Κείμενο αλληλεγγύης στον σύντροφο Ερόλ που απειλείται με απέλαση - Κατάληψη 111

κείμενο αλληλεγγύης στον σύντροφο Ερόλ που απειλείται με απέλαση

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΜΙΑΡΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ.

Η 6η Δεκέμβρη 2020 ήταν ημέρα μνήμης και οργής για την κρατική δολοφονία του αναρχικού συντρόφου Α. Γρηγορόπουλου. Ήταν, επίσης, ακόμη μια μέρα με υπέρμετρη αστυνομική βία, βασανισμούς, προσαγωγές στο σωρό, ξυλοδαρμούς, εισβολές σε πολυκατοικίες, απαγορεύσεις. Μέσα στις δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων ήταν και ο Ερόλ, ο οποίος λίγη ώρα μετά ενημερώνεται πως εκκρεμεί απόφαση από τον διοικητή της Πέτρου Ράλλη για την απέλασή του από την χώρα και την μέχρι τότε κράτησή του στο δημοκρατικό κάτεργο της Πέτρου Ράλλη. Ενημερώθηκε, δηλαδή, πως κάποιος-κάπου-κάποτε θα αποφασίσει για αυτόν, θα αποφασίσει σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί και δεν μπορεί να είναι. Θα παραμείνει υπό κράτηση, όσο άλλοι υφαίνουν το μέλλον του.

Η αφήγηση λιγο πολύ δοκιμασμένη στο πρόσφατο παρελθόν (χαρακτηριστική η περίπτωση του Ίρντι Κ.) αλλά και διανθισμένη σύμφωνα με τα σημεία των καιρών. Ο Ερόλ ως μετανάστης, ως αναρχικός, ως αγωνιστής πρέπει να εκδιωχθεί επειδή αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία. Αυτό ακριβώς το κράμα τάξης και υγείας πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα και προσπαθεί να σαρώσει κάθε αντίσταση στο πέρασμα του. Είναι σαφές πως έννοιες όπως υγεία, τάξη, ‘’δημόσιο’’ δεν είναι διόλου ουδέτερες και αθώες. Αντίθετα φέρουν πολλές συνδηλώσεις και συμφραζόμενα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δεν έχει σημασία μόνο τι λες και πράττεις, αλλά και τι θες να πετύχεις μέσω αυτών. Οι πράξεις και τα λόγια μας είναι πάντα κάτι παραπάνω από απλές πράξεις και λόγια. Και αυτό περιγράφει τον τρόπο ύπαρξης και της κυριαρχίας, αλλά και τον δικό μας.

Το εξουσιαστικό σύμπλεγμα βαπτίζει κατά το δοκούν άτομα, ιδέες, πράξεις ως ‘’δημόσιο κίνδυνο’’. Αυτό σημαίνει πως την ίδια στιγμή το ίδιο αναλαμβάνει τον ρόλο του συντηρητή της ασφάλειας. Θα μιλήσει για προστασία της δημόσιας τάξης. Δεν θα παραδεχθεί πως έχουμε πόλεμο, αλλά θα πει πως θα επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι μας, θέτοντας έτσι τον εαυτό του σε θέση ισχύος. Κατέχει τον δημόσιο χώρο, τον δημόσιο λόγο, είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας. Οποιοδήποτε, λοιπόν, διαταράξει ή απειλήσει όλα τα παραπάνω αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και ως τέτοιο, η κυριαρχία μπορεί και θέλει και πρέπει να το καταστείλει – συνήθως με θεαματικούς όρους ώστε να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι και να αποφύγουν να υποπέσουν σε αντίστοιχα ‘’λάθη’’. Η έννοια του δημόσιου κινδύνου, πρόκειται για εναν όρο ομπρέλα που στοχευμένα χρησιμοποιείται, ώστε να απομονώσει, να φυλακίσει, να εγκλείσει, να περιχαρακώσει, να επιτεθεί, να απειλήσει. Στην περίπτωση, μάλιστα, των (αναρχικών και όχι μόνο) μεταναστών, στη λίστα με όσα επιλέγει να κάνει ώστε να διατηρήσει αυτή τη νηνεμία που τόσο ποθεί, προσθέτει την απειλή απέλασης και εκδιωγμού. Ο όρος ‘’δημόσιος κίνδυνος’’ χρησιμοποιείται συχνά ως ενοχοποιητικό χαρακτηριστικό απέναντι σε μετανάστες, συνήθως με ποινικές, υγειονομικές και πολιτικές αφορμές/επιφάσεις. Ο βαθειά μισαλλόδοξος κορμός του κρατισμού εκδηλώνεται ξεδιάντροπα, χαρακτηρίζοντας ζωές ως επικίνδυνες για τη δική του ύπαρξη προσπαθώντας να εγείρει και να διατηρεί σε φόρμα τα έντρομα και φοβικά μικροαστικά αντανακλαστικά του γενικού πληθυσμού– και αυτό ακριβώς είναι το λάδι σε αυτή τη μηχανή, έτσι αποφασίζει για τις ζωές μας.

Παράλληλα η κυριαρχία θα μιλήσει για προστασία της ‘’δημόσιας υγείας’’και για ατομική ευθύνη. Δεν θα παραδεχθεί πως μιλάει με όρους υγειονομικής καθαρότητας, ούτε ότι το να μείνεις ‘’υγιής’’ αποτελεί προνόμιο. Η κυριαρχία όποτε θέλει να επιβληθεί με το γάντι, μιλάει στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Χρησιμοποιεί ένα αόριστο ‘’εμείς’’ ώστε να επιβάλλει μέτρα πανοπτικού ελέγχου σε όλη την επικράτεια, προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήταν αναμενόμενο πως αυτός ο κόσμος, ο τόσο κανιβαλιστικά και χρησιμοθηρικά φτιαγμένος, θα πέσει σε αντιφάσεις με την πρώτη ευκαιρία – οι αντιφάσεις αυτές αναδύονται μέσα από την παρούσα κοινωνική και υγειονομική κρίση, φανερώνοντας έτσι την βαθύτερη κρατική οπτική για τη ζωή και τις ανάγκες, θυσιάζοντας τες μία προς μία στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών, της διατήρησης του υπάρχοντος και των εξουσιαστικών πρωτείων και της κοινωνικής νηνεμίας που τόσο καιρό πασχίζει να βρει την δικλείδα αυτή που θα καταστήσει την επιβολή της απόλυτα επιτεύξιμη. Με πρόσχημα την παρούσα συνθήκη, λοιπόν, προσπαθεί να κατακερματίσει το κάθε ένστικτο άρνησης της ισχύουσας πολιτικής κατάστασης, κάθε ρανίδα ανυπακοής, κάθε ψήγμα αμφισβήτησης. Τα δίποδα της δημοκρατικής μηχανής ξεχύνονται ανά χιλιάδες στα μητροπολιτικά κέντρα και επιβάλλουν υγεία και εσωτερικευμένη καταστολή.

Ας προχωρήσουμε τώρα σε μια βασική παραδοχή. Αυτό που το κράτος από την πλευρά του ορίζει ως ‘’δημόσιο’’, πράγματι απειλείται από τη λύσσα για ζωή και ελευθερία. Η αναρχία, ο νους και η καρδιά της, ο λόγος και η πράξη, είναι άκρως επικίνδυνη για τη διατήρηση της κοινωνικής ώσμωσης και της ειρήνης μεταξύ των εξουσιαστών και των φιλήσυχων. Δεν θα χρειαζόταν να ειπωθεί κάτι άλλο, και ούτε έχουμε την αναγκαιότητα να υιοθετήσουμε κάποιο πιο αρεστό προφίλ για τις ιδέες και τις πράξεις μας. Ίσως όμως ήταν χρήσιμο να καταδείξουμε από ποια στόματα ακούγονται αυτά τα λόγια, από ποια λερωμένα χέρια μπαίνουν οι υπογραφές.

Συγκρίνοντας αυτούς τους δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους, είναι κάτι παραπάνω από προφανές για εμάς το ποιος είναι κίνδυνος για την ελευθερία, τη συλλογική ζωή και τον αυτοκαθορισμό του ατόμου. Ο σύντροφος Ερόλ όπως και ο σύντροφος Ίρντι Κ. είναι ακόμα δύο αναρχικοί μετανάστες που εκδιώκονται για την αναρχική τους θεωρία, τις πράξεις που αυτή επιφέρει, όλες τις ιδιότητες τους που στο πρόσωπο του κράτους και της εξουσιαστικής κοινωνίας είναι μιαρές.Το προφανές είναι πως οι κόσμοι μας βρίσκονται σε συνεχή πόλεμο και είναι επικίνδυνοι ο ένας για τον άλλον, ας συνεχίσουμε λοιπόν τον δρόμο της ανυπακοής και ας φωνάξουμε μια και καλή τις αξίες της φάρας μας, που ''περισσεύει από το χρήσιμο’’...ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΕΡΟΛ ! ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΙΡΝΤΙ !

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΥΣΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ

Αλληλεγγύη με τους απανταχού αγωνιστές και εξεγερμένους

Κατάληψη 111

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License