Παίρνοντας τις εαυτούς μας σοβαρά: Άρθρο 1 - Μείωση Ψηφιακών Κινδύνων [+EN]

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, στην οποία το FBI, το MI5 και άλλα πιο προηγμένα κράτη στον κόσμο, ενεργούν ως σύμβουλοι για την ελληνική καταστολή. Είναι ευθύνη οποιουδήποτε αφοσιωμένου επαναστάτη, εξεγερσιακού ή ενεργού αναρχικού να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί, σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις για την επιδίωξη της μακροχρόνιας πάλης, αλλά και την ευρύτερη διατήρηση της ατομικής και συλλογικής μας ασφάλειας.

post image

[GR] Παίρνοντας τις εαυτούς μας σοβαρά: Άρθρο 1 - Μείωση Ψηφιακών Κινδύνων

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, στην οποία το FBI, το MI5 και άλλα πιο προηγμένα κράτη στον κόσμο, ενεργούν ως σύμβουλοι για την ελληνική καταστολή. Είναι ευθύνη οποιουδήποτε αφοσιωμένου επαναστάτη, εξεγερσιακού ή ενεργού αναρχικού να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί, σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις για την επιδίωξη της μακροχρόνιας πάλης, αλλά και την ευρύτερη διατήρηση της ατομικής και συλλογικής μας ασφάλειας.

Για πάρα πολύ καιρό, το οποιοδήποτε κίνημα στην Ελλάδα δεν έδινε την απαραίτητη σημασία στις απαιτήσεις για μια κουλτούρα ασφάλειας που θα λειτουργήσει ως μορφή αυτοάμυνας. Ανεξάρτητα από το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η στάση, αποτελεί επίσης ένα είδος υποκρισίας στην προσέγγισή μας. Περιμένουμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας; Παίρνουμε σοβαρά τον εαυτό μας; Η θέση του αναρχικού είναι εχθρική προς κάθε έθνος-κράτος, κάθε σύνορο και την παγκόσμια οικονομία. Επιλέγουμε την πιο αμφιλεγόμενη και επαναστατική απάντηση σε αυτήν την φρικτή κοινωνία. Στην επιλογή μας να λάβουμε θέση για την πραγματική απελευθέρωση, πρέπει να περιμένουμε πολιτική καταστολή χωρίς καμιά συμπόνια.

Μην έχοντας μια κουλτούρα ασφάλειας, βλάπτουμε τον εαυτό μας και τις κοινότητές μας, ενώ βοηθάμε τους εχθρούς μας. Δεν είναι απλώς θέμα χρήσης αυτής της εφαρμογής ή της άλλης. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες και προσεγγίσεις στην καθημερινή ζωή που πρέπει να λάβουμε υπόψη, προκειμένου να περιπλέξουμε τις προσπάθειες καταστολής από τους εχθρούς μας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις συντρόφισσές μας, ώστε να είμαστε επιτυχημένοι στα έργα και στις ενέργειές μας.

Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που σκοπεύουν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ευρύτερης κουλτούρας ασφάλειας στον αναρχικό χώρο στην Ελλάδα. Σκοπεύει, επίσης, να αμφισβητήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές που καθιστούν το χώρο μη ασφαλή.

Παρακάτω συμπεριλάβαμε κάποιες προτάσεις από έναν ανώνυμο σύντροφο σχετικά με μερικούς βασικούς καθημερινούς τρόπους για την καλύτερη προστασία του εαυτού μας. Είναι πεποίθησή μας πως σε κάθε πρακτική, όταν κάποιος δεσμεύεται, αναπτύσσεται και γίνεται πιο ικανός στην πορεία. Επιπλέον, παραθέτουμε μετάφραση ενός κειμένου από έναν σύντροφο στις Η.Π.Α. σχετικά με τη «μείωση των κινδύνων» και τη σημασία της κρυπτογράφησης και των καλύτερων τεχνολογιών, ενόσω ζούμε στον σύγχρονο κόσμο.

Μερικές απλές προτάσεις για μια καθημερινή προσέγγιση στην "εξυπνότερη επικοινωνία" και το ψηφιακό αποτύπωμα

Είναι σημαντικό να προτείνουμε μερικές συνεπείς προσεγγίσεις που έγιναν από επαναστάτες. Πρώτον, μην συζητάτε ποτέ κάτι τυπικά παράνομο μέσω τηλεφώνου. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες εφαρμογές και η τεχνολογία κρυπτογράφησης προστατεύουν την επικοινωνία σας από την επιτήρηση του κράτους, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο και πρέπει να διατηρήσουμε μια ψύχραιμη ανησυχία επί τούτου. Αυτό ισχύει και για τον παλιό τρόπο τηλε-επικοινωνίας!

Δεν είναι ποτέ απαραίτητες οι συζητήσεις που συγκαταλέγονται στο έγκλημα ή σε ρητά παράνομες ενέργειες στο τηλέφωνο. Να είστε δημιουργικές στην επικοινωνία σας και προσεγγίστε κάθε συνομιλία που γράφετε ή στέλνετε στο τηλέφωνό σας ρωτώντας τον εαυτό σας, εάν αυτό θα μπορούσε να σταθεί εναντίον σας στο δικαστήριο.

Μην παίρνετε μαζί τα τηλέφωνά σας σε δράσεις. Εάν είναι απαραίτητη η επικοινωνία, μπορείτε να αναζητήσετε τα λεγόμενα τηλέφωνα “burner”, αν και καλό θα ήταν να το αποφύγετε με κάθε κόστος. Εάν υπάρχει πιθανότητα σύλληψης, το τηλέφωνό σας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο καρφί στο δωμάτιο.

Να είστε προσεκτικοί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν η ταυτότητά σας είναι εκτεθειμένη, ακόμη και με ψευδές όνομα, ένας ενδιαφερόμενος εχθρός θα μπορούσε να βρει κίνητρο να το διερευνήσει, εάν δημοσιεύετε μαχητικές πολιτικές θέσεις και ούτω καθεξής. Προσοχή σε αυτό και μην υποθέσετε ποτέ ότι έχετε "ελευθερία λόγου"· βασικά, έχετε μέχρι το κράτος να αποφασίσει πως δεν έχετε. Επιπλέον, η χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως το messenger του facebook ως πηγή των συνομιλιών σας, ενώ παράλληλα δημοσιεύετε πολιτικές ιδέες που μπορεί η πολιτεία να κρίνει αμφιλεγόμενες, παρουσιάζει ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο πληροφοριών για έναν αστυνομικό ερευνητή. Η πολιτική σας θέση σχετίζεται με τα λόγια σας, και αυτοί με τους οποίους επικοινωνείτε με την πολιτική σας θέση, οι οποίοι μπορούν εξίσου να επισημανθούν ως πρόσωπα ενδιαφέροντος. Πρέπει να σκεφτούμε να μεταφέρουμε όλη την επικοινωνία μας σε πιο ασφαλείς πλατφόρμες, όπως το signal. Σε πολιτικό ή όχι επίπεδο, το κράτος έχει ατελείωτη χρηματοδότηση για την καταστολή των πολιτικών του αντιπάλων και μια συνεπής προσέγγιση ασφαλούς επικοινωνίας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, περιπλέκει τις προσπάθειές του. Δεν είναι μόνο οι παράνομες ενέργειες που ενδιαφέρουν το κράτος, είναι κι οι σύντροφοί μας, τα δίκτυά μας και οι ευρύτερες κοινότητές μας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να διαχωρίσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και τις μεθόδους επικοινωνίας. Προσπαθήστε να έχετε ξεχωριστά email για την εργασία και τις πολιτικές σας δραστηριότητες. Προσπαθήστε να έχετε ξεχωριστούς λογαριασμούς ανάλογα με το πού είναι απαραίτητο να έχετε νομική υπόσταση/ταυτότητα και πού δεν είναι. Εφαρμόστε το επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα. Εφαρμόστε το ακόμη και στην περίπτωση του αριθμού τηλεφώνου σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανώνυμες κάρτες sim για να ενεργοποιήσετε έναν λογαριασμό signal ή έναν νέο προσωρινό αριθμό τηλεφώνου. Μπορείτε ακόμη να "υπερβάλλετε" κάπως, και να αλλάζετε το όνομά σας (στο λογαριασμό) για ορισμένες συναντήσεις ή όταν επισκέπτεστε την οικογένειά σας. Όλες αυτές οι προσπάθειες, ενώ θεωρούνται τρελές από κάποιους, περιπλέκουν την καταστολή και την επιτήρηση του κράτους.

Βεβαιωθείτε ότι διαγράφετε τα cookies και τα δεδομένα στις συσκευές σας, όταν είναι δυνατόν. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε διακομιστές vpn, όπως το protonvpn, κατά την έρευνα πληροφοριών ή τη δημοσίευση πολιτικού περιεχομένου.

Δεν υπάρχει σίγουρη διαδρομή για την τέλεια ασφάλεια, ούτε ξέρουμε πότε θα έρθει το κράτος να χτυπήσει τις πόρτες μας και για ποιο λόγο θα επιλέξουν να το κάνουν. Αλλά αν προκαλέσουμε τους εαυτούς μας, και ο ένας τον άλλον για να διατηρήσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ασφάλειας ενάντια στο κράτος, θα προσαρμόζουμε και θα αναπτύσσουμε συνεχώς μια κατεύθυνση σταθερής αυτοάμυνας στην ατελείωτη επίθεση από το κράτος. Αυτή η συμβουλή δεν είναι μόνο για τον επαναστάτη/αντάρτη ή τον φυγά, είναι για όλους, και είναι πολύ απλό να εξασκηθείτε και να το διατηρήσετε σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας ή διαχρονικά. Στις Η.Π.Α. εκδότες και συγγραφείς έχουν αντιμετωπίσει ποινές φυλάκισης· στην Ισπανία η ίδια η αναρχική ταυτότητα έχει ποινικοποιηθεί κι υπό το φως της πρόσφατης ετυμηγορίας για τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανό να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ποινικοποίηση των αναρχικών, ισχυριζόμενο απλά ότι είναι δίκαιο ("θεωρία δύο άκρων").

Καθώς ποινικοποιούν τις συγκεντρώσεις, για παράδειγμα, ας φανταστούμε την πορεία αυτής της δικαστικής οδού. Τι ακολουθεί; Ίσως έρευνες για "συνωμοσίες" περί συγκεντρώσεων. Αποδίδοντας κατηγορίες εγκληματικού περιεχομένου σε εκείνους που κατηγορούνται για διοργάνωση εκδηλώσεων, όπου συνέβησαν επεισόδια, με μοναδικό κριτήριο μια έκκληση/εκδήλωση στο facebook ή το twitter. Αυτές οι περιπτώσεις δίωξης είναι πραγματικότητα στις ΗΠΑ και ορισμένα άτομα έχουν κάνει πολλά χρόνια στη φυλακή ως αποτέλεσμα αυτής. Αυτού του τύπου οι μικρές πρακτικές μπορούν να αποτρέψουν την επιτυχία του κράτους στην επιδίωξη τέτοιων στόχων/κατηγοριών.

Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για να ζούμε με έναν πιο ασφαλή τρόπο πολιτικής ζωής. Αλλά δε θα έπρεπε να το προσεγγίσουμε ως "όλα ή τίποτα". Είναι ενοχλητικό, άβολο κι ίσως μερικές φορές φαίνεται περιττό· έως ότου δεν είναι.

Ένα επιχείρημα για τη μείωση του ψηφιακού κινδύνου στο χώρο

Ένα "φάντασμα" στοιχειώνει τις υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου, το φάντασμα του "σκοτεινού διαδικτύου" (dark web). Πρόκειται για μια έννοια που μεταφράζεται συχνά ως σενάριο τελικής κρίσεως για το εγγύς μέλλον, όπου οι έρευνες δεν είναι πλέον δυνατές και οι εγκληματίες διαφεύγουν από όλα τα εγκλήματά τους, επειδή η κρυπτογράφηση έχει γίνει τόσο πανταχού παρούσα που δεν μπορούν να ληφθούν αναγνώσιμα δεδομένα από την επιβολή του νόμου, είτε νόμιμα είτε παράνομα· απλά δεν έχουν πια αυτή τη δυνατότητα.

Αυτό ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό ως μια απειλή που προορίστηκε να τρομάξει τους συντηρητικούς Αμερικάνους, αλλά ενέχει αλήθεια· δεν θα έλεγαν αυτό το παραμύθι και παράλληλα θα πολεμούσαν την κρυπτογράφηση τόσο σκληρά, αν δεν ήταν πραγματική απειλή για αυτούς. Ποικιλοτρόπως ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές. Μια έκφραση αυτού είναι η χαμηλού επιπέδου σύγκρουση σχετικά με την ιδιωτικότητα μεταξύ του τεχνολογικού κόσμου και των αρχών επιβολής του νόμου. Θα έπρεπε να είναι φυσικοί σύμμαχοι και είναι με πολλούς άλλους τρόπους, αλλά στο ζήτημα της κρυπτογράφησης δεν θα μπορούσαν να διαφωνούν περισσότερο. Όλοι οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων εντός των κυβερνήσεων) συμφωνούν πως η κρυπτογράφηση είναι αποτελεσματική μόνο εάν είναι συνολική. Δεν μπορεί να υπάρχει μυστικό "backdoors", ούτε ειδικοί κωδικοί πρόσβασης που επιτρέπουν στους μπάτσους να εισέλθουν με ένταλμα. Αυτό θα υπονόμευε ολόκληρο το μοντέλο ασφαλείας. Υπάρχει συναίνεση στο γεγονός ότι αυτή "η ειδική πόρτα" θα μπορούσε να αποκαλυφθεί σε λάθος πλευρές (εγκληματίες, εχθρικές κυβερνήσεις κ.λπ.) και έτσι έχει δημιουργηθεί μια αντίφαση: προκειμένου να λειτουργήσει η κρυπτογράφηση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών φορέων, πρέπει η παρακολούθηση από τους ίδιους να γίνει πιο δύσκολη ή σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν αδύνατη.

Η κρυπτογράφηση υπάρχει με διάφορες μορφές εδώ και χρόνια. Η τεχνολογία που επιτρέπει κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις υπάρχει τουλάχιστον από τη δεκαετία του '80. Αλλά αυτά τα συστήματα ήταν ακριβά, περίπλοκα και στην πραγματικότητα λιγότερο ασφαλή από τις δωρεάν λύσεις που έχουμε σήμερα. Κόστιζαν χιλιάδες δολάρια για την εγκατάσταση και θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μόνο με άλλα μέρη που έχουν επενδύσει επίσης στη δική τους εγκατάσταση. Προφανώς, το χρησιμοποιούσαν μόνο εκείνοι στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας: διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών και υψηλόβαθμοι πολιτικοί. Αλλά τότε ήρθε το Διαδίκτυο κι ακολούθησαν οι ευπρόσιτοι υπολογιστές και τα "έξυπνα κινητά τηλέφωνα" (smartphones). Κι ενώ αυτή η συμβολή τεχνολογιών έχει εξαπολύσει πολλές φρίκες στον κόσμο κι έχει διευκολύνει το κράτος να παρακολουθεί τα κινήματά μας, έχει ενεργοποιήσει επίσης αντιφάσεις, όπως είναι η προσβάσιμη και εύχρηστη στρατιωτικού-προτύπου κρυπτογράφηση σε μαζική κλίμακα. Η σύγχρονη εποχή του διαδικτύου δημιούργησε μαζική παρακολούθηση, όπως ποτέ άλλοτε δεν γνώριζε ο κόσμος, αλλά επίσης έδωσε ένα φόρουμ για διάφορες επικοινωνίες εις βάρος των κρατικών συμφερόντων.

Βλέπουμε όλο και περισσότερο έρευνες να παρεμποδίζονται από την κρυπτογράφηση, αλλά το πιο σημαντικό και πιο αποτελεσματικό που βλέπουμε, είναι ότι παρεμποδίζεται η μαζική επιτήρηση. Κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το να προσδιοριστεί ποιος ενάντια σε ποιον θα κάνει εντατικότερη στοχευμένη παρακολούθηση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη της μαζικής κρυπτογράφησης, κρύβοντας τους "κακούς παίχτες" μέσα στο μεγαλύτερο πλήθος, καθιστώντας το πρώτο βήμα των ερευνών πιο δύσκολο κι αυτό που χρήζει εντατικής προσπάθειας. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μακροπρόθεσμα μπορεί να εξαφανιστούν ή θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν πλήρως, όπως ο κοριός ή η επιδρομή της αστυνομίας και η κατάσχεση ενοχοποιητικών αποδεικτικών στοιχείων. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας κινείται στο διαδίκτυο και στις συσκευές μας, οι επιλογές που κάνουμε σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των συσκευών έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του εχθρού να μας καταπιέσει.

Μην πιστεύετε την προπαγάνδα του εχθρού ότι η κρυπτογράφηση είναι άσκοπη και "σπασμένη", πώς το κράτος είναι πάντα πιο ισχυρό από την ικανότητά μας να προστατεύουμε τον εαυτό μας από αυτό, πως πρέπει απλά να παραμένουμε απλοί παρατηρητές. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, τρέχουν φοβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν, οπότε χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό την παραπληροφόρηση εξυπηρετώντας έτσι την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους. Ορισμένες εταιρείες το αναγνωρίζουν αυτό, βλέπουν την οικονομική ευκαιρία και αυτά είναι όλα όσα συμβαίνουν, όταν βλέπετε άλλο ένα άρθρο σχετικά με μια κυβέρνηση που πληρώνει εκατομμύρια για νέο εξοπλισμό παρακολούθησης διαδικτύου. Βλέπετε φοβισμένους ανόητους να κατασπαταλούν χρήματα σε κοράκια της βιομηχανίας ασφάλειας.

Βεβαίως, έχουν μερικούς άσσους στο μανίκι τους. Ναι, οι λύσεις που περιγράφουμε γενικά δεν είναι τέλειες, υπάρχουν ψεγάδια. Και δεν υποστηρίζουμε ούτε λέμε ότι η τελειότητα είναι δυνατή. Θα ήταν καλύτερο, από άποψη ασφάλειας, εάν δεν χρησιμοποιούσαμε καμία από αυτές τις τεχνολογίες και ζούσαμε εκτός δικτύου. Αλλά αυτό δεν ισχύει ή είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς. Ζούμε στον σύγχρονο κόσμο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συσκευές για να επιβιώσουμε. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι "η μείωση των κινδύνων" (harm reduction). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ασφαλέστερους τρόπους χρήσης ναρκωτικών και σεξουαλικών πρακτικών: καθαρές βελόνες και προφυλακτικά. Σίγουρα, "σύμφωνα με το γιατρό", θα ήταν καλύτερα να μην κάνετε ναρκωτικά και αν δεν έχετε κάνει ποτέ σεξ, δεν θα κολλούσατε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αλλά αν πρόκειται να κάνετε "αυτά τα πράγματα" ούτως ή άλλως, θα πρέπει να μειώσετε τους κινδύνους αλλάζοντας μερικές πρακτικές.

Η μείωση των ψηφιακών κινδύνων είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Μερικές απλές πρακτικές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Για παράδειγμα:

1. Χρήση του signal για κλήσεις και μηνύματα κειμένου αντί για... οτιδήποτε άλλο (κανονικές κλήσεις, κανονικά SMS, Viber, WhatsApp). Το signal είναι η ασφαλέστερη κι ευκολότερη σε χρήση, διαθέσιμη, κρυπτογραφημένη εφαρμογή επικοινωνίας και δημιουργήθηκε από αναρχικούς.

2. Κρυπτογραφήστε τον υπολογιστή σας με έναν καλό κωδικό πρόσβασης.

3. Κρυπτογραφήστε το τηλέφωνό σας με ένα καλό κωδικό πρόσβασης.

4. Χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν κρυπτογραφημένο e-mail, όπως το protonmail, για... τα πάντα.

5. Μην συγχρονίζετε τίποτα στο cloud ή μην δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας οποιουδήποτε άλλου, χρησιμοποιώντας την online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του τηλεφώνου σας. Συνήθως, αυτό που δημιουργείται δεν είναι κρυπτογραφημένο, ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας είναι. Μπορείτε με ασφάλεια να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του τηλεφώνου σας με μη αυτόματο τρόπο (χειροκίνητα) στον κρυπτογραφημένο υπολογιστή σας. Eίναι εύκολο να το κάνετε, ακόμα κι αν είναι θέλει λίγο παραπάνω κόπο.

Ποιος είναι ένας καλός κωδικός πρόσβασης; Μια σειρά λέξεων που επιλέγονται τυχαία και είναι εύκολο να τον θυμάστε, μα δύσκολο να τον μαντέψει κανείς (βάλτε φαντασία και λίγη τρέλα!).

Παραδείγματα καλών κωδικών πρόσβασης:

orderly likely english distance melody

montana behind suppose

finger basket

column maryland possible burning happened weight

Μπορείτε να τοποθετήσετε τα κενά στον κωδικό πρόσβασης. Τα κενά είναι "ελεύθερα", καθώς προσθέτουν επιπλέον μήκος χωρίς να είναι πιο δύσκολο να θυμηθείτε. Το μήκος είναι πιο σημαντικό από την πολυπλοκότητα, επομένως αυτά τα παραδείγματα κωδικών πρόσβασης είναι πολύ πιο ασφαλή από το "ifgiityj993", παραδείγματος χάρη. Κατά την επιλογή αυτών των λέξεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τυχαία γεννήτρια λέξεων ή να ανατρέξετε σε τυχαίες σελίδες σε ένα λεξικό. Μην χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας. Δεν είναι τυχαίο. Ο εγκέφαλός σας θα σας πει να κοιτάξετε γύρω στο δωμάτιο ή έξω από το παράθυρο και να επιλέξετε ένα κάθε άλλο παρά τυχαίο κωδικό πρόσβασης, όπως "καρέκλα γραφείο παράθυρο σύννεφο".

Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας, όταν είναι δυνατόν. Εάν η συσκευή σας είναι κρυπτογραφημένη με έναν καλό κωδικό πρόσβασης και απενεργοποιημένη, είστε πολύ προστατευμένοι. Εάν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσβασης σε αυτήν. Προσπαθήστε να κάνετε συνήθεια να απενεργοποιείτε τελείως τον υπολογιστή σας (να μην είναι απλά κλειδωμένος ή σε αδράνεια), όταν φεύγετε από το σπίτι ή όταν κοιμάστε. Εάν η συσκευή σας είναι κρυπτογραφημένη με ένα καλό κωδικό πρόσβασης και πιστεύετε ότι ενδέχεται να κατασχεθεί πολύ σύντομα, προσπαθήστε να την απενεργοποιήσετε εντελώς. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την προστασία των δεδομένων σας. Επαναλαμβάνουμε, όμως, εάν η συσκευή σας δεν είναι κρυπτογραφημένη, αυτό δεν θα σας βοηθήσει, τίποτα δεν θα βοηθήσει.

Ως προειδοποιητικό/διδακτικό παραμύθι, μπορούμε να δούμε την ιστορία του μαύρου μπλοκ που ήταν πολιορκημένο για πολλές ώρες στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έναρξης της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ πριν από αρκετά χρόνια στις Η.Π.Α. Πάνω από εκατό άνθρωποι στέκονταν έξω για ώρες, παγιδευμένοι όλοι μαζί από την αστυνομία, ουσιαστικά περιμένοντας να συλληφθούν. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολλών ωρών, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνά τους για να μιλήσουν με φίλους και να δημοσιεύσουν στο twitter και έτσι για λίγο υπήρχε μια ζωντανή συνομιλία και μια σειρά ενημερώσεων που έβγαιναν από αυτήν την παγιδευμένη ομάδα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ώρας, κανείς στην ομάδα δεν φάνηκε να έχει την αίσθηση ή τη γνώση να πει στους άλλους να κρυπτογραφήσουν το τηλέφωνό τους με έναν καλό κωδικό πρόσβασης, εάν δεν το είχαν ήδη κάνει. Επιπλέον, κανένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που παρακολουθούσαν αυτήν την κατάσταση δεν σκέφτηκε να το κάνει. Αναφορές από το πεδίο, έδειξαν ότι οι μικρές συμβουλές που μοιράστηκαν μεταξύ τους ήταν εντελώς άχρηστες· έτσι, σε άτομα που είχαν μη κρυπτογραφημένα τηλέφωνα, απλώς με "μοτίβα ξεκλειδώματος οθόνης" (τα οποία είναι άχρηστα ενάντια στην αστυνομία) ζητήθηκε να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους, πριν συλληφθούν, για να "καθαρίσουν τη μνήμη" πίσω από το μοτίβο ξεκλειδώματος που υποτίθεται (λανθασμένα) θα έδινε μεγαλύτερη ασφάλεια. Τελικά, τουλάχιστον οι μισοί από τους παρευρισκόμενους είδαν την αστυνομία να αποκτά πρόσβαση στα τηλέφωνά τους και να έχουν εκτεθεί ευαίσθητα μηνύματα και επαφές τους. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ομοιότητα μεταξύ των περισσότερων τηλεφώνων που δεν χακαρίστηκαν επιτυχώς ήταν τα iPhone. Το σύστημα ενός iPhone είναι κρυπτογραφημένο από προεπιλογή, οπότε όταν ρυθμίζετε το τηλέφωνό σας, σάς αναγκάζει να επιλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης ανεξάρτητα από το πόσο χάλια μπορεί να είναι αυτός και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτόν τον κωδικό πρόσβασης για την κρυπτογράφηση του τηλεφώνου. Στα Android, τουλάχιστον εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε κρυπτογράφηση από προεπιλογή και έπρεπε να το κάνει κανείς από τις ρυθμίσεις. Έτσι, σε αυτό το σημείο, η Apple ήταν στην πραγματικότητα "ο μεγαλύτερος σύμμαχος" αυτών των συντρόφων από οποιονδήποτε άλλο. Δεδομένου του πόσο κακές ήταν οι γνώσεις/πρακτικές ασφάλειας σε αυτό το πλήθος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι χρήστες του iPhone είχαν πολύ αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, πιθανότατα έναν τετραψήφιο αριθμό στις περισσότερες περιπτώσεις. Και όμως, σε αυτήν την περίπτωση αυτό ήταν υπεραρκετό για να κρατήσει εκτός τους μπάτσους, οι οποίοι έκαναν επίσης τόσο κακή δουλειά προσπαθώντας "να σπάσουν" αυτά τα τηλέφωνα.

Μέρος αυτής της αφέλειας της παραπάνω ομάδας ατόμων, μπορεί να αποδοθεί στο νεαρό της ηλικίας και την απειρία της. Ωστόσο υπήρχαν επίσης αναρχικοί σύντροφοι με παρουσία άνω των 15 ετών, που δεν ενήργησαν καλύτερα. Για την περίπτωση των χιλιάδων υποστηρικτών που δεν κατάφεραν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δικαιολογίες και είμαστε όλοι υπεύθυνοι ως κίνημα, για την μη αρκετά καλή κουλτούρα μας σε πρακτικό επίπεδο σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια.

Άρα, ας μην πέσουμε στις ίδιες παγίδες με άλλους συντρόφους κι ας κάνουμε πράξη αυτές τις απλές πρακτικές που μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους για το χώρο μας. Ναι, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να γίνουν και αυτό δεν είναι ένας διεξοδικός οδηγός για να ζήσεις σαν τον Edward Snowden. Μπορείτε πάντα να κάνετε περισσότερα· ο ρεαλιστικός στόχος δεν μπορεί να είναι κάθε συντρόφισσα να έχει την εξειδίκευση ενός χάκερ υπολογιστών, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι να συναντηθούμε σε ένα ελάχιστο στάνταρ που μπορεί να μας βοηθήσει συνολικά.

* Εικόνα από γκράφιτι στο Μπέρκλεϋ, Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

[EN] Taking Ourselves Seriously: Article 1 - Digital Harm Reduction

Greece is entering a new era in which the FBI, MI5, and other more advanced states in the world are acting as consultants for Greek repression. It is the responsibility of any committed revolutionary, insurrectionist, or active anarchist to adapt and grow in accordance with these developments and in the pursuit of long term struggle, and the broader preservation of our individual and collective safety.

For far too long the movement in Greece has scoffed at demands for a culture of security that is to act as a form of self-defense. Regardless of how dangerous this attitude is, it also implies a sort of hypocrisy in our approach. Do we expect our rights to be respected? Do we not take ourselves seriously? The position of the anarchist is the enemy of every nation-state, every border, and the global economy. We are choosing the most controversial and revolutionary response to this heinous society. In our choice to take a stance for true liberation, we must expect political repression without sympathy.

Without practising security culture, we hurt ourselves and communities, and help our enemies. It isn’t just a matter of using this application or that, there are various procedures and approaches to everyday life we must consider in order to complicate the efforts of repression by our enemies, protect ourselves and comrades, and be successful in our projects and actions.

This article is one of a series of articles that is intent on helping to establish a broader culture of security in the anarchist movement in Greece. It is also intent on challenging certain behaviours that make the movement unsafe.

We included below some suggestions by an anonymous comrade on some basic daily ways to better secure ourselves. It is our belief that like any practice, once one is committed to it, they will grow and become more skilled in the process. Additionally we provided a translation of a text from a comrade in the USA regarding ‘harm reduction’ and the importance of encryption and better technologies when living in the modern world.

Some Simple Suggestions for a Daily Approach to Smarter Communication and Digital Footprint

It is essential that we suggest a few consistent approaches made by revolutionaries. For one, never discuss anything formally illegal over the phone. It is true that some apps and encryption technology protect your communication greatly from state surveillance, however nothing is certain, and we must keep a healthy concern for this. This applies to writing the old-fashion way too!

It is never necessary to discuss crime or explicitly illegal acts on the phone. Be creative in your communication, but approach every conversation you write down or send on your phone by asking yourself if this could be held against you in the court of law?

Do not bring your phones to actions. If communication is necessary seek “burner” phones, and even then, try to avoid this at all cost. If there is a possibility of arrest, your phone can be the most prevalent snitch in the room.

Be careful with social media. If your identity is exposed, even with a false name, an interested enemy could find motivation to investigate if you are publishing militant political perspectives and so forth. Be careful with this, and never assume you have freedom of speech; you do in this society until the state decides you don’t. Additionally, using social media such as facebook messenger for your source of conversation, while also posting political ideas the state may find controversial is essentially presenting an end-all portfolio of information for an investigator. Your politics are associated with your words, and those you converse are associated with your politics, and they too may be flagged as a person of interest. We must consider moving all our communication to more secure platforms such as signal. Political or not, the state has endless funding for repressing political opponents, and a consistent approach to safe communication throughout our whole lives complicates their efforts, and helps secure a community of generally safer communication. It isn’t only illegal actions that are of state interest, it is our comrades, our networks, and our broader communities.

Consider separating your emails, social media accounts, and methods of communication. Try to have separate emails for your work and political activities. Try to have separate emails for where it is necessary to have a legal identity and where it is not. Apply this also to social media. Apply this even in the case of your phone number. You can use anonymous sims to activate a signal account or a new temporary phone number for example. You can even go so far as to change your name for certain encounters and when visiting family. All of these efforts, while deemed crazy by some, complicate state repression and surveillance.

Make sure you are deleting cookies and data on your devices when possible. Consider using vpn servers such as protonvpn when researching information or publishing political content.

There is no sure route to perfect security, nor do we know when the state will come knocking on our doors, and for which reason they will choose to do so. But if we challenge ourselves, and each other to maintain a decent standard of security against the state, we will be adapting and growing constantly in a direction of consistent self-defense from the never ending assault by the state. This advice is not only for the classic guerilla or fugitive, it is for everyone, and far simpler to practice and maintain then any time in history. In the USA publishers and writers alone have faced prison time, in Spain the anarchist identity itself has been criminalized, and in light of the recent golden dawn verdict in Greece, the New Democracy regime is likely to apply new measures to criminalize anarchists claiming they are just being fair.

As they criminalize gatherings for example, imagine the trajectory of this judicial route. What is next? Maybe investigations into “conspiracies” to gather. Giving felonies for those accused of organizing events where a riot happened to take place, solely for a call-out on facebook or twitter. These instances of prosecution already take place in the USA, and some individuals have done years in jail as a result of it. These types of small practices can help to deter the state’s success in pursuing such charges.

There is a long term commitment in living a more secure political lifestyle. But we should not approach this as all or nothing. It is annoying, inconvenient (like all struggles), and maybe at times seems unnecessary; until it does not.

An Argument For Digital Harm Reduction in the Movement

A specter is haunting the intelligence services of the world, the specter of the internet “going dark”. It’s a concept brought up frequently as a doomsday scenario in the near future in which investigations are no longer possible and criminals get away with all their crimes because encryption has become so ubiquitous that no readable data is obtainable by law enforcement, whether legally or illegally, it just isn’t available to them anymore.

This is largely a fantasy meant to scare conservative Americans, but it has truth to it and they wouldn’t be telling this tale and fighting encryption so hard if it wasn’t a real threat to them. In many ways we live in interesting times. One expression of that is a low level conflict over privacy between the tech world and law enforcement. They should be natural allies and they are in so many other ways but on the issue of encryption they couldn’t be further apart. All the security experts agree (including those within governments), encryption is only effective if it is total. There can be no secret backdoors, no special passwords that allow cops to get in with a warrant. This would undermine the entire security model. There’s consensus this special backdoor would get revealed to the wrong parties (criminals, enemy governments, etc.) and thus a contradiction has been created: in order for encryption to work for everyone, including state actors, it must make surveillance by those very state actors more difficult or in some circumstances nearly impossible.

Encryption has existed in various forms for years. The technology that allows for encrypted phone calls has existed since at least the 1980’s. But these systems were expensive, complicated, and actually less secure than the free solutions available to us today. They easily cost thousands of dollars to install and you could only contact other parties who have also invested thousands in their own setup. Obviously, it was only used by those in the upper echelons of power: CEOs of major corporations and high-ranking politicians. But then the internet happened. Affordable computers happened. Smartphones happened. And while this confluence of technologies have unleashed many horrors on the world and made it easier for the state to track our movements, it has also enabled contradictions, such as accessible and easy to use military-grade encryption on a mass scale. The modern internet era has created mass surveillance like the world has never known before, but also has provided a forum for various communication at the expense of state interests.

More and more we see investigations being hampered by encryption, but more importantly and more effectively we see a hampering of mass surveillance which makes it harder to determine who to do more intensive targeted surveillance against. This is mass encryption’s greatest strength, hiding the “bad actors” within the larger crowd, making the very first step of investigations more difficult and labor intensive. And there are certain things that in the long term may become extinct or have to entirely remake themselves: the wiretap, or the police raid and seizure of incriminating evidence. As more of our lives move online and onto our devices, the choices we make about how to use those devices have a huge impact on the enemy’s ability to repress us.

Don’t believe enemy propaganda about how encryption is pointless and broken, how the state is always more powerful than our ability to protect ourselves from it, about how you should just give up. In regard to this issue, they’re running scared and don’t quite know what to do so they’re largely using misinformation to overstate their abilities. Some companies recognize this and see economic opportunity and that’s all that’s going on when you see another article about a government paying millions of dollars for new internet surveillance equipment. You’re seeing scared fools being conned out of money by security industry hucksters.

Yes, they have some tricks up their sleeve. Yes, the solutions we're generally describing are not perfect, there are flaws. But we're not advocating or saying that perfection is possible. It would be better from a security perspective if we didn’t use any of these technologies and lived off the grid. But that is not the case or possible for most of us. We live in the modern world and must use these devices to survive it. What we're advocating is harm reduction. The term “harm reduction” is often used in the context of safer drug and sexual practices: clean needles and condoms. Sure, the doctor says, it would be better to not use drugs and if you never had sex, you’d never get a sexually transmitted disease. But if you’re going to do these things anyways, you should reduce the possibility of harm by changing a few practices.

Digital harm reduction is what we need. A few simple practices being done differently can have a big impact. It means, for example:

1. Using Signal for your calls and text messages instead of... anything else (Normal calls, normal SMS, Viber, WhatsApp). Signal is the safest and easiest to use encrypted communication app available and it was built by anarchists.

2. Encrypt your computer with a good passphrase.

3. Encrypt your phone with a good passphrase.

4. Use a free encrypted e-mail solution like protonmail for... everything.

5. Don’t sync anything to the cloud or backup anything using your phone’s online backup service. Typically what’s backed up isn’t encrypted, even if your phone is. You can safely backup your phone manually to your encrypted computer and this is easy to do, even if it’s a bit more annoying.

What’s a good passphrase? A series of words which are randomly selected that are easy to remember and hard to guess. Examples of good passphrases:

orderly likely english distance melody

montana behind suppose

finger basket

column maryland possible burning happened weight

Put the spaces in your passphrase. Spaces are “free” in that they add extra length to the passphrase without making it any more difficult to remember. Length is more important than complexity so these example passphrases are much more secure than “ifgiityj993”, for example. In selecting these words, use a random word generator or turn to random pages in a dictionary. Don’t use your brain. It’s not random. Your brain will tell you to look around the room and out the window and choose a very unrandom passphrase like “chair desk window cloud”.

Power off your devices when possible. If your device is encrypted with a good passphrase and off, you’re very protected. If the device is on, there are more potential opportunities for attacking it. Try to make a habit of fully shutting down (not simply sleeping) your computer when you leave the house or when you’re asleep. If your device is encrypted with a good passphrase and you believe it may be seized very soon, try to prioritize turning it off completely. This will greatly increase the protection of your data. Just to reiterate, if your device isn’t encrypted, this will do nothing to help you, nothing will help you.

As a cautionary tale, we can look to the story of the black bloc that was kettled for many hours in Washington DC during the inauguration of Donald Trump several years ago. Over a hundred people were standing outside for hours, trapped by police together, essentially waiting to be arrested. During these many hours, people used their phones to talk with friends and post on Twitter and so for a while there was a bit of a live conversation and series of updates coming out of this trapped group online. During this entire time, nobody in the group seemed to have the good sense or knowledge to tell others to encrypt their phone with a good passphrase if they hadn’t already done so. Moreover, none of the thousands of people online watching this situation live thought to do so either. Reports from the kettle indicated the little advice being passed around was completely unhelpful, such as people with unencrypted phones with mere “screen unlock patterns” (useless against the police) being told to turn off their phones before being arrested to “clear the memory” of the unlock pattern which supposedly (wrongly) gave greater security.

In the end at least half of the people present had their phones successfully broken into by the police and had sensitive messages and contacts compromised. Notably, the biggest similarity between most of the phones not successfully broken into was they were iPhones. The iPhone encrypts by default so when you set up your phone it forces you to choose a password, no matter how shitty, and then uses that password to encrypt the phone. On Android, at least at the time, it was not encrypted by default and you had to do it intentionally in the settings. So on this point, Apple was actually a greater ally to these comrades than anyone else. Given how poor the security practices were in this crowd, we're confident the iPhone users had very weak passwords, probably a 4 digit number in most cases. And yet, in that situation, this was surprisingly enough to keep the cops out, who also did such a poor job at trying to break into these phones that even the most bare minimum effort was enough to protect these comrades, which makes the fact that so many comrades failed to do this all the more tragic.

Some of this naïveté can be blamed on the youth and inexperience of many present. However there were also comrades present with over 15 years experience as anarchists who acted no better. In the case of the thousands of supporters who failed to give any useful advice, there’s really no excuses left and really we’re all responsible as a movement for our cultural practices around digital security not being good enough.

So let’s not fall into the same traps as other comrades have and do these simple practices that can greatly reduce harm to our movement. Yes, there’s a lot more that can be done and this is not an exhaustive guide to living like Edward Snowden. You can always do more, but the realistic goal cannot be for every comrade to have the expertise of a computer hacker, but to try to get everyone to meet a minimum standard that can help protect us all.

* Graffiti picture from Berkeley, California during the uprising

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License