post image

Την Κυριακή 20/12 πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση στο πάρκο τρίτση, στο πλαίσιο της αντιπληροφόρησης σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εντός του πάρκου, με απόφαση του φορέα διαχείρισης.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ…

Στις 30 Νοέμβρη ο Φορέας Διαχείρισης ανακοίνωσε στο site του πάρκου τρίτση την ανάθεση της «φύλαξής» του και της εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης σε όλη την έκτασή του, σε ιδιωτική εταιρεία security. Η χρηματοδότηση της παρακολούθησης, ύψους 264.511,57 ευρώ, αφορά σε διάρκεια έξι μηνών και εντάσσεται στο πλαίσιο της νομοθετικής πράξης περιεχομένου «Κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», όπως άλλωστε πληθώρα αντίστοιχων «έργων» της περιόδου (βλ. Μεγάλο Περίπατο). Στο ποσό αυτό, που διατίθεται κατά προτεραιότητα σ’ ένα πάρκο που η εγκατάλειψή του είναι παραπάνω από εμφανής, περιλαμβάνεται η 24ωρη περιπολία οχήματος security και η τοποθέτηση 30 καμερών υψηλής τεχνολογίας στις εισόδους και στην κεντρική διαδρομή του πάρκου, με δυνατότητα καταγραφής και άμεσης σύνδεσης με σώματα «ασφαλείας».

Εδώ και 9 μήνες, με πρόσχημα την προστασία μας από τον COVID-19, επιβάλλονται μέτρα, απαγορεύσεις και τεχνικές ελέγχου που προσομοιάζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφορούν κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής, από την εργασία και το σχολείο, έως τις συναναστροφές και τις βόλτες μας σε πάρκα και πλατείες. Η «υγειονομική κρίση» έχει αναχθεί σε πρώτης τάξης ευκαιρία για κράτος και αφεντικά, ώστε να προχωρήσουν σχεδιασμούς που σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν χωρίς την απειλή κοινωνικής έκρηξης. Και ενώ ο εγκλωβισμός των κινήσεών μας στη διαδρομή «σπίτι δουλειά-δουλειά σπίτι» γίνεται κανονικότητα -στην οποία, αν δεν πειθαρχήσουμε, θα θεωρηθούμε «υπεύθυνοι» για τις εκατόμβες νεκρών-, νομοθετήματα και μίζες χιλιάδων ευρώ δίνουν το πράσινο φως σε επιχειρηματίες και εργολάβους να προωθήσουν τα αναπτυξιακά τους πλάνα.

…ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ

Η εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στο πάρκο εντάσσεται στις ευρύτερες προθέσεις του εξουσιαστικού συστήματος να επιβάλει τον απόλυτο κοινωνικό έλεγχο, ως προέκταση της παρακολούθησης που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους εργασίας, τους δρόμους και τα συνήθη «κλειστά» περιβάλλοντα (τράπεζες, καταστήματα, κρατικά κτίρια). Η γελοία ρητορική περί «προστασίας» του πάρκου επιχειρεί να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση μόνο κάποιων αφελών, μιας και είναι γνωστός ο ρόλος των διαχειριστών του να μεθοδεύουν σταθερά την εγκατάλειψή του, με σκοπό να παραδοθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, ο φορέας του πάρκου χρηματοδοτείται από το Πράσινο ταμείο με 3.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού να αφορά ψηφιακές εφαρμογές «έξυπνων διαδραστικών διαδρομών και υποδομών». Εφαρμογές που «κατευθύνουν» την κίνησή μας μέσα στο πάρκο και μετατρέπουν τα κινητά μας σε προέκταση του χεριού μας. Εφαρμογές αχρείαστες για ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν μια βόλτα στο πάρκο και να χαρούν τον ήλιο και τα δέντρα, την επικοινωνία με φίλες/ους, το παιχνίδι και τη σωματική άσκηση. Εφαρμογές που, μετά την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και τις ηλεκτρονικές αγορές, συμβάλλουν στην ευρύτερη κυριαρχική κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του συνόλου της καθημερινότητας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το πάρκο τρίτση και όλοι οι ελεύθεροι χώροι επιχειρείται να μετατραπούν σε αυτό που ανέκαθεν ορέγονταν οι εκάστοτε φορείς: σε αυστηρά ελεγχόμενα και πλήρως εμπορευματοποιημένα περιβάλλοντα.

Οι κάμερες δεν πρόκειται να συμβάλουν στη φροντίδα και προστασία του πάρκου, παρά μόνο στην μετατροπή του σε ένα ακόμη ελεγχόμενο πεδίο της ζωής μας. Το πάρκο ζωντανεύει μέσα από την παρουσία μας, τη συλλογική του φροντίδα από όλες και όλους και τις αντιστάσεις μας ενάντια στη λεηλασία και εμπορευματοποίησή του. Είναι μέρος της ζωής μας και ως τέτοιο θα το υπερασπιστούμε.

Κάτω τα ξερά σας από τους ελεύθερους χώρους και το πάρκο Τρίτση

Αντίσταση Αυτοοργάνωση Αλληλεγγύη

Κατάληψη Αγρός

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License