Αλληλεγγύη στα θύματα κάθε "ολοκαυτώματος"

Μετά από τόσα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα βλέπουμε πως μέχρι και σήμερα, μπροστά στα μάτια μας, κάθε απολυταρχική δύναμη και κάθε δικτατορία διαλέγει με προσοχή τα ανυποψίαστα θύματά της.

post image

Παγκόσμια ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από τόσα χρόνια βλέπουμε πως μέχρι και σήμερα, μπροστά στα μάτια μας, κάθε απολυταρχική δύναμη και κάθε δικτατορία διαλέγει με προσοχή τα ανυποψίαστα θύματά της.

Είτε είναι εβραίοι είτε πολωνοί είτε κομμουνιστές, αναρχικοί, ομοφυλόφιλοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, οι φασιστικές κυβερνήσεις βρίσκουν κάθε φορά τρόπο να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της εξουσίας τους για να προωθήσουν τα δικά τους ομοφοβικά, ρατσιστικά, σεξιστικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Τα θύματα κάθε φορά είναι αυτοί που διαφέρουν ή αυτοί που τολμούν να προτείνουν ένα διαφορετικό μέλλον, που αντιτίθεται στα συμφέροντα των δυνατών.

Η συστηματική κρατική καταδίωξη, η συστηματική φυλάκιση και η γενοκτονία εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων δεν περιορίζεται μόνο στο "χθες" αλλά και σε κάθε "σήμερα" και σε κάθε καινούρια και ριζοσπαστική ιδέα που καταδικάζεται σε "θάνατο" επειδή αντιβαίνει τις αρχές της κεντρικής εξουσίας.

Αλλά τα μονοπάτια των αναρχικών ιδεών είναι απομονωμένα και δύσβατα, μακριά από τις φλύαρες και πολύβουες λεωφόρους των καπιταλιστικών και φασιστικών ηγετών. Και μέρα – νύχτα οι εξουσιαστές παλεύουν να γκρεμίσουν όχι μόνο τους συντρόφους, αλλά και τις ιδέες τους, με συλλήψεις, περιορισμούς ελευθεριών και προσπάθειες σίγησης των φωνών τους.

Τα ολοκαυτώματα, όμως, δεν ξεκινούν μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα σύγχρονα ολοκαυτώματα ξεκινούν μέσα από τα σπίτια μας, στις “ελεύθερες” κοινωνίες. Όταν σωπαίνουμε και γινόμαστε συνένοχοι, αντί να αντιδρούμε.

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Ήρθαν πρώτοι για τους Σοσιαλιστές, και δεν μίλησα –

Επειδή δεν ήμουν Σοσιαλιστής.

Μετά ήρθαν για τους Συνδικαλιστές, και δεν μίλησα –

Επειδή δεν ήμουν Συνδικαλιστής.

Kαι ήρθαν για τους Iουδαίους, και δεν μίλησα.

Επειδή δεν ήμουν Εβραίος.

Μετά ήρθαν για μένα - και δεν έμεινε κανείς να μιλήσει για μένα.

Martin Niemöller

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License