Σημαίες ουράνιο τόξο ως δώρο γενεθλίων, και μία δράση αλληλεγγύης

Δράση αλληλεγγύης την 1/11/2020 στη Θεσσαλονίκη, για το φυλακισμένο Sasha Sofeev και στα υπόλοιπα μέλη των Pussy Riot μετά τις διώξεις τους για την ανάρτηση σημαιών ουράνιου τόξου σε κρατικά κτίρια και γενικότερα τις διώξεις που δέχονται.

post image

Σημαίες ουράνιο τόξο ως δώρο γενεθλίων, και μία δράση αλληλεγγύης

 

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, την ημέρα των γενεθλίων του νυν – και παραπάνω από αρκετά χρόνια – προέδρου του ρωσικού κράτους, μέλη του κινήματος Pussy Riot, μεταμφιεσμένα σε κάτι σαν εργάτες συντήρησης, έβαλαν στο εξωτερικό κρατικών κτιρίων στη Μόσχα μερικές σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ισχυρίστηκαν πως ήταν δώρα γενεθλίων για τον πρόεδρο. Πρόκειται για μία δράση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας, τα οποία – μεταξύ άλλων κρατών ανά τον κόσμο – το ρωσικό κράτος ελάχιστα αναγνωρίζει. Αρκεί να δοθούν μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα. Το 2013 πέρασε ένας εντελώς απαράδεκτος νόμος ενάντια στην προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας, ο οποίος απαγορεύει τα ανήλικα άτομα να έρχονται σε επαφή με υλικό που υποστηρίζει μη ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Αυτό ξεκάθαρα σημαίνει ότι οι μη ετεροφυλοφιλικές σχέσεις δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημόσια. Οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας δέχονται πολύ σκληρές διακρίσεις στην περιοχή του ρωσικού κράτους, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Τσετσενίας. Στην Τσετσενία έχουν υπάρξει επιθέσεις, βασανισμοί και δολοφονίες, ευρέως υποστηριζόμενα και προωθούμενα από την τοπική κυβέρνηση. Αυτά τα γεγονότα έχουν αντιμετωπιστεί με αδράνεια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη δράση με το γενέθλιο δώρο, θεωρήθηκε έγκλημα από τις αρχές. Κατά τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχουσες συλληφθήκαν από την αστυνομία. Κρατήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Με εξαίρεση το Sasha Sofeev, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μήνα. Πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 7 Νοεμβρίου. Κρίνοντας από τις δηλώσεις του ίδιου, ήταν προετοιμασμένος για μία τέτοια κατάληξη, και αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει τον αγώνα για τα δικαιώματα. Αντιθέτως φαίνεται αποφασισμένος να αντέξει τις δυσκολίες και μάλιστα να απολαύσει κάθε μικρό βήμα που χρειάζεται για να αλλάξουν τα πράγματα. Μία νοοτροπία που είναι κοινή μεταξύ των μελών του Pussy Riot τα οποία έχουν παρενοχληθεί, παραβιαστεί και μεταξύ άλλων περιστατικών δηλητηριαστεί και φυλακιστεί, με το τελευταίο να σημαίνει ότι έχουν επίσης βασανιστεί, δεδομένου του τι είναι στην πραγματικότητα μια ρωσική σωφρονιστική αποικία.

Ακόμη και αν δεν μπορώ να ταυτιστώ πλήρως πολιτικά μαζί τους, πάντα νιώθω ταπεινότητα και εμπνέομαι από την επιμονή αυτών των ανθρώπων και τη δημιουργικότητα με την οποία συνεχίζουν να αγωνίζονται σε έναν τόπο όπου αντιφρονούσες και πολιτικές ακτιβίστριες συχνά πληρώνουν τις επιλογές τους με τη ζωή τους. Μπορεί στον τόπο που ζω, τα πράγματα να είναι πολύ πιο εύκολα και ήπια, αλλά αυτή είναι μια κατάσταση που εύκολα αλλάζει και σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα και αδικίες στην περιοχή του ελληνικού κράτους και στον υπόλοιπο κόσμο επίσης. Τα θαύματα του κόσμου και οι αγώνες που χρειάζονται για να τα ζήσουμε είναι ατελείωτα και ο χρόνος λίγος. Αυτές οι άνθρωποι – και πολλές άλλες ανά την υδρόγειο, γνωστές και άγνωστες – λειτουργούν ως ένας φάρος σε αυτή την αναζήτηση και δεν αφήνουν περιθώρια για δικαιολογίες για τεμπελιά και αδράνεια. Είμαστε από την ίδια πλευρά επιδιώκοντας αξιοπρέπεια και χάρη για την ανθρωπότητα και τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Αυτή η αναζήτηση δεν περιορίζεται σε σύνορα ούτε κρατικά ούτε συγκεκριμένων κατηγοριών δράσης.

Έτσι λοιπόν, πήρα την πρωτοβουλία για μία δράση αλληλεγγύης προς το Sasha Sofeev και τις υπόλοιπες συμμετέχουσες από τις Pussy Riot. Ήταν μία αρκετά απλή, εύκολη, πρόχειρη και συμβολική δράση, η οποία δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη βοήθεια, τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα φίλων και συνοδοιπόρων. Και τη στήριξή τους στο σκοπό, παρά την ιδιοτροπία μου να ξυπνήσω ένα πρωί με το σχέδιο και να ζητήσω μέσα σε μια μέρα να γίνει. Όπως κάποια μπορεί να δει στο βίντεο, η δράση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη τη 1/11/2020 περίπου στις 21:00 για περίπου μισή ώρα. Ήταν μία προβολή σε ένα τοίχο του ιστορικού θεάτρου Ολύμπιον. Συμπεριλάμβανε μία εικόνα που καταδικάζει τις πρακτικές του ρωσικού κράτους και καλεί σε αλληλεγγύη, ένα ποδήλατο που τριγυρνούσε ανεμίζοντας μία σημαία ουράνιο τόξο, καθώς και το βίντεο των Pussy Riot με τίτλο “Track about good cop” (κομμάτι για τον καλό μπάτσο) στο οποίο ο Sofeev έχει κεντρικό ρόλο. Ένα από τα ευτράπελα που συνέβησαν στο παρασκήνιο, είναι ότι ένας καλός μπάτσος – πολύ ευγενικότερος από τις περισσότερες περαστικές – μας πλησίασε και με περιέργεια ρωτούσε πληροφορίες σχετικά με τη δράση. Το πρόσωπο που κρατούσε την κάμερα μέσα στη βιασύνη του να απαντήσει όταν ο μπάτσος τον ρώτησε για το δρώμενο, απάντησε ότι ο Sasha είναι ομοφυλόφιλος ακτιβιστής, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η συνομιλία με το μπάτσο ήταν μια ευχάριστη αλλαγή μιας και έχουμε χάσει το μέτρημα των περιστατικών βίας… Να σημειωθεί όσον αφορά την εικόνα που προβλήθηκε ότι μαζί με τη μεταφορά σχετικά με την ποσότητα του εγκεφάλου υπάρχει μία αναφορά στον ανόητο ρωσικό νόμο του 2014, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται οι ύβρεις και ανάμεσα στις απαγορευμένες λέξεις βρίσκονται και οι αργκό εκφράσεις για τα γεννητικά όργανα. Λίγος χορός δε θα μπορούσε να μείνει εκτός εξίσωσης, και το μόνο που έλειψε ήταν το φιλί με έναν άνδρα φίλο, ώστε να ολοκληρωθεί το έγκλημα της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας. Του το πρότεινα, αλλά αλίμονο, ένα δημόσιο φιλί μεταξύ ανδρών που είναι και φίλοι προκαλεί ακόμη δυσφορία σε κάποιους. Την επόμενη φορά θα το καταφέρουμε, έτσι δεν είναι;

Όσο για το γιατί έγινε η δράση, πρώτα από όλα ακόμη και το να συζητούμε για το αν είναι κανονικό ή όχι άνθρωποι να συσχετίζονται ανεξάρτητα από το φύλο τους, είναι ήδη εξοργιστικό, πόσο μάλλον το να φυλακίζεται κάποια για μία σημαία ουράνιου τόξου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνηθίσουμε σε τέτοιες κανονικοποιήσεις και οτιδήποτε πέρα από αυτό το όριο χρειάζεται να αλλάξει. Επιπλέον, οι κοινές μας αναζητήσεις μας ενώνουν ανεξαρτήτως συνόρων, και για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, η ικανότητα να νοιαζόμαστε και να αγαπάμε μία τελείως άγνωστη άνθρωπο ακόμη και όταν είναι διαφορετική από εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχιση του είδους μας και της ζωής γενικότερα. Ακόμη και ένα πρόσωπο είναι πολύτιμο: δεν είναι μία ανώνυμη μονάδα, είναι ένα πρόσωπο με ιστορία, ένας ολόκληρος κόσμος μέσα σε ένα κόσμο. Σε αυτό το σημείο, δεν ισχυρίζομαι ότι μία δράση τόσο μικρή όσο αυτή που κάναμε ήταν μία μεγάλη πράξη αγάπης: έχει τη σημασία της αγάπης μέσα στη δική της ποιότητα και ποσότητα. Μπορεί ποτέ να μην επικοινωνήσουμε με αυτή την ομάδα ή να μην έχουμε καμία απολύτως αλληλεπίδραση στο μέλλον, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη μία ή στην άλλη. Αναφέρομαι απλά στη λογική πίσω από τη δράση. Και όσο θέλαμε να στηρίξουμε αυτές τις ακτιβίστριες στις δυσκολίες τους, ήθελα επίσης να μοιραστούμε την ευχαρίστησή μας μαζί τους. Απολαύσαμε τις προετοιμασίες, το να μιλάμε με τις περαστικές, να ποδηλατούμε, να βιντεοσκοπούμε και να χορεύουμε με ένα τραγούδι που ξεπήδησε από τη δημιουργικότητά τους, και όλα αυτά τα μοιραζόμαστε επίσης. Οπότε να το μήνυμα για αυτές και όλες όσες έχουν τις ίδιες αναζητήσεις με μας:

Δεν είστε μόνες ακόμη και όταν φαίνεται πως είναι έτσι. Μοιραζόμαστε τον πόνο και την ευχαρίστηση, μέσα στους αγώνες και τις δημιουργίες μας.

Όσο για τις καταπιέστριες: Δεν είστε τόσο δυνατές όσο νομίζετε και ίσως πιο σημαντικά, όσο θα θέλατε οι άλλες να νομίζουν. Οι πράξεις σας δεν περνούν απαρατήρητες ούτε μένουν αναπάντητες. Υπάρχουν πολλές απλές λύσεις που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τη βία και τις συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα να είναι επωφελείς για όλες. Σκεφτείτε να αποφεύγετε αχρείαστες τραγωδίες.

 

Αλληλεγγύη στο Sasha Sofeev και τις Pussy Riot.

 

Κένων

3/11/2020

 

πηγή: https://kenwn.blogspot.com/2020/11/rainbow-flags-as-birthday-present-and.html

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License