Η τέχνη δε φιμώνεται

"Αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες". Με αφορμή την πράξη του Γούντι Γκάθρι να κολλήσει πάνω στην ίδια του την κιθάρα τη φράση "This machine kills fascists" ("Αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες"), καθώς και το φασιστικό νομοσχέδιο για τη λογοκρισία της τέχνης, κατασκευάσαμε αυτοκόλλητα.

post image

Με τα τραγούδια του ο Γούντι Γκάθρι πολέμησε τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες της εποχής του, ενώ κόλλησε πάνω στην ίδια του την κιθάρα τη φράση "This machine kills fascists" ("Αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες").

Ο ίδιος, στο τραγούδι του με τίτλο "All You Fascists" μάχεται ενάντια στην Κου Κλουξ Κλαν, τη ρατσιστική νομοθεσία εναντίον των μαύρων στην Αμερική καθώς και τις φασιστικές αντιλήψεις που επικρατούσαν το ’30. Επιπλέον, στο τραγούδι του "This Land is your Land" μίλησε για τις ταξικές ανισότητες που υπήρχαν στις ΗΠΑ, το οποίο θα γινόταν ακόμα και εθνικός ύμνος αν δεν μείωνε την έννοια της ιδιοκτησίας, κάτι που προφανώς, οδήγησε στην απόρριψή του. Ο Γούντι Γκάθρι εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και γύριζε στους δρόμους με την κιθάρα του τραγουδώντας στίχους διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που μάστιζαν την εργατική τάξη. Ως αναρχικοί, στηρίζουμε την πάλη του και την αγωνιστικότητά του και δε μπορούμε παρά να εμπνευστούμε από το έργο αυτού του καλλιτέχνη.

Μέσω της τέχνης του πολέμησε ενάντια στις αδικίες του συστήματος και ο ίδιος, έχοντας γνωρίσει τη φτώχεια και τις ανισότητες μίλησε μέσα από τους στίχους του για όσα παρατηρούσε στη σκληρή καθημερινότητα μιας εποχής που ζει μέχρι και σήμερα μέσα από τις αντιλήψεις ρατσιστικών, σεξιστικών και φασιστικών νομοσχεδίων.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο που δεν επιτρέπει να ανεβαίνει οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο που προωθεί τη βία απέναντι σε άτομα ή ομάδες πληθυσμού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα φασιστικού τρόπου αντιμετώπισης της τέχνης, αφού πολλοί δημιουργοί εκφράζουν και προωθούν την τέχνη τους στο διαδίκτυο. Πολλά παράθυρα περί βίας μένουν ανοιχτά στο τι υλικό θα απαγορεύεται να ανεβαίνει ή θα διώκεται, καθιστώντας έτσι παράνομη και απαγορευτική την αυτοέκφραση καλλιτεχνών.

Ο Γούντι Γκάθρι μίλησε. Και η κιθάρα του όντως "σκότωσε" τους φασίστες. Και κάθε κιθάρα θα συνεχίσει να τους "σκοτώνει" όπως και κάθε πίνακας ζωγραφικής ή στίχος. Γιατί η τέχνη είναι και πρέπει να παραμείνει ελεύθερη.

Κατασκευάσαμε αυτοκόλλητα με αφορμή το αγωνιστικό κείμενο που έγραψε ο Γούντι Γκάθρι στην κιθάρα του και τα οποία παρατίθενται πιο κάτω. Ως Ένωση Πράσινων Ελευθεριακών καλούμε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο μπορεί ενάντια στη λογοκρισία της τέχνης.

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License