Πόλεμος Κατά της Πανδημίας(;)

Με αφορμή τις προχθεσινές (17/11) συγκρούσεις με τους μπάτσους και την αύξηση της καταστολής αλλά και εκτεταμένης αστυνομικής βίας από το πρώτο lockdown και έπειτα, αποφασίσαμε να κάνουμε μία αναδρομή στό όχι και τόσο μακρινό 2001, όταν με αφορμή την επίθεση στους Διδύμους Πύργους, η Κυβέρνηση Μπους πήρε μέτρα τα οποία θα ζήλευαν οι Γκαίμπελς και Σμιττ.

Καθ’ όλη την περασμένη βδομάδα, με αποκορύφωμα την χθεσινή μερα 17/11, παρακολουθούσαμε έκπληκτα αλλά και εξαγριωμένα συντρόφια να κουνούν τις γροθιές στον Χρυσοχοΐδη και στους μπάτσους του που τόλμησαν να απαγορεύσουν την πορεία για το Πολυτεχνείο, αλλά και να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, για το τετραήμερο της επετείου. Ομολογούμε πως έκπληξη κατέλαβε κι εμάς, αλλά η δική μας έκπληξη ήταν αντίδραση στην δική τους. Δεν ήταν δηλαδή αυτονόητο πως θα προχωρούσε η Χούντα Μητσοτάκη σε τέτοια μέτρα;

Ήδη από το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησής τους έκαναν εμφανείς τις χουντικές προδιαθέσεις τους, πρώτα με το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη και έπειτα με την εκκένωση καταλήψεων. Το 2020 ξεκίνησε με επαναπροωθήσεις, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα και συνεχίστηκε με περισσότερες εκκενώσεις (Terra Incognita, Rosa Nera), πάντα με πρόφαση τους υγειονομικούς κινδύνους. Θα ‘λεγε κανείς πως η πανδημία έκατσε τέλεια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς κατάφερε να περάσει αντιεργατικά και χουντικά μέτρα που θα ‘καναν τον Παπαδόπουλο (ή έστω ό,τι έχει μείνει από τον Παπαδόπουλο) μούσκεμα μέσα στον κοιμητήριο.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό που ζούμε τώρα θυμίζουν την Πατριωτική Κίνηση ΗΠΑ(1), τον Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας και ό,τι άλλο τρομολαγνικό μέτρο πέρασε η κυβέρνηση Τζωρτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Πράγματι, αυτή η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους κατάφερε να κάνει τους κρατιστές των ΗΠΑ να προωθήσοθν ό,τι ρύθμιση δεν θα μπορούσαν να περάσουν υπό άλλες περιπτώσεις, να περιορίσουν σημαντικά την ελευθερία εις το όνομα της ασφάλειας (της άρχουσας τάξης προφανώς) και φυσικά να κηρύξουν πόλεμου όπου γουστάρουν δίχως να πει κανείς κουβέντα. Ούτε μήνας δεν πέρασε από την επίθεση και ο στρατός των ΗΠΑ, μαζί με την υποστήριξη Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά και Αυστραλίας, εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν «για να διώξουν τους Ταλιμπάν». Ο Αμερικανικός στρατός παρέμεινε στην περιοχή και μετά την (προσωρινή) ήττα των Ταλιμπάν, άρχισε να πέφτει το διεθνές χρήμα για την κατασκευή υποδομών, οι οποίες θα βοηθούσαν στον εκσυγχρονισμό της χώρας και άρα στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού (ή και στην αύξηση της Αμερικανικής επιρροής στην περιοχή, είναι όπως το βλέπει κανείς). Σε μια αρκετά γνωστή ομιλία του, αναφερόμενος στο Ring Road Project (2) ο Τζωρτζ Μπους (δίχως να μπερδέψει τα λόγια του αυτή την φορά) είπε:

«Όπου οι δρόμοι τελειώνουν στο Αφγανιστάν, ξεκινούν οι (περιοχές των) Ταλιμπάν. Με άλλα λόγια, οι δρόμοι προωθούν τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις προωθούν την ελπίδα. Η ελπίδα είναι αυτό που νικά αυτήν την ιδεολογία του σκότους.»(3)

Τώρα κάποι@ που ξέρει λίγη βασική γεωγραφία θα ρωτούσε: «Ναι αλλά ποιος ο λόγος να δαπανηθεί τόσο χρήμα σε μία ορεινή και άγονη χώρα; Ξύπνησαν οι κακόμοιροι Αφγανοί τα φιλανθρωπικά αισθήματα στους καπιταλιστές;»

Η απάντηση είναι όχι. Το ορεινό έδαφος του Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε μέταλλα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, οπότε μαντέψτε ποιους θα ωφελούσε περισσότερο το Ring Road Project. Φυσικά τις εταιρίες που θα αναλάμβαναν την εκμετάλλευση του Αφγανικού εδάφους. Εκτός αυτών, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση, όπου η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδίας, συρρικνώνει το ενεργειακό μονοπώλιο Ιράν και Κινάς, ισχυροποιώντας αντίστοιχα την θέση των ΗΠΑ στην περιοχή (4).

Βέβαια αυτή η ιστορία δεν είχε αίσιο τέλος καθώς το 2003 ξεκίνησε η εισβολή στο (πλούσιο με πετρέλαιο (5)) Ιράκ, οπότε και οι πόροι που δαπανούνταν στο Αφγανιστάν ήταν όλο και λιγότεροι, μέχρι που οι Ταλιμπάν ξαναπήραν τα πάνω τους και πλέον το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μία κατάσταση διαρκούς πολέμου (τον Σεπτέμβρη του ’21 κλείνει 20ετία). Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να αναφερθεί πως κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Κίνα δεν ήταν η δύναμη που είναι σήμερα, οπότε οι ΗΠΑ ουσιαστικά “έπαιζαν μπάλα” μόνες τους στην περιοχή, οπότε και είχαν περιθώριο για αναβολές επιχειρήσεων.

Φυλακές και απελάσεις

Πακέτο με την 11η Σεπτεμβρίου ήρθε και το άνοιγμα του Γκουντανάμο στην Κούβα, όπου η Κυβέρνηση Μπους έστελνε υποπτευόμενους τρομοκράτες, οι οποίοι φυσικά δεν περνούσαν καν από δίκη, πόσο μάλλον να διαθέτουν και νομική εκπροσώπηση. Μέχρι το 2003 υπήρχαν περισσότεροι από 650 κρατούμενοι. (6). Το γεγονός πως όλοι προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες και τα περισσότερα κατηγορητήρια ήταν γελοία(7), μας φέρνει στο μυαλό εικόνες από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (ή και χότσποτ).

Η κυβέρνηση Μπους υπήρξε πρωτοπόρα και στις απελάσεις, καθώς δημιούργησε μία μονάδα, ονόματι «U.S. Immigration and Customs Enforcement» (γνωστή ως ICE) και υπεύθυνη καθαρά και μόνο για φύλαξη συνόρων και απελάσεις, κυρίως το δεύτερο. Χάρη στην «τρομοκρατία» οι απελάσεις διπλασιάστηκαν από το 2001 και έπειτα(8). Τι κι αν ένας μεγάλος αριθμός ήταν λατινοαμερικάνοι; Η κυβέρνηση και οι ρουφιάνοι της τους παρουσίαζαν κι αυτούς ως πιθανούς τρομοκράτες.

Η κυβέρνηση Ομπάμα βέβαια ήταν αυτή που πήρε βραβείο για τις απελάσεις καθώς έσπασε κάθε δυνατό ρεκόρ. Τουλάχιστον όμως ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος.

Ηλεκτρονική Χούντα

Θυμάστε τους εκνευριστικούς σωματικούς ελέγχους στα αεροδρόμια; Άλλο ένα μέτρο που πέρασε η κυβέρνηση Μπους. Πριν την 11η Σεπτεμβρίου μπορούσες μέχρι και κοπίδι να ‘χεις μαζί σου στο αεροπλάνο (δεν κάνουμε καν συζήτηση για υγρά). Μετά την 11η Σεπτεμβρίου όμως, όλα αυτά κομμένα. Αντίθετα ξεκίνησαν να λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που παραβίαζαν την ιδιωτικότητα των πολιτών και μαζί με αυτά, ξεκίνησε να καλλιεργείται μια κουλτούρα φόβου, ιδιαίτερα προς άτομα που προέρχονταν από την Μέση Ανατολή.

Φυσικά οι έλεγχοι δεν παρέμειναν μόνο στα αεροδρόμια. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ άρχισαν να παρακολουθούν εντατικότερα τους Αμερικανούς πολίτες (αλλά και όχι μόνο), παρακολουθώντας email, ηλεκτρονικές συνομιλίες, cookies, ακόμα και διαδικτυακά προφίλ (9). Επιπλέον η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είναι «φορτωμένη» με έναν προϋπολογισμό 52,6 δισεκατομμυρίων (10), το οποίο εξοπλίζει κατάλληλα όλο τον γραφειοκρατικό αλλά και επιχειρησιακό μηχανισμό των 16 υπηρεσιών και 107.000 υπαλλήλων που αποτελούν την Αμερικανική κοινότητα μυστικών υπηρεσιών.

Και στα δικά μας

Μήπως τώρα έχουν αρχίσει να σας ακούγονται γνώριμα όλα αυτά; Μήπως ο «κίνδυνος των προσφύγων», ο «κίνδυνος των καταλήψεων» και φυσικά η πανδημία υπήρξαν προφάσεις για περισσότερη αστυνόμευση, καλύτερες μεθόδους ελέγχου αλλά και αντιεργατικά μέτρα; (δεν θα επεκταθούμε σ’ αυτό γιατί θα βγει τεράστιο το άρθρο, αλλά υποσχόμαστε πως θα ασχοληθούμε με τις αντιεργατικές επιπτώσεις της πανδημίας στο μέλλον)

Υπενθυμίζουμε πως ο Χρυσοχοΐδης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες (μαζί με τον Λοβέρδο) της σκούπας του 2012, όταν οι μπάτσοι έπιαναν σεξεργάτριες, οροθετικές γυναίκες και άστεγες ως πιθανούς φορείς HIV και «άμεση απειλή για τον Έλληνα νοικοκυραίο», κάτι που εν τέλει αποδείχθηκε αβάσιμη κατηγορία και εργαλειοποίηση ανθρώπινων ζωών για να δείξει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι κάνει δουλειά (11).

Για ποιο λόγο λοιπόν μας εκπλήσσει το γεγονός της αύξησης της αστυνόμευσης εντός πανδημίας; Ίσα ίσα που θα 'πρεπε να το περιμέναμε. Ο αόρατος εχθρός άλλωστε είναι ο καλύτερος φίλος ενός κράτους που βιώνει κρίση. Αυτές είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του lockdown που γίνεται «για καλό της υγείας μας» (της ποιας;(12)) και όσο περνά ο καιρός αυτά τα περιστατικά θα αυξάνονται, μέχρις ότου η κυβέρνηση να καταστείλει πολιτικές ελευθερίες που μας αφήνουν εντός της κρατικής θάλασσας καυσαερίων. 

Η αρχική δημοσίευση βρίσκεται στο blog μας: https://prasinoieleutheriakoi.wordpress.com/

(1) https://www.congress.gov/107/plaws/publ56/PLAW-107publ56.pdf

(2) https://medium.com/@annetdavid/seeing-it-through-the-afghani-ring-road-af1b61f02800 Όπως βλέπετε δεν έλειψαν οι Κινεζικές, Ιαπωνικές, Βρετανικές, Ρωσικές και Ιρανικές επενδύσεις στην περιοχή. Όλοι ήθελαν το μερίδιό τους από την πίτα.

(3) Δεν βρήκαμε βίντεο με την συνέντευξη του Μπους, αλλά υπάρχει απόσπασμά της στο παρακάτω βίντεο του VOX, συγκεκριμένα από το 2:10 και έπειτα https://www.youtube.com/watch?v=XKVDXbIpW9Q&t=137s

(4) The Strategic Significance of Afghanistan: Geopolitics, the Trans-Afghan Pipeline, and the Struggle for Eurasia, Faisel Ahmed Parvaiz

(5) https://www.globalpolicy.org/component/content/article/185/40471.html

(6) https://www.washingtonpost.com/wp-srv/nation/guantanamo_names.html

(7) Ενδεικτικά https://www.telegraph.co.uk/news/2017/02/22/17-british-guantanamo-detainees-20m-compensation-fund-now/ruhal-ahmed/

(8) https://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/12/16/u-s-immigrant-deportations-fall-to-lowest-level-since-2007/ Μην σας μπερδεύει ο τίτλος

(9) https://www.theguardian.com/world/interactive/2013/nov/01/snowden-nsa-files-surveillance-revelations-decoded

(10) https://www.washingtonpost.com/world/national-security/black-budget-summary-details-us-spy-networks-successes-failures-and-objectives/2013/08/29/7e57bb78-10ab-11e3-8cdd-bcdc09410972_story.html

(11) https://www.youtube.com/watch?v=9zyEegBtC1Q&

(12) Παραπέμπουμε σε προηγούμενο κείμενό μας με τίτλο “Με την ψυχική μας υγεία τι θα γίνει;”

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License