ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ ‘ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Εν καιρώ πανδημίας, διανύοντας το δεύτερο κύμα με πολλούς θανάτους, πληρότητα στις ΜΕΘ και έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμού, η ακροδεξιά κυβέρνηση επιλέγει με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, καταστολή και δαπάνες δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ και αστυνομία, να«αντιμετωπίσει» τη συγκυρία. Παράλληλα επιτίθεται στους εργαζομένους βρίσκοντας ευκαιρία για νέα νομοσχέδια και καλώντας τους στην ουσία να βάλουν οι ίδιοι πλάτη στην οικονομική κρίση που είναι προ των πυλών.

Στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ήρθε σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο και είναι προς ψήφιση καταργεί το 8ωρο μετατρέποντας το σε 10ωρο ενώ ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε δήλωση του χαρακτηρίζει αυτή τη ρύθμιση ως «ευελιξία στο ωράριο των εργαζομένων και την κατανομή του χρόνου τους». Παράλληλα, ο διπλασιασμός των υπερωριών και η πληρωμή τους σε είδος (ρεπό,άδειες κλπ) , η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για την καταμέτρηση του ωραρίου και η ουσιαστική κατάργηση της απεργίας βάσει προηγούμενων διατάξεων που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ,ολοκληρώνουν τη σύνθεση για την καταπάτηση οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος.

Τον Οκτώβριο επίσης ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας», ο νέος πτωχευτικός κώδικας ο οποίος καταργεί την προστασία πρώτης κατοικίας. Ουσιαστικά, η οικία μεταβιβάζεται στην εκάστοτε τράπεζα, η οποία προχωράει στη μίσθωσή της για 12 έτη. Ο οφειλέτης μετατρέπεται από ιδιοκτήτης σε ενοικιαστής, εισπράττοντας επίδομα ενοικίου κι έχοντας το δικαίωμα επαναγοράς μετά από 12 χρόνια, εφόσον έχει διοριστεί νέος εκτιμητής της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Στην περίπτωση μη καταβολής τριών ενοικίων, ο οφειλέτης εκδιώχνεται και το ακίνητο ανήκει πλέον στον δανειολήπτη. Με άλλα λόγια, το κράτος προστατεύει τις τράπεζες, δίνοντας τους «δεύτερες ευκαιρίες» με τη χρόνια επιδότηση τους και τον πολλαπλασιασμό των αστέγων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει πάτημα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης να κάνει αβάντα στα αφεντικά , τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που κατέχουν τα μέσα κρατικής  προπαγάνδας. Για να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες που δήθεν πλήττονται από την πανδημία,απελευθερώνει τις απολύσεις και πετάει επιδόματα στους εργαζομένους με επικοινωνιακούς όρους για τη χορήγηση 800 ευρώ ενώ στην πράξη ό,τι δοθεί είναι το μερίδιο του μισθού που τους αναλογεί και αυτό με καθυστέρηση. Αυτό που οραματίζονται είναι τα νέα μνημόνια που θα επιβάλλουν για να δικαιολογήσουν την οικονομική κρίση στην οποία μας έφεραν και να πληρώσουμε εκ νέου με περικοπές από τους μισθούς μας και τις συντάξεις τη χρεοκοπία του κράτους και του κεφαλαίου.

Με γρήγορους ρυθμούς επέβαλλε την τηλεργασία, με το 40% των υπαλλήλων και στη συνέχεια το 50% να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως εξαιρώντας από τα αφεντικά το λειτουργικό κόστος και τη βαρύτητα ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος του εργαζομένου. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες τείνουν να καθιερωθούν στους χώρους εργασίας και μετά το πέρας της πανδημίας. Αντίστοιχα και με την τηλεκπαίδευση χωρίς την παροχή εξοπλισμού και σύνδεσης σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, χωρίς εξασφαλισμένους τους όρους εργασίας για τους εκπαιδευτικούς , δημιουργεί και ενισχύει τις ενυπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες. Δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στην υγεία όπως οι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης μετανάστες και οι κρατούμενοι στις φυλακές, ούτε αντίστοιχα και στην παιδεία.

Τα εργασιακά μας δικαιώματα, η απεργία, η καθιέρωση του 8ωρου εργασίας εδώ και πάνω από 1 αιώνα έχουν κερδηθεί με αίμα και συνεχείς αγώνες. Γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο με κράτος και αφεντικά, και αυτός ο πόλεμος όσο καταπατούν τα δικαιώματα μας τόσο θα εντείνεται.Σε όσους θέλουν να μας γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα, να μας κάνουν ρομπότ στηνκαθημερινή μας ζωή που θα δουλεύουμε σα σκλάβοι για να παράγουμε τον πλούτο που λίγοι επωμίζονται, θυσιάζοντας τον ελεύθερο μας χρόνο ακόμα και τη ζωή μας για την επιβίωση,απαντάμε ότι το αίμα δεν είναι νερό και η μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για να κάνουμε πράξη αυτό που εμείς οραματιζόμαστε, την κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας που στο σήμερα αποτελεί το διακύβευμά μας. Μόνος δρόμος η συμμετοχή μας στις απεργίες, τις πορείες και τις διαδηλώσεις για να σπάσουμε την κρατική τρομοκρατία και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί. Ενάντια στις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και συναθροίσεων, ενάντια στα διατάγματα επαναφοράς της χούντας και της υποταγής, να βρεθούμε ξανά στους δρόμους της αλληλεγγύης και να αντισταθούμε για όλα αυτά που θέλουν να μας στερήσουν.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ομάδα ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License