Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν μπαίνει σε καραντίνα. Όλοι και όλες στη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος


post image

Η καραντίνα, τα αντιδημοκρατικά μέτρα και η επίθεση στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις δεν είναι «προσωρινά». Η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για καιρό με περιορισμό των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Το δόγμα «δουλειά – σπίτι – δουλειά και σκασμός» έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό πως τα μέτρα που νομοθετεί καθημερινά δεν έχουν να κάνουν για την περίφημη «επιδημία» του Covid-19. Η οικονομική ύφεση που ανέμεναν τα επιτελεία πέρυσι, εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και χρησιμοποιείται εργαλειακά ο Κορονοϊός για να περάσουν μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των πληρωμένων υπερωριών, οι μαζικές απολύσεις και η συμπίεση των μεροκάματων μετατρέπει τον μισθό σε επίδομα και φιλοδώρημα. Οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαλύονται κάτω από την πριμοδότηση των σουπερμάρκετ και των ιντερνετικών κολοσσών.

Ο δεύτερος κύκλος επίθεσης του παγκόσμιου αστισμού μετά το 2009-2012 έρχεται να αποτελειώσει ότι μπόρεσε να διασωθεί από τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Γι` αυτό, σε παράλληλο επίπεδο η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να διαλύσει κάθε εργαλείο του ταξικού κινήματος. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, καταλήψεων, αντισυγκεντρώσεων και απεργιών, οι επιθέσεις σε κοινωνικές καταλήψεις και στα Εξάρχεια, η κατάργηση του ασύλου είναι κομμάτι της απορρύθμισης των εργαλείων της ταξικής πάλης. Η στοχοποίηση της νεολαίας με αφορμή των Κορονοϊό έρχεται να εκδικηθεί για την παρουσία της μετά την εξέγερση του Γρηγορόπουλου: το κλείσιμο των σχολών και η πανεπιστημιακή αστυνομία σκοπό έχει να διαλύσει τις μισητές (για το αστικό κράτος) φοιτητικές συνελεύσεις, ενώ εδώ και έξι μήνες έχει βαλθεί να κλείσει κάθε κοινωνικό της χώρο έξω από τους στρατώνες και το κατηχητικό: καφέ-μπαρ, γήπεδα, πλατείες αποτελούν τον άξονα του κακού για το Μητσοτάκη.

Φυσικά ο αστικός μηχανισμός δουλεύει ρολόι: Λεφτά μοιράζονται στα μίντια και στους εργολάβους και εκταμιεύονται πολεμικοί εξοπλισμοί δισεκατομμυρίων ευρώ για τους καραβανάδες. Την ώρα που δουλεύει η εθνικιστική και ρατσιστική προπαγάνδα, οι μετανάστες στοιβάζονται σε καμπ – φυλακές και μαζί με τους φυλακισμένους ζουν μια απάνθρωπη «φούσκα» σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τα σύνορα κλείνουν ερμητικά για πρόσφυγες και μετανάστες και φράχτες υψώνονται στον Έβρο.

Με αυτή την πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή! Τα λοκντάουν, η καραντίνα, η ποινικοποίηση των συναθροίσεων, του συγχρωτισμού και της μάσκας δεν έχουν υγειονομικό στόχο αλλά την τρομοκράτηση του ταξικού κινήματος και τη διάχυση του φόβου και της εγκατάλειψης μέσα στον κοινωνικό ιστό. Η λύση απέναντι σε ασθένειες δεν είναι η «ατομική ευθύνη» αλλά η κοινωνική πρόνοια και η δημόσια υγεία. Η κρατικοποίηση των φαρμακοβιομηχανιών και των ιδιωτικών κλινικών, ο πολλαπλασιασμός των δημοσιών δαπανών για την υγεία με την εξάπλωση ενός πολυεπίπεδου συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την άνοδο της ποιότητας του βιοτικού επιπέδου των πληβείων τάξεων είναι η μοναδική και αποτελεσματική άμυνα.

Δεν χαρίζουμε την πραγματική αγανάκτηση των λαϊκών μαζών στην ακροδεξιά, στους ψεκασμένους και στους εθνικιστές. Κάθε μέρα που αναβάλλουμε τη μετωπική μάχη με την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ δίνουμε χώρο σε κάθε «πατριώτη» να «μάχεται για τον ελληνικό τρόπο ζωής που χάνεται». Οι αγώνες του BlackLivesMatter και του κινήματος ενάντια στης απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία έδωσαν ένα ισχυρό ράπισμα στην παγκόσμια ακροδεξιά και στο κλίμα καραντίνας που προσπαθούσε να επιβάλλει.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου έρχεται σαν συνέχεια της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η διαδήλωση της 1η Μαΐου αποτέλεσε το τέλος της καραντίνας και την επαναφορά της «κανονικότητας» των πολιτικών δράσεων και κινητοποιήσεων. Στις 17 του Νοέμβρη απαντάμε στο Χρυσοχοΐδη, στον Μπογδάνο και στο πολιτικό επιτελείο του αστισμού που αναπολεί μέρες απαγορεύσεων σαν του 1980 και θέλει να βάλει το ταξικό κίνημα σε λοκντάουν.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να στηθεί ένα Πολυτεχνείο «ελεύθερο» από μπάτσους τουλάχιστον για το τριήμερο 15 – 17/11 που θα καταλήξει στη διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όλοι και όλες στη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεν ξεχνάμε 47 χρόνια μετά πως το Πολυτεχνείο του 1973 δεν ήταν γιορτή, αλλά εξέγερση και πάλη ταξική!

Αθήνα, 09/11/2020

ΟΡΜΑ - Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License