ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΙ ΑΒΙΩΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα προς τις/τους 92 συλληφθείσες/έντες και κάθε άτομο που αντιστέκεται στην κρατική καταστολή. Μαχόμαστε μέσα από τους Πανεπιστημιακούς χώρους και δεν ανεχόμαστε την εισβολή των μπάτσων σε αυτούς. Καμία απαγόρευση δεν θα μας εμποδίσει να βγούμε στους δρόμους για τη διεκδίκηση των αυτονόητων.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ,ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΙ ΑΒΙΩΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ.

Στις 12/11 κόσμος συγκεντρώθηκε στο πολυτεχνείο ενάντια στο επικείμενο lock out και την απαγόρευση του επετειακού 3ημέρου για την πτώση της χούντας του ’73. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε αλληλέγγυα κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΜΠ στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης. ‘Ηδη από το πρώτο βράδυ στο κάτω πολυτεχνείο επικράτησε καθεστώς αποκλεισμού και αυστηρής αστυνόμευσης. Αυτό εκφράστηκε με προσαγωγές και τραμπουκισμούς σε βάρος ατόμων που προσπάθησαν να πλησιάσουν το πολυτεχνείο, είτε για να πλαισιώσουν την κίνηση, είτε για να στηρίξουν με είδη πρώτης ανάγκης. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο πολυτεχνείο συλλαμβάνοντας 68 άτομα.

Την ίδια μέρα, 13/11, πραγματοποιείται από Δέλτα, ΟΠΚΕ και ασφαλίτες εκκένωσητης αλληλέγγυας κατάληψης της πρυτανείας του ΕΜΠ με τη σύλληψη 24 ατόμων. Συμφώνα με την καταγγελία από τον Σύλλογο μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του ΕΜΠ, 2 ώρες μετά την εκκένωση και εφόσον ήταν αποκλεισμένο το κτήριο από την αστυνομία, ακούγονταν δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε. Είναι προφανές ότι απώτερος στόχος για άλλη μια φορά ήταν να προσάψουν επιπλέον κατηγορίες στους/στις συλληφθέντες/είσες.

Επιπλέον, μετά το πέρας αλληλέγγυας πορείας στα Εξάρχεια, έγιναν βίαιες προσαγωγές και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε και έξω από την ΓΑΔΑ που επίσης διαλύθηκε από τους μπάτσους.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία, όπου ασφαλίτες και ΜΑΤ προσέγγισαν τη Συνέλευση Οικοτρόφων/ισσών Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης,η οποία τους απώθησε με συνθήματα.

Συνολικά, παρατηρείται έντονη αστυνόμευση στις γειτονιές με πρόφαση τον έλεγχο της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Από όλα τα παραπάνω περιστατικά γίνεται ξεκάθαρη η πρόθεση της Κυβέρνησης να παγιώσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, μέσω της εργαλειακής ανάδειξης μιας κατάστασης«έκτακτης ανάγκης». Σε αυτή τη βάση ισχυροποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλους τους χώρους, ακόμη και στους πανεπιστημιακούς (εστίες, σχολές, κλπ). Ακούσαμε, άλλωστε, τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και ορισμένων Πρυτάνεων με στόχο την εγκαθίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Είναι φανερός ο προσανατολισμός της χρηματοδότησης προς την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής (αστυνομία, στρατός) και των μέσων τεχνολογικής επιτήρησης(drones, κάμερες). Αντίθετα, επιδεικτικά δεν καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της στέγασης, της σίτισης και, γενικά, όλες οι κοινωνικές ανάγκες.

Η υποχρηματοδότηση αυτή επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας ως φοιτητικός-εστιακός πληθυσμός. Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, συνεχίζουν να υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε συντήρηση, καθαριότητα, σίτιση, αλλά και μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του covid 19. Οι ανάγκες μας δεν σταματούν σε μια περίοδο πανδημίας, όπως δεν σταματούν και οι αγώνες μας

Οι φοιτητικοί αγώνες, ιστορικά, έχουν διεκδικήσει θεμελιώδη δικαιώματα και έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες, όπως το ’73 με την πτώση της Χούντας. Η πραγματικότητα 47χρόνια μετά προσομοιάζει το τότε, όταν μάλιστα, λίγες μέρες πριν την επέτειο,ανακοινώνεται απαγόρευση συνάθροισης άνω των 4 ατόμων κατά το 3ήμερο της 17 Νοέμβρη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα προς τις/τους 92 συλληφθείσες/έντες και κάθε άτομο που αντιστέκεται στην κρατική καταστολή. Μαχόμαστε μέσα από τους Πανεπιστημιακούς χώρους και δεν ανεχόμαστε την εισβολή των μπάτσων σε αυτούς. Καμία απαγόρευση δεν θα μας εμποδίσει να βγούμε στους δρόμους για τη διεκδίκηση των αυτονόητων.

Εστιακές-Εστιακοί ΦΕΠΑ ενάντια στην κρατική καταστολή

15/11/20

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License