα ανά τάξη, 2 παιδιά ανά θρανίο, σε σχολικές εγκαταστάσεις χωρίς επαρκείς τουαλέτες και προσωπικό καθαρισμού. Τι παράλογο υπάρχει, άλλωστε, στο να ζητάς από δυο παιδιά που μοιράζονται ένα θρανίου ενός μέτρου να κρατούν απόσταση… τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους;(!) Αποτέλεσμα αυτής της αδιανόητης γελοιότητας και ανευθυνότητας της κυβέρνησης ήταν να ξεσπάσουν καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες. Τις καταλήψεις αυτές η κυβέρνηση, αφού σκύλιασε να τις λοιδορήσει ως «συνωμοσιολογικές» (δηλαδή εναντίων των μασκών), θάβοντας τα πραγματικά αιτήματα των μαθητών, στη συνέχεια έσπευσε να τις καταστείλει με κάθε τρόπο, απειλώντας τους μαθητές με τιμωρητικά μέτρα. Γιατί, άλλωστε, να δοθούν λεφτά για παραπάνω εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να σπάσουν τα τμήματα σε μικρότερα; Λεφτά για την παιδεία δεν υπάρχουν, λοιπόν.

Και τα κρούσματα συνέχισαν να ανεβαίνουν…

Κάποιοι ρώτησαν «ρε παιδιά είναι δυνατόν με εκατοντάδες κρούσματα τη μέρα να συνεχίσουμε να στοιβαζόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Δεν είναι άμεση ανάγκη να αυξηθούν τα οχήματα, ώστε να αυξηθούν και τα δρομολόγια;». Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε και ήταν αποστομωτική… Δια στόματος Πέτσα μάς ενημέρωσαν ότι τα σχολεία και τα ΜΜΜ δεν αποτελούν εστίες εξάπλωσης του ιού, γιατί… έτσι! Και έτσι πειστήκαμε όλοι και όλες ότι το να βρισκόμαστε στην ίδια πλατφόρμα του μετρό (κλειστός χώρος) με άλλους εκατοντάδες ή σε ένα λεωφορείο κυριολεκτικά κολλημένοι στους διπλανούς μας είναι το υγειονομικά ορθόν! Λεφτά για την μετακίνηση των εργαζομένων, λοιπόν, δεν υπάρχουν.

Κάποιοι άλλοι ρώτησαν «ρε παιδιά τα πράγματα δυσκολεύουν! Καμία κλίνη ΜΕΘ από τις 1.200 που υποσχεθήκατε, θα γίνει; Κανέναν επιπλέον γιατρό, μιας και οι υπάρχοντες έχουν ήδη ξεπεράσει το πλαφόν των υπερωριών, θα προσλάβετε». Και πάλι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ‘’όχι’’. Λογικό… Τι να τους κάνεις του γιατρούς άλλωστε; Έχουμε προσλάβει εκατοντάδες νέους μπάτσους να σε δέρνουν όταν αναρωτιέσαι «που είναι τα λεφτά για την υγεία». Σε καιρό πανδημίας, λοιπόν, λεφτά για την υγεία δεν υπάρχουν.

Μετά ήρθε το μόνο -κυριολεκτικά- μέτρο που έχει πάρει όντως αυτή η κυβέρνηση για την πανδημία… η καταστολή και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από τα “ντου” σε πλατείες που αράζουν ολιγομελείς παρέες είναι προφανής και καθόλου υγειονομικός: χωρίς τα επικοινωνιακά σόου στις πλατείες, η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να συνεχίσει να “πουλάει τρέλα” και να μας λέει ότι για όλα φταίει η νεολαία! Την ίδια στιγμή που δεν τόλμησαν φυσικά να «τα βάλουν» με τους παπάδες και την εκκλησία Α.Ε., όπου εκατοντάδες φονταμενταλιστές χριστιανοί στοιβάζονται, προκειμένου να γλείψουν το ίδιο κουτάλι εν καιρώ πανδημίας!

Και φυσικά δε χάσανε την ευκαιρία να ξεχειλώσουν πέραν κάθε ορίου την έννοια της «υγειονομικής απειλής», επιτιθέμενοι σε οποιαδήποτε δράση διαμαρτυρίας και οποιαδήποτε κινηματικό γεγονός, με το πρόσχημα της πανδημίας. Και εδώ ο πραγματικός και ουδόλως υγειονομικός λόγος είναι προφανής: οι φωνές διαμαρτυρίας αποτελούν απειλή για το σύστημα, την μόνη απειλή που αυτό όντως φοβάται, και τώρα με τον νέο ολοκληρωτισμό να επεκτείνεται είναι η καλύτερη ευκαιρία να προσπαθήσουν να τις κάνουν να σωπάσουν.

Σήμερα έχουμε φτάσει ήδη σε κρίσιμη κατάσταση από άποψη πληθώρας κρουσμάτων. Το ΕΣΥ συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένο, να μη διαθέτει ούτε κατά διάνοια αρκετές κλίνες ΜΕΘ, να μην έχει αρκετά τεστ και μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία κυριολεκτικά παίζουν με τα νεύρα μας, κάνοντας ό,τι μπορούν, για να μην μπορεί σχεδόν κανένας να κάνει δωρεάν τεστ και όλοι να αναγκάζονται να πληρώνουν τους μεγαλοκλινικάρχες-φίλους του Κούλη και της συμμορίας του. Ενδεικτικά: τεστ σε ασυμπτωματικούς δε γίνονται ακόμα και σήμερα στα νοσοκομεία, ακόμα και όταν είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος. Τεστ δε γίνονται ούτε σε άτομα τα οποία έχουν αποτελέσει στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος και στη συνέχεια νόσησαν, καθώς… δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι, για να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο (!), διότι θεωρούνται ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα (τα οποία δεν καταμετρούνται φυσικά). Τεστ δεν κάνουν ούτε καν όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα σε rapid test που έγινε ιδιωτικά… και φυσικά ούτε αυτοί υπολογίζονται ως κρούσματα. Τέλος, ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει όσους αναπτύξουν συμπτώματα να κάτσουν στο σπίτι και να μην πάνε για τεστ! Η κυβέρνηση παίρνει επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου τσίρκου που πέρασε από αυτήν την χώρα. Λεφτά για τεστ, δεν υπάρχουν, λοιπόν. Πληρώστε τα μόνοι σας, με τον παχυλό μισθό των 500 € που παίρνετε, αν έχετε δουλειά φυσικά. Έτσι μεταφράζεται η κοινωνικά ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Άρα, για να συνοψίσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης: ξυπνάς το πρωί, στοιβάζεσαι σε μία στάση με δεκάδες άλλους που αντίστοιχα περιμένουν το λεωφορείο κανένα μισάωρο, ζουλιέσαι κυριολεκτικά για να χωρέσεις να μπεις στα ΜΜΜ μαζί με άλλους εκατό ανθρώπους, πηγαίνεις στη δουλειά σου όπου το αφεντικό σου πέρα από τη μάσκα δεν έχει λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, πηγαίνεις στην εκκλησία όπου βρίσκεσαι με άλλους εκατοντάδες στον ίδιο χώρο χωρίς μάσκα και στο τέλος γλείφεις το ίδιο κουταλάκι, πηγαίνεις στα μαγαζιά λιανικού εμπορίου που λειτουργούν κανονικά, το βράδυ στο μπαρ πηγαίνεις κανονικότατα σε κλειστό χώρο (μέχρι και το 3ο επίπεδο), αλλά για τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια είναι πασιφανές ότι για όλα φταίνε οι πλατείες και οι διαδηλώσεις…

Απέναντι σε μια αστεία κυβέρνηση τα πράγματα δεν είναι αστεία… Οι κλίνες ΜΕΘ σήμερα βρίσκονται ήδη στο 70% της πληρότητας τους. Στο 90% ξεκινά η υποχρεωτική διαλογή ασθενών, η επιλογή, δηλαδή, του ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αν υπάρχει μία ώρα να δράσουμε, αυτή η ώρα είναι τώρα! Τώρα, πριν μετρήσουμε χιλιάδες νεκρούς.

Εμείς λοιπόν, ως μέρος της κοινωνικής βάσης, θα αναλάβουμε την «συλλογική μας ευθύνη». Θα παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατεύσουμε τους γύρω μας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε τα κινηματικά γεγονότα να μην αποτελέσουν εστίες μετάδοσης του ιού, θα τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου, όχι γιατί μας το λέει η κυβέρνηση-τσίρκο του Κούλη όμως. Θα το κάνουμε, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι το κράτος δε νοιάζεται ούτε ελάχιστα για τις ζωές μας και ότι το μόνο που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ο ένας τον άλλο. Αλλά δε θα σωπάσουμε. Οι κοινωνικές αντιδράσεις δε θα φιμωθούν, οι ταξικές αντιστάσεις δε γίνεται ποτέ να καμφθούν από καμία κυβέρνηση. Ήμασταν στο δρόμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο.

Δε θα λογαριαστούμε μετά.Τώρα θα λογαριαστούμε!

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ, ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License