Την Πέμπτη 12/11/20 μια πρωτοβουλία στεκιών, σχημάτων και συντρόφων/ισσων από σχολές και εστίες πραγματοποίησε κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΜΠ ως άμεση απάντηση στο lock out του ιστορικού χώρου του "κάτω" Πολυτεχνείου, που είχε ανακοινωθεί από την σύγκλητο του ΕΜΠ ενόψει του τριημέρου της 17 Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, μια πρωτοβουλία ανέργων, εργαζομένων, φοιτητ(ρι)ών και αγωνιστ(ρι)ών συγκεντρώθηκε στον χώρο του "κάτω" Πολυτεχνείου, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, με σκοπό ο χώρος να παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου. Την επόμενη κιόλας μέρα, εκκενώθηκαν και τα δύο αυτά εγχειρήματα σχεδόν ταυτόχρονα με μία θεαματική αστυνομική επιχείρηση (ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ,EKAM) που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη 92 συντρόφων και συντροφισσών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή καλύφθηκε εκτενώς απο τα ΜΜΕ ως μια ξεκάθαρη προσπάθεια ανάδειξης του «δυνατού κράτους», ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε επιβληθεί σιγή ιχθύος για την ύπαρξη της πολιτικής δράσης. Όσο μας στοίβαζαν στο λεωφορείο, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έσπαγαν στο πέρασμα τους τζάμια με σκοπό να τα φορτώσουν στην κατάληψη της πρυτανείας. Στην συνέχεια μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ με την γελοία κατηγορία για τη διασπορά του κορωνοϊού, όπου περάσαμε 12 ώρες στριμωγμένοι/ες μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς ίχνος εξαερισμό, που όπως είναι γνωστό δεν διασπείρεται ο ιός! Προκειμένου να αιτιολογηθούν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις εκείνης της μέρας, το κράτος επιστρατεύει τον υγειονομικό λόγο ενώ οι ίδιοι οι μπάτσοι δεν τηρούν καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (οι μισοί είναι χωρίς μάσκες) και μας μεταφέρουν με λεωφορεία και με κλούβες στον κλειστό χώρο της ΓΑΔΑ.

Η κατάληψη αποτελεί διαχρονικά μέσο αγώνα των από τα κάτω. Οι διεκδικήσεις μέσω αυτών έχουν πολιτικό περιεχόμενο και βασίζονται στις ανάγκες των καταπιεσμένων, είτε αυτές αφορούν απελευθέρωση χώρων για αυτοοργάνωση, είτε αποτελούν μοχλό πίεσης ενάντια στις εκάστοτε κρατικές επιταγές και πολιτικές εκμετάλλευσης. Η πρυτανεία του ΕΜΠ φέρει την πολιτική ευθύνη των εκκενώσεων της 17ης Νοέμβρη. Αυτό αποτελεί μια κλιμάκωση των αστυνομικών παρεμβάσεων στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η έμπρακτη κατάργηση του ασύλου έχει έρθει για να μείνει με τον Μπουντουβή (*πρύτανης ΕΜΠ) να στηρίζει την άποψη του για ποινική δίωξη των συντρόφων/ισσών, ενώ τείνει να αποποιείται την ευθύνη για την εισβολή των μπάτσων και την εκκένωση. Την ίδια ώρα που η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε την εγκατάσταση καμερών, μπαρών εισόδου και ειδικής πανεπιστημιακής αστυνομίας κι ενώ ο ίδιος πριν λίγες μέρες είχε σταθεί κριτικά στην απόφαση του κράτους για την ειδική αστυνομία των σχολών, δε δίστασε να στείλει τις πλέον κατασταλτικές δυνάμεις να συλλάβουν δεκάδες άτομα στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον η Σύγκλητος με την απόφαση-ανακοίνωση της επιλέγει να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις/τους αγωνίστριες/στές. Την ίδια στιγμή που φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, ΔΣ μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) και εργαζομένων βγάζουν ψηφίσματα που καταδικάζουν την πρωτοφανή εισβολή, βλέπουμε πως μερίδα καθηγητών του ΕΜΠ επιλέγει να υπογράψει επώνυμα ένα κείμενο που παρέχει πολιτική κάλυψη στο Μπουντουβή και λέει όσα εκείνος δεν τόλμησε να πει.

Αυτό προφανώς δεν αποτελεί ένα γεγονός-πυροτέχνημα, αλλά κομμάτι της ευρύτερης κρατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ένα χρόνο μετά από την θεσμική κατάργηση του ασύλου, σε συνδυασμό με τον πανικό και την απονέκρωση που επικρατούν λόγω της πανδημίας, της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, οι σχολές παραμένουν άδειες και οι πολιτικές ζυμώσεις που διαδραματίζονται σε αυτές είναι περιορισμένες. Ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο κλειστά, συνεχίζουν ανενόχλητα τις μπίζνες τους και σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες εκμεταλλεύονται την φοιτητική ιδιότητα προκειμένου να κακοπληρώνουν ή και να μην πληρώνουν καν τους φοιτητές-ερευνητές για την εργασία πους και τη γνώση που παράγουν… Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως μεγάλο μέρος των ερευνητικών του ΕΜΠ (Andromeda, Ingenious, Prevision) είναι σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, ΕΥΠ και διεθνείς αστυνομίες και υπουργεία άμυνας. Σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική της κυβέρνησης φτιάχνουν υπερσύγχρονους εξοπλισμούς στα σύνορα με ραντάρ και ηχητικά κανόνια για καλύτερο έλεγχο και πλήρη καταστολή των μεταναστευτικών ροών, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζουν, παρακολουθούν και στοχοποιούν «άτομα με ριζοσπαστική συμπεριφορά». Κάτι ακόμα που δεν φαίνεται να πλήττεται από την πανδημία είναι οι εργολαβίες που δραστηριοποιούνται στους πανεπιστημιακούς χώρους (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα) που συνεχίζουν την εργασιακή αυθαιρεσία με απολύσεις και εντατικοποίηση, συνεισφέροντας έτσι στην διαμόρφωση της δυστοπικής πραγματικότητας που βιώνουμε.

Οι καταλήψεις και οι εστίες αγώνα σε γειτονιές και πανεπιστήμια στέκονται ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής αυτών των χώρων σε αποστειρωμένα κέντρα καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» του κτηρίου Γκίνη ως μουσείο. Ο χώρος αυτός αποτελεί εδώ και χρόνια χώρο συνεύρεσης, κοινωνικοποίησης, πολιτικής ζύμωσης, ανταλλαγής απόψεων, συνελεύσεων καθώς επίσης έχει αποτελέσει κατά καιρούς στέγη για τους αγωνιζόμενους/ες μετανάστ(ρι)ες που αρνήθηκαν να πάνε σε camps (άλλη μια κατάληψη στέγης μεταναστ(ρι)ών που εκκενώθηκε με τις ευλογίες του Μπουντουβή εν καιρώ πανδημίας) αλλά και όποιον/α δεν χωράει στην κανονικότητά τους... Το «καθάρισμα» των γειτονιών του κέντρου, των πανεπιστημιακών χώρων και γενικότερα η «εξάλειψη της ανομίας και η πάταξη της εγκληματικότητας» αποτελεί παραδοσιακά αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής προπαγάνδας στην οποία αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε.

Η κρατική τρομοκρατία και το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης, στρώνουν το έδαφος για τις κινήσεις εξασφάλισης των συμφερόντων κράτους και κεφαλαίου, με απαραίτητο σταθεροποιητικό παράγοντα την, κανονικοποιημένη πλέον, πειθάρχηση, επιτήρηση και καταστολή. Φυσικά και η κρατική συνταγή διαχείρισης της πανδημίας είναι η πρόσληψη μπάτσων, ο εξοπλισμός των σωμάτων ασφαλείας και η εφαρμογή μεσών πειθάρχησης (απαγόρευση μετακινήσεων κλπ). Την ίδια στιγμή που πραγματοποιείται διαλογή ασθενών με covid για μια θέση σε ΜΕΘ, η βιομηχανία συνεχίζει κανονικά την παραγωγή και τα ΜΜΜ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα. Όμως δεν πρόκειται για μια "κακή διαχείριση", αλλά για την αξιοποίηση της συνθήκης της πανδημίας, με σκοπό την διασφάλιση και την ισχυροποίηση των υφιστάμενων σχέσεων εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι/ες να καταπιέζονται ακόμα περισσότερο υπό εξαντλητικά ωράρια και ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. Αντιεργατικοί νόμοι, απαγόρευση των διαδηλώσεων, εγκλεισμός μεταναστ(ρι)ών στα camps, εκκενώσεις καταλήψεων και αναβάθμιση του ρόλου των σωμάτων ασφαλείας σε ρυθμιστή της κοινωνικής ζωής, αποτελούν απλά μερικά μέσα επίτευξης αυτού του σκοπού.

Το κράτος γνωρίζει πολύ καλά πως κάθε κρίση γεννά αντιδράσεις και κινήματα, και γι' αυτό προετοιμάζεται προληπτικά να καταστείλει κάθε μαζική αντίσταση. Εμείς νοηματοδοτούμε την εξέγερση του '73 προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες ενάντια στο κρατικό αφήγημα και διαχείριση. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, την ανακοίνωση του πολυτεχνείου για lock out, την εκκένωση των 2 χώρων του Πολυτεχνείου και την ισχυρή αστυνόμευση στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας, ο κόσμος του κινήματος σε όλη την Ελλάδα βρέθηκε μαζικά στον δρόμο με ό,τι μέτρα αυτοπροστασίας έκρινε απαραίτητα . Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να δημιουργούμε εστίες αγώνα και κοινωνικής αμφισβήτησης σε κάθε σχολή, γειτονιά και εργασιακό χώρο...

** όποιο άτομο ή ομάδα θέλει να στηρίξει οικονομικά για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων ας επικοινωνήσει στο email: kprutaneias@riseup.net

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, -ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

KΑΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License