post image

Για τον αγώνα των φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη

Εδώ και ένα μήνα, οι καθηγητές και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης διαδηλώνουν ενάντια στον διορισμό νέου πρύτανη, ο οποίος διορίστηκε κατευθείαν από τον Ερντογάν. Κανονικά, οι πρυτάνεις δεν διορίζονται, αλλά εκλέγονται αξιοκρατικά. Αυτό ονομάζεται ακαδημαϊκή ελευθερία - η οποία καταπατάται σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο.

Κάθε μέρα, από το διορισμό του πρύτανη και μετά, οι καθηγητές μαζεύονται στην κεντρική πλατεία της Πανεπιστημιούπολης και γυρνούν την πλάτη τους στην Πρυτανεία. Μετά τις πρώτες διαδηλώσεις, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί έδεσαν τις πύλες του πανεπιστημίου με χειροπέδες, συνέλαβαν φοιτητές από τα σπίτια τους, σπάζοντας τις πόρτες, ακόμα και τους τοίχους σε κάποιες περιπτώσεις.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τρεις φοιτητές συνελήφθησαν για την έκθεση ενός έργου τέχνης, που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο ως μέρος των διαδηλώσεων. Ένα έργο κολάζ όπου ένας νέος καλλιτέχνης χρησιμοποίησε την εικόνα της Κάμπα μαζί με τα χρώματα του LGBTQ κινήματος, προβλήθηκε από ισλαμιστές φοιτητές και τα κυβερνητικά ΜΜΕ ως μια επίθεση ενάντια στη θρησκεία τους. «Η προσβολή αυτή από μια ομάδα ανεγκέφαλων είναι απαράδεκτη. Δεν ταιριάζει με τις αξίες του Βοσπόρου. Ξεκινήσαμε μια εκτενή έρευνα σχετικά με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την απερίσκεπτη επίθεση», είπε ο διορισμένος Πρύτανης στο twitter.

Το καθεστώς του Ερντογάν έπρεπε να βρει ένα τρόπο να δαιμονοποιήσει τις αντιδράσεις. Αυτό δεν ήταν εύκολο, αφού το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με κύρος, που έχει σταθεί προοδευτικό και χωρίς πολιτικές διαπλοκές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εποχή πριν ο Ερντογάν ανέβει στην εξουσία, όταν οι γυναίκες που φορούσαν μαντήλα απαγορεύονταν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ήταν το μόνο όπου μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητές που διοργάνωσαν την έκθεση τώρα κατηγορούνται για “υποκίνηση σε μίσος και εχθρότητα”. Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιείται εναντίον τους την ώρα που οι ίδιοι οι φοιτητές στοχοποιούνται και γίνονται αντικείμενα μίσους από πρόσωπα της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, τα οποία τους αποκαλούν “ανώμαλους” και “τρομοκράτες”.

Τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη 2021, οι φοιτητές που διαδήλωσαν έξω από το Πανεπιστήμιο συνελήφθησαν από αστυνομικούς με πρόσχημα ότι «δεν κοιτούσαν κάτω». Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν πιο μετά μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου για να διεκδικήσουν την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους και την παραίτηση του διορισμένου πρύτανη.

Μέτα από ώρες παραμονής τους, όπου ζητούσαν να μιλήσουν με τον διορισμένο πρύτανη, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στο χώρο για να σταματήσουν τη διαδήλωση. Εγκλώβισαν τους φοιτητές και συνέλαβαν 159 από αυτούς. Μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησαν τη δημοκρατική εκλογή ενός πρύτανη, ο οποίος να μπορεί να εκπροσωπεί και να διοικεί το πανεπιστήμιό τους. Στις 2 Φλεβάρη συνελήφθησαν κι άλλοι διαδηλωτές στην Άγκυρα, στη Σμύρνη, και στη Χαλκηδονία Κωνσταντινούπολης. Συνολικά έχουν συλληφθεί 332 άτομα.

Έχετε ακούσει πολλές ιστορίες βίας από την Τουρκία, και η κάθε μια από αυτές είναι σημαντική. Όμως αυτή η τελευταία αποτελεί έναν προκλητικό συμβολισμό. Ο διορισμένος πρύτανης δεν αρνείται ότι είναι εδώ για να εκπροσωπήσει το κράτος - δηλαδή τον Ερντογάν. Και για τον Ερντογάν, ακόμη και ο μικρότερος χώρος όπου η νεολαία στην Τουρκία μπορεί ακόμα να ανασάνει, είναι κάτι που δε μπορεί να ανεχτεί.

Οι κυβερνήσεις μαθαίνουν η μία από την άλλη. Αυτό πρέπει να κάνει και ο κόσμος. Ας ενημερωθούμε, ας μένουμε μαζί. Η αστυνομία δεν ανήκει στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Καλούμε στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 4/2 στη 13.00 στα Προπύλαια

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License