Δήλωση του Kongra Star για την Παγκόσμια Ημέρα για την Eξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Επικοινωνήστε με την επιτροπή μέσω email στο wdrathens[at]riseup.net

Για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία

Θυμόμαστε με σεβασμό τις αδελφές Μιραμπάλ, που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τη Δομινικανή Δημοκρατία στις 25 Νοεμβρίου 1960, για τον αγώνα τους κατά του δικτάτορα Trujillo. Στις προσωπικότητες αυτών των γυναικών βλέπουμε γενναιότητα, ομορφιά! 'Ηταν γυναίκες απελευθερωμένες από την αρσενική αυταρχική νοοτροπία. Αντιστάθηκαν με τιμή στις βίαιες επιθέσεις, τη σφαγή και την καταστροφή και με αυτόν τον τρόπο, ανέδειξαν έναν νέο τρόπο ύπαρξης για όλες εμάς. Τις θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Επιπλέον χαιρετίζουμε όλες τις γυναίκες στον κόσμο που αντιστέκονται,αγωνίζονται για τη νόμιμη αυτοάμυνα, ενάντια στον φασισμό, τον καπιταλισμό και την έμφυλη βία.

Παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι διαμαρτυρίες της 25ης Νοεμβρίου 2020 συναντήθηκαν με τις συνεχείς και οργανωμένες διαμαρτυρίες των γυναικών παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια εποχή, που σε όλο τον κόσμο, η βία και οι πολιτικές επιθέσεις κατά των γυναικών γίνονται όλο και πιο συστηματικές. Σε κάθε γωνιά του κόσμου οι αντιστάσεις των γυναικών, για να σταματήσουν αυτή τη βία και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους είναι πρωτοφανής. Στη σημερινή εποχή, το μήνυμα των δράσεων της 25ης Νοέμβρη είναι η ενότητα της οργάνωσης των γυναικών, και η αυτοάμυνα. Οι Γυναικοκτονίες είναι θεμελιώδης ένδειξη μιας βάρβαρης κοινωνίας. Χωρίς τις γυναίκες καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Ένας πολύπλευρος και στρατηγικός πόλεμος διεξάγεται εναντίον μας. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αγωνίζονται με την ευρύτερη έννοια, εμβαθύνοντας στο διανοητικό μας δυναμικό . Αλλά πριν φτάσουμε στην παγκόσμια ενότητα ως γυναίκες – που είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτού του αγώνα-θα πρέπει πρώτα να παραδεχτούμε την αναντίρρητη αλήθεια, ότι η βία κατά των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει φτάσει σε επίπεδο πολέμου. Με τις φετινές δράσεις μας για την 25η Νοέμβρη, με γνώση και αλήθεια, θα δείξουμε για άλλη μια φορά ότι θα προστατεύσουμε κάθε ελεύθερη γυναίκα και την ελεύθερη ζωή.

Παντού στον κόσμο αυτήν την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, οι γυναίκες βιώνουν πραγματική βία και γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης μέσα στα σπίτια τους. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές του κόσμου εξακολουθούν να υπόκεινται σε σωματική κακοποίηση και να δολοφονούνται από κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα. Το 70% του εργατικού δυναμικού στην υγεία είναι γυναίκες, οι οποίες διακινδυνεύουν τη ζωή τους, σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Γυναικών και κατά της σεξουαλικής βίας , πολλές συμβάσεις αναστέλλονται, ορισμένες ρήτρες που προβλέπονται σε αυτές τις συμβάσεις καταγγέλλονται, με αποτέλεσμα να μένουν ανενεργές. Αυτό μας δείχνει ότι οι κρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο εργάζονται έχοντας κοινή στρατηγική, για το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Μόνο μια οργανωμένη γυναικεία επανάσταση μπορεί να αμφισβητήσει και να νικήσει τη στρατηγική των κρατών.

Η σφαγή των γυναικών στις 23 Ιουνίου 2020 στο Helinc,στην περιοχή του Kobanê, και η σφαγή των γυναικών στην Efrînê, η προετοιμασία της 74ης επετείου της σφαγής της πόλης Sinjar*, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του PDK (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), έδειξε ότι η φασιστική κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) και ο Ερντογάν είναι εχθρικοί προς τις Κούρδισσες μαχήτριες της αντίστασης και τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής, που οδηγούν τη γυναικεία επανάσταση, και συνεπακόλουθα τις εκδικούνται, επειδή υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στα σχέδια κατοχής τους.

Ως γυναίκες της ΒΑ Συρίας, είμαστε αποφασισμένες να αντισταθούμε στις επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και του λαού μας και να τις ματαιώσουμε, οικοδομώντας και προωθώντας τη Γυναικεία Επανάσταση. Φέτος δείξαμε αυτή την αποφασιστικότητά μας με τις ενέργειές μας και την ανθεκτικότητά μας. Παρά τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους, αγωνιζόμαστε αδιάλλειπτα. Η περιοχή μας εξακολουθεί να είναι εμπόλεμη ζώνη. Στην περιοχή αυτή, πολλές δυνάμεις και ιδιαίτερα το τουρκικό κατοχικό κράτος, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις γυναίκες μέσω της πορνείας, του τράφικινγκ, των βιασμών και των ναρκωτικών, αφήνοντάς τις χωρίς ταυτότητα. Η βία κατά των γυναικών, ο γάμος ανηλίκων κοριτσιών η φτώχεια και οι κακουχίες που προκύπτουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποτελούν μέτωπα καθημερινού αγώνα. Ο αγώνας που διεξάγουμε στη Μέση Ανατολή είναι ένας τοπικός αγώνας αλλά συγχρόνως και διεθνής και δεν αναγνωρίζει σύνορα. Όλες μαζί, την ίδια στιγμή, αντιστεκόμαστε στο ηγεμονικό και πατριαρχικό σύστημα. Μέσω αυτής της αντίστασης, τη μεγαλύτερη έμπνευση μας για τις σκέψεις και τις δράσεις μας, την αντλούμε από το τεράστιο μέγεθος του Γυναικείου Απελευθερωτικού Κινήματος, σε όλο τον κόσμο! Η διεύρυνση του απελευθερωτικού αγώνα των γυναικών και ιδιαίτερα η εμβάθυνση του οράματος της κοινής οργάνωσης και αυτοάμυνας αυξάνουν τις προσδοκίες και την επιμονή μας για ελευθερία, δημοκρατία και ειρήνη.

Με βάση αυτές τις αξίες, εργαζόμαστε για την κατανόηση της ελευθερίας των γυναικών, εκπαιδευόμαστε στις αρχές της ελευθερίας και επιχειρούμε μεγάλες αλλαγές. Επίσης εκδημοκρατίζουμε τα νοικοκυριά και την οικογενειακή δυναμική. Το 2021 θέλουμε σε όλους τους χώρους μας, να συνεχίσουμε την διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων (σεμινάρια), σε ακόμη ευρύτερη κλίμακα. Η εκπαίδευση ολόκληρης της κοινωνίας καθώς και ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών στις χώρες μας, είναι ο κύριος στόχος και η ύψιστη προτεραιότητά μας ,για τον επόμενο χρόνο. Με τη γνώση ότι η βία κατά των γυναικών είναι πολιτική και η ιδεολογική της βάση έχει άμεση σχέση με το σεξισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για την επίτευξη του στόχου μας και το 2021. Ως γυναίκες της ΒΑ Συρίας, θα συνεχίσουμε επίσης με επιμονή,αποφασιστικότητα και αγάπη την προσπάθεια επικοινωνίας και ανάδειξης της επανάστασής μας παντού στον κόσμο, γνωρίζοντας ότι αυτό που συντελείται εδώ, αποτελεί ελπίδα για όλες τις γυναίκες !

Χρωστάμε βαθιά ευγνωμοσύνη στη μνήμη όλων των γυναικών σε όλο τον κόσμο, που έδωσαν τις καρδιές και τις ψυχές τους, για να πραγματοποιηθεί αυτή η επανάσταση. Καλούμε όλες τις γυναίκες που κάθε στιγμή, σε κάθε τομέα της ζωής τους αγωνίζονται για την ελευθερία, να καταγγείλουν την 74η σφαγή της πόλη Sinjar στέλνοντας δύναμη και αλληλεγγύη στις αντιστεκόμενες γυναίκες της πόλης αυτής!

Συντονιστική Επιτροπή του Kongra Star, 25/11/2020

* Όταν το ISIS επιτέθηκε στο Sinjar στο βόρειο Ιράκ στις 3 Αυγούστου 2014, καταγράφηκε στα αρχεία των Yazidi ως η 74η γενοκτονία που έχουν υποστεί.

Μετάφραση: Women Defend Rojava Επιτροπή Αθήνας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License