Ιωάννινα Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Κοινωνική Συναίνεση για 17 Νοεμβρίου

Το κείμενο που ακολουθεί, τυπώθηκε σε 5000 αντίτυπα και έχει μοιραστεί σε γειτονιές της πόλης πόρτα-πόρτα.

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΙΑΤΑΓΗ

Ειδικές διατάξεις για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού

Λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που βιώνει όλη η χώρα, κα λαμβάνοντας υπ´όψιν την υπ´αριθμο 4636/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και του αρχηγού της ΕΛΑΣ κ Καραμαλάκη, που προβλέπει την αναστολή κατοχυρωμένων συνταγματικών ελευθεριών, εξειδικεύουμε τις αποφάσεις για την περιοχή των Ιωαννίνων και διατάσσουμε:

-Απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών, ειδικά όσων τα χαρακτηριστικά τους προσομοιάζουν με επικίνδυνα αντικοινωνικά στοιχεία(φοιτητικά τζάκετς, εργατικά γιλέκα κλπ) πέριξ των οδών Σουλίου, Δόμπολη, Δωδώνης, Αβέρωφ και ειδικά γύρω από τα σημεία της πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου, των φοιτητικών εστιών Δόμπολης, της Ακαδημίας και του Εργατικού Κέντρου. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για την ικανοποίηση καταναλωτικών αναγκών. Οι παραβάτες θα προσάγονται παρ´αυτά και κατά περίπτωση θα συλλαμβάνονται. Κατά την παραμονή τους στο Αστυνομικό Τμήμα, θα τους απαγορεύεται η παρουσία δικηγόρου και η πρόσβαση σε τροφή. Θα τους δίνεται μόνο νερό.

- Απαγορεύεται το διπλοπαρκάρισμα στις ως άνω περιοχές, για την διευκόλυνση της διέλευσης των οχημάτων της Αστυνομίας, και των λεωφορείων των ΜΑΤ.

-Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση άνω των 4 ατόμων, ειδικά κατά τις κάτωθι ημερομηνίες: 17/11, 26/11 και 6/12. Απαγορεύονται το κράτημα πανό, τα συνθήματα και οι πορείες, συμπεριλαμβανομένων και όσων τηρούν τα μετρα υγειονομικής αυτοπροστασίας καθώς επίσης κάθε έκφραση αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική, παραπτώματα που ισοδυναμούν με πρόκληση σε ανυπακοή και συνεπώς επικίνδυνη στάση για την δημόσια υγεία και το δημοκρατικό πολίτευμα.

- Απαγορεύεται η χρήση αντισφυξιογόνας μάσκας, για την διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας κατά την ρίψη δακρυγόνων, τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντιθέτως η χρήση ιατρικής μάσκας εξαπλώνεται παντου, ακόμη και κατά τις ώρες την νυχτερινής κατάκλισης. Με απόφαση του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ, δύνανται ο έλεγχος των παραβατών εντός της οικίας.

-Απαγορεύονται -προς αποφυγή συνωστισμού- οι απεργίες, με βάση και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθήκων, το σταμάτημα της παραγωγής, θα διώκεται σε συνεννόηση με τους εργοδότες. Η επέκταση του μέτρου θα εξεταστεί με βάση την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα. Επιτρέπεται μόνο η ένδειξη αλληλεγγύης στο υγειονομικό προσωπικο, αποκλειστικά με χειροκροτήματα από το μπαλκόνι του σπιτιού.

-Απαγορεύεται η ανάγνωση ψευδών ειδήσεων, ειδικώς όσων εκδίδονται από αμφιβόλου εγκυρότητας συλλογικότητες, συνδικάτων και οργανώσεων. Επιτρέπεται μόνο η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία τις ενημερώσεις των ειδικών κάθε μέρα στις 18:00. Επιτρέπεται επίσης, ηπαρακολούθηση των δελτίων ειδήσεων, αλλα μόνο των καναλιών που έλαβαν την σχετική χρηματοδότηση από το κράτος.

-Ο συνωστισμός επιτρέπεται μόνο σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και φυσικά στα βανάκια και τα κρατητήρια της Ασφάλειας.

Στους παραβάτες, πέραν των προβλεπόμενων νομικών κυρώσεων, θα βεβαιώνονται πρόστιμα των 900 ευρώ (300 ευρώ αν περίπτωση), για μη χρήση μάσκας, για άσκοπη μετακίνηση και διασπορά της πανδημίας. Οι ενστάσεις επ´αυτών απαγορεύονται.

Καλούνται οι ευυπόληπτοι πολίτες να καταγγέλλουν τους παραβάτες στην Αστυνομική Γενική Διεύθυνση Ιωαννίνων στο τηλ: 26510 73337

σε πείσμα της απαγόρευσης συνάθροισης

Στη Δόμπολη, στην Ακαδημίας, στο αστυνομικό τμήμα και στους δρόμους της πόλης οι συγκεντρώσεις για το πολυτεχνείο έγιναν...

Στα πλαίσια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συνάθροισης από τις 15-18 Νοεμβρίου, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων έδειξε τις προθέσεις της από νωρίς. Από τις πρώτες πρωινές ώρες (τουλάχιστον από τις 8:30), είχε παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη στο χώρο της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για συμμόρφωση «κατά τας διαταγάς». Η κοινωνία των Ιωαννίνων βρισκόταν σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη αστυνόμευσης και εποπτείας της καθημερινότητάς της. Μπάτσοι κάνανε ελέγχους και σταματούσαν διαρκώς κόσμο που δεν τους γέμιζε το μάτι. Όποιες/οι θεωρούνταν ύποπτες/οι για απειθαρχία, οδηγούνταν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Ενώ με το τέλος της διαδικασίας ταυτοποίησης ακολουθούσε αυστηρή σύσταση/διαταγή να πάνε αμέσως σπίτι τους και εάν τους δούνε ξανά έξω το υπόλοιπο της μέρας θα συλληφθούν.

Φυσικά γίνεται σε όλους και όλες μας αντιληπτό ότι τα sms/δικαιολογητικά εξόδου ήταν παντελώς άχρηστα καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ζητούνταν καν και η προσαγωγή γινόταν πάραυτα. Αυτή ήταν η κατάσταση στην πόλη τις μεσημεριανές ώρες, με αποκορύφωμα λίγο πριν την ώρα των καλεσμάτων των συλλογικοτήτων όπου ξεδιπλώθηκε όλος ο σχεδιασμός. Οι προσαγωγές γίνονταν σε κάθε άτομο που κινούταν στην πόλη και το αστυνομικό τμήμα έφτασε σε σημείο να «φιλοξενήσει» στοιβάζοντας 79 άτομα. Επειδή όμως η ελληνική αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις στις προσαγωγές, προσήχθησαν και άτομα που απλώς κυκλοφορούσαν επειδή έκαναν τα ψώνια ή την βόλτα τους. Οι προσαχθέντες καθώς περιμένανε να τελειώσει η ταυτοποίησής τους, αντιλήφθηκαν την ύπαρξη συντρόφου ο οποίος κρατείτο απομονωμένος και αντανακλαστικά απαίτησαν σύσσωμοι την άμεση απελευθέρωσή του αντιμετωπίζοντας την ειρωνεία του αρχιμπάτσου Μουσελίμη. Εκείνος σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, άφησε ελεύθερους τους υπόλοιπους αλλά τελικά κατάφερε το αντίθετο. Δεν το κούνησε κανείς από το τμήμα μέχρι να απελευθερωθεί και ο τελευταίος προσαχθέντας, όπως και τελικά έγινε. Όλες οι προσπάθειες της αστυνομίας για ψυχολογική πίεση των αγωνιστών/ριων ή απειλές εναντίων τους έπεσαν στο κενό.

Ηρώων

Η αστυνομία δεν αρκέστηκε στις προσαγωγές και τους τραμπουκισμούς αλλά προχώρησε και σε πιο επιθετικές κινήσεις. Απέκλεισε πλήρως τον χώρο της πλατείας ηρώων Πολυτεχνείου και χτύπησε μέλη του εργατικού κέντρου ιωαννίνων τραυματίζοντας κόσμο, Ενώ άξιο αναφοράς περιστατικό αποτελεί χρυσαυγίτης μπάτσος που υπερηφανευόταν για την πολιτική του ταυτότητα και για το κατόρθωμά του να τραυματίσει διαδηλωτή και μέλος του σωματείου οικοδόμων.

Ούτε τα μέλη του συλλόγου εστιακών Δόμπολης κατάφεραν να ξεφύγουν από τις επιθετικές ορέξεις των μπάτσων. Σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν τον χώρο της καλεσμένης συγκέντρωσης, περικυκλώθηκαν και δέχτηκαν άγρια και απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 23 φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και να τραυματιστούν άλλοι έξι εκ των οποίων τρεις σοβαρά οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Άτομα που βρίσκονταν στο μπλοκ αυτό, κυνηγήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στον χώρο των εστιών.

Κι όμως η πορεία έγινε. Περίπου 150 άτομα μέλη αριστερών οργανώσεων, συνδικάτων και δεκάδες ανένταχτοι αγωνιστές συγκεντρώθηκαν ξαφνικά περίπου στις 17:10 στην Ακαδημία και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην θέα αυτής της διαδήλωσης η αστυνομία έδειξε ξανά το μένος της, εξαπολύοντας επίθεση και κυνηγώντας κόσμο στα στενά.

Αρχεία:

από Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κοινωνική Συναίνεση 28/11/2020 8:35 πμ.


*Τυπώθηκε σε 5.000 αντίτυπα και μοιράστηκε στις γειτονιές των Ιωαννίνων πόρτα πόρτα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License