[Ρωσία] Σχετικά με την διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στη Ρωσία στις 23 Γενάρη

Ενημερωτικό γράμμα από την διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στη Ρωσία στις 23 Γενάρη

Έχουμε λάβει το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο από δεύτερο χέρι, από αναρχικούς στην Ρωσία, και αφορά την περιγραφή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις 23 Γενάρη, όταν δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν στο δρόμο σε όλη τη χώρα, ως άμεση αντίδραση στη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Aleksei Navalny - εκφράζοντας έτσι το θυμό τους που έχει πολύ βαθύτερα αίτια. Ελπίζαμε ότι αργά ή γρήγορα οι αναταραχές από τη Λευκορωσία θα πέρναγαν και στη Ρωσία - αυτό μετα βεβαιότητας είναι ο μεγαλύτερος πόθος των εξεγερμένων στην Λευκορωσία αλλά και όπου βρίσκονται υπό Ρωσική επιρροή, καθώς και όλων όσων υποφέρουμε από τον Putin. Το δημοσιεύουμε εδώ για να προωθήσουμε τις διεθνείς προοπτικές μεταξύ όσων υπομένουν τις συνέπειες του καπιταλισμού και της κρατικής εξουσίας.

Ας εμβαθύνει και εξαπλωθεί κάθε εξέγερση.

|1ο Γράμμα|

Σήμερα, 23 Γενάρη, μια σπίθα ανάβει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από τη Μόσχα έως το Ουλάν-Οντέ(Σιβηρία), δεκάδες χιλιάδες έχουν κατέβει στους δρόμους για διαμαρτυρίες ενάντια στον Πούτιν, τη διαφθορά και την καταστολή. Με την πρώτη ματιά, αυτές οι διαδηλώσεις μπορεί να μοιάζουν με τις ίδιες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που ξεκινούν κάθε φορά που ένας εξέχων υποψήφιος της αντιπολίτευσης καταστέλλεται έντονα. Εμείς από την άλλη, πιστεύουμε ότι κάτι έχει αλλάξει.

Η συνηθισμένη παθητική στάση, χαρακτηριστική σε τετοιου τύπου διαμαρτυρίες, έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Οι διαδηλωτές αντιστέκονται στην αστυνομία. Ομοίως, αυτές οι συγκεντρώσεις δε γίνονται μόνο στα τυπικά μέρη, ούτε αποτελούνται από τα ίδια πολιτικά ενεργά άτομα της ανώτερης τάξης. Από την πόλη της Τσίτα, ακούμε ιστορίες ότι οι μπάτσοι κατατροπώθηκαν. Στο Περμ, το πλήθος χειροκροτεί όταν οι αναρχικοί μιλούν για εξέγερση, αυτο-οργάνωση και αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή. Στο Ιρκούτσκ, ο κόσμος δέχεται θερμά τους αναρχικούς και τα λόγια τους. Σε ένα σημείο, ο κόσμος μπλοκάρει τα μπατσικά, ενώ σε άλλο, απεγκλωβίζουν έναν προσαχθέντα. Σε έναν δρόμο, ένας άντρας χτυπά έναν μπάτσο, ενώ σε έναν άλλο, ο κόσμος φωνάζει «Ελευθερία! Ελευθερία!" καθώς μια γυναίκα παλεύει να πάρει το γκλοπ από το χέρι ενός αστυνομικού. Πέρα από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αναρχικές ιδέες, που είναι σίγουρα συναρπαστικό, υπάρχει κάτι ακόμη πιο συναρπαστικό και αυτό είναι η ταπεινή μεν αλλά ανοιχτή προοπτική μιας αναρχικής εξέγερσης.

Η συναρπαστική αναδυόμενη τακτική των επιθέσεων στους μπάτσους με χιονόμπαλες ενισχύει την εμπιστοσύνη και διατηρεί την ένταση, ενώ ταυτόχρονα είναι μια κλιμάκωση με την οποία ο κόσμος αισθάνεται άνετα. Εάν ο στόχος μιας εξέγερσης/ είναι να εξευτελίσει τις αρχές και να παρακινηθούν και άλλοι εξεγερμένοι να αναλάβουν δράση, αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος να το επιτύχουμε. Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram, μπορείτε ακόμη και να δείτε μια επίθεση με χιονόμπαλες να κλιμακώνεται σε μια επίθεση σε ένα όχημα με πινακίδα κρατικής χρήσης [σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για όχημα που πιθανώς σχετίζεται με το FSB, τη μισητή ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας]. Έχουμε δει ότι η εξέγερση αρχίζει να ανθίζει με αυτές τις τακτικές, αλλά, από την άλλη, η καταστολή είναι ήδη εδώ.

Το κράτος έχει παραδεχθεί ότι έχει προβεί σε περισσότερες από 3000 συλλήψεις. Εμφανίστηκαν βίντεο που απεικονίζουν βάναυσους αστυνομικούς ξυλοδαρμούς. Οι παραστρατιωτικοί ρουφιάνοι βρίσκονται μαζικά στους δρόμους. Οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν. Αναμφίβολα θα ακολουθήσει περισσότερη καταστολή. Το ρωσικό κράτος διαθέτει ισχυρούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, όπως όλα τα κράτη, απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο συμμόρφωσης από τους πολίτες,για να καταφέρουν να καταστείλουν το πλήθος στο δρόμο και τα κινήματα γενικότερα. Οι μπάτσοι μπόρεσαν να κάνουν τη συνήθη ρουτίνα τους να περιορίζουν με τη δύναμη και πολλές φορές να αρπάζουν ανθρώπους, αλλά ο κόσμος αντέδρασε, διασώζοντας τους συντρόφους του από τους μπάτσους ή ακόμα και εκδιώχνοντας εντελώς τους μπάτσους από ορισμένες περιοχές.Ελεύθερη μετάφραση: "Οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα".

Πολλοί άνθρωποι εδώ φαίνεται να βλέπουν τη Λευκορωσία ως ένα παράδειγμα όπου η καταστολή και η αστυνομική βία δεν κατάφερε να κάνει τους εξεγερμένους να υποχωρήσουν. Σε πολλές συγκεντρώσεις σήμερα βλέπουμε συνθήματα και μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα εκεί. Αυτό μας γεμίζει ελπίδα -όχι με την έννοια ότι δύο εθνικισμοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον, αλλά επειδή αυτοί οι αγώνες σπάνε τα εθνικά τους σύνορα. Κάθε παραβίαση (των εθνικών συνόρων) που κάνει το κύμα της εξέγερσης είναι διαφορετική, όλοι έχουμε διαφορετικά πλαίσια, αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε κοινούς στόχους, συντονισμό και έμπνευση. Μπορούμε να συντονιστούμε με εκείνους στη Λευκορωσία που διαδηλώνουν εναντίον ενός ολιγάρχη, του οποίου η εξουσία του ξεγλιστρά από τα χέρια, με εκείνους που υπερασπίζονται τον εαυτό τους από την αστυνομία, και κυρίως με αυτούς που κατά καιρούς κατάφεραν να ξεπεράσουν τους πολιτικούς, των οποίων η εμπειρία της καταστολής ήταν από τους αρχικούς καταλύτες της καταστολής.

Θα έπρεπε πιθανόν να αναφέρουμε ότι δεν έχουμε κάποιον έπαινο για το Navalny, τον πολιτικό του οποίου η σύλληψη φαινομενικά πυροδότησε αυτό το κύμα διαδηλώσεων. Ο Navalny είναι ένας καιροσκόπος, ακραία εθνικιστής μισαλλόδοξος πολιτικός που αυτοπαρουσιάζεται ως λαϊκιστής. Χρησιμοποιεί ένα αφήγημα πολιτικής κατά της διαφθοράς, το οποίο το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ανεβάσει στην εξουσία μια διαφορετική ομάδα ολιγαρχών και να διαιωνίσει τις καταπιεστικές συμπεριφορές με πιο ολέθριους τρόπους. Δεν είναι καν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης, ούτε το κόμμα του είναι το πιο δημοφιλές. Παραδόξως, το πιο δημοφιλές κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου τα μέλη ήταν επίσης στους δρόμους σήμερα. Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα.

Σήμερα είδαμε τακτικές και αποφασιστικότητα για αγώνα να εξαπλώνονται σχεδόν ταυτόχρονα, διαπερνώντας τις εδαφικές και κοινοτικές διαφορές. Περίπου 100.000 άνθρωποι πήραν μια γεύση συλλογικής δράσης. Ελπίζουμε οι θεματικές των διαδηλώσεων να γενικευτούν, καθώς επίσης και οι ίδιες οι διαδηλώσεις. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα σκαλοπάτι για να κάνουμε το επόμενο άλμα. Οι επόμενες στιγμές είναι κρίσιμες. Πώς δρούμε συνεκτικά, αποτελεσματικά και αποφασιστικά χωρίς στρατιωτικές δομές διοίκησης και χωρίς να στηριζόμαστε στο FBK (Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς) για ηγεσία; Πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς να προσελκύσουμε πολλή καταστολή στις δικές μας οργανώσεις ή στις ομάδες φίλων μας; Έχουμε ακόμα πολλές ερωτήσεις, αλλά βλέπουμε επίσης πως πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε είναι ήδη εδώ.

Στέλνουμε αυτό το μήνυμα με την ελπίδα να φτάσει στους Αμερικάνους φίλους των οποίων ο αγώνας, που ξεκίνησε το καλοκαίρι, μας έχει δώσει έμπνευση, αν μη τι αλλο. Στην Ρωσία, έχουμε το ρητό "οι κατσίκες τρώνε τους λύκους" αντίστοιχα οι αμερικάνοι μάλλον λένε "τα γουρούνια πετούν". Στη Ρωσία τους γκαβόμπατσους τους αποκαλούμε "λυκανθρώπους" και στις ΗΠΑ, απ όσο καταλάβαμε, οι μπάτσοι είναι "γουρούνια". Επομένως, με ένα πνεύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης ας φωνάξουμε ότι οι κατσίκες τρώνε τους λύκους και ας βάλουμε φτερά στα γουρούνια.

Όπου υπάρχει δυστυχία υπάρχει αντίσταση!

Θάρρος και πονηριά!

Όχι για το Navalny, αλλά για τους ανθρώπους!

Υ.Γ. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε αυτούς

που αγωνίζονται στους δρόμους της Τυνησίας! Κάτω το αστυνομικό κράτος!

Μετάφραση στα ελληνικά @antirinfo

Πρώτη  αναπαραγωγή στα αγγλικά :CrimethInc. : Two Letters from Russia : On the Protests of January 23

από @antirinfo 26/01/2021 12:47 μμ.


post image

|2ο Γράμμα|

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα (23/01/21) σε ολόκληρη τη Ρωσία σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την τελευταία δεκαετία. Περισσότεροι από 3000 συνελήφθησαν.

Αυτές οι διαμαρτυρίες ήταν σημαντικά διαφορετικές από τις προηγούμενες που έγιναν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη τα τελευταία 10 χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, οι άνθρωποι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας βγήκαν στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Yakutsk, όπου η θερμοκρασία ήταν -52 Κελσίου.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά ήταν ότι οι άνθρωποι δε φοβήθηκαν να βρεθούν σε ανοιχτή σύγκρουση με τους μπάτσους: μάχες με ματατζήδες, μπλοκάρισμα των μεγαλύτερων δρόμων, σπάσιμο των αστυνομικών αυτοκινήτων και ακόμη και με χιονόμπαλες επιτέθηκαν προς τους μπάτσους. Όλα αυτά έχουν ξανασυμβεί από καιρό εις καιρόν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η επίσημη ατζέντα των διαδηλώσεων έχει να κάνει με το αίτημα για απελευθέρωση του πολιτικού αντιπολιτευόμενου και ανεξάρτητου ερευνητή κατά της διαφθοράς, Alexei Navalny, ο οποίος συνελήφθη πριν από μια εβδομάδα, μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου έλαβε θεραπεία μετά από δηλητηρίαση από την FSB (Ρωσική κρατική υπηρεσία ασφαλείας).

Μετά τη φυλάκιση του Alexei, η ομάδα του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς κυκλοφόρησε ένα βίντεο διάρκειας δύο ωρών που συγκέντρωσε 74 εκατομμύρια προβολές στο YouTube σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η έρευνα αυτή απαριθμούσε την καριέρα του Πούτιν στη διαφθορά, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, και για ένα από τα νέα του σπίτια: το μεγαλύτερο παλάτι στη Ρωσία (το οποίο είναι 39 φορές μεγαλύτερο του μεγέθους του Μονακό), και το οποίο χτίστηκε για αυτόν από τους ολιγάρχες. Η απίστευτη πολυτέλεια του παλατιού εξοργίζει τους Ρώσους που ζουν σε μια συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και δεν εμπιστεύονται πλέον την κρατική προπαγάνδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει και τα χειρότερα παραδείγματα της σοβιετικής προπαγάνδας.

Παρά τις αμφιλεγόμενες πολιτικές απόψεις του Navalny (κυμαινόμενες από τον δεξιό εως και τον αριστερό λαϊκισμό), πολλοί άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους που δεν μοιράζονταν πλήρως τις απόψεις του, αλλά καταλαβαίνουν τη σημασία της ένωσης ενάντια στην διεφθαρμένη ρωσική κυβέρνηση που ελέγχεται από τον Πούτιν και το μικρό του εσωτερικό κύκλος, τον οποίο έκανε ακόμη πλουσιότερους τόσο στη Ρωσία αλλά και τον κόσμο, μεταφέροντας τον έλεγχο στις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι άνθρωποι έρχονται για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη διαφθορά, τη φτώχεια και τις χειρότερες μορφές κρατικού καπιταλισμού. Το μίσος αυξάνεται επίσης κατά των αστυνομικών και των υπηρεσιών ασφαλείας που επιβάλλουν τις εντολές της εξουσίας.

Πολλοί αναρχικοί έλαβαν μέρος σε αυτές τις διαμαρτυρίες, παρά το γεγονός ότι πολλοί δίστασαν λόγω της διαφωνίας τους με τις απόψεις του πολιτικού (ο οποίος παρόλα αυτά υποστήριξε, στις ομιλίες του, τους αναρχικούς και τους αντιφασιστές που ήταν πίσω από τα κάγκελα, τα τελευταία χρόνια καταστολής) . Ας ελπίσουμε ότι οι αναρχικοί θα επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση για να αλληλεπιδράσουν με διάφορες δυνάμεις της κοινωνίας, για την ανατροπή του καθεστώτος και για να ξεφύγουν από τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται τώρα το κίνημα. Μπορούμε να εξετάσουμε τη σημαντική εμπειρία της Ουκρανίας στην οποία οι ακροδεξιές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τη διαμαρτυρία του κόσμου, η οποία τους βοήθησε να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία στη μετα-επαναστατική χώρα.

Οι αναρχικοί μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται για πρώτη φορά σε δράσεις στο δρόμο να είναι πιο αποτελεσματικοί και ασφαλείς στις διαμαρτυρίες, να αντιμετωπίσουν την αστυνομία, να δημιουργήσουν οριζόντιες δομές για να βοηθήσουν όσους φυλακίζονται ή βιώνουν την κρατική καταστολή, καθώς και να σχεδιάσουν μελλοντικές δράσεις . Η φθινοπωρινή εμπειρία της Λευκορωσίας δείχνει ότι μια τέτοια υποστήριξη ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική. Διαθέστε τις πληροφορίες (χωρίς ξεπερασμένα ιδεολογικά κλισέ) και μπορεί να οδηγήσει στην πολιτικοποίηση της κοινωνίας και στη διαμόρφωση σαφών στόχων για τις διαδηλώσεις. Η κατάσταση στη Ρωσία δεν επηρεάζει μόνο αυτή τη χώρα και τις χώρες δορυφόρους της. Το καθεστώς του Πούτιν υποστηρίζει πολλά δεξιά πολιτικά κινήματα στην Ευρώπη και δημιουργεί ζώνες στρατιωτικών συγκρούσεων παντού. Οι παραστρατιωτικές του ομάδες εφορμούν σε πολλές χώρες, από την Ουκρανία έως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι δολοφονίες των ηγετών της αντιπολίτευσης ή απλώς προσωπικών εχθρών συμβαίνουν τακτικά σε διάφορες χώρες. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες διαμαρτυρίες και την επακόλουθη καταστολή που σίγουρα θα ακολουθήσει.

Ωστόσο, οι σημερινές εκδηλώσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αλλάξουν το μέλλον τους!

Οι διαδηλωτές στο Irkutsk εκφράζουν αλληλεγγύη με εκείνους που βασανίστηκαν και παγιδεύτηκαν από το FSB στην περίφημη υπόθεση "Νetwork".

Σημείωση:Στο σύνδεσμο της αρχικής δημοσίευσης μπορείτε να βρείτε πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με τους συλληφθέντες αλλά και καταγραφή των σημείων/πόλεων που έλαβαν χώρα οι διαμαρτυρίες.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License