post image

Πανό που κρεμάστηκε στην πύλη Ζωγράφου του Ε.Μ.Π.

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΛΟΝΤΙ, ΑΥΡΙΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΓΩ

Τα ξημερώματα της 8ης του Δεκέμβρη στα Τίρανα της Αλβανίας, ο 25χρονος Klodian Rasha αρνείται να σταματήσει σε αστυνομικό έλεγχο κατά την διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τρέπεται σε φυγή. Οι μπάτσοι τον καταδιώκουν και όταν αποτυγχάνουν να τον συλλάβουν, ένας από αυτούς τον πυροβολεί δύο φορές και τον δολοφονεί εν ψυχρώ. Ως άμεση αντίδραση, πλήθος κόσμου κατέβηκε ξανά και ξανά στους δρόμους της πόλης -και όχι μόνο εκεί-, με αρκετές οργισμένες συγκρούσεις να ξεσπούν ενάντια στις δυνάμεις καταστολής.

Ο Klodian δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έτρεξε να ξεφύγει από έναν αστυνομικό έλεγχο στην Αλβανία, όπου εν μέσω του lockdown η επιβολή άδικων και αυθαίρετων προστίμων και η αστυνομική βία μέσα σε περιπολικά και κρατητήρια έχουν γίνει καθημερινότητα. Αυτή η γενικευμένη αστυνομική βία εναντίον των φτωχών και των αποκλεισμένων ήταν που ώθησε τις οργισμένες διαδηλώσεις. Η άθλια προσπάθεια του κράτους να παρουσιάσει τον Klodian ως ένοπλο που απειλούσε τους μπάτσους που τον δολοφόνησαν, επιβεβαίωσε πως η αντίδραση για την δολοφονία του πρέπει να στραφεί ενάντια στο σύστημα που την επέτρεψε. Το ίδιο σύστημα που, όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Αλβανία, το τελευταίο χρόνο έχει επιτεθεί με λύσσα σε διαδηλωτές/τριες, απεργούς και φοιτητές/τριες.

Από την μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, η πραγματικότητα είναι μία: το κράτος και το κεφάλαιο σκορπούν καθημερινά τον θάνατο στους καταπιεσμένους και τις καταπιεσμένες, καταστέλλουν και κυνηγούν όποιον/α τους στέκεται εμπόδιο. Όμως, παρά την ατελείωτη κρατική βία, σε ολόκληρο τον κόσμο οι αγώνες συνεχίζονται και η εξέγερση απειλεί ακόμα την παντοδυναμία της κρατικής και καπιταλιστικής εξουσίας.

Από τις Η.Π.Α., όπου το αντιφασιστικό κίνημα συγκρούεται κατά μέτωπο με τον ακροδεξιό όχλο και οι αμέτρητες μαχητικές διαδηλώσεις της Μαύρης κοινότητας και των συμμάχων της ταράζουν τα θεμέλια της χώρας, μέχρι την Πολωνία με τις τεράστιες συγκεντρώσεις με κύριο αίτημα το δικαίωμα στην έκτρωση που αψήφησαν τις επιθέσεις των μπάτσων και των νεοναζί και κατάφεραν εν τέλει να κερδίσουν.

Από την Χιλή, τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που συνεχίζονται για πάνω από έναν χρόνο ενάντια στην κοινωνική και ταξική ανισότητα, μέχρι την Γαλλία, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημαδευτεί από τις συνεχόμενες ταξικές συγκρούσεις που φούντωσαν ξανά ενάντια στον νόμο που ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση των μπάτσων.

Από την Ινδονησία και την οργή που ξέσπασε μαζικά ενάντια σε νομοσχέδιο-σκούπα που σαρώνει εργασιακά κεκτημένα και την περιβαλλοντική νομοθεσία με πρόσχημα την πανδημία, μέχρι την Ινδία, την ιστορική απεργία με την συμμετοχή πάνω από 250 εκατομμυρίων εργατών/τριών και την ισοπέδωση του εργοστασίου εταιρείας που παρασκευάζει i-Phone για την Apple από εργαζόμενους που πληρώνονταν τους μισούς μισθούς από ότι είχαν συμφωνήσει.

Από το κίνημα ενάντια στην δικτατορία του Λουκασένκο στην Λευκορωσία και τις συγκρούσεις ενάντια στην αστυνομική βία στην Κολομβία, μέχρι τα κινήματα στο Χονκ Κονγκ και τις μαχητικές φεμινιστικές διαδηλώσεις στο Μεξικό.

Από την Ελλάδα, μέχρι την Αλβανία, να αντισταθούμε στην κρατική βία, να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

TE GJITHA SHTETET JANE VRASES

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License