«Σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου οι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς αντιδρούν στην καπηλεία της εξέγερσης από την μεριά των κομμάτων, που όχι μόνο δε συμμετείχαν (σαν κόμματα) αλλά ήταν εναντίον της, με το σύνθημα ‘’Το πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή , αλλά εξέγερση και πάλη λαϊκή’’. Το σύνθημα αυτό είναι λαθεμένο. Αν λαϊκή γιορτή σημαίνει ότι οι μάζες δεν είναι θεατές, αλλά δρώντα πρόσωπα που διαμορφώνουν οι ίδιες τα δρώμενα, τότε μπορούμε να πούμε ότι κάθε εξέγερση είναι γιορτή με την πιο πιστή, πρωτογενή σημασία της λέξης».

Σ.Κατσαρός

«Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία ήταν ένοπλος και αιματηρός, είχε καταλήψεις, συγκρουσιακές πορείες και καταστροφές , εισβολές σε υπουργεία και βόμβες. Δράσεις και πρακτικές που μαζί με τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις καθημερινές κοινωνικές αντιδράσεις αντανακλούσαν τον συνολικό αγώνα.»

Κείμενο Ανοιχτού Πολυτεχνείου//12.11.2020

Παρόλο που έχουν περάσει 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βλέπουμε πως τα αιτήματα και τα επίδικά του συνάδουν με το σήμερα. Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι οι αντιστάσεις και ο τρόπος που αγωνίζεται η σημερινή κοινωνία έχει κάποια αντιστοιχία με τότε. Δυστυχώς η εξουσία σε αγαστή συνεργασία με όλο το φάσμα της αριστεράς έχει καθιερώσει μια ρεφορμιστική πρακτική φτάνοντας την επέτειο του Πολυτεχνείου σε ένα μνημόσυνο παρωδία, με απώτερο σκοπό την πολιτική υπεραξία που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο φανερή. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητικοί σύλλογοι , όσο και αν παρακινούνται από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, βασίζονται πάνω στην αδράνεια που οι ίδιοι δημιουργούν αναβάλλοντας τους αγώνες του σήμερα στο (κά)ποτε, δίνοντας την ελπίδα σε μια μελλοντική λαϊκή συσπείρωση. Εμείς απ΄την μεριά μας δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κάποια ενδεχόμενη λαϊκή συσπείρωση, οι αγώνες μας πραγματώνονται σε ενεστώτα χρόνο.

Από τον περασμένο Μάρτιο όπου και ξέσπασε ο ιός του covid-19 , βιώνουμε μια δυστοπία μέσω των πρακτικών που επιλέγει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία. Αυτή η συνθήκη ξεκάθαρα αποτελεί μια πολύ βολική πρόφαση για να κάνει πράξη την ολοκληρωτική πολιτική της. Όσο και να προβάλλονται καθημερινά από τα παπαγαλάκια της (ΜΜΕ) συγκεκριμένα πρόσωπα, βάσει της επαγγελματικής τους ιδιότητας, σαν εθνικοί σωτήρες και ειδήμονες της πανδημίας δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το προϊστορικό τους και τον ρόλο τους στην Νέα Δημοκρατία καθώς και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Έχουν πλημμυρίσει τα media με τις μούρες τους, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία ως προς την διασπορά του ιού, με στόχο να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο καθιστώντας τον έτσι ανίκανο να αντιδράσει στο οτιδήποτε.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τα σωματεία εργαζομένων, να καταστήσουν παράνομες όλες τις απεργίες ενώ παράλληλα έχουν καταστείλει αγωνιζόμενο κόσμο και έχουν εκκενώσει καταλήψεις εκμεταλλευόμενοι την περίοδο εγκλεισμού και την υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Συνεχίζουν με την λεηλασία της φύσης από άκρη σε άκρη της Ελλάδας δημιουργώντας αιολικά πάρκα καταστροφικά για τους βιότοπους και τις γύρω κοινωνίες , δολοφονούν , εισβάλλουν σε σπίτια συντρόφων και καταρρίπτουν το άσυλο τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά. Αποκορύφωμα αποτελούν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων καθώς και η επιβολή του νόμου όπου απαγορεύει τις υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων για το τριήμερο της 17ής Νοέμβρη ,τα οποία θυμίζουν χουντικές πρακτικές.

Ωστόσο, εμείς δε θα “λογαριαστούμε μετά”. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τώρα και πάντα. Δε μπορεί κανένα κράτος να μας αδρανοποιήσει. Δε μασάμε κουτόχορτο. Μπορούμε να προστατεύσουμε τις εαυτές μας, πολύ καλύτερα από ότι λέει η εξουσία ότι κάνει κλείνοντας μας στα σπίτια, με τη μεταξύ μας αλληλεγγύη και με τις συμβουλές της ανιδιοτελούς επιστημονικής κοινότητας.

Συνέχεια όλων των παραπάνω ήταν να εκπληρωθεί το όνειρο κάθε βλάκα δεξιού και να μη πραγματοποιηθεί το τριήμερο εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Έχοντας στρώσει εδώ και μήνες το έδαφος η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την πρυτανεία του Ε.Μ.Π. ανακοίνωσαν lockout του πολυτεχνείου επί της Πατησίων από τις 13-18 Νοεμβρίου. Προφανώς και για μας εφόσον θέλουμε να λέμε πως ανήκουμε στα αγωνιζόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας δε μπορούσαμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Σύντροφοι, εργαζόμενες, άνεργοι, φοιτητές, αγωνιζόμενοι, αποφασίσαμε να μπούμε στις 12/11, κάτω από τη μύτη των μπάτσων, στον χώρο του κάτω πολυτεχνείου διαφυλάσσοντας έτσι την ανοιχτότητά του. Παράλληλα προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρύτανη Μπουντουβή ότι η απόφασή του αυτή δε θα περάσει ελαφρά τη καρδία. Συμμετείχαμε μαζί με φοιτητικά σχήματα, στέκια και αλληλέγγυες στην κατάληψη της πρυτανείας του Ε.Μ.Π. και αναλαμβάνουμε πλήρως την πολιτική ευθύνη σε όσα μας αναλογούν. Την επόμενη κιόλας μέρα ακολούθησε ταυτόχρονη επιχείρηση εκκένωσης των 2 εγχειρημάτων όπου στην περίπτωση της πρυτανείας τα δίκυκλα σκουπίδια και οι επίδοξοι ράμπο του Χρυσοχουντίδη εκμεταλλευόμενοι την απουσία των δημοσιογράφων έκαναν ζημιές και ποιος ξέρει τι άλλο ώστε να τα φορτώσουν στα συντρόφια που ήταν εκείνη τη στιγμή στην κατάληψη. Προφανώς και δε μας πτοεί καμία εκκένωση και καμία σύλληψη. Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο στον αγώνα μας.

Όπως οι ινδιάνοι λέγανε να ξεθάψουμε το τσεκούρι του πολέμου, έτσι και εμείς θα πούμε πως οφείλουμε να ξαναδέσουμε τα μπουκάλια και να ανάψουμε τα στουπιά του αντικρατικού πολέμου. Ζούμε μέρες που αν δεν αντισταθούμε με κάθε μέσο θα μπούμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ολομέτωπη επίθεση σε κάθε εργαλείο του κράτους. Ακηδεμόνευτοι και αδιάκοποι αγώνες ως την Αναρχία!

Αλληλεγγύη στους 92 συλληφθέντες/σσες του πολυτεχνείου και της πρυτανείας.

Λύσσα και συνείδηση, άρνηση και βία, να σπείρουμε το χάος και την αναρχία.

Αυτοδιαχεριζόμενο στέκι Πα.Πει.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License