Κάλεσμα στην πανεκπαιδευτική πορεία, την Πέμπτη 4/2, 13:00

Κάλεσμα στην πανεκπαιδευτική πορεία, την Πέμπτη 4/2, 13:00 Όλοι - όλες στο δρόμο

post image

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ : κάλεσμα στην πανεκπαιδευτική πορεία, την Πέμπτη 4/2, 13:00 στα Προπύλαια στο μπλοκ της Α.Φ.Σ. Αροδαμος

Στις 13/1 κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση -το πλέον- πολυσυζητημένο νομόσχεδιο για τα πανεπιστήμια αλλά και την εκπαίδευση συνολικότερα, κορυφώνοντας την κρατική πολιτική της αναδιάρθρωσης για την παιδεία. Η κυβέρνηση συμπυκνώνει τις διαχρονικές επιδιώξεις του κεφαλαίου για την εκπαίδευση σε ένα ολοκληρωτικού τύπου νομοσχέδιο που σκιαγραφεί την δυστοπική πραγματικότητα που θέλουν επιβάλουν εντός των σχολών: μπάτσοι που θα σουλατσάρουν με γκλοπ και χειροπέδες πραγματοποιώντας ελέγχους και συλλήψεις, κάμερες που θα καταγράφουν κάθε μας κίνηση, face control στις εισόδους, πειθαρχικός κώδικας που ποινικοποιεί κάθε πολιτική δράση εντός των σχολών και αποκλεισμός των παιδιών των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων μέσω των διαγραφών και της βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια, κατευθύνοντας τα παράλληλα προς την τεχνική εκπαίδευση και τα υποβαθμισμένα διετή προγράμματα σπουδών.

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν μαζικές πανεκπαιδευτικές πορείες στις μεγάλες πόλεις της χώρας σπάζοντας το καθεστώς της απαγόρευσης των διαδηλώσεων δίνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στον κόσμο του αγώνα, ώστε να ξαναβγεί στο δρόμο μαχητικά και σε πείσμα των καιρών απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, τις πολιτικές εξαθλίωσης και της ολομέτωπης επίθεσης που δεχόμαστε. Με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα που αυτή λαμβάνει (οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό, υγειονομικό, κλπ) οι αντιφάσεις του σάπιου τους συστήματος γίνονται ολοένα και πιο έκδηλες. Η εξαναγκαστική συνθήκη του απομονωτισμού και της εξαθλίωσης, αλλά και η διαρκής φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, εξωθεί τους ανθρώπους της τάξης μας στον αγώνα της επιβίωσης και της προσπάθειας να μην αποτελέσουν θύματα της θανατοπολιτικής του κράτους, όντας αποκλεισμένοι από βασικά κοινωνικά αγαθά όπως αυτό της δημόσιας υγείας.

Όσο οι αντιφάσεις οξύνονται βλέπουμε τα αποθέματα των κρατικών ταμείων να κατασπαταλόνται στην αναβάθμιση των κατασταλτικών δυνάμεων για την εξολόθρευση του εσωτερικού εχθρού, για τον αφανισμό του κόσμου του αγώνα. Έτσι, ξεδιπλώνοντας της πολιτική της προοληπτικής αντιεξέγερσης φτάνουν στο σημείο να σπάσουν το ογκωδέστερο κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης ιδρύοντας σώμα αστυνόμευσης των πανεπιστημίων. Οι επιταγές του κεφαλαίου επιταχύνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με την παραγωγή να «φτύνει» το πλεονάζων εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα δημιουργεί τους κατάλληλους ταξικούς φραγμούς για τον νέο υπό εξαίρεση πληθυσμό, για αυτά τα παιδιά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά -και μη- στην ψυχοφθόρα, διαβρωτική και κοστοβόρα διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μπροστά σε αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα εντός -και εκτός- των σχολών οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα, επιλέγουν να αντιπαρατεθούν με την ζωή που προσπαθούν να τους επιβάλουν. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα εμείς πρέπει να σταθούμε στο πλάι τους συνδέοντας τους αγώνες μας και προτάσσοντας την ανατροπή κράτους και κεφαλαίου. Τα πανεπιστήμια διαχρονικά αποτέλεσαν πεδίο ριζοσπαστικοποίησης και πολιτικοποίησης, πεδίο μέσα από το οποίο εκκινούνταν οι ανατρεπτικοί και μαχητικοί αγώνες που λειτουργούσαν σαν σπίθα για τις ευρύτερες κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Από το φοιτητικό κίνημα του 06-07 και το νόμο Διαμαντοπούλου μέχρι την εξέγερση του Δεκέμβρη και τα κινήματα αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας οι πανεπιστημιακοί χώροι λειτούργησαν για τους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες σαν σημεία αναφοράς, συνάντησης και συσπείρωσης και σαν τέτοιους θα τους υπερασπιστούμε.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η κατασταλτική πολιτική του κράτους επιχειρεί να φιμώσει τον πολιτικό λόγο και να εξαφανίσει από το δημόσιο πεδίο τις δυνάμεις του κινήματος. Με πιο κραυγαλέο πειστήριο το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τη λυσσαλέα προσπάθεια αυτής για αποτροπή κάθε πορείας. Όπως επίσης φαίνεται και από την πρόσφατη απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που θεσπίστηκε για τις ημερομηνίες 28.1 μέχρι 1.2 το κράτος για ακόμα μία φορά αξιοποιεί την κατασταλτική του δύναμη με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα. Εμείς οφείλουμε να βγούμε μαζικά στο δρόμο και να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη των χώρων μας και των κινημάτων του παρελθόντος.

Μπροστά στο ρεβανσισμό του κράτους και τις ορέξεις του κεφαλαίου να χτίσουμε αναχώματα και μέτωπα αντίστασης. Να μην κάνουμε άλλο βήμα πίσω και να δείξουμε οργανωμένα και μαχητικά ότι τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα.

Καλούμε σαν Μέτωπο Αντίστασης στο μπλοκ της Α.Φ.Σ Αροδαμός στην πανεκπαιδευτική πορεία, την Πέμπτη 4/2, 13:00 στα Προπύλαια

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License