Ταξική Αντεπίθεση: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ, 11:00, Πλατεία Κλαθμώνος

26 ΝΟΕΜΒΡΗ, 11:00, Πλατεία Κλαθμώνος

ΘΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Ελαστικά ωράρια-δεκάωρη δουλειά, αυτή είναι η ανάπτυξη για τ’ αφεντικά!

Όποιος ακόμα ζει, δε λέει: Ποτέ! Το σίγουρο δεν είναι σίγουρο. Όπως ακριβώς είναι, έτσι δεν μένει. Όταν πουν ό,τι είχανε οι κυρίαρχοι να πούνε θα μιλήσουνε οι κυριαρχούμενοι. Ποιος τολμάει να πει: Ποτέ; Ποιος φταίει,σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς. Ποιος θα φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι. Όποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί! Όποιος χαμένος είναι, να παλέψει! Όποιος την κατάστασή του έχει αναγνωρίσει, πώς να εμποδιστεί; Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο και το Ποτέ γίνεται: Σήμερα ακόμα!Μπ. Μπρεχτ

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της δομικής οικονομικής κρίσης του 2009/10 και έπειτα,πραγματοποιείται μια λυσσαλέα επίθεση στα εργατικά κεκτημένα. Από την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και τα μνημόνια μέχρι τη σημερινή παγκόσμια οικονομική και υγειονομική κρίση όπου υπάρχει πλήρης ταύτιση της κυβέρνησης (με την επιτροπή Πισαρίδη), του ΣΕΒ και της Ε.Ε., πραγματοποιείται μια τεράστια αναδιάρθρωση τωνεργασιακών σχέσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών υπό τη μορφή μνημονιακών συμβάσεων και μη. Η ενλόγω επίθεση στην εργατική τάξη, έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως.Σταχυολογώντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μετατοπίστηκαν από τον εκάστοτεκλάδο ή το εκάστοτε επάγγελμα σε επίπεδο επιχείρησης, το οποίο εμφανώς μείωσε ακαριαία τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων έναντι των αφεντικών μας. Χαρακτηριστικής σημασίας ακόμα, είναι οιμειώσεις του κατώτατου μισθού, η καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων εργασίας, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η απελευθέρωση των απολύσεων . Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η υιοθέτησητου υπό-κατώτατου μισθού, ο οποίος αφορούσε εργαζόμενες και εργαζόμενους έως 25 ετών, παρά την μετέπειτα κατάργησή του.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές, είτε σε μακρό-επίπεδο είτε κλαδικά,που θα χρειαζόμασταν πολλές κόλλες χαρτί και μελάνι για να τις απαριθμήσουμε. Ως αποτέλεσμα αυτών τωνπολιτικών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής κ.α.), δεν εντάθηκαν απλά,αλλά αποτελούν την κυρίαρχη μορφή εργασίας. Παράλληλα, εντάθηκε δραματικά η εργασία μέσω βραχυχρόνιων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που στην ουσία ανακυκλώνουν τους προλετάριους σε κύκλους εργασίας χωρίς δικαιώματα και ανεργίας, και η μαύρη εργασία με την εργοδοτική αυθαιρεσία να εκτινάσσεται. Το εν λόγωκείμενο όμως δεν έχει σκοπό να εστιάσει στις πρότερες αλλαγές. Αντιθέτως, ως στόχο έχει να τονίσει την ανάγκηαντίστασης, όταν, εν μέσω πανδημίας, με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, υγειονομικές βόμβες ως δημόσιεςσυγκοινωνίες, ανύπαρκτες δομές ψυχικής υγείας και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, υπερπληθώρα μαθητών ανά τάξη και περισσότερους από 1.300.000 ανέργους, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις προσταγές του κεφαλαίου, φέρνει προς ψήφιση δύο επαίσχυντα νομοσχέδια βαθαίνοντας τηνμείωση των εισοδημάτων και των συνθηκών ζωής μας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια θεσμοθέτησης από το κράτος εν μέσω πανδημίας, φοβούμενο τις λαϊκές αντιστάσεις. Το ίδιο έγινε μετο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, όπως και με το νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις. Ο“νέος πτωχευτικός κώδικας” που ψηφίστηκε ήδη και το “νομοσχέδιο για τα εργασιακά” που αναμένεται να ψησιστείτις επόμενες εβδομάδες, ήρθαν για να τσακίσουν ότι είχε απομείνει κεκτημένο από τους σκληρούς μα νικηφόρουςαγώνες των προηγούμενων γενεών της εργατικής τάξης.

Αν και η Ε.Ε. έταξε πακέτα χρηματοδότησης στις οικονομίες που την απαρτίζουν (η πλειονότητα αυτής της χρηματοδότησης θα είναι υπό την μορφή δανείων), αυτές οι “ενέσεις χρήματος” σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, και κατ’ επέκταση την συνέχιση τηςκαπιταλιστικής σχέσης στην Ε.Ε. Προκειμένου να γίνει αυτό, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες,προφανώς υπέρ του κεφαλαίου. Βάση αυτού , η συνέχεια της επέλασης της κρίσης του καπιταλισμού, και τηςαπαιτούμενης παλινόρθωσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία βρίσκει τον κύριο ντόπιο εκφραστή της στην κυβέρνηση της ΝΔ, φέρνει προς ψήφιση το νέο ν/σ στα εργασιακά με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των λαϊκώνστρωμάτων. Υπερδιπλασιασμός του ορίου των απλήρωτων υπερωριών (από 48 σε 120), ελαστικάσπαστά ωράρια μετά από ατομική συμφωνία του εργαζόμενου και του εργοδότη, εφαρμογή 10ωρουωραρίου εργασίας.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως οι υπερωρίες πλέον δε θα πληρώνονται μεπροσαύξηση αλλά θα δίνονται ως ρεπώ ή ως μειωμένο ωράριο εργασίας στο μέλλον, κάτι που μειώνειτον μισθό των εργαζομένων, τσακίζει τον προγραμματισμό των ζωών τους, ενώ είναι κοινό μυστικό πωςαπό τη στιγμή που υπάρχει 6μηνη προθεσμία για να δηλωθούν συνολικά οι υπερωρίες ακόμα και ταρεπώ ή τα μειωμένα ωράρια δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ. Τέλος στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται περισσότεροι κλάδοι που θα δουλεύουν και τις Κυριακές.

Κάπως έτσι ΕΕ-κυβέρνηση-κεφάλαιο τσακίζουν όποια δικαιώματα παρείχαν μία κάποια αξιοπρέπεια στηνεργατική τάξη που κατρακυλάει στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν 100 χρόνια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγοέχουν προαναγγείλει και αλλαγές-ταφόπλακα στον συνδικαλιστικό νόμο, για να προλάβουν τις αντιστάσεις πουξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν. Έτσι, η άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος αποκτά ωςπροϋπόθεση την απογραφή στο Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων (τελειοποιώντας τοψηφιακό φακέλωμα). Αυτό σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για όποιαδήποτε απόφαση τουφορέα, καθιστά οποιαδήποτε επιχειρησιακή ή κλαδική απεργία παράνομη ή και ανέφικτη καθώς έρχεταικαι δένει με την διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2018, σύμφωνα με την οποία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου να κηρυχθεί απεργία. Σαν να μην έφτανε αυτό, το προσωπικό ασφαλείας που πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας, όταναυτή αφορά επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, ορίζεται σε τουλάχιστον 40% και κάπως έτσι έχουμε τη δημιουργία ενός νόμιμου απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Μάλιστα, για την τελευταία υποχρέωση ο εκπρόσωπος του εργοδότη, αν δεν καταφέρει να κάνει “όλαόσα πρέπει” για να διασφαλιστεί το προσωπικό ασφαλείας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη, παρέχοντας έτσι ένα ιδιαίτερα ισχυρό κίνητρο στην εργοδοσία να εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο την “ομαλήλειτουργία της επιχείρησης” με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το κερασάκι στην τούρτα, είναι μια δημιουργική ασάφεια καθώς αν κατά την διάρκεια απεργίας ασκηθεί ψυχολογική ή σωματική βία η απεργία καθίσταται παράνομη και όσοι μετέχουν σε αυτή τελούν ποινικά κολάσιμη πράξη που οδηγεί εκτός των άλλων στην απόλυση, όπως γίνεται κατανοητό η 'ψυχολογική βία' θα αποτελέσει ένα πασπαρτού βάση του οποίου ηεργοδοσία θα βγάζει κάθε απεργία παράνομη και θα μπορεί μάλιστα να διεκδικεί και αποζημίωση.Την ίδια στιγμή ο νέος πτωχευτικός κώδικας άνοιξε το δρόμο για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις πρώτηςκατοικίας αλλά ορίζει ταυτόχρονα και ως μάξιμουμ εισόδημα για έναν άνθρωπο ανεξαρτήτων υποχρεώσεων,κόστους ζωής, οικογενειακής κατάστασης τα 15.000 το χρόνο, ενώ τέλος ανοίγει το δρόμο για μη καταβολή αποζημίωσης απόλυσης σε εργαζόμενους εταιρειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Όταν βαράνε λοιπόν πιστόλες τα παράσιτα οι καπιταλιστές, εμείς θα χάνουμε όλα τα δικαιώματά μας, ενώ την ίδιαστιγμή η αντιμετώπιση ατομικών χρεών φυσικού προσώπου ως χρέη εταιρείας είναι αρκετά για να μας τραβάν ταλεφτά και να αναγκάζουν πολυμελείς οικογένειες να ζουν με ψίχουλα την ίδια ώρα που θα μπορούν να τιςςκατάσχουν τις πρώτες κατοικίες και να τις μετατρέπουν σε ενοικιαστές που πληρώνουν στην τράπεζα εφ’ όρουζωής .Ζούμε κοσμοϊστορικές συνθήκες που θα αλλάξουν τις ζωές μας για τις επερχόμενες δεκαετίες, είναι χρέος μας σεόλη αυτή την επίθεση που δεχόμαστε να απαντήσουμε με το μόνο όπλο των εργαζομένων, με την ταξική ενότητακαι αλληλεγγύη. Να οργανώσουμε την τάξη μας, να σταματήσουμε την λεηλασία των μισθών, του χρόνου, τωνδικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας μας.

Σήμερα, την ώρα που δισεκατομμύρια δίνονται για την πολεμική προετοιμασία ενώ νοσοκομεία-σχολεία είναι υποστελεχωμένα, σήμερα που γίνεται ξεκάθαρο πως η πανδημία έχειαποτελέσει την μεγαλύτερη ευκαιρία για να χτυπηθούν εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, σήμερα που γίνεται αντιληπτό πως τα αφεντικά μας στοιβάζουν σε υπερπλήρη λεοφωρεία και χωρίς μέτρα προστασίας στιςδουλειές γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι το κέρδος να ξεκινήσουμε από το μπλοκάρισμα του συγκεκριμένου νομοσχέδιο για να αρχίσουμε το πέρασμα στην αντεπίθεση.

Για να χτίσουμε ξανά τα σωματεία μας, τηναλληλεγγύη στις γειτονιές και την ταξική αυτοάμυνα απέναντι στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, για να διεκδικήσουμε μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των μισθών, για να παλέψουμε για δουλειές σταθερέςκαι με δικαιώματα, για να μπορούμε να απεργούμε και να διαδηλώνουμε αλλά και για να μιλήσουμε επιτέλους γιατην μεγάλη ανάγκη που γεννάει η εποχή.

Να γίνουμε εμείς, οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου, κύριοι της μοίρας μας, να καταργήσουμε την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, να τσακίσουμε την κρατική μηχανή καιτην αστική εξουσία, να στήσουμε μια οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα παράσιτα με τις επαύλεις και τους φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ, 11:00, Πλατεία Κλαθμώνος

Θα συμμετέχουμε στο μπλογκ του Μετώπου Αντίστασης

(Η καραμέλα της “ατομικής ευθύνης” που αναπαράγεται από τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες τηςκυβέρνησης έχει λιώσει. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας των πολύ συγκεκριμένων χειρισμών που έγιναν για να στηριχθεί το κεφάλαιο. Τη στιγμή που ο ίδιος ο Τσιώδρας δήλωσε πως το 86% των μολύνσεων προέρχονται από μετάδοση σε κλειστούς χώρους, η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, των διαδηλώσεων και των εργατικών κινητοποιήσεων έχει σαφές ταξικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και στερείται κάθε επιστημονικής βάσης. Τη στιγμή που αυτοί εν μέσω πανδημίας ψηφίζουν ότιπρολαβαίνουν για να τσακίσουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ως σάρκα από τη σάρκα του λαού, καλούμε τον κόσμο να μη φοβηθεί και να μείνει στους δρόμους με ισχυρό αίσθημα αγωνιστικής αυτοπειθαρχίας, ταξικής αλληλεγγύης, κοινωνικής ενσυναίσθησης και προστασίας του Ε.Σ.Υ., των ηλικιωμένων, των συνανθρώπων μας με υποκείμενα νοσήματα, της ίδιας τηςκοινωνίας. Κάτι που άλλωστε οι αγωνιστές, σε αντίθεση με τις εκκλησίες, τους αστούς, την κυβέρνηση, ήδη κάνουν.) 

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

Επικοινωνία: taksiki-antepithesi@espiv.net, tathess@riseup.net

Facebook: Έφοδος στον Ουρανό

Site: taksiki-antepithesi.gr

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License