«Είμαστε μία βόμβα Covid»

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Βαγγέλη Σταθόπουλου στην εφημερίδα Documento την Κυριακή 15/11/20

«Οι φυλακές Λάρισας έχουν δικό τους σωφρονιστικό κώδικα»

Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Λάρισας ο Βαγγέλης Σταθόπουλος κάνει λόγο για ένα σωφρονιστικό κατάστημα που έχει τον δικό του κώδικα, με τους κρατούμενους να το αποκαλούν «πειθαρχική φυλακή».

«Στις φυλακές Λάρισας έχουν ένα δικό τους σωφρονιστικό κώδικα. Κάνουν ό,τι θέλουν. Και όχι τώρα με τον κορονοϊό, από πριν. Έκοβαν ελεύθερα επισκεπτήρια, έκοβαν κλειστά επισκεπτήρια, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα βιβλία, δυσκολευόμαστε να τα περάσουμε και όχι μόνο εγώ που μπορεί να έχω πολιτικά βιβλία αλλά όλοι. Με τη δικαιολογία ότι ψάχνουν τα ναρκωτικά μας σκίζουν και τα βιβλία και τα ρούχα. Μεταξύ μας οι κρατούμενοι το λέμε πειθαρχική φυλακή», λέει ο Βαγγέλης και τονίζει ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από την πανδημία και τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν.

Η κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας παραμένει εφιαλτική, με τα κρούσματα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους να αυξάνονται συνεχώς, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες ότι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό στοιβάζονται μαζί με τους υπόλοιπους σε υπεράριθμα κελιά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

«Μας έδωσαν μια φορά αντισηπτικά»

«Τώρα με τον κορονοϊό δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο. Απλά έδωσαν μία φορά αντισηπτικά και μία φορά έφεραν να κάνουν απολύμανση στην πτέρυγα κατά το πρώτο lockdown. Οι ίδιοι κρατούμενοι βάζουν παραπάνω χλωρίνες για να καθαρίσουν. Δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη μόνο κατασταλτικά μέτρα. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για αποσυμφόρηση. Εδώ είμαστε 800 άτομα και η φυλακή χωράει 400. Είμαστε οι διπλάσιοι όπως και σε όλες τις φυλακές άλλωστε. Αν κάποιος νοσήσει εδώ θα έχουμε τραγωδίες, θα πεθάνει πολύς κόσμος. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ευπαθών ομάδων και δεν περιμένουμε καμία μέριμνα. Είμαστε μία βόμβα Covid», όπως καταγγέλλει.

Την 1 Δεκεμβρίου βρίσκεται κρατούμενος θετικός στην Β πτέρυγα ενώ την προηγούμενη μέρα είχε εμφανιστεί κρούσμα και στην Α. Η διεύθυνση των φυλακών Λάρισας αποφασίζει την απομόνωση των κρατουμένων στα κελιά τους, ακολουθώντας ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας την καταστολή. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες φυλακές στην ελλάδα(βλ. Διαβατά, Κέρκυρα) όπως επιβάλει η εγκληματική πολιτική τηςΣοφίας Νικολάου και της κρατικής διαχείρισης του Covid-19. Οι κρατούμενοι αρνούνται αποφασιστικά να μπούνε στα κελιά τους διεκδικώντας να γίνουν σε όλους τεστ, πράγμα που καταφέρνουν.Την επόμενη μέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί τεστ όπου 54 κρατούμενοι βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 ανάμεσα τους και ο σύντροφος ΒαγγέληςΣταθόπουλος. Ο σύντροφος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα θάλαμο με άθλιές συνθήκες,όπου 54 άνθρωποι στοιβάζονται μέχρι σήμερα χωρίς να τους έχει επισκεφθεί επίσημα γιατρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικοί έχουν βρεθεί δυο κρατούμενοι που εργάζονταν στα μαγειρεία, δύο κρατούμενοι που είχαν προφυλακιστεί πρόσφατακαι τρείς δεσμοφύλακες, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην εσωτερική φρουρά των φυλακών έχοντας πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης!

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΡΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License