Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, μια μέρα πριν το προγραμματισμένο lockout του πολυτεχνείου της Πατησίων, φοιτήτριες, εργαζόμενοι, άνεργες, αγωνιστές μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με σκοπό ο χώρος να παραμείνει ανοιχτός και να λειτουργεί ως κέντρο αγώνα εν όψη του τριημέρου της 17 Νοέμβρη. Παράλληλα, καλείται ανοιχτή συνέλευση για το απόγευμα της ίδιας μέρας ώστε να στηριχθεί το εγχείρημα, ενώ άλλα φοιτητικά σχήματα, εστιακοί και αλληλέγγυες πραγματοποιούν κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ Ζωγράφου ως κίνηση στήριξης στο Ανοιχτό Πολυτεχνείο, και ταυτόχρονη πράξη αντίστασης στον επικείμενο αποκλεισμό του, την απαγόρευση της πορείας 17 Νοέμβρη και την κρατική διαχείριση της πανδημίας.

Το μεσημέρι της επόμενης μέρας πάνοπλοι μπάτσοι (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ) εισβάλουν ταυτόχρονα και συλλαμβάνουν συνολικά 92 άτομα εντός των δύο πανεπιστημιακών χώρων. Τα ένστολα σκουπίδια έχοντας αποκλείσει το χώρο συνέχισαν για ώρες να σπάνε και να προκαλούν φθορές στο κτήριο της πρυτανείας του ΕΜΠ Ζωγράφου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Διδακτορικών και Εργαζομένων του ΕΜΠ, προκειμένου να ενισχυθεί το κατηγορητήριο των συλληφθέντων. Το απόγευμα της Παρασκευής η συγκέντρωση υπεράσπισης που καλέστηκε στην πλατεία Εξαρχείων δέχτηκε άγρια καταστολή με ξύλο, χημικά και πρόστιμα. Παρά την εκτεταμένη αστυνομοκρατία και την απαγόρευση κυκλοφορίας, κόσμος πραγματοποίησε αντανακλαστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, έξω από τη ΓΑΔΑ, η οποία επίσης διαλύθηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Στο τέλος της ημέρας ο απολογισμός ήταν 102 συλλήψεις, περίπου ισάριθμα πρόστιμα και τα πανεπιστήμια να επιστρέφουν στην απονεκρωμένη κανονικότητα τους φρουρούμενα από τους ένοπλους ‘‘προστάτες’’ μας.

Το κράτος, εν καιρώ πανδημίας, επιλέγει τη μηδενική στήριξη της δημόσιας υγείαςκαι να μην κάνει την παραμικρή κοινωνική δαπάνη. Προσπαθεί να σταματήσει τις "άσκοπες ενέργειες και μετακινήσεις" και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την καπιταλιστική κερδοφορία . Η αντιφατική διαχείριση του κράτους όσον αφορά την πανδημία του covid-19, εφαρμόζεται με εκτεταμένη καταστολή και επιτήρηση των ζωών μας. Η πολιτική αυτή της περαιτέρω υποτίμησης και υποβάθμισης της καθημερινότητας μας είναι ενδεικτικό της πρόθεσης του κράτους να σηκώσουμε εμείς οι φοιτήτριες, εργαζόμενοι και άνεργες το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης. Έτσι στρώνεται το έδαφος για την εντεταμένη μελλοντική μας εκμετάλλευση με όλα τα νομοθετήματα και μέτρα που περνάνε υπό συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από το Μάρτη κιόλας έκλεισαν όλα τα πανεπιστήμια εισάγοντας την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης , ενώ ταυτόχρονα το να βρισκόμαστε στις σχολές μας αποτελούσε παράβαση άσκοπης μετακίνησης. Η κυκλοφορία λοιπόν απαγορεύτηκε όμως η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου (έρευνα, εργολαβίες καθαρισμού και φύλαξης, εργασία μεταπτυχιακών-διδακτορικών) δεν έχει σταματήσει. Αφού έκλεισαν όλα τα πανεπιστήμια με επιτυχία και συναίνεση από την πλειοψηφία καθηγητών-φοιτητών, ακολούθησαν απόπειρες εκκένωσης φοιτητικών στεκιών. Τώρα επιχειρείται lockout με ταυτόχρονη εισβολή της αστυνομίας και όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Παράλληλα, όπως έχει εξαγγείλει η Υπ.Παιδείας Κεραμέως σκοπεύει να τοποθετήσει ειδικό σώμα της ΕΛΑΣ, καθώς και μπάρες ταυτοποίησης στις εισόδους των σχολών και των εστιών. Η περίφραξη και ο αυξανόμενος έλεγχος των πανεπιστήμιων για την αρμονική επιχειρηματική λειτουργία τους και η ταυτόχρονη παρεμπόδιση των ταξικών αγώνων εντός τους, δεν είναι καινούρια υπόθεση. Είναι σχεδιασμοί ετών, όπου το κράτος βρήκε έφορο έδαφος για να τους φέρει εις πέρας και να καταστείλει ότι κινείται εναντίον του.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες αντίστασης και επανοικιοποίησης των δημόσιων χώρων και διεκδικούμε πανεπιστήμια χωρίς την τηλεκπαίδευση της απομόνωσης και της εντατικοποίησης, αλλά ανοιχτά με τους δικούς μας όρους. Τα πανεπιστήμια είναι εστίες αγώνα, χώροι συνάντησης και κοινωνικοποίησης.

Το λόγο στις σχολές μας τον έχουμε εμείς.

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΣΕΣ /ΕΝΤΕΣ/ΕΝΤΑ

Ομάδα Θλάση- Αυτόνομη Πρωτοβουλία ΤΕΦΑΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License