Περί Καταστολής στις 17 Νοέμβρη και άλλων Τεράτων

Πολλά γραφτήκαν ήδη από προχθές για την “καταστολή” και τον “τρόμο” που επικράτησε το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη στους δρόμους της Αθήνας. Αρκετοί μάλιστα φρόντισαν να μιλήσουν για “καταστροφή”, “έλλειψη οργάνωσης”, “αποτυχίας” κοκ από μεριάς του κινήματος. Είναι παραπάνω από προφανές πως οι περισσότεροι/ες που τα έγραψαν αυτά είναι όσοι/ες δεν βρέθηκαν στον δρόμο μαζί μας προχθες το απόγευμα.

Περί Καταστολής στις 17 Νοέμβρη και άλλων Τεράτων

Πολλά γραφτήκαν ήδη από προχθές για την “καταστολή” και τον “τρόμο” που επικράτησε το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη στους δρόμους της Αθήνας. Αρκετοί μάλιστα φρόντισαν να μιλήσουν για “καταστροφή”, “έλλειψη οργάνωσης”, “αποτυχίας” κοκ από μεριάς του κινήματος. Είναι παραπάνω από προφανές πως οι περισσότεροι/ες που τα έγραψαν αυτά είναι όσοι/ες δεν βρέθηκαν στον δρόμο μαζί μας προχθες το απόγευμα.

Το κράτος εδώ και πολύ καιρό δεν μοιάζει να κόπτεται ιδιαίτερα για οποιοδήποτε πολιτικό κόστος έχει μια τέτοιας έντασης ωμή βία όπως η χθεσινή (εκτός από τις περιπτώσεις που καταρρακώνεται το ίματζ του, όπως πχ στην περίπτωση των καταλήψεων στο Κουκάκι). Παρόλα αυτά, και όσο κι αν τα μίντια ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν σε προβολή του θέματος κατόπιν του γεγονότος πως η μισή Αθήνα έγινε πεδίο συγκρούσεων, ήταν ακριβώς αυτό το πεδίο που άφησε την εικόνα πως την 17η Νοέμβρη του 2020, εν μέσω covid, όχι μόνο δεν παραμείναμε σπίτι αλλά όλη η πόλη, και πολλές ακόμα πόλεις, ταρακουνήθηκαν γερά. Οι μπάτσοι καταφέρθηκαν σε αυτό το ατελείωτο ανθρωποκυνηγητό, την βία, την τρομοκρατία, τα μπουκαρίσματα σε εισόδους σπιτιών κλπ για τον πολύ απλό λόγο πως ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους αντιστάθηκε πραγματικά. Και κυρίως παρέμεινε στον δρόμο με κάθε μέσο και τρόπο παρόλο που πράγματι, δεν υπήρχαν πολλά μπουκάλια και κράνη.

Με συντηρητική εκτίμηση μπορούμε να μιλήσουμε για τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άτομα συνολικά, διάσπαρτα σε όλη την Αθήνα. Κι ας αναφέρονται μόνο τα χίλια ή χιλιαπεντακόσια του ΚΚΕ στα περισσότερα ΜΜΕ για ευνόητους λόγους. Άτομα που ρίσκαραν τα τριακόσια ευρώ πρόστιμο, την προληπτική προσαγωγή, μια πιθανή σύλληψη. Αψήφησαν τον τρόμο που έχουν παράξει τα μίντια (και ενίοτε αναπαράγουμε και μεταξύ μας) και τον πραγματικό τρόμο να βλέπεις χιλιάδες παρατεταγμένους μπάτσους σαν στρατό, μπλόκα σε κάθε γωνία, Δέλτα και Δίας να περνάνε κυριολεκτικά κάθε τρία λεπτά γύρω από το τετράγωνο. Άτομα που με περίσσιο θράσος γράψανε χαρτάκι με Β6, Β1,Β17Ν κι ότι άλλη ηλιθιότητα χρειαζόταν για να περάσουν τα μπλόκα και τους διπλούς τριπλούς ελέγχους που υποβλήθηκαν. Άτομα που κατάφεραν τελικά να κάνουν ότι ακριβώς απαγορεύονταν: να κάνουν συνάθροιση.

Κι όχι μόνο έγινε η περίφημη και απαγορευμένη αυτή συνάθροιση (ήταν άραγε η πορεία το διακύβευμα?) αλλά από όλους και όλες που κατέβηκαν ούτε ένας/μια δεν έκανε πίσω μετά το σπάσιμο της συγκέντρωσης στην Πανεπιστημίου με αύρες και χημικά. Αυθόρμητες συγκεντρώσεις και μικρές πορείες ακολούθησαν αμέσως μετά από όσους και όσες σπάσανε σε διάφορα κομμάτια, με πείσμα και ενωτική διάθεση.

Μόνο στην Αθήνα και από όσο μέχρι τώρα ξέρουμε μετρήσαμε εφτά: Θησείο, πλατεία Μερκούρη, Περιστέρι, σταθμός Λαρίσης, Κυψέλη, Βύρωνας- Καισαριανή, Αγία Παρασκευή,. Δύο αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν, ένα στην Αθήνα κι ένα στην Θεσσαλονίκη. Στις συλλήψεις που επακολούθησαν οι συγκεντρωμένοι/ες αποπειράθηκαν σε πλείστες περιπτώσεις να αποσπάσουν τους προσαχθέντες από τους μπάτσους με γροθιές και κλωτσιές. Και δεν έχουμε ακόμα καταγράψει τις “συναθροίσεις” στην υπόλοιπη χώρα.

Με λίγα λόγια ναι, έπεσε καταστολή, σε αυτό συμφωνούμε. ‘Όμως αυτή η παθητική εικόνα που περνάνε τα αριστερά κυρίως μίντια (και δυστυχώς αναπαράγεται κι από κάποιους/ες συντρόφους) καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει. Με χαρά και συγκίνηση όσοι και όσες είμαστε προχθές στους δρόμους είδαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών να παραμένουν στο δρόμο και τις συγκεντρώσεις, να ξεμπροστιάζουν με θάρρος την αστυνομική-κρατική καταστολή και να αναδεικνύουν με την στάση τους αυτή το πραγματικό πρόσωπο του κράτους και ότι προσπαθεί να κρύψει πίσω από τη εμετική προπαγάνδα του περί προστασίας μας από ιούς και βακτήρια.

Η δύναμη αυτή αντλήθηκε εν μέρει και από το εγχείρημα ων συντρόφων και συντροφισσών την Πέμπτη που αψήφισαν πρώτοι και πρώτες οποιαδήποτε τρομοκρατία κρατώντας το πολυτεχνείο ανοιχτό έστω και για μιάμιση μέρα. Και αν και η συγκεκριμένη κίνηση φάνηκε σε κάποιους και πάλι πολιτικά άστοχη σε σχέση με το κόστος της σύλληψής σχεδόν εκατό ατόμων να πούμε πως ήταν αυτοί και αυτές οι εκατό που ανέβασαν τον πήχη ψηλά, επικαιροποίησαν το θέμα του ανοιχτού πολυτεχνείου εν μέσω covid, και έδειξαν πως μπορούμε ακόμα να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στη νέα χούντα που μας έχει επιβληθεί.

Από τον Δεκέμβρη του ΄08 είχαμε να δούμε τέτοια μαχητικότητα και αυταπάρνηση ανθρώπων απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις, κι ας έλειπε πράγματι η “οργάνωση”. Επίσης η αλήθεια είναι πως οποιαδήποτε παραπάνω οργάνωση αυτή την 17 του Νοέμβρη θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση άστοχη έως και επικίνδυνη, με έξι χιλιάδες μπάτσους στον δρόμο. Το μόνο που μπορούσε να λειτουργήσει, και λειτούργησε, ήταν το πείσμα, η εφευρετικότητα, ο αυθορμητισμός, η ενωτική διάθεση και η αλληλεγγύη που οδήγησε σε ούτε μια, ούτε δύο συγκεντρώσεις, μικρές πορείες, μοτοπορείες κλπ. Κι αυτό ακριβώς έγινε. Ο δρόμος συνεχίζει να μας ανήκει φτάνει να το αποφασίσουμε. Κι αν τον Δεκέμβρη του ΄08 ήταν κατά κάποιον τρόπο “εύκολο” να βγει ο καθείς από το σπίτι και να συμμετέχει στις πορείες χθες δεν ήταν, για κανέναν μας. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό: όσοι/ες κατέβηκαν δεν είχαν σκοπό να κάνουν πίσω, και δεν έκαναν.

Πρέπει να καταλάβουμε πως αν δεν βγούμε όλοι, με κάθε κόστος έξω, αν δεν κάνουμε μια τεράστια “συνάθροιση” όλος αυτός ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει ποτέ. Και η γκρίνια από το σπίτι δεν βοηθάει. Χθες φάνηκε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό, ο καθένας με τον τρόπο του. Και ήταν μια μέρα που σαν αυτή είχαμε χρόνια να ζήσουμε και μας γέμισε με αισιοδοξία και θέληση.

Πίσω μένουμε σπιτάκηδες,

Εμπρός Σύντροφοι!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License