Παρέμβαση του τοπικού συντονισμού Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης ενόψει της απεργίας 26ης Νοέμβρη

Το κράτος δεν προσφέρει ούτε υγεία ούτε ελευθερία, πάρα μόνο φτώχεια, εξαθλίωση και κανιβαλισμό. Ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και την κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων μας που αυτό φέρνει, να αντιταχθούμε δυναμικά στα σχέδια κράτους και αφεντικών.

post image

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Η ακροδεξιά, νεοφιλελεύθερη κρατική διαχείριση δείχνει τα δόντια της στην κοινωνία για ακόμη μια φορά, στη χειρότερη φάση της πανδημίας και εν μέσω lockdown. Μετά το ‘’αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο’’ του Οκτώβρη του -πρώην Υπουργού πεντάευρης Εισόδου στα Νοσοκομεία και νυν Υπουργού Ανάπτυξης (της κερδοφορίας του κεφαλαίου)- Άδωνι Γεωργιάδη, μετά τον πρόσφατο καινούριο πτωχευτικό νόμο που καταργεί για ακόμη μια φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά την θέσπιση του νέου κατασταλτικού νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, σειρά έχει το καινούριο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά που έχει τεθεί σε ‘’δημόσια διαβούλευση’’.

Δέκα ημέρες μετά την καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια και την πρωτοφανή -στρατιωτικού τύπου- καταστολή των διαδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου -και ενώ αυτές τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, ο κρατικός μηχανισμός επιλέγει να επιτεθεί εκ νέου στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας, ανακοινώνοντας την τελική μορφή του εργασιακού νομοσχεδίου και προαναγγέλλοντας την κατάθεση του στη βουλή προς ψήφιση. Το νομοσχέδιο αυτό εκτός απ’ το ότι εισάγει μέτρα που εμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση -ως συνέχεια των νόμων που ψηφίστηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- όπως για παράδειγμα την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εκλογικών συστημάτων για την προκήρυξη απεργιών αλλά και των μητρώων μελών των σωματείων, προχωρά ουσιαστικά στην κατάργηση της 8ωρης εργασίας και την αντικατάστασή της με 10ωρη, χωρίς προσαυξήσεις υπερωριών και 6ήμερη αντί 5ήμερης για ακόμη πιο πολλούς/ες εργαζόμενους/ες (με την επέκταση της κατάργησης της αργίας των Κυριακών και σε άλλους κλάδους).

Και όλα αυτά κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, με την κυβέρνηση να μεταβιβάζει συνεχώς την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία της στο να διαχειριστεί την υγεία των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας. Ταυτόχρονα σκορπάει τα κρατικά κονδύλια σε ζαρντινιέρες (βλ. μεγάλο περίπατο), ενίσχυση του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, σε υπέρογκες επιδοτήσεις εκατομμυρίων σε κανάλια και αεροπορικές (βλ. Aegean), καθώς και αποτυχημένα πρότζεκτ τηλε-εκπαίδευσης και υπερμεγέθεις μάσκες. Φυσικά όλες αυτές τις παχυλές επιχορηγήσεις δε θα τις επωμιστεί κανείς άλλος, από τον κόσμο της εργασίας. Θεσπίζονται λοιπόν, το ένα μετά το άλλο, μέτρα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την ουσιαστική προάσπιση της υγείας, παρά μόνο είναι απαραίτητα για την αυτοσυντήρησή της κρατικής εξουσίας κατά την διάρκειά του. Και αυτό διότι είναι κοινό μυστικό πως όταν σταδιακά τελειώσει η υγειονομική αυτή κρίση θα ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική.

Η κρατική λοιπόν διαχείριση επιχειρεί εν μέσω καραντίνας να αδράξει την ευκαιρία και να προετοιμάσει περαιτέρω το έδαφος για την προώθηση μιας βαθύτατα αντικοινωνικής πολιτικής αντζέντας. Τόσο καταστέλλοντας την οργανωμένη πολιτική αντίσταση που δεν δύναται να χειραγωγήσει, όπως το αναρχικό και ευρύτερα επαναστατικό κίνημα (με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την πρόσφατη καταστολή των συγκεντρώσεων στις 17 του Νοέμβρη), όσο και θωρακίζοντας γενικότερα την ευμάρειά της έναντι των κατώτερων τάξεων της κοινωνίας με νομοσχέδια όπως το πτωχευτικό αλλά και το προκείμενο εργασιακό.

Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: η απόλυτη ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας, με σύγχρονους όρους δουλείας και με την κατάργηση εργασιακών κεκτημένων ενός και πλέον αιώνα. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κρατική εξουσία όχι απλά αδιαφορεί πλήρως για την υγεία της εργαζόμενης κοινωνίας αλλά χρησιμοποιεί την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται για να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την διαδικασία της πλήρους αφαίμαξής της. Για ακόμη μια φορά το κράτος δεν έχει τίποτα καλύτερο να μας προσφέρει παρά μόνον καταστολή και θάνατο! Ας μην τους χαρίσουμε ούτε σπιθαμή, ούτε ένα μικρό κομματάκι απ’ την αξιοπρέπειά μας, ούτε ένα λεπτό της ζωής μας. Να αντιταχθούμε οργανωμένα στα σχέδια τους, να βρεθούμε απέναντί τους με αυταπάρνηση, να οργανωθούμε αντί-ιεραρχικά και έξω απ’ τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό. Με αυτό-οργανωμένα σωματεία βάσης και συνδικάτα να προτάξουμε ένα κόσμο ελευθερίας και ισότητας απέναντι στο αλαζονικό, ατομικιστικό και καταπιεστικό κατασκεύασμα της εξουσίας. Να κάνουμε την Αναρχία πράξη.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΜΑΣ.ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Τοπικός Συντονισμός ΑΠΟ-ΟΣ Θεσσαλονίκης

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License