Η «Ya Star» των Κούρδων, Sakine Cansiz

Άρθρο για την Sakine Cansiz, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με τις Fidan Doğan and Leyla Söylemez στις 9 Ιανουαρίου σστο Παρίσι από την MIT (υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας). Η Sakine Cansiz ήταν πρωτεργάτρια του PKK, πρωτοστάτησε στους αγώνες εντός τις φυλακής και της μαζικής απεργίας πείνας στην στρατιωτική φυλακή του Diyarbakir τη δεκαετία του 80', αντάρτισσα στα βουνά και ηγετικό στέλεχος του PKK που με αυτοθυσία εγκατέλειψε τη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει το πολιτικό της έργο στην Ευρώπη.

post image

Η «Ya Star» των Κούρδων, Sakine Cansiz

Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τη Sakine Cansiz. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον αγώνα της Sakine Cansiz, να τον επεκτείνουμε, να παλέψουμε με τον τρόπο που πάλευε και η ίδια, να απορρίψουμε τον ανδροκρατούμενο κόσμο, να αντισταθούμε, να γίνουμε σύντροφοι με τον Ηγέτη Apo και να απελευθερωθούμε.

 ZEHRA ÇELÎK Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021, 13:33

Ο 21ος αιώνας είναι ένας αιώνας της ελευθερίας των γυναικών, γεγονός που σημαίνει την ελευθερία ολόκληρης της κοινωνίας. Η ελευθερία των γυναικών είναι η ελευθερία της κοινωνίας. Το γεγονός ότι αυτος αιώνας είναι ο αιώνας της ελευθερίας των γυναικών είναι αποτέλεσμα της ιδεολογίας της απελευθέρωσης των γυναικών που αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία του ηγέτη Apo (Abdullah Öcalan). Το επίπεδο του φασισμού, η αντίσταση των γυναικών ενάντια στη βαρβαρότητα που επιβάλλεται σε ολόκληρη την κοινωνία, στους λαούς και τις διαφορετικότητες, και ο ηγετικός ρόλος τους στην κοινωνική αντίσταση, η επιμονή σε αυτήν την αντίσταση είναι επίσης μια ένδειξη ότι αυτή η αντίσταση θα κερδίσει. Οι γυναίκες δείχνουν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να διωχθεί και να καταδικαστεί ο δικτάτορας, να ανατραπεί ο φασισμός και να σπάσει η απομόνωση, έως ότου αποκτήσουν συνολική ελευθερία.

Η αφύπνιση των γυναικών που αντιστάθηκαν τον 20ο αιώνα υπό την ηγεσία των Κουρδισσών, η συνειδητοποίηση που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες, η σταδιακή εξάπλωση και η κοινωνικοποίηση του πρωτοπόρου γυναικείου χαρακτήρα δίνουν μεγάλη ελπίδα σε όλες τις γυναίκες και την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο για τον 21ο αιώνα. Αυτή η ελπίδα εμβαθύνει και ενισχύει την πεποίθηση ότι η ελεύθερη ζωή θα γίνει πραγματικότητα και γίνεται ο εφιάλτης οποιασδήποτε κυρίαρχης νοοτροπίας. Είναι κατανοητό πόσο ο σύγχρονος καπιταλιστιμός και οι φασιστικές, μονιστικές, δικτατορικές πρακτικές - οι κάθε είδους περιφερειακοί συνεργάτες τους - φοβούνται τις αξίες και τα κεκτημένα των γυναικών και την δυναμική της κοινωνίας που συνδέεται με τις γυναικείες αξίες. Αυτό που φοβούνται περισσότερο όλα τα είδη οπισθοδρόμησης, κυριαρχίας, δικτατορίας, αντιδημοκρατίας, όλων των φασμάτων του φασισμού, είναι οι γυναίκες.

Ο φασισμός επιτίθεται σε αυτό που φοβάται περισσότερο. Υπό αυτήν την έννοια, το φασιστικό τουρκικό κράτος, το οποίο είναι ο περιφερειακός εκπρόσωπος του φασισμού, φοβάται τις γυναίκες που αντιστέκονται, τους Κούρδους, τους επαναστάτες και εκείνους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Δεν γίνονται όλες οι επιθέσεις με βάση πολιτικές γραμμές. Ορισμένες επιθέσεις πραγματοποιούνται με πολιτικά κριτήρια, κάποιες επιθέσεις με εθνικιστικά κίνητρα, κάποιες επιθέσεις πραγματοποιούνται στον οικονομικό τομέα. Όταν οι φασιστικές δυνάμεις συνειδητοποιήσουν ότι θα χάσουν, επιτίθενται περισσότερο στις γυναίκες και χρησιμοποιούν άντρες σε αυτές τις επιθέσεις. Ο φασισμός μετατρέπει κάθε άνδρα σε σκλάβο, σε δικό του στρατιώτη και τους κάνει να επιτίθενται στις γυναίκες. Κάθε άντρας με κίνητρο τον φασισμό επιτίθεται στις γυναίκες υιοθετώντας τις χειρότερες, τις πιο άγριες και τις πιο αντικοινωνικές και ακραίες πλευρές.

Όταν αξιολογούμε την αυξανόμενη αντίσταση των γυναικών, πρέπει να αναφέρουμε τα μεγάλα ιστορικά πρόσωπα που διαμόρφωσαν αυτήν την αντίσταση. Η Sakine Cansiz είναι ένα σημείο καμπής στην ύπαρξη των Κουρδισσών, σπάζοντας την αλυσίδα της άρνησης και της καταστροφής της γυναικείας ύπαρξης, στη συνειδητοποίησή τους που αποκτήθηκε μέσω της αντίστασης και της χειραφέτησης.

Υπάρχουν επίσης σημεία καμπής στην αντίσταση και την απελευθέρωση. Η Sakine Cansiz είναι η ισχυρότερη απάντηση στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εξάλειψη της ταυτότητας και της ιστορίας των Κουρδισσών. Η αντίσταση που επέδειξε στη φυλακή, ο αγώνας που συνέχισε να ασκεί, η στάση της που ποτέ δεν απέφυγε την αντίσταση και τον αγώνα σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της, η επιμονή της στην ελευθερία, οι κοινωνικές αξίες που δημιούργησε και η επιμονή της να διαδώσει αυτές τις αξίες σε όλη την κοινωνία και σε όλους τους φίλους της και η υπέροχη πρακτική ενσωμάτωση αυτών ανέβασε τη Sakine Cansız στο επίπεδο της θεάς (στμ. η θέα ISHTAR). Η Sakine Cansiz είναι προσωποποίηση της μητέρας γυναίκας που άγγιξε το έδαφος και διαμόρφωσε τα πρόσωπα των ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους. η θεά που πάντα λαχταρούσε, και η πίστη στην ύπαρξη της οποίας δεν εξαφανίστηκε ούτε για μια στιγμή. Είναι η μετενσάρκωση της Ishtar, της Inanna ή της Cybele σε αυτόν τον αιώνα.

Κάθε κοινωνία έχει μια κουλτούρα που δημιουργήθηκε στην ιστορία της. Ο πολιτισμός περιέχει πεποιθήσεις, παραδόσεις, φιλοδοξίες και στόχους μέσα του. Σε κάθε περίοδο της ιστορίας που οι Κούρδοι εξοργίζοταν, μπερδεύοταν ή χρειάζονταν έναν ανώτερο δημιουργό, έλεγαν τη φράση "Ya Star". Αυτός ο λόγος, αυτό το κάλεσμα, είναι μια από τις σπάνιες αξίες που έχουν διατηρήσει οι Κούρδοι. Η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας, η γη μας, οι άνθρωποι μας μπορεί να έχουν σφαγιαστεί, πυροβοληθεί, καταστραφεί και υποστεί φρικαλεότητες που ένα άτομο δεν θα μπορούσε να αντέξει. Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει το Άστρο μας. Αν και αυτό το Άστρο δεν έχει μια υλική ενσάρκωση, είναι νοοτροπία, είναι η ελεύθερη ζωή, μια κοινωνική συνείδηση ​​προσανατολισμένη στη γυναίκα. Και αυτή η νοοτροπία έχει ενσωματωθεί από τη Sakine Cansiz. Αναμφίβολα, υπήρξαν πολλές γυναίκες που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτήν την ενσωμάτωση του κινήματος ελευθερίας του Κουρδιστάν. Η Zilan, η Beritan, η Nucan, η Delal είναι επίσης παραδείγματα της ενσωμάτωσης της Ιστάρ σε διαφορετικές διαστάσεις. Η Sakine Cansız, στο πρόσωπο της οποίας συγκεντρώνεται το άθροισμα ολόκληρης της ιστορίας της αντίστασης μας, είναι η έλευση της Ιστάρ στην σημερινή εποχή ως απάντηση στο ακαταπαυστο κέλευσμα των Κούρδων από τα βάθη της ιστορίας. Είναι η πιο υπέροχη συνειδητοποίηση της «ανόδου από τις στάχτες».

Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τη Sakine Cansiz. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον αγώνα της Sakine Cansiz, να τον επεκτείνουμε, να παλέψουμε όπως και η ίδια πάλευε, να μην δεχτούμε ποτέ τον ανδροκρατούμενο κόσμο, να αντισταθούμε, να γίνουμε σύντροφοι με τον Ηγέτη Apo και να απελευθερωθούμε.

Πηγή, ANF

Μεταφραστική Πρωτοβουλία για την Επαναστατική Διεθνιστική Αλληλεγγύη "Μάρτυρας Haukur Hilmarsson"

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License