6 τρόποι για να δεις αν μια viral είδηση είναι ψεύτικη


Αντίστροφη αναζήτηση εικόνων

Η αναζήτηση αντίστροφης εικόνας είναι ένα από τα απλούστερα εργαλεία επαλήθευσης, αλλά και η μέθοδος που έδειξε ότι η φωτογραφία προσφύγων με σημαίες του ISIS ήταν ψεύτικη. Μια φωτογραφία που διακινήθηκε από ακροδεξιές οργανώσεις στην Γερμανία και έφτασε τις 300.000 αναδημοσιεύσεις. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί 3 χρόνια πριν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μελών ακροδεξιάς οργάνωσης με μουσουλμάνους που έκαναν αντισυγκέντρωση. Και οι δύο πιο δημοφιλείς υπηρεσίες, το Google Images και το TinEye, βρήκαν σελίδες που περιέχουν αυτήν την εικόνα που χρονολογούνται από τα μέσα του 2012. Η ιστορία του «πρόσφυγα-ISIS» θα μπορούσε να καταρριφθεί σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

YouTube DataViewer

Όταν παρακολουθείτε το πιο πρόσφατο viral βίντεο στο YouTube, είναι σημαντικό να προσέχετε για "scrapes": το scrape είναι ένα παλιό βίντεο, το οποίο έχει ληφθεί από το YouTube και μεταφορτωθεί εκ νέου από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι αυθεντικός αυτόπτης μάρτυρας ή ισχυρίζεται ότι το βίντεο απεικονίζει ένα νέο συμβάν. Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει ένα απλό αλλά εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που ονομάζεται YouTube DataViewer. Μόλις εισάγετε τη διεύθυνση URL του βίντεο, αυτό το εργαλείο θα εξάγει το χρόνο μεταφόρτωσης του κλιπ και όλες τις σχετικές μικρογραφίες. Αυτές οι πληροφορίες - οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω του ίδιου του YouTube - σας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσετε μια αναζήτηση επαλήθευσης δύο όψεων.

Εάν φιλοξενούνται πολλές εκδόσεις του ίδιου βίντεο στο YouTube, η ημερομηνία σας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσετε την πρώτη μεταφόρτωση. Αυτό είναι πιθανότατα το πρωτότυπο. Οι μικρογραφίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων για την εύρεση ιστοσελίδων που περιέχουν το βίντεο, προσφέροντας μια γρήγορη και ισχυρή μέθοδο για τον εντοπισμό παλαιότερων εκδόσεων ή χρήσεων του ίδιου βίντεο.

Jeffrey’s Exif Viewer

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και ο ήχος που λαμβάνονται με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και smartphone περιέχουν πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο Exchangeable Image File (EXIF): είναι ζωτικής σημασίας μεταδεδομένα, σχετικά με την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε, την ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία που δημιουργήθηκε το μέσο. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες αν είστε καχύποπτοι με τον δημιουργό ή για την προέλευση του περιεχομένου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα προγράμματα ανάγνωσης EXIF, όπως το Exif Viewer του Jeffrey, σας επιτρέπουν να ανεβάσετε ή να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL μιας εικόνας και να δείτε τα μεταδεδομένα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το Facebook, το Instagram και το Twitter καταργούν δεδομένα EXIF όταν το περιεχόμενο μεταφορτώνεται στους διακομιστές τους, αλλά τα μέσα που μοιράζονται μέσω πλατφορμών όπως το Flickr και το WhatsApp εξακολουθούν να το περιέχουν.

FotoForensics

Το FotoForensics είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ανάλυση επιπέδου σφάλματος (ELA) για τον εντοπισμό τμημάτων μιας εικόνας που μπορεί να έχει τροποποιηθεί ή να έχει αλλιωθεί με photoshop. Αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει είτε να ανεβάσετε, είτε να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL μιας ύποπτης εικόνας και στη συνέχεια θα επισημάνει περιοχές όπου οι διαφορές στην ποιότητα υποδηλώνουν αλλαγές. Παρέχει επίσης πολλές επιλογές κοινής χρήσης, οι οποίες είναι χρήσιμες για την αμφισβήτηση της ανακυκλοφορίας ανακριβών πληροφοριών, επειδή σας επιτρέπουν να παρέχετε έναν άμεσο σύνδεσμο προς τη σελίδα ανάλυσης του αντικειμένου με το εργαλείο FotoForensics. WolframAlpha Το WolframAlpha είναι μια «μηχανή υπολογιστικής γνώσης», η οποία σας επιτρέπει να ελέγχετε τις καιρικές συνθήκες σε μια συγκεκριμένη ώρα και μέρος. Μπορείτε να το αναζητήσετε χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως "ο καιρός στο Λονδίνο στις 16 Ιουλίου 2014 στις 14:00". Επομένως, αν, για παράδειγμα, έχει μοιραστεί μια φωτογραφία μιας φρικιαστικής χιονοθύελλας στο timeline σας και ο WolframAlpha αναφέρει ότι η θερμοκρασία ήταν 27 βαθμούς και καθαρός όταν η φωτογραφία υποτίθεται ότι τραβήχτηκε, τότε θα έπρεπε να χτυπήσει συναγερμός.

Online maps

Ο προσδιορισμός της θέσης μιας ύποπτης φωτογραφίας ή βίντεο είναι ένα κρίσιμο σημείο της διαδικασίας επαλήθευσης. Το Google Street View, το Google Earth (πηγή ιστορικών δορυφορικών εικόνων) και η Wikimapia (μια έκδοση των Χαρτών Google με πρόσθετες πληροφορίες) είναι όλα εξαιρετικά εργαλεία για την πραγματοποίηση αυτού του είδους επαλήθευσης. Θα πρέπει να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν σημεία αναφοράς για σύγκριση, να ελέγξετε αν τα διακριτικά ορόσημα ταιριάζουν για να δείτε αν το τοπίο είναι το ίδιο. Αυτά τα τρία κριτήρια χρησιμοποιούνται συχνά για την διασταύρωση βίντεο ή φωτογραφιών, προκειμένου να επαληθευτεί εάν τραβήχτηκαν ή όχι στην τοποθεσία που ισχυρίζεται το άτομο που την ανέβασε.

* Το άρθρο είναι μετάφραση από άρθρο του ερευνητή Pete Brown του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License