post image

ΠΕΡΙ ΣΠΙΣΙΣΜΟΥ, COVID 19 KAI ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Η κοινωνική πραγματικότητα φαντάζει πιο δυστοπική από ποτέ. Για πρώτη φορά τα κράτη με αφορμή τον covid 19 εφαρμόζουν ολοκληρωτικά μέτρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο με πρόφαση την διαφύλαξη του ανθρώπινου είδους από έναν ιό. 'Έτσι η καθημερινότητα μας βρίσκεται σε απόλυτο έλεγχο με τα κράτη να δοκιμάζουν πάνω μας νέες κατασταλτικές μεθόδους κάνοντας πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες μας.Δυστοπικά σενάρια βγαλμένα από κακογραμμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας συντελούν ένα αστικό τοπίο επιτήρησης και ελέγχου. Στην ήδη σάπια καθημερινότητα αρχίζουν να παίρνουν σάρκα κ οστά νέοι κανόνες που αλλάζουν την ζωή μας ριζικά. Ποιος θα μας έλεγε άραγε ότι θα πρέπει να γυρνάμε σπίτι πριν τις 9 ή να ζητάμε "άδεια" για να βγούμε απ'αυτό; ( για όσα έχουν ένα)

ΙΟΙ ΚΑΙ ΣΠΙΣΙΣΜΟΣ

Βέβαια οι ιοί και οι πανδημίες δεν εμφανίστηκαν τώρα. Μια ιδιαιτερότητα όμως αυτών που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα τους εντός των μαζικών κοινωνιών, στις οποίες ζούμε στοιβαγμένα,εγκλωβισμένα και στριμωγμένα ανάμεσα στο τσιμέντο. Αν παρατηρήσουμε, διάφορες σύγχρονες ασθένειες θα συμπεράνουμε ότι πολλές από αυτές οφείλουν την εμφάνιση τους στην εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων από κάποιες εκφάνσεις του εξουσιαστικού σπισιστικού συμπλέγματος και θα συμπεράνουμε ότι μεταδίδονται κυρίως στα πυκνά αστικά περιβάλλοντα. Η φυλάκιση της άγριας ζωής σε κλουβιά , ο βασανισμός και οι δολοφονίες μη ανθρώπινων ζώων εκτός των άλλων επηρεάζουνε συχνά τον άνθρωπο "προκαλώντας" διάφορες ασθένειες. Πολλοί ιοί έχουν ως κοινή αφετηρία τις συνέπειες του εγκλεισμού των ζώων σε μαζικές δομές εγκλεισμού. Μέσα σε αυτές δημιουργούνται ασθένειες που μεταπηδούν απ´τα μη ανθρώπινα στα ανθρώπινα όντα, τα οποία εξαπλώνουν τον ιό εντός των σύγχρονων μαζικών κοινωνιών με ταχύτατους ρυθμούς. Κάτι παρόμοιο ίσως να έχει συμβεί και με τον covid 19 σε wet market(εμπόριο ζωντανών ζώων) στην Ουχάν της Κίνας.

Η φρικαλεότητα δεν έχει όρια καθώς εκτός από τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουν τα ζώα μέχρι τώρα πλέον δολοφονούνται κατά χιλιάδες ως μέτρο περιορισμού εξάπλωσης του ιού. Κατά την διάρκεια της νόσου των τρελών αγελάδων θανατώθηκαν εκατομμύρια αγελάδες για να διαφυλαχτεί η ανθρώπινη "υγεία", όπως και στη γρίπη των πτηνών, στη γρίπη των χοίρων κτλ. Τα διάφορα κράτη όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα για την κατάργηση της φυλάκισης της άγριας ζωής προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες για την εμφάνιση νέων ασθενειών,αλλά χρησιμοποιούν την πανδημία για να καταστείλουν, να καταπιέσουν και να εναντιωθούν στα μη εξημερωμένα άτομα ακόμα περισσότερο. Και για τη διαδικασία εύρεσης εμβολίου όμως, εκατομμύρια άλλα θα δολοφονηθούν προκειμένου να γίνουν πάνω στα σώματα τους πειράματα.Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο σπισισμός, η ιεράρχηση δηλαδή της ζωής του ανθρώπου ως σημαντικότερη από αυτήν των άλλων ζώων, αποτελεί διαχρονικά ένα ιδεολόγημα που αιχμαλωτίζει και οδηγεί σε φρικτό θάνατο αμέτρητα ζώα αντιμετωπίζοντας τα ως πρώτη ύλη.

Την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο εκατομμύρια μινκ δολοφονούνται σε παγκόσμιο επίπεδο με την δικαιολογία ότι έχουν προσβληθεί από το covid 19. Πρόκειται για ζώα που θα οδηγούνταν έτσι και αλλιώς σε βασανιστικό θάνατο προκειμένου η γούνα τους να κοσμήσει τις κρεμάστρες διαφόρων μαγαζιών στα μητροπολιτικά κέντρα. Μπορεί η κοινή γνώμη να σοκάρεται από τις εικόνες των μινκ να θάβονται κατά χιλιάδες στοιβαγμένα σε μαζικούς τάφους, αφού πρώτα δολοφονηθούν σε θαλάμους αερίων, αλλά είναι η ίδια κοινή γνώμη που αρνείται να δει ότι η σύγχρονη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βασίζεται στον βασανισμό χιλιάδων ζώων στα εργαστήρια πειραμάτων, η ίδια κοινή γνώμη που δεν αντιδρά για τα συναισθανόμενα αυτά άτομα που φυλακίζονται σε μικρά κλουβιά και που στην συνέχεια μετατρέπονται σε ρουχισμό πολυτελείας για ανθρώπους που νοσούν από τον ιό της καταναλωτικής μανίας και ματαιοδοξίας.

Μια λογική που έρχεται πολύ κοντά σε αυτή τις αντιμετώπισης του covid 19 . Κοντόφθαλμες, ανθρωποκεντρικές τακτικές που εστιάζουν στην ατομική ευθύνη για την μείωση διασποράς του ιού επικεντρώνονται στις συνέπειες, αγνοώντας τα αίτια που χωρίς αμφιβολία συνδέονται με την εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο και την επέκτασή του στον φυσικό κοσμο. Μάλλον αγνοούμε η φοβόμαστε να δούμε πως αν δεν εναντιωθούμε στο τεχνοβιομηχανικό σύστημα και στης πηγές πλούτου του σύγχρονου πολιτισμού μέσο ενός ολικοαπελευθερωτικού προτάγματος οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές είναι φυσικό επακόλουθο.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID 19

Ταυτόχρονα ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεσπίζουν την κατάργηση της βιομηχανίας γούνας, η Ελλάδα με έγκριση υπέρογκων επιδοτήσεων στοχεύει στην ενίσχυση της. Όχι ότι έχουμε αυταπάτες για το κράτος και τις επιλογές του, απλά θέλουμε να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του μέσα από τη διαχείριση της πανδημίας. Μία διαχείριση που ευαγγελίζεται την υγεία ως το σημαντικότερο αγαθό, ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να θυσιαστεί κάθε ελευθερία . Για ποια υγεία όμως μιλάμε όταν αυτή είναι απλά μια πρόφαση για καταστολή; Η υγεία των λίγων, των προνομιούχων,των καταπιεστών. Η ζωή εκφράζετε από το κράτος ως η μεγαλύτερη αξία ,ποια ζωή όμως; Η ζωή που σε προετοιμάζει για θάνατο, η ζωή δίχως ελευθερίες, η ζωή για λίγους κ εκλεκτούς, η ζωή σαν ένα μηχάνημα κέρδους, η ζωή σε ασφυξία.

Παράλληλα το ελληνικό κράτος επιλέγει να διαχειριστεί την επέλαση ενός ιού με αυξανόμενα κατασταλτικά μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των κατώτερων ταξικά στρωμάτων. Οι μετανάστες/στριες εξακολουθούν να είναι στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα φυλακισμένα άτομα να είναι ξεχασμένα στην μοίρα τους αποκλεισμένα από οποιοδήποτε μέσο προστασίας τόσο από τον covid 19 όσο και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, τα άστεγα άτομα που δεν χωρούν στο κυβερνητικό σλόγκαν (μένουμε σπίτι) λαμβάνουν πολλές φορές πρόστιμα, οι θηλυκότητες και τα παιδιά να βιώνουν την πατριαρχική βία όντας φυλακισμένα στα σπίτια τους, τα εργαζόμενα σε σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, κούριερ, ντελίβερι κτλ να εξουθενώνονται με εντατικότερους όρους εργασίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ που καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η κρατική διαχείριση του covid 19 θα περάσει πάνω από τις πλάτες των καταπιεσμένων ανθρωπίνων και μη ζώων . Ταυτόχρονα το κράτος σε μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία να περάσει διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως τον νέο αντεργατικό νόμο ,το νομοσχέδιο που στερεί τις άδειες των κρατουμένων, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το σφράγισμα των καταλήψεων , την νομιμοποίηση της περεταίρω λεηλασίας του φυσικού κόσμου και την γενικότερη καταστολή των αγωνιζομένων.

ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η δομή της πόλης είναι καταπιεστική από μόνη της και αποτελεί τόπο εγκλωβισμού τόσο για τα ανθρώπινα όσο και για τα μη ανθρώπινα ζώα. Η αστικοποίηση δημιουργεί ένα αποπνικτικό περιβάλλον για τις ζωές μας. Τεράστιος όγκος πληροφορίας, τόνοι καυσαερίων, ασφυκτικά γρήγοροι ρυθμοί, εξορύξεις, ΜΜΜ, αχανείς εκτάσεις τσιμέντου σχεδιασμένες για να κινούνται οχήματα και όχι ζώα ( ανθρώπινα και μη) ,χιλιάδες βιομηχανίες, φυλακές και λοιπές δομές, συνθέτουν την εικόνα των σύγχρονων κοινωνιών αναδεικνύοντας ότι το αστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργεί η μαζική κοινωνία, είναι δημιουργημένο με πλήρη συνάφεια προς το υπάρχον καπιταλιστικό οικοδόμημα, η λειτουργία του οποίου προϋποθέτει την μαζικοποίηση, την πειθάρχηση, και τον έλεγχο. Τα ζώα ζουν φυλακισμένα σε κλουβιά και διαμερίσματα και πολλές φορές για το "καλό" τους. To τέρας της πόλης αναζωπυρώνεται και οι τοίχοι της μοιάζουν ολοένα και πιο ασφυκτικοί. Αν νοιώθαμε τον περιορισμό της αστικής ζωής στην προ covid εποχή ,πλέον το αίσθημα του εγκλεισμού έχει γίνει πιο έντονο από ποτέ . Αρχίζουμε να κατανοούμε και να συναισθανόμαστε περισσότερο τα συντρόφια μας σε (ψυχο)κελιά, κλουβιά και κέντρα κράτησης. Η καθημερινή δικαιολογία για μετακίνηση δεν είναι άπλα καταπιεστική, είναι η επιτομή του ελέγχου στις ήδη ελεγχόμενες ζωές μας. Η άδεια βραδινή πόλη μας πνίγει στην μοναξιά της. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε πια τα ίχνη της συμβιβασμένης μας ελευθερίας.

Παράλληλα η ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα στα χέρια της κυριαρχίας για να επεκτείνει τον έλεγχο της. Οι αμέτρητες κάμερες στους δρόμους , ο εξοπλισμός των σωμάτων ασφαλείας με υπερσύγχρονα όπλα, οι παρακολουθήσεις ατόμων και χώρων με διάφορα τεχνολογικά μέσα, δείχνουν ότι οι αγώνες ενάντια στην τεχνολογική ανάπτυξη είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι τα μαζικά αστικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν απελευθερωτικά, καθώς η λειτουργία τους είναι συνδεδεμένη με την λεηλασία του φυσικού κόσμου και την συστηματοποίηση. Η τεχνολογία μας κλέβει όλο και περισσότερο τον χώρο και τον χρόνο μας. Τα κινητά χτυπούν στον ήχο της πολιτικής προστασίας προειδοποιώντας μας για το τι θα πάθουμε αν δεν συμμορφωθούμε. Οι κάμερες καταγράφουν τα οργισμένα μας μάτια καθώς περπατάμε στην μητρόπολη.

Μπορεί το μέλλον να μοιάζει δυστοπικό, παρόλ'αυτά βρίσκουμε τρόπους να αντιστεκόμαστε σε αυτό το καθεστώς επιτήρησης ελέγχου και καταστολής αντιστρέφοντας αυτά που προσπαθεί να μας επιβάλει το κράτος και βρίσκοντας ρωγμές ελευθερίας στην δράση μας. Εν μέσω λοκντάουν συντρόφια εισέβαλαν στο πολυτεχνείο και κατέλαβαν την πρυτανεία του Ε.Μ.Π., βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζουν, χτίζουν σχέσεις, κάνουν πορείες στις γειτονιές. Οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο δίνουν την σκυτάλη σε όποιο θέλει να καθορίσει ατομικά και συλλογικά μια διαφορετική πορεία από αυτήν που μας καθορίζουν. Οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κρατική διαχείριση του covid 19, οι αναταραχές στην Γαλλία, οι φεμινιστικές συγκρουσιακές πορείες στην Πολωνία ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των εκτρώσεων, τα σαμποτάζ στις δομές του τεχνοβιομηχανικού συστήματος, οι απελευθερώσεις μη ανθρώπινων ζώων,οι μαθητικές καταλήψεις, οι εξεγέρσεις μεταναστών οι επιθέσεις σε μπάτσους και οι αναταραχές στις φυλακές δείχνουν ότι όταν οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου παίρνουν την τύχη στα χέρια τους μπορούν να καταφέρουν περισσότερα από όσα νομίζουμε. Οι συνθήκες για μια εξέγερση στο σήμερα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα παραπάνω από αστυνομία σε κάθε στενό.

Να οπλίσουμε τις αρνήσεις μας συλλογικά απέναντι σε κάθε δομή που εξουσιάζει ανθρώπινα και μη ζώα, δείχνοντας τον δρόμο για μια ζωή έξω από τα στείρα μαζικά μητροπολιτικά κέντρα και τις αξίες που αυτά φέρουν. Μακρυά από το κράτος και το κεφάλαιο που λεηλατούν τον φυσικό κόσμο και θέτουν στο περιθώριο τα καταπιεσμένα όντα αυτού του κόσμου, μαχόμαστε για το πέρασμα πάνω από τα συντρίμμια των μαζικών αστικών κέντρων στις αναρχικές κοινότητες του αύριο και στις αξίες που αυτές θα κουβαλούν. Ας βγούμε ξανά στους δρόμους τα βράδια, ας περιπλανηθούμε ξανά στα στενά της μητρόπολης μέχρι να την γκρεμίσουμε. Ας αμφισβητήσουμε τους περιορισμούς που προσπαθεί να θέσει το κράτος, η τεχνολογία η πατριαρχία, ο σπισισμός.

ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License