ΚΑΣΚΑΔΙΑ - ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Είχαμε την χαρά να έρθουμε σε επαφή με σύντροφ@ από το κίνημα της Κασκαδίας, ενός ελευθεριακού και οικολογικού κινήματος των βορειοδυτικών ΗΠΑ και δυτικού Καναδά. Το κίνημα έχει έντονο φεμινιστικό, αντιαποικιοκρατικό και Μπουκτσινικό στοιχείο και προωθεί την συνομοσπονδιοποίηση μεταξύ ελευθεριακών κοινοτήτων

post image

Ως μέλη της νεοσύστατης Ένωσης Ελευθεριακών Οικολόγων, θεωρήσαμε πως μία από τις προτεραιότητες μας ήταν να φέρουμε την εγχώρια πραγματικότητα σε επαφή με διεθνής κινήσεις, οι οποίες είχαν λίγη εώς καθόλου προσοχή ως τώρα από τα κινήματα. Ένα από αυτά ήταν και το κίνημα της Κασκαδίας, ένα ιδιαίτερο ελευθεριακό και οικολογικό κίνημα με μία έντονη δόση φεμινισμού και Μπουκτσινισμού. Ήρθαμε σε επαφή με ένα μέλος του συγκεκριμένου κινήματος το οποίο φρόντισε να μας κάνει κατανοητές τις βασικές αρχές του και τους στόχους του. Μπορεί μερικές ιδέες να φανούν ξένες σε ορισμέν@, άλλ@ ίσως διαφωνήσουν με ορισμένα πράγματα, θεωρούμε όμως πως είναι ένα κίνημα το οποίο αξίζει προσοχή. Έχουμε παρατηρήσει επανειλημμένα πως στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη προπαγάνδας της πράξης αλλά και ριζοσπαστικοποίησης στην επαρχία. Το αποτέλεσμα είναι πως μεγάλο μέρος των κατοίκων, χάρη στις συγκυρίες και πάντα με τις ευλογίες της συστημικής προπαγάνδας των ΜΜΕ, να οδηγείται σιγά σιγά στον φασισμό. Οι σύντροφοι στην Κασκαδία προσπαθούν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο έχοντας επεκτείνει τις δράσεις τους όχι μόνο σε περιφερειακά ημιαστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία.

Θεωρούμε επίσης πως πρέπει να αναφερθεί το γεγονός πως τον πρώτο καιρό υπήρχε είσοδος φασιστών με οικολογικό πρόσημο στο κίνημα της Κασκαδίας και υπήρξε έντονη προσπάθεια να φύγουν και να περιθωριοποιηθούν αυτά τα ανθρωπάρια. Σήμερα το κίνημα της Κασκαδίας έχει καθαρά αντιφασιστικό και ελευθεριακό πρόσημο. Για όποι@ θέλει να ενημερώνεται πάνω σ’ αυτό παραθέτουμε τον σύνδεσμο της σελίδας τους στο facebook: https://www.facebook.com/groups/FreeCascadia2012

ΕΕΟ: Καλησπέρα σύντροφ@ Γ., πως είσαι;

Γ: Όλα καλά, περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι φασίστες ήδη έχουν ξεσηκωθεί και προκαλούν σαματάδες έξω από τα εκλογικά κέντρα. Βέβαια οι πράξεις τους δεν μένουν αναπάντητες, ήδη 4 μέλη των Proud Boys μαχαιρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο.

ΕΕΟ: Δεν έχει πολύ ώρα που μάθαμε και μεις την σχετική είδηση. Βλέπουμε πως η πόλωση στις ΗΠΑ αγγίζει σημείο βρασμού.

Γ: Πράγματι. Μπορεί ο Τραμπ να φύγει αλλά ο τραμπισμός ήρθε για να μείνει και ο αγώνας συνεχίζεται ασχέτως αποτελέσματος.

ΕΕΟ: Ασχολείσαι ενεργά στο κίνημα για την αυτονόμηση της Κασκαδίας, έτσι; Θέλεις να εξηγήσεις τι ακριβώς είναι η Κασκαδία;

Γ: Ευχαρίστως! Είμαι μέλος σε συλλογικότητα που στηρίζει την αυτονόμηση της Κασκαδίας και επίσης στηρίζουμε τους Ζαπατίστας και την Ροζάβα. Η Κασκαδία είναι μία περιοχή που πιάνει από την Καλιφόρνια μέχρι το Όρεγκον, από το Όρεγκον στην Ουάσιγκτον και από αυτήν βορειοδυτικό Καναδά. Πρόκειται δηλαδή για διεθνή κίνηση και μάλιστα πράσινη κίνηση. Βασικοί στόχοι μας είναι η εξάλειψη του φασισμού στην περιοχή, ήδη έχουμε διώξει τους φασίστες από τις τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες και προωθούμε αντιφασιστικές δράσεις παντού και φυσικά το να επιτρέψουμε στους ιθαγενείς να ζήσουν με τις παραδόσεις τους σε ελεύθερη γη.

ΕΕΟ: Αντιφασιστικές ποδοσφαιρικές ομάδες; Αρκετά ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά θέματα με τον φασισμό και την ματσίλα εντός των ποδοσφαιρικών ομάδων, αν και υπάρχουν ομάδες που έχουν πάρει αντιφασιστική στάση. Θεωρούμε πολύ θετικό και ευχάριστο το γεγονός πως Αμερικανικοί και Καναδικοί σύλλογοι πήραν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Γ: Ναι, υπήρξαν έντονες διαφωνίες αλλά καταλήξαμε να απαγορεύσουμε σημαίες που προωθούν το μίσος και αντίθετα, προωθήσαμε τις αντιφασιστικές. Φυσικά δεν είναι έτσι ολόκληρες οι ομάδες, αλλά αρκετά άτομα εντός των φιλάθλων είναι δηλωμένοι αντιφασίστες.

ΕΕΟ: Είναι μια καλή αρχή. Θα ήθελες να μας περιγράψεις τι ακριβώς είναι η βιοπεριφέρεια; Δεν είχα ξανακούσει αυτό τον όρο προτού ψάξω για την Κασκαδία και φαντάζομαι πως πολλοί σύντροφοι επίσης θα αγνοούν την έννοια.

Γ: Ευχαριστώ, αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Στα αγγλικά, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα "biome" (μεγακοινότητα/μεγαοικοσύστημα) ένα μέρος, μικρό ή μεγάλο που έχει συγκεκριμένα φυτά, ζώα και οικοσυστήματα τα οποία το διαχωρίζουν από άλλα. Έτσι λοιπόν, η βιοπεριφέρεια επικεντρώνεται σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με αυτά τα μεγαοικοσυστήματα, τους κατοίκους τους και το μέλλον τους. Υπάρχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση στον μεγακοινοτισμό, π.χ. ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε στη Νότια Καλιφόρνια, αλλά έχουμε πράγματα όπως ο ελευθεριακός κοινοτισμός και ο δημοκρατικός συνονομοσπονδισμός που παίρνουν αυτή την βιοπεριφέρεια και την καθιστούν εγγενές μέρος της διαλεκτικής.

ΕΕΟ: Άρα πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο δεν επικεντρώνεται μόνο σε ιδεολογία και αξίες αλλά και στην γεωγραφία και στο κλίμα, έτσι;

Γ: Ναι. Βασικά αυτή είναι και η αρχή του διαλεκτικού νατουραλισμού. Έχουμε την πρώτη φύση, αυτό στο οποίο εξελίχτηκε και αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φύση, έπειτα δεύτερη φύση είναι το πώς την διαμορφώσαμε, πώς πληγώνουμε όχι μόνο τη βιόσφαιρα αλλά και την ανθρώπινη φυλή. Η τρίτη φύση είναι μια εγελιανή σύνθεση των δύο πρώτων όπου οι άνθρωποι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της ομοιόστασης της βιοπεριφέρειας (και του πλανήτη), καθιστώντας το ένα καλύτερο μέρος από αυτό που βρήκαμε και ακόμη και από αυτό που το άφησε η εξέλιξη. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει και την πολιτική, η μεταξύ μας σχέση και η σχέση μας με την φύση πρέπει να αλλάξει.

ΕΕΟ: Από αυτά που ακούω, παρατηρώ πως το οικολογικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στην φιλοσοφία σας. Ποια είναι η σχέση σας με το τεχνοβιομηχανικό συγκρότημα και την ίδια την τεχνολογία; Θέλω να πω, είστε επικριτικοί προς αυτό, πιστεύετε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μεταρρύθμισης και διαχείρισης του τεχνοβιομηχανικού συγκροτήματος;

Γ: Αντιλαμβανόμαστε το ότι η βιομηχανοποίηση δημιούργησε εξαρτημένα δίκτυα που έχουν υποστεί κακή διαχείριση, αλλά επίσης μας έχει εμπνεύσει από την άποψη της φύσης τους, οι πόλεις και η τεχνολογία δεν είναι εγγενώς κακές όπως οι αναρχοπρωτογονιστές θα ήθελαν να πιστεύουμε. Το συγκρότημα είναι προϊόν του καπιταλισμού και χωρίς αυτόν ίσως προχωρούσαμε σε μια πιο αρμονική σχέση τεχνολογίας-φύσης. Εν τέλει, συλλογικές επιχειρήσεις και εργοστάσια δεν θα ‘ταν μόνο ένα με την φύση αλλά θα παρήγαγαν και τρόπους διευκόλυνσης αυτής της σχέσης.

ΕΕΟ: Μία ερώτηση η οποία ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα για τα αυτιά των εγχώριων συντρόφων, υπάρχουν κομμούνες, καταλήψεις ή έστω αυτόνομες φάρμες στην περιοχή;

Γ: Η ιδέα μας είναι να οργανώσουμε μια άμεσα δημοκρατική δομή με τις αξίες, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας και του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι οι περιφερειακές εκμεταλλεύσεις κάτω από αυτές τις οργανωτικές δομές θα ξεκάνουν τον «καπιταλιστικό ρεαλισμό» και θα ξεμάθουν την πατριαρχία, τον μισογυνισμό κ.λπ. Αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά θα είναι μια σταδιακή διαδικασία. Η καλλιέργεια σε πόλεις ελπίζουμε να ενσωματωθεί στην πόλη, όπως οι κατακόρυφες καλλιέργειες και η προώθηση φαγητού ανά γειτονιά. Κάναμε ένα διάλειμμα από τη συνεργασία με άλλες ομάδες μέχρι να αποκτήσουμε αυτές τις δημοκρατικές αρχές και να γίνουν διαδικασίες λογοδοσίας. Έτσι, σε μια ιδανική κατάσταση, οι αγρότες θα οργανώσουν τις κοινότητές τους, θα επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν και θα εφαρμόσουν προγράμματα όπως η εναλλαγή καλλιεργειών και η καλλιέργεια περισσότερων φυσικών ειδών για την θεραπεία και την φροντίδα της βιοπεριφέρειας.

ΕΕΟ: Πόσο δημοφιλές είναι το κίνημα;

Γ: Το κίνημα αναπτύσσεται τα τελευταία 4 χρόνια. Αρχικά ήρθε στην περιοχή με το κίνημα του ΠΟΕ, τις διαδηλώσεις για το κλίμα και την τοπική μας ΥΠΠ (υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος που εξαγοράστηκε από τον Monsanto) και άνοιξε πραγματικά τις πόρτες για τους ανθρώπους να αρχίσουν να σκέφτονται αυτές τις ιδέες. Έχουμε χτυπήσει κάθε πόρτα και ανακαλύπτουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων, δεν χρησιμοποιούμε πολιτική γλώσσα για να προσελκύσουμε το προλεταριάτο, αλλά αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες τους και χρησιμοποιούμε τις ιδέες μας για να διαφωτίσουμε την κατάσταση. Η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα επιβάλλουμε ιδεολογία, αλλά θα βοηθούμε τους ανθρώπους να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα μόνοι τους και ειδικά να συνθέσουν ιδέες που σχετίζονται με τις τοπικές τους περιοχές. Όπως και ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός έχει διαφορετικές μορφές ανάλογα με τις υλικές συνθήκες του τόπου πράξης.

ΟΕΕ: Έτσι είναι. Σύμβολα και ιδεολογικά φορτισμένη γλώσσα μπορεί να τρομάξουν τον μη αριστερό/αναρχικό ή και απολιτίκ κόσμο. Από το Λονδίνο μέχρι και τις Αργεντίνικες στέππες, το κλίμα, η κουλτούρα, η ιστορία, η γεωγραφία, όλα σχεδόν διαφέρουν. Είναι αρκετά εγωκεντρικό το να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει την δική του κοσμοθεωρία πάνω σε κόσμο με τον οποίο δεν έχει επαφή. Αντίθετα, βλέπουμε πως οι Ζαπατίστας έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον ελευθεριακό σοσιαλισμό με την μεσοαμερικάνικη παράδοση, έχοντας τα γνωστά πετυχημένα αποτελέσματα.

Γ: Αυτό ακριβώς πιστεύω και γω. Όταν μιλούσα για τα βασικά μας πιστεύω φρόντισα να μην αφήσω την δική μου ουτοπία να είναι και η μοναδική. Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν την αυτονομία τους και να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.

ΟΕΕ: Τι θα ‘θελες να πεις στους συντρόφους που θα διαβάσουν αυτή την συνέντευξη, μάθουν για την Κασκαδία, αλλά ταυτόχρονα έχουν κι αυτοί τον δικό τους πόλεμο ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο;

Γ: Θα ήθελα να πω, γεια σας σύντροφοι! Στηρίζουμε τις κινήσεις σας ενάντια στην καταπίεση και θέλουμε να ενωθούμε ενάντια στις διατομεακές δυνάμεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η Κασκαδία δεν είναι μια καυκάσια γη, είναι μια περιοχή που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι από πολλά υπόβαθρα και που κατοικούν σε αυτόχθονες εκτάσεις. Θέλουμε όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τα προγονικά τους σπίτια αλλά και να βοηθήσουμε τους ιθαγενείς πολίτες να πάρουν τις αποζημιώσεις που χρειάζονται. Όσον αφορά τους μη γηγενείς, τους βοηθούμε να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε έποικοι σε γη ιθαγενών, αλλά μαζί και με τη φύση της Κασκαδίας μπορούμε όλοι να έχουμε ένα όμορφο οικολογικό σπίτι, μια κοινότητα και να αναπτύσσουμε μια κουλτούρα που δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ ξανά στον κόσμο

ΟΕΕ:Η μετάφραση μας θα μεταφέρει και τα λόγια σου στους υπόλοιπους συντρόφους. Η ομορφιά της μετάφρασης είναι ότι ενώνει ανθρώπους και συνειδήσεις από διαφορετικά μέρη του πλανήτη φτιάχνοντας συνθέσεις που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλιώς.

Γ: Ευχαριστώ και επίσης χαίρομαι που οι ιδέες μας θα μεταφερθούν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε συνομοσπονδία με κάποια από αυτά. Καλή συνέχεια!

ΟΕΕ: Καλή συνέχεια και σε σένα!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License