[+ENG, DE] Οικονομική Ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών

Οικονομική Ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών

Σύντροφοι και συντρόφισσες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2020, το Ταμείο Αλληλεγγύης απηύθυνε ένα διεθνές κάλεσμα οικονομικής στήριξής του. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένου περιορισμού της κυκλοφορίας και της συνάθροισης, εκκένωσης του δημοσίου χώρου και απαγόρευσης κάθε δημόσιας δραστηριότητας, η δομή του Ταμείου βρέθηκε μπροστά σε μια αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεών του. Των εκδηλώσεων, των συναυλιών, των φεστιβάλ και των παζαριών βιβλίου που κάθε χρόνο πραγματοποιεί και που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του. Τα χρήματα της δομής, που κάθε μήνα στηρίζει οικονομικά 25 κρατούμενους/ες , δεν επαρκούσαν παρά μόνο για έναν μήνα και η πιθανότητα να προβούμε στην περαιτέρω μείωση του σταθερού μηνιαίου ποσού που στέλνουμε σε κάθε κρατούμενο/η (όπως έχει γίνει ήδη στο παρελθόν) ήταν ορατή. Ενώ υπήρχε και η ρεαλιστική ανησυχία να μην οδηγηθούμε στη χειρότερη περίπτωση, όπου θα διακόπταμε τελείως την οικονομική στήριξη των κρατουμένων καθώς θα είχαμε μηδαμινούς πόρους.

Η απάντηση σε αυτόν τον κίνδυνο , σε αυτό το κάλεσμα που τότε απευθύναμε ως δομή, ήρθε από τον ίδιο τον κόσμο του αγώνα αποδεικνύοντας έμπρακτα για άλλη μία φορά ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Δεκάδες άτομα και συλλογικότητες από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη επικοινώνησαν με το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να ενισχύσουν υλικά, ηθικά και πολιτικά τους πολιτικούς κρατούμενους που αυτό στηρίζει. Η ανταπόκριση υπήρξε τόσο μεγάλη που η δομή κατάφερε να εξασφαλίσει την στήριξη των κρατουμένων σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Ως δομή δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την δράση μας χωρίς αυτά τα άτομα και τις συλλογικότητες, σε μια συγκυρία οικονομικής δυσχέρειας που αφορά όλους και όλες μας προσωπικά και όχι βέβαια μόνο το Ταμείο Αλληλεγγύης. Πέραν του οικονομικού πεδίου, το γεγονός της μεγάλης στήριξης μιας δομής που στηρίζει πολιτικούς κρατούμενους, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης επίθεσης του Κράτους και του Κεφαλαίου στην κοινωνική βάση, στους εργαζόμενους, στους μετανάστες, στις φυλακισμένες, στον κόσμο που αγωνίζεται και στις δομές του, αποτέλεσε μια σημαντική πολιτική απάντηση και μια νότα αισιοδοξίας.

Κατά τη θερινή περίοδο- και μετά την άρση του γενικευμένου lockdown- η δομή προχώρησε σε διοργάνωση πολλών παζαριών βιβλίου ενώ παράλληλα δομές, πρωτοβουλίες ατόμων και συλλογικότητες διοργάνωσαν αρκετές εκδηλώσεις τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν στο Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό η δομή κατάφερε να βρει τους πόρους για να στηρίξει τους πολιτικούς κρατούμενους μέχρι και το τέλος του χρόνου. Όμως η συγκυρία που διαφαίνεται μπροστά μας μοιάζει να είναι το ίδιο δυσμενής όπως και την άνοιξη. Τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown που έχουν επιβληθεί, φέρνουν αναπόφευκτα τη δομή στη θέση να αδυνατεί και πάλι να υλοποιήσει τις δημόσιες δράσεις και εκδηλώσεις της. Για αυτόν τον λόγο, η εξεύρεση πόρων για τη συνέχιση της στήριξης των κρατουμένων θα είναι πιθανότατα και πάλι εξαιρετικά δύσκολη. Ενώπιον αυτής της προοπτικής, το Ταμείο Αλληλεγγύης αποφάσισε να καλέσει και πάλι τον κόσμο, που για μια δεκαετία αλλά και μόλις τους προηγούμενους μήνες το στήριξε έμπρακτα, να το στηρίξει για μια ακόμα φορά. Ως δομή θεωρούμε πως το παράδειγμα των προηγούμενων μηνών ήταν (πέραν της καθοριστικής -ως προς την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία μας- οικονομικής στήριξης) και μια πραγμάτωση μιας διαρκούς στόχευσης μας, να καταφέρουμε να αναπτύξουμε ακόμα μεγαλύτερη επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια του αναρχικού-ριζοσπαστικού κινήματος, του οποίου είμαστε ένα μικρό κομμάτι. Θα επιθυμούσαμε, μέσα από αυτό το δεύτερο δημόσιο κάλεσμα , να εκφράσουμε την επιθυμία μας η επαφή αυτή είναι να γίνει και μια πιο σταθερή και ουσιαστική σχέση. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο θεωρούμε πως δεν αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι. Η επιβίωση του Ταμείου Αλληλεγγύης, μιας δομής έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης, θα είναι και ένα ακόμα μικρό αλλά σημαντικό μήνυμα αντίστασης και ενότητας απέναντι στον βίαιο κόσμο της εξουσίας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που θέλει να δείχνει πως προελαύνει ισοπεδώνοντάς μας. Μέχρι το γκρέμισμα των φυλακών στηρίζουμε τους πολιτικούς κρατούμενους υλικά, ηθικά και πολιτικά.

Y.Γ: Για τους τρόπους οικονομικής στήριξης του Ταμείου, καθώς και για παραγγελίες της νέας ατζέντας 2021 που μόλις κυκλοφόρησε, επικοινωνήστε στο παρακάτω email:

tameio@espiv.net

Στηρίζουμε τους φυλακισμένους αγωνιστές υλικά, ηθικά, πολιτικά

Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστ(ρι)ών

από V 02/12/2020 12:51 μμ.


από T 31/12/2020 4:59 μμ.


O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License