Ραδιοφράγματα: Τι διάολο είδαμε στις Η.Π.Α. στις 6 Ιανουαρίου;! [GR + EN]

Σχετικά με την επιτρεπτή έκρηξη θυμού των φασιστών, της οποίας όλοι/ες γίναμε μάρτυρες: Μια αναρχική ανταπόκριση στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον. // On the Permitted Fascist Temper Tantrum That Caught the World’s Eye: An Anarchist Response to the January 6th Melee in DC: What the fuck did we see in the US on the 6th?!

post image

[GR] Τι διάολο είδαμε στις Η.Π.Α. στις 6 Ιανουαρίου;!

Σχετικά με την επιτρεπτή έκρηξη θυμού των φασιστών, της οποίας όλοι/ες γίναμε μάρτυρες: Μια αναρχική ανταπόκριση στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.

Θα μπορούσαν να ειπωθούν τόσα πολλά για το θέαμα που παρακολουθήσαμε πρόσφατα στο ομοσπονδιακό κτίριο της πρωτεύουσας, στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, θα γράψουμε ένα όσο το δυνατό πιο σύντομο κείμενο, ελπίζοντας να γίνει περαιτέρω κατανοητή η κατάσταση, καθώς και να δώσουμε έμφαση στους αγώνες των συντρόφων/ισσών στις Η.Π.Α., που αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο· από τη μια την επικείμενη και συνεχιζόμενη βία (εκ των φασιστών) και παράλληλα την κρατική καταστολή. Ουσιαστικά, αυτό που είδαμε δεν ήταν εξέγερση ή επανάσταση· αυτό που ο κόσμος είδε ήταν μια έκρηξη θυμού των φασιστών. Έκρηξη που επιτράπηκε να συμβεί με αυτούς τους όρους.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είχαμε τις διαμαρτυρίες των Μακεδονομάχων, οι οποίοι με διαδηλώσεις κατέκλεισαν το Κοινοβούλιο στην Πλατεία Συντάγματος, πριν από την τελική έκβαση της γνωστής βλακώδους υπόθεσής τους (Συμφωνία των Πρεσπών). Η αστυνομία τότε ουσιαστικά λειτούργησε όσο το δυνατόν πιο ήπια· οι μπάτσοι μη θέλοντας να χάσουν τη δουλειά τους, έπρεπε να προστατέψουν τα αφεντικά τους, δείχνοντας, όμως, την προφανή προτίμηση και συμπάθεια σε όσους πολιορκούσαν τότε το Κοινοβούλιο. Όσα ακούστηκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου - όπως «Η - Π - Α» και «Ο Trump είναι Ο Πρόεδρος, Ο Χριστός είναι Ο Βασιλιάς» - , βρίσκουν πανεύκολα αντιστοιχία στην Ελλάδα.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, η αμερικανική κυβέρνηση συγκεντρώθηκε για το τελετουργικό της πιστοποίησης των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος, κατοχυρώνοντας τη μεταβίβαση της εξουσίας στο νέο πρόεδρο. Είναι ένα αρχαϊκό τελετουργικό που - επειδή ξεκίνησε πριν από τα σύγχρονα ταξίδια, οπότε οι μακρινές πολιτείες χρειάζονταν μήνες μετά τις εκλογές για να ταξιδέψουν σε ολόκληρη τη χώρα με άλογο και άμαξα για να συμμετάσχουν - πραγματοποιείται τον Ιανουάριο και όχι αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών το Νοέμβριο. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε, τόσο από τον Τραμπ όσο και από τους οπαδούς του, ως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να διακόψουν τη μεταβίβαση εξουσίας από το ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο μετριοπαθές δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα.

Η πολύ διαφορετική προσέγγιση του κράτους ασφαλείας των Η.Π.Α. στον όχλο MAGA έναντι μιας αντιφασιστικής, αναρχικής ή αντι-αποικιοκρατικής/απελευθερωτικής συγκέντρωσης έγινε παραπάνω από εμφανής στις 6 Ιανουαρίου. Ήταν τόσο προφανής, για την ακρίβεια, που τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης έτρεξαν να κουκουλώσουν την ανεπάρκειά τους στην "αντικειμενική μετάδοση των γεγονότων" με υποτιμητικές για τη νοημοσύνη δημόσιες τοποθετήσεις· προσπαθώντας να κατανοήσουν, γιατί η αστυνομία δεν αντιμετώπισε αποφασιστικά αυτούς τους αυτοεξευτελιζόμενους δειλούς που υπονομεύουν τη χώρα, που ενισχύουν κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ήδη είναι οι λεγόμενες Η.Π.Α., εισβάλλοντας σε ένα κτίριο που έχει τη δική του αστυνομική δύναμη (με ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων).

Η ανοχή της αστυνομίας στους υποστηρικτές του Τραμπ ήταν σκόπιμα προφανής. Αποτελεί δημόσια πληροφορία ότι η ακροδεξιά στις Η.Π.Α. έχει προ πολλού επιλέξει και καταφέρει να διεισδύσει στις τάξεις της επιβολής του νόμου και στις πολιτικές θέσεις εξουσίας (αναφέρεται ακόμα και σε μια έκθεση του FBI), ​​από την εποχή της πτώσης της ένοπλης νεοναζιστικής ομάδας "The Order" στα μέσα του 1980 και μετά τον βομβαρδισμό - από τον υπέρμαχο της λευκής ανωτερότητας Timothy McVeigh - ενός ομοσπονδιακού κτιρίου της Οκλαχόμα το 1995, όπου σκοτώθηκαν 168 άτομα. Εκείνη την εποχή, και οι δύο αυτές περιπτώσεις ήταν εμπνευσμένες από τη "Βίβλο της λευκής ανωτερότητας", τη μυθιστορηματική νουβέλα "The Turner Diaries" (1978), η οποία παρουσίαζε μια παρόμοια γκρούπα φασιστών υπό το μανδύα του πατριωτισμού. Εκτός από την επίσημα ανεξέλεγκτη τάση υπέρ της λευκής ανωτερότητας σε κάθε μήκος και πλάτος της αμερικανικής αστυνομίας, κάθε αστυνομική ένωση είχε υποστηρίξει τον Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο του 2020. Ενώ η αστυνομία τείνει να είναι ποικιλόμορφη (πολυπολιτισμική) στις Η.Π.Α. σε σύγκριση με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ο αρχικός σκοπός της εκεί ήταν να αιχμαλωτίζει σκλάβους και να συντρίβει εργατικά συνδικάτα, οπότε είναι αναπόφευκτο ότι ανεξαρτήτως φυλής, ενέχεται ένα στοιχείο φασισμού σε μια τέτοια στολή.

Αν αυτή την ημέρα σηκωνόταν πανό του κινήματος BLM, των αναρχικών ή των αντιφασιστών, θα υπήρχαν μαζικές συλλήψεις, πολύ πιο έντονη βία και πιθανή μικρο-σφαγή. Εξαιτίας των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου πέθαναν πέντε άτομα [τρία λόγω (αυτο/)τραυματισμών, όπως αυτός που χτύπησε καταλάθος τον εαυτό του με τέιζερ κι έπαθε καρδιακή προσβολή· ένα μετά από πτώση από τα ικριώματα, και ένα που ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου κρατώντας μια σημαία "Don't Tread on Me"]. Ένας αστυνομικός πέθανε λόγω επίθεσης* και μόνο ένας διαδηλωτής λόγω αστυνομικής βίας. Άλλοι τρεις πέθαναν κυριολεκτικά λόγω της ηλιθιότητάς τους διατηρώντας το λευκό τους προνόμιο ακόμη και στους θανάτους τους. Αν αυτό δεν ήταν φασιστική συγκέντρωση - έστω φαινομενικά - δεκάδες θα είχαν δολοφονηθεί από την αστυνομία.

Πέραν της καθημερινής μαζικής δολοφονίας ανθρώπων διαφορετικού χρώματος και φτωχών στις Η.Π.Α. από την αστυνομία, οι τύχες του Kyle Rittenhouse και του Michael Reinoehl, για να μιλήσουμε με μερικά πολύ πρόσφατα παραδείγματα, βοηθούν στην εξήγηση της συμπεριφοράς της αστυνομίας εκείνη την ημέρα· δηλαδή, στο πώς έδρασαν παράλληλα με τους φασίστες ομολόγους τους.

Ο Kyle Rittenhouse δολοφόνησε δύο άτομα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του πυροβολισμού του Jacob Blake - ενός μαύρου άνδρα που πυροβολήθηκε επτά φορές στο πίσω μέρος του σώματός του μπροστά στα παιδιά του από έναν λευκό αστυνομικό στην Kenosha του Ουισκόνσιν. Το γεγονός αυτό άφησε παράλυτο τον Blake, αλλά ο μπάτσος που τον πυροβόλησε δεν θα αντιμετωπίσει καμία κατηγορία παρά τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως αυτό το βίντεο. Ο Rittenhouse βρίσκεται σε δίκη για τις δολοφονίες. Τότε του επιτράπηκε να κινείται ελεύθερα μέσα και πέρα ​​από τη γραμμή της αστυνομίας, αμέσως μετά τη δολοφονία αυτών των ανθρώπων.

Ο Michael Reinoehl, από την άλλη πλευρά, ήταν αυτο-αποκαλούμενος αντιφασίστας από το Όρεγκον, ο οποίος βρισκόμενος σε αυτοάμυνα πυροβόλησε έναν φασίστα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον του Τραμπ. Ο Reinoehl πήγε στο Vice News λίγο μετά το γεγονός για να διακηρύξει ότι η δράση του ήταν αποτέλεσμα αυτοάμυνας και μια μέρα αργότερα, πυροβολήθηκε πάνω από 50 φορές από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο Τραμπ καυχήθηκε ανοιχτά για την εκτέλεση του Reinhoel. Εκτός λίγων εξαιρέσεων, η τύχη του συζητήθηκε ελάχιστα στα μέσα ενημέρωσης, κι αυτό δείχνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τους αγώνες που καλούνται να δώσουν οι επαναστάτες στις Η.Π.Α. έναντι της επιτρεπόμενης "επαναστατικής" συμπεριφοράς των φασιστών και άλλων φανατικών που αναπαράγουν τη δυστυχία του σημερινού κόσμου. Και στα δικαστήρια η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Η καταδίκη και οι έρευνες που αναπόφευκτα ακολουθούν των πράξεων της δεξιάς αντιμετωπίζονται με τρόπο που μοιάζει με τυπική υποχρέωση έναντι των παθιασμένων και βάναυσων δικαστικών επιθέσεων του κράτους σε επαναστατικά κινήματα που επιδιώκουν την απελευθέρωση.

Ενώ ένα φιλελεύθερο κατεστημένο έριχνε άψογα ψευτοδάκρυα, αυτό που παρακολουθήσαμε τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν μια ψευδαισθητική φασιστική προσπάθεια απλών πολιτών που έπαιζαν παιχνίδια πραξικοπήματος κάτω από το βλέμμα της αστυνομίας σε ρόλο μπέιμπι-σίτερ, ενώ τα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν απεγνωσμένα να εξηγήσουν την κατάσταση και να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα: "Είναι απλά ένα τσίρκο, δεν υπάρχει κάτι να δούμε εδώ". Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτοί που κατέλαβαν το Καπιτώλιο, αφού κατά κάποιο τρόπο προσκλήθηκαν σε αυτό με ανοιχτές τις πύλες, δεν επέδειξαν κανένα θάρρος και τίποτα από όσα συνέβησαν δε μοιάζει με εξέγερση, όπως προσπαθούν να προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης και οι μετριοπαθείς δημοκρατικοί.

Όταν επαναστατικά κινήματα - που απορρίπτουν το σύστημα - βγαίνουν στους δρόμους, αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Το καθιερωμένο, μετριοπαθές δεξιό κόμμα των Δημοκρατικών κι ο φερόμενος ως ουδέτερος θεσμός επιβολής του νόμου του FBI, θα δώσει ένα παράδειγμα με την τιμωρία μερικών από αυτά τα δεξιά κατακάθια, αλλά θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα το έδωσε με τους αντεροβγάλτες της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ή με τον τρόπο του Facebook, που κατέβασε δεκάδες αναρχικά προφίλ για να αντισταθμίσει τη λογοκρισία ισοδύναμου αριθμού νεοναζιστικών προφίλ. Είναι μια παραπλανητική προσπάθεια να παγιωθεί μια αισθητική ουδετερότητας, καθώς συνεχίζουν να επιβάλλουν τη φρικτή κοινωνία που εμείς απορρίπτουμε.

Το σημείο στο οποίο έφτασε η δεξιά με αυτή τη δράση υποδηλώνει τον επερχόμενο παθητικό εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη κηρυχθεί από την ίδια, και είναι πολύ πιθανό να οξυνθεί περισσότερο από ποτέ μετά τις 6 Ιανουαρίου. Ένα πράγμα που είναι μοναδικό για την αμερικανική δεξιά είναι ότι, όταν κρατούν όπλο δεν αποτελεί έγκλημα έως ότου επιτεθούν σε κάποιον, και ακόμη και τότε - όπως στην περίπτωση του Trayvon Martin ή των πρόσφατων πυροβολισμών αντιφασιστών σε διαδηλώσεις BLM - τα δικαστήρια θα τους δείξουν μια ανεκτικότητα που εμείς δε θα λάβουμε ποτέ.

Εκτός από αυτήν την σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση εναλλακτικών και λαϊκών μορφών βίας από την άκρα δεξιά, το ίδιο περιστατικό έχει ενθαρρύνει το εξίσου επικίνδυνο αμερικανικό φιλελεύθερο κατεστημένο. Οι ηγέτες της πολιτικής "λογικής" και της μετριοπάθειας είναι οι μεγαλύτεροι νικητές αυτού του φασιστικού θεάτρου. Οι δικτάτορες, που ορίζουν τι είναι και τι δεν είναι πολιτικά ορθό, έχουν το θράσος να εξισώνουν τους αγωνιστές για την κοινωνική απελευθέρωση, τους εξεγερμένους και τους μαχητές για την κατάργηση της δουλείας με φασίστες και αντισημιτικούς θεωρητικούς συνωμοσίας. Κι αυτή ακριβώς είναι η αληθινή νίκη εδώ, όπως μπορούμε να δούμε στις ιδιαίτερα ανόητες αναφορές περί εξέγερσης και αναρχικού στοιχείου στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο κτίριο του Καπιτωλίου των Η.Π.Α. στις 6 Ιανουαρίου.

Για χρόνια, η κυβέρνηση Τραμπ επέμενε να αναφέρεται στο δημόσιο λόγο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όταν μιλούσε για αντιφασίστες, αναρχικούς και το κίνημα BLM. Αρνούνταν, βέβαια, να δηλώσει το ίδιο για τις νεοναζιστικές και λευκές εθνικιστικές ομάδες. Πλέον, έχουμε τη δικομματική υποστήριξη στο δικαίωμα εκπροσώπησης ομάδων, όπως οι QAnon (μια ομάδα που πιστεύει ότι ο Τραμπ - ένας άνδρας που αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες βιασμού, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού εναντίον ανηλίκων - σώζει τη χώρα από μια εβραϊκή συνωμοσία διασημοτήτων και πολιτικών, που χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για την διακίνηση παιδιών) και οι Proud Boys (αυτο-προσδιορισμένη δυτική σοβινιστική ομάδα που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Vice Media, Gavin McInnes), η οποία αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση κι εντατικοποίηση της ήδη υπάρχουσας σκληρής καταστολής των ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών κινημάτων. Μόλις μια εβδομάδα πριν από την 6η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση του Τραμπ συνέταξε νομοσχέδιο που απαγορεύει σε όλους τους ύποπτους αντιφασίστες και αναρχικούς να εισέλθουν στη χώρα. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη ιστορία επίδοσης μεγαλύτερων εξουσιών στις συνοριακές αρχές από την κυβέρνηση Ομπάμα και του Νόμου Περί Πατριωτών από την κυβέρνηση Μπους. Σίγουρα, θα διαφύγει ουσιαστικής κριτικής από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όλα αυτά συμβαίνουν, καθώς οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, ενώ η ακροδεξιά παραμένει στον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έχει και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των επαναστατικών κινημάτων και τις τύχες των περιθωριοποιημένων και αποκλεισμένων ανθρώπων. Η λαϊκή συσπείρωση, που προέκυψε από τα χρόνια του ακροδεξιού παραλογισμού του Τραμπ και από την πρόσφατη εξέγερση των Μαύρων μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων, αντιμετωπίζει ήδη μια τεράστια επίθεση υπό την απάτη του δημοκρατικού κατεστημένου με ορόσημο τη νίκη του Μπάιντεν το Νοέμβριο. Σίγουρα, ούτε αυτό το καθεστώς θα βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν χρόνια φυλάκισης για αντίσταση που σχετίζεται με την εξέγερση του Black Lives Matter 2020.

Το φιλελεύθερο κατεστημένο και η αριστερά, που εξακολουθούν να διατηρούν πίστη στο κράτος και στις μεταρρυθμίσεις, αρέσκονται να αναφέρουν αυτό το γεγονός ως "αποτυχημένο πραξικόπημα" ή επίθεση στη βούληση του λαού. Αυτές οι - κατά κύριο λόγο - προνομιακές εκκλήσεις - προέρχονται από μια φωνή που βλέπει το εκλογικό σύστημα ως κάτι που τους ακούει. Για τους περισσότερους ανθρώπους στις Η.Π.Α., η πρόσφατη ψήφος τους οφείλεται στην ενοχή ή σε μια θλιβερή υποχρέωση να επιλέξουν μεταξύ δύο κακών: έχουν εξοικειωθεί στο να μην περιμένουν τίποτα από ένα κράτος που διαλαλεί το σύνθημα «η ελευθερία δεν είναι ελεύθερη». Ως αναρχικοί/ές, απορρίπτουμε εντελώς την εκλογική διαδικασία του κράτους, και δεν βλέπουμε ποτέ καμία "βούληση του λαού" να τηρείται σε ένα σύστημα ενορχηστρωμένο μέσω του εξουσιαστικού συγκεντρωτισμού και του εξαναγκασμού. Οι επιλογές, που μας δίνονται στο θέαμα της δημοκρατικής ψηφοφορίας, δεν ευθυγραμμίζονται με την πορεία μας προς την ελευθερία, επομένως απορρίπτουμε τέτοιων ειδών τελετουργικά. Άλλωστε, τα αποικιοκρατικά τελετουργικά, όπως η ψήφος για εκπροσώπηση σε ένα ευρωκεντρικό σύστημα, δεν μπορούν ποτέ να εγγυηθούν την ελευθερία σε κλεμμένα εδάφη.

Καθώς οι αναρχικοί και τα επαναστατικά κινήματα συνεχίζουν μπροστά με έναν αγώνα πιο ειλικρινή από τις τάσεις που εκδηλώνουν οι αδιάφοροι πολίτες και οι επιφανείς διασημότητες, πρέπει να διπλασιάσουμε την αλληλεγγύη για να μην παραμείνουμε απομονωμένοι, καθώς η βία που επιδιώκουν οι ακροδεξιές ομάδες συμπίπτει με τη βίαιη αστυνομική καταστολή κάτω από το χαμογελαστό και παραπλανητικό προσωπείο του δημοκρατικού φιλελεύθερου κατεστημένου.

Βλέποντας τους πολιτικούς να κυριεύονται με φόβο, ενώ οι μπάτσοι και οι δεξιοί τσακώνονται, είναι δύσκολο να μην γελάσεις απλά με τον παραλογισμό όσων συνέβησαν εκείνη τη μέρα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, αντιφασίστες στοχοποιήθηκαν και πυροβολήθηκαν στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό, ενώ την ίδια ημέρα με τα γεγονότα στο κτίριο του Καπιτωλίου, πραγματοποιήθηκε απόπειρα δημόσιου λιντσαρίσματος μιας μαύρης γυναίκας σε ένα νεοφασιστικό δρώμενο στο Λος Άντζελες. Αυτές οι περιπτώσεις είναι αυτό που κάνει το γέλιο μας να κόβεται.

Η ακροδεξιά έχει υιοθετήσει μια αρκετά μεταμοντέρνα προσέγγιση για το ρατσισμό στις Η.Π.Α., αφού αισθάνεται δεμένη με την ρητορική των πολιτικών ταυτότητας της μετριοπαθούς δεξιάς δημοκρατικής παράταξης (η οποία φαίνεται να θέτει ως ζήτημα οτιδήποτε άλλο εκτός από τον συστημικό ταξισμό και ρατσισμό, ενώ θεωρεί πως ηθική μορφή αποκατάστασης κι επίλυσης είναι το ότι οι αποικιοκράτες δίνουν στους αποικιοκρατούμενους εργασία. Το λευκό κεφάλαιο στα καλύτερά του!). Επιπροσθέτως, έχει παραχωθεί στο βαθύ σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, όπου κρυπτικές ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας, με κάποιο τρόπο, οδηγούν φτωχούς να ακολουθούν δισεκατομμυριούχους και να αναζητούν εβραίους με μορφή σαύρας που "παίζουν τις χορδές" του παγκόσμιου καπιταλισμού μέσω δικτύων 5G (δεν είναι ειρωνεία ή πλάκα). Οι φτωχοί θα μπορούσαν απλά να πουν όχι, όπως όλοι τους θέλουν, αλλά εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη να τρέξουν στο γραφείο. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο παγκοσμίως, καθώς έτσι οι φασίστες αυτής της προσέγγισης διαπέρασαν τα σύνορα του κόσμου από τις Η.Π.Α., στη Βραζιλία, στη Γερμανία και ούτω καθεξής.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη δύναμή μας ενάντια στους τεχνοκράτες και το φιλελεύθερο κατεστημένο, καθώς και να παραμείνουμε σε επιφυλακή απέναντι στα πολλά, και κατά καιρούς, περίπλοκα πρόσωπα του σύγχρονου φασισμού. Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίζουμε το θάρρος. Στις Η.Π.Α., τα αναρχικά και κάθε φύσεως αντι-εξουασιαστικά κινήματα έχουν αναπτυχθεί δραστικά παρά τη φρικτή καταστολή, και μια νέα γενιά θαρραλέων νέων έχει αποδείξει τη δύναμή της όλο το 2020 μέχρι και σήμερα.

Η επαναστατική αλληλεγγύη ξεπερνά τα σύνορα και τα τείχη των φυλακών και μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση, να είμαστε συνδεδεμένοι και να μην ξεχνάμε ο ένας τον άλλον, καθώς ένα ακόμα lockdown και μια νέα εποχή μετριοπαθούς φασισμού πλησιάζει.

Επαναστατική αλληλεγγύη για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν φυλακίσεις για την εξέγερση ενάντια στην λευκή υπεροχή.

Επαναστατική αλληλεγγύη για όλες εκείνες που συμμετέχουν σε ειλικρινείς αγώνες ενάντια στο κράτος και στον καπιταλισμό.

- Ραδιοφράγματα / Ιανουάριος 2021

Υστερόγραφο

1. Ο Brian Sicknick, ο μπάτσος που υπέκυψε στα τραύματά του στις 6, είχε αφήσει ανοιχτό τον online λογαριασμό του στο Parler. Το Parler είναι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που είναι δημοφιλής μεταξύ των δεξιών. Αποκαλύφθηκε, έτσι, ότι ήταν ακόλουθος διαφόρων ακροδεξιών λογαριασμών, όπως των Team Trump, Gavin McInnes και Alex Jones.

2. Αν και δεν προκαλεί έκπληξη, έχει επιβεβαιωθεί ότι διάφοροι αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας και δεξιοί πολιτικοί ήταν μεταξύ του όχλου στην πρωτεύουσα στις 6 Ιανουαρίου. Αναφορές αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των αστυνομικών έδειξαν ακόμη και τα σήματά τους στους υπαλλήλους που ήταν εν ενεργεία κατά τη διάρκεια των γεγονότων.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για την καταστολή εναντίον των επαναστατικών κινημάτων και τους επερχόμενους αγώνες από τα παρακάτω:

Bay Area Anti-Repression

NYC Anarchist Black Cross

Its Going Down

RAM

Up against the law legal collective

Portland General Defense Committee

Puget Sound Prisoner Support

Michigan Solidarity Bail Fund

Tilted Scales Collective

[EN] What the fuck did we see in the US on the 6th?!

On the Permitted Fascist Temper Tantrum That Caught the World’s Eye: An Anarchist Response to the January 6th Melee in DC.

So much could be said about the spectacle recently witnessed at Washington, DC’s federal capitol building, however we will write a quick statement, hoping to further understand the situation as well as to assert a need on behalf of comrades in the States who face both imminent and ongoing grassroots violence and parallel state repression. Essentially, what we saw was not an insurrection or revolt; what the world witnessed was a permitted fascist temper tantrum.

In the Greek context, for example, we witnessed the Macedonian-name-protests rushing the Parliament in Syntagma Square before the verdict on their stupid case, and police essentially functioning as minimally as possible in part to show their obvious bias and sympathy for those seizing Parliament, while also trying not to lose their jobs. The chants heard at the capitol building - such as “U-S-A” and “Trump is President, Christ is king!” - easily find Greek analogues.

On January 6th, 2021, the American government gathered for its ritual of certifying the Electoral College results, signifying the transfer of power to a new president. It is an archaic ritual that - because it began prior to modern travel, and faraway states needed the months after the election to travel across the country by horse and carriage to participate - is held in January rather than immediately following the election’s outcome in November. This event was seen by both Trump and his followers as the last ‘hoorah’ to disrupt the transfer of power from the far-right Republican Party to the moderate right-wing Democratic Party.

The US security state’s very different approach to the MAGA mob versus an antifascist, anarchist, or abolitionist demonstration was made quite overt on the 6th. It was so obvious, in fact, that mainstream media outlets have seized upon it, in their embarrassing public displays of trying to grasp just why the police put on their kid-gloves with these self-indulgent cowards seeking to reinforce the very worst of what already exists in the US, storming a building that has its very own police force (with an annual budget of more than $500 million).

The police tolerance exhibited for Trump’s supporters was purposefully obvious. It has been public information that the extreme right in the US have chosen to infiltrate law enforcement and political positions of power (even cited in a report by the FBI) ever since the fall of the guerrilla neo-Nazi group The Order in the mid-1980s and white supremacist Timothy McVeigh’s bombing of an Oklahoma City federal building in 1995 that killed 168 people. Both were inspired by the white supremacist bible at the time, the fictional novel The Turner Diaries (1978), which featured a similar assembling of fascists identifying as patriots. Apart from formally rampant white supremacy throughout the American police force, every single police union had endorsed Trump in the US in the run-up to the 2020 election. While police tend to be more diverse in the US compared to many countries around the world, the original purpose of the police in the US was to catch slaves and crush unions, so it is inevitable that regardless of race, there is an element of fascism in such a uniform.

If BLM, anarchist, or anti-fascist banners were raised on this day, there would have been mass arrests, far more intense brutality, and a likely massacre. While five people have died due to the events of the 6th (three due to self-inflicted injuries such as tasering themselves and causing a heart attack; falling off of scaffolding; and, being trampled to death while holding a “Don’t Tread on Me” flag. One cop died due to assault*, and only one demonstrator due to police violence, and the other three literally died due to their own stupidity and maintained their white privilege even in their humiliating deaths. If this was not a white supremacist event—or an ostensibly fascist event - dozens would have been killed by the police.

Apart from the daily mass murder of people of color and poor people in the US by police, the fates of Kyle Rittenhouse and Michael Reinoehl, for some very recent examples, help to explain the behavior of the police on that day, how they acted in parallel to their grassroots fascist counterparts.

Kyle Rittenhouse murdered two people during a demonstration against the shooting of Jacob Blake—a Black man shot seven times in the back in front of his children by a white police officer in Kenosha, Wisconsin. The event left Blake paralyzed, but the officer who shot him will face no charges despite video evidence. Rittenhouse is currently on trial for his murders, and was allowed to move freely past the police line just shortly after killing people. Michael Reinoehl, on the other hand, was a self-proclaimed antifascist from Oregon, who in self-defense shot a fascist during a Trump protest. Reinoehl went on Vice News shortly after the event to proclaim the action was in self-defense, and one day later, he was shot over 50 times by federal police. Trump openly bragged about Reinhoel’s assassination. With few exceptions, his fate was rarely discussed in the media, but shows the obstacles and struggle revolutionaries face versus the permitted ‘rebellious’ behavior of fascists and other fanatics for the misery of the world today. The courts are no different. The sentencing and investigations that inevitably follow the actions of the right are managed in a way resembling obligation, rather then the passionate and brutal judicial attacks by the state on revolutionary movements seeking liberation.

We watched this day as a liberal establishment shed spineless tears, a delusional grassroots fascist effort played coup games under the babysitter’s gaze of the police, and the media desperately tried to explain the situation, with cautious laughter: ‘it’s only cosplay, nothing to see here.’ What is certain is that those seizing the capitol by being invited into it, gates drawn, exhibited no courage and nothing that took place resembled an insurrection as the media and moderates try to claim.

When revolutionary movements that reject the system take to the streets, they are met with a very different situation. An established moderate right-wing party like the Democrats, or allegedly ‘nuetral’ law enforcement such as the FBI, will make an example of some of these right-wing delusional deadbeats, but it will be in the same way the New Democracy government in Greece made an example of the neo-nazi group Golden Dawn, or Facebook took down dozens of anarchist profiles to compensate for censoring an equivalent number of neo-Nazi profiles. It is a deceptive attempt to solidify an aesthetic of neutrality as they continue to impose the horrible society we reject.

The lengths the right went to in this action foreshadows the coming passive civil war already declared by the right, and is likely more emboldened than ever following January 6th. One thing that is unique about the American right, is that when they hold weapons it is not a crime until they are used to attack someone, and even then - in the case of Trayvon Martin or the recent shootings of antifascists at BLM demonstrations - the courts will show them a tolerance we would never get.

Apart from this obvious concern over the escalation of alternative and grassroots forms of violence by the extreme right, the incident has emboldened the equally dangerous American liberal establishment. The leaders of political “sanity” and moderation are the most victorious due to this fascist tantrum. The dictators of what is and is not politically appropriate, who have the audacity of pinning together liberationists, insurrectionists, and abolitionists with fascists and anti-Semitic conspiracy theorists have found true victory here, as you can see in their heinously ignorant references of insurrection and anarchy in regards to the events that took place at the US capitol building on January 6th.

For years, the Trump administration has forcibly established so-called antifa, anarchists, and BLM as terrorist organizations while refusing to denote the same status to neo-Nazi and white nationalist groups. Now, there is bipartisan support for delegating groups such as QAnon (a group that believes Trump, a man facing dozens of rape accusations including rape against minors, is saving the country from a Jewish conspiracy of celebrities and politicians using their power to traffic children) and the Proud Boys (self-identified Western chauvinist group founded by Vice Media founder Gavin McInnes) will undoubtedly be used to further the already existing harsh repression of anarchist and revolutionary abolitionist movements. Just a week before the 6th, Trump’s administration drafted a bill barring all suspected antifascists and anarchists from entering the country. This bill comes from a history of recent expansions and advances in the power of border authorities under the Obama administration and the Patriot Act under the Bush administration, and will certainly go without much criticism from the Biden administration.

All of this comes as the Democrats have taken over the White House and Congress, while the far right remains in control of the Supreme Court, which has severe implications for revolutionary movements and the livelihoods of marginalized and excluded people. The recent popular support that has come out of years of Trump’s far-right absurdity and the recent Black-led revolt following the death of George Floyd and others is already facing a huge assault by the deceptions of the democratic establishment since Biden’s victory in November. It certainly will not help those facing years in prison for resistance related to the 2020 Black Lives Matter revolt.

The liberal establishment and the left that still maintain faith in the state and reform would like to refer to this event as a “failed coup” or an attack on the will of the people. These predominantly privileged calls come from a voice that sees the electoral system as one that listens to them. For most people in the US, their recent vote was motivated by guilt or a sad obligation to pick between two evils; they have been conditioned to expect nothing from a state that flaunts the motto “freedom isn't free.” As anarchists, we reject the state’s electoral process entirely, and see no “will of a people” ever possibly upheld in a system orchestrated through centralized power and coercion. The choices provided to us in their spectacle of democratic voting are not aligned with our path to freedom, so we reject such rituals. Besides, settler colonialist rituals such as voting for representation in a Eurocentric system can never grant freedom on stolen land.

As anarchists, abolitionists, and revolutionary movements continue ahead with a struggle more sincere than trending concerns performed by aloof citizens and pretentious celebrities, we must double down on solidarity in order to not remain isolated, as the violence intended by grassroots right-wing groups coincide with a brutal police crackdown under the smiling and deceptive face of the democratic liberal establishment.

Watching politicians huddle in fear, while police and the right scuffle, it’s hard to not simply laugh at the absurdity of some of what transpired that day. However, in recent weeks, antifascists have been targeted and shot in the Pacific Northwest, and on the same day as the fascist tantrum at the capitol building, an attempted public lynching of a black woman took place at a neofascist rally in Los Angeles. These instances are what brings our laughter to a concerned pause.

The right has taken a fairly postmodern approach to racism in the US, feeling shackled by the grip of the moderate right-wing democratic establishment’s PC identity politics (that seem to address everything other than systemic classism and racism, and see giving settler colonialist jobs to colonized people an ethical form of reparation and resolution). They have adapted to a deep-web world of cryptic far-right conspiracy theories that somehow lead the poor to follow billionaires and seek out Jewish lizard people ‘pulling the strings’ of global capitalism via 5G networks, as opposed to just saying the N-word out loud like they all want to, but still want the option of running for office. This is a global concern, as fascists of this approach have breached the borders of the world from the US, to Brazil, to Germany, and so on.

It is essential that we maintain our strength against the technocrats and liberal establishment, as well as remain on guard against the many, and at times, confusing faces of contemporary fascism. We also must recognize our emboldened movement. In the US, anarchist, antifascist, and abolitionist movements have grown drastically despite heinous repression, and a new generation of courageous youth has shown their strength throughout 2020 and to this day.

Revolutionary solidarity goes beyond borders and prison walls, and helps us to remain alert, connected, and never forget each other as another lockdown and a new era of moderate fascism approaches us.

Revolutionary solidarity for all those facing prison for the revolt against white supremacy.

Revolutionary solidarity for all those who engage in sincere struggle against the state and capitalism.

- RadioFragmata / January 2021

Post-Script

1. Brian Sicknick, the cop who died due to his injuries on the 6th has since had his online Parler account uncovered. Parler is a social media platform popular among the right. It was discovered that the officer was a follower of various far-right accounts such as Team Trump, Gavin McInnes, and Alex Jones.

2. While unsurprising, it has since been confirmed that various off-duty police officers and right-wing politicians were among the mob at the capitol on the 6th. Reports claim that some officers even showed their badges to on-duty officers during the melee.

Stay Up-To-Date with Repression against Revolutionary Movements and ongoing Struggles via the following websites:

Bay Area Anti-Repression

NYC Anarchist Black Cross

Its Going Down

RAM

Up against the law legal collective

Portland General Defense Committee

Puget Sound Prisoner Support

Michigan Solidarity Bail Fund

Tilted Scales Collective

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License