[Ξάνθη] ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 17Ν

Κοινή ανακοίνωση και παρέμβαση στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης από το Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης, το Αυτόνομο Σχήμα Πολυτεχνικής Ξάνθης, το Πέλοτο και τον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Xanadu για τις κατασταλτικές κινήσεις στις 17 Νοέμβρη και τις απαντήσεις του κινήματος.

post image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 17Ν

Η κυβέρνηση συνεπής στις προκλητικές δηλώσεις περί απαγορεύσεων, στην επιβολή αντικοινωνικών μέτρων και έχοντας σπαταλήσει 9 μήνες χωρίς να λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση, κήρυξε παράνομη την πορεία της 17 Νοέμβρη με πρόφαση την «διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο διασποράς του ιού». Την στιγμή δηλαδή που θα έρεπε να κεντροβαρίζει στην επαρκή λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, εμπνέεται απαγορεύσεις συναθροίσεων που θυμίζουν εποχές χούντας.

Όπως σε όλη την επικράτεια, έτσι και στην Ξάνθη αντικρίσαμε μεγάλο αριθμό αστυνομικής δύναμης, με πρώτο στιγμιότυπο την αστυνομοκρατία που επικρατούσε στον χώρο του πολυτεχνείου, που οδήγησε στη ματαίωση του πρώτου καλέσματος. Προφανώς για το κράτος, η δική τους συγκέντρωση δεν διασπείρει τον κορωνοιό, σε αντίθεση με τη δική μας. Οι συνελεύσεις που πλαισιώναμε το κάλεσμα αυτό, μεταθέσαμε την συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία γιατί είχαμε αποφασίσει να κατέβουμε στο δρόμο. Και το είχαμε αποφασίσει όχι για κάποιο πολιτικό καπρίτσιο ή επειδή λογίζουμε την 17Ν μόνο ως «επετειακή συνάντηση», αλλά γιατί πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές συνθήκες υγείας, εργασίας, διαβίωσης έχουν φτάσει στα όρια τους. Κατεβήκαμε σε πορεία στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε τη κεντρική πλατεία και να πλαισιώσουμε το κάλεσμα των άλλων δυνάμεων του ανταγωνιστικού κινήματος και του φοιτητικού συλλόγου. Ακολούθησε ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, με τα ΜΑΤ να βαράνε αναίτια τη συγκέντρωση, κάτι που οδήγησε σε 29 προσαγωγές, κλήσεις για παράνομη συνάθροιση (300 ευρώ έκαστος/η) και ενώ τη δεδομένη στιγμή δε γνωρίζουμε αν δρομολογούνται επιπλέον νομικές κυρώσεις. Οι σύντροφοι/ισσες φώναζαν συνθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, της κατασταλτικής επιχείρησης και της μεταφοράς τους στην ΓΑΔΞ. Δεν τρομοκρατήθηκαν. Μετά την αποχώρηση τους από το τμήμα, ένωσαν τις φωνές τους με το Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης, ο οποίος είχε προσεγγίσει το Α.Τ. σε ένδειξη αλληλεγγύης, και διαδήλωσαν μέχρι το Πολυτεχνείο, σπάζοντας για μια ακόμα φορά τον τρόμο στην πράξη.

Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Τα υγειονομικά μέτρα (αποστάσεις και μάσκες) τηρούνταν στη συγκέντρωση/ πορεία του μπλοκ. Δεν τηρούνταν από τους αστυνόμους, ούτε πριν τη στιγμή της επίθεσης, ούτε μετά, ούτε στα βανάκια της αστυνομίας κατά τη μεταφορά των συντρόφων/ισσών στη ΓΑΔΞ αλλά και μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Υγειονομική βόμβα, λοιπόν, δεν αποτελούν οι διαδηλώσεις, αλλά η ίδια η προσπάθεια καταστολής τους…

Για μας η 17 Νοέμβρη δεν αποτελεί απλά ένα επετειακό κάλεσμα που το κράτος δεν κατάφερε ποτέ να ενσωματώσει στον κυρίαρχο λόγο του. Είναι μια ακόμα αφορμή ώστε ο κόσμος του αγώνα να βρίσκεται εκεί που ανήκει, στο δρόμο, βάζοντας ανάχωμα στις πολιτικές κράτους και κεφαλαίου που εξαθλιώνουν τις ζωές μας (καθώς τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν εξίσου επίκαιρα). Για να διεκδικήσει την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και στη πανδημία και μετά το πέρας της, να διεκδικήσει συνθήκες εργασίας προς όφελος της εργατικής τάξης και όχι των αφεντικών (ωράρια, μισθοί και μεροκάματα, ασφάλεια στο χώρο εργασίας), να διεκδικήσει την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους και με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα εν μέσω της πανδημίας. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από τη νεοφιλελεύθερη στοχοθεσία της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, με ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ μόνιμες προσλήψεις ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και παροχή απαραίτητου εξοπλισμού και υποδομών, καθώς και με χρονοβόρα παζαρέματα με τις ιδιωτικές κλινικές που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται αναίμακτα το νομοθετικό έργο του κράτους στις πλάτες της κοινωνικής βάσης με την θέσπιση αντεργατικών μέτρων και του πτωχευτικού κώδικα, θεμελιώνεται η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση σε ΒΑΡΟΣ των εργαζομένων και των μαθητών (όλων των βαθμίδων) και των γονέων τους αντίστοιχα.

Είναι κρατική ευθύνη και όχι «ατομική» το γεγονός ότι η κοινωνική βάση στοιβάζεται στα ΜΜΜ, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Είναι κρατική ευθύνη το ότι τουρίστες συρρέαν κατά χιλιάδες καθημερινά στα αεροδρόμια της χώρας με τον δειγματοληπτικό έλεγχο να αγγίζει το 5 – 10% βουλιάζοντας ολοένα και περισσότερο την χώρα στην υγειονομική κρίση. Το δε αισχρό ξέπλυμα από τα ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν με υπέρογκα ποσά (20+ εκατομμύρια ευρώ) για την διατήρηση του Image της κυβέρνησης εν καιρώ πανδημίας και η λασπολογία σε βάρος του κόσμου του αγώνα, συνθέτουν την κρατική διαχείριση αυτής της κρίσης που βιώνουμε. Να μην φάμε αμάσητο το παραμύθι του κράτους που μας κλείνει στα σπίτια μας την στιγμή που δεν μεριμνά για την δημόσια υγεία. Να μην ξεχάσουμε πως την στιγμή που οι ιατροί και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να «επιλέξουν» ποιος θα επιβιώσει από την πανδημία λόγω της μηδενικής στήριξης από το κράτος, η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες μπάτσους για να καταστείλουν τους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες για ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΖΩΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ .

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. Να οργανωθούμε συλλογικά και να βγούμε στους δρόμους να παλέψουμε ενάντια στην πανδημία που λέγεται κράτος και κεφάλαιο. Να στήσουμε δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας κάνοντας το βήμα για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

*Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης. Μοιράστηκε το παραπάνω κείμενο και αναρτήθηκε πανό.*

A.Σ.Ξ, Πέλοτο, Α.Σ.Π.Ξ, Xanadu

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License