Τι σημαίνει η εκλογή του Μπάιντεν για τον κόσμο;

Διάλογος για την εκλογική κατάσταση στις ΗΠΑ, τις επιρροές της στον κόσμο και τη θέση των ελευθεριακών.

Η ήττα του Τραμπ στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σαφώς μια νίκη ενάντια στον “τραμπιστικό” φασισμό που παρασιτούσε τον κόσμο τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτό το νέο, όπως και η φυλάκιση των μελών της ΧΑ, σίγουρα ακούγεται θετικό κι ελπιδοφόρο αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μαζί με την ήττα του θα έρθουν νέες δυσκολίες για τον ελευθεριακό χώρο, στις οποίες δεν αναφέρονται πολλοί.

Πρώτα, ο υπερβολικός αριθμός ψήφων υπέρ του τωρινού προέδρου, ο οποίος περνάει τα 70 εκατομμύρια, δείχνει ότι έχει ριζωθεί στις ΗΠΑ ένα νέο κίνημα ακροδεξιάς. Αυτό το κίνημα έχει και θα έχει για την επόμενη τετραετία διεθνής επιρροή και οι πολιτικές συνέπειές του θα καθορίσει εν μέρη την ιστορία των 2020s. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς, ότι οι 370.000+ άνθρωποι, που ψήφησαν ΧΑ το 2015, ζουν ακόμα μεταξύ μας και είναι ικανοί να υποστηρίξουν οποιοδήποτε καινούριο ή παλιό φασιστικό κόμμα όπως και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του Τραμπ.

Δεύτερο, η ιμπεριαλιστική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει. Η στρατιωτική ηγεμονία της Αμερικής θα συνεχιστεί, δημιουργώντας περισσότερη βία και νέα πλαίσια για πόλεμο για το όνομα του κεφαλαίου και τις αμερικάνικης εξουσίας. Ταυτόχρονα, ο “φιλελεύθερος” καπιταλισμός και οι μεγαλόπλουτοι Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται εκατομμύριους εργάτες σε παγκόσμιο επίπεδο και να καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυτοί οι άνθρωποι, δίχως ηθικότητα κι ανθρωπισμό, είναι οι ίδιοι που υποστηρίζονται από τους Νεοδημοκράτες κι ως εκ τούτου θα έχουν επιρροή στην Ελλάδα όπως κι αλλού.

Τρίτο, η άγνοια και η καπιταλιστική προπαγάνδα, παρότι δοκιμάζονται σε υψηλό βαθμό από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της τωρινής εποχής, θα αυξηθούν και θα δηλητηριάζουν τους συνανθρώπους μας. Αυτή η επίδραση στην κοινωνία και στη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων θα μειώσει τις πιθανότητες κοινωνικοπολιτικής ανατροπής και την προσπάθεια διαφώτισης του κόσμου, η οποία πρέπει να είναι πρωταρχική.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι ελευθεριακοί μπροστά σε αυτά τα προβλήματα; Η απάντηση μπορεί να είναι απλή αλλά πρέπει να την επαναλαμβάνουμε όσο γίνεται : No Pasaran! Ο αγώνας για την απελευθέρωση από την εξουσία και το καπιτάλιο δεν σταματάει. Πρέπει οι πράξεις να έχουν παράλληλα παιδαγωγικά αποτελέσματα. Για να αντισταθεί κανείς στους νέους κοινωνικούς κινδύνους, η εκπαίδευση και η αλλαγή των μυαλών των ανθρώπων είναι καθοριστικοί παράγοντες. Ο αγώνας και η αντίσταση συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License