post image

Στο Μπεζανσόν, στο ντιζόν και αλλού: το ξύπνημα τοθ φασισμού.

Τέλος Ιανουαρίου 2020, λίγες εβδομάδες πριν το lockdown, η συλλογικότητα μας προειδοποίνσε με δελτίο τύπου για την άνοδο της βίας από έναν μικρό πθρήνα νεοωαζιστών στο Μπεζανσόν.

Η καραντίνα και (ειδικά) το κλείσιμο των μαγαζιών μας είχε δώσει ένα σύντομο διάλειμμα. Αλλά όλα τελειώνουν (αν κι ελπίζαμε να έρθει το αργότερο δυνατόν)…

Η ανακωχή αυτή έληξε αυτό το Σαββατοκύριακο: στις 31 Ιανουαρίου, στη Ντιζόν, η ομάδα 25 Νοεμβρίου, μια φεμινιστικήσυλλογικότητα για τα δικαιώματατων LGBTQIA+ δέχτηκε επίθεση από δεκαπέντε περίπου φασίστες, μερικοί από αυτούς είχαν έρθει από το Μπεζανσόν (άρθρο του Dijoncter και το βίντεο στο ΦΒ από την συλλογικότητα 25 Νοεμβριου/ https://www.facebook.com/collectif25novembredijon/videos/3788237197964556/ ). Στη συνέχεια, το βράδυτης Δευτέρας 1ης Φεβρουαρίου, ένας επιχειρηματίας με καταγωγή από Βόρεια Αφρική δέχθηκε άγρια επίθεση λόγω της καταγωγής του, από έναν νεοναζί από το Μπεζανσόν. (Άρθρο του Radio-Bip). Τα άτομα της ομάδας της Ντιζόν, καθώς και ο επιτιθέμενος της Δευτέρας, ανήκουν όλοι στη μικρή ομάδα που επεσήμανε το ”CAB” (αντιφασιστικό συλλογικό μπεζανσόν) πέρυσι στην δήλωση του.

Τι έγινε εδώ κι έναν χρόνο;

Προφανώς, δεν έγινε κάτι κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο από τις αρχές του καλοκαιριού που έφερε πίσωγια λίγο τα τραπέζια στα πεζοδρόμια μπροστά στα μαγαζιά, οι "τοπικοί φαίστες" ήταν έξω.

Διάλεξαν και όνομα. Ενα όνομα που τους διακρίνει από τις άλλες γαλλικές ή ξένες ομάδες. Αποκαλούνται Vandal Besak, το οποίο συντομογραφούν ως VDL BSK.

Πήραν το θάρρος να ανοίξουν πανό ένα Σάββατο απόγευμα στην Πλατεία 8 Σεπτεμβρίου στη Μπεζανσόν. Και τον Ιούλιο, με τη βοήθεια των φασιστών street artists του "la Cagoule", καλύπτουν ένα τοίχο της Rodia με τοιχογραφία που θα μπορούσε να φανεί τοπικιστική αν δεν είχαν αντικατασταθεί τα S με την γράμμα του ρουνικού αλφάβητου “sieg”του SS . Ευτυχώς, τοπικοί street artists το κάλυψαν πλήρως 3 μέρες αργότερα.

Επικεφαλής είναι ο Sebastien Favier, το γνωστό "αγριογούρουνο", ένας τοπικός νεοναζί που συγκεντρώνει γύρω του όλη την ναζιστική πανίδα για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ικόνες 1 και 2 / Εδώ και κάποια χρόνια, οι τοπικοί νεοναζοι αρχίζουν σταδιακά την skinhead μόδα και υιοθετούν ένα στυλ πιο casual: ουδέτερα ρούχα (αθλητικές φόρμες...) που έγιναν δημοφιλή με τα χούλιγκαν του ποδοσφαίρου.

Η προσέγγιση με τα χούλιγκαν δεν είναι τυχαία: μετά τη διάλυση πολλών φασιστικών ομάδων (για παράδειγμα, το Baston Social), πολλοί φασίστες στράφηκαν προς ένα ήδη γνωστόπεριβάλλον. Το γήπεδο, τα χούλιγκαν, και κατά προτίμηση εκείνοι με ιδέες που κλίνουνπρος την ακροδεξιά. Μπορούμε να αναφέρουμε τους Zouaves του Παρισιού (επιτέθηκαν στους NPA κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των κιτρίνων γιλεκών), τους Strasbourg-Offenders, τους MesOs de Reims, κλπ.

Η μικρή ομάδα του Μπεζανσόν με το πανό τους φαίνεται να είναι ακόμη μια ομάδα που ανήκει στην ακροδεξιά. Δεν φαίνονται να μεταφέρουν ένα πολιτικό μήνυμα (όπως οι Identitaires ή παλαιότερες ομάδες όπως το Front Comtois) αλλά να στοιχηματίζουν τα πάντα στη μάχη, μάχη στο δρόμο, γροθιές... στη βία.

Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Ευρώπης, κάθε διαδήλωση ή αντιδιαδήλωση οργανωμένη από την "αριστερά", με την ευρεία έννοια του όρου,γίνεται στόχος, ένα πρόσχημα για μάχη. Τότε, οποιοσδήποτεακτιβιστής γίνεται "antifa" που πρέπει να ξυλοκοπηθεί. Και αν σε ένα όχι τόσο μακρινό χρονικό διάστημα οι σιστες δεν σηκώνανχέρι στο "αδύναμο φύλο" (λόγω της "ανδρικής γενναιότητας"), η εποχή αυτή έχει τελειώσει.

Έτσι, επιτίθενται σε πιο αδύναμες ομάδες είτε σε αριθμό, είτε σε μυικήδύναμη. Κυνήγουν μετά τις διαδηλώσεις, μερικές φορές πριν (όπως στο Ντιζόν το περασμένο Σαββατοκύριακο).

Στοχεύουν γενικά τις φεμινιστικές ομάδες, LGBTQ+, φοιτητικά συνδικάτα και συλλογικοτητεςantifa αν δεν είναι πολλοί σε αριθμό, τα αναρχικά βιβλιοπωλεία, τα γραφεια συνδικάτων όταν είναι άδεια... Εκτός από τη διανομή χτυπημάτων, προσπάθουν να κλέψουν σημαίες και πανό. Τρόπαια με τα οποία θα βγουν σε φωτογραφίες που θα ανεβάσουν στην ιστοσελίδα Telegram "Ouest Casual".

Το "Ouest Casual", τι είναι;

Το "Ouest Casual" είναι ένας τεράστιος "διαγωνισμός πουτσας" (δηλαδή, ποιοιτην έχουν μεγαλύτερη) μεταξύ νεοναζιστικών ομάδων σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά στην Γαλλία. Οι Zouaves του Παρισιού κάνουν την διαχείριση της ιστοσελίδας όπου αρκετές ομάδες εκθέτουν τους μυς τους, τις όμορφες σημαίες με σβαστικα, τα πολεμικά τους κατορθώματα, τα τρόπαια που κέρδισαν, ενθαρρύνοντας τους υπόλοιπουςνα τους μιμούνται, πάντα με ανταγωνιστικόανδρισμό.

Το μουσείο του φασισμού: https://t.me/s/ouestcasual

Αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για τις ομάδες να μείνουν σε επαφή και να συντονιστούν σε ορισμένες εκδηλώσεις, όπως για το Σαββατοκύριακο του 30 και 31 Ιανουαρίου γυρώ από τις διαδηλώσεις αντί GPA-PMA (παρένθετη μητρότητα-Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)

Η απόδειξη σε εικόνες:

ικόνα 3 / Ανζέ: η ακροδεξιά ήταν παρούσα στην διαδήλωση"Manif pour tous" (κίνημα ενάντιαστο γάμο των γκέι). Καμιά εικοσαριάνεοναζί βγήκαν με όπλα από το στέκι τους, το Alvarium, στην καρδιά της πόλης. Βλήματα ρίχτηκαν από τους φασίστες και η αστυνομία ποτήσε γενναιόδωρα τους αντιφασίστες. Πριν από τρεις εβδομάδες, δύο λεσβίες δέχθηκαν επίθεση από ομοφοβικούς. Μια πράξη της ακροδεξιάς όπως και άλλες σε αυτήν την πόλη.

Ικόνα 4 / Μπορντό: συγκέντρωση από τους Bordeaux Nationalistes.

Ικόνα 5 / Νιμ: ένα βίντεο που δείχνει παρέα από νεοναζί να επιτίθενται σε μια ομάδα αντιπάλων, φωνάζοντας"Ευρώπη, νεολαία, επανάσταση".

Ικόνα 6 / Ρεν: περίπου τριάντα υποστηρικτές (pétainistes) του Action Française (Γαλλική δράση) πήγαν στην διαδήλωση ενάντια στο γάμο των γκέι(Manif pour tous) πόζαραν για τα κοινωνικά δίκτυα. Η παρούσα πολλών αντιφασιστών δεν τους άφησε να προχωρήσουν σε δράση και έτσι, έμειναν πίσω από του αστυνομικούς.

Ικόνα 7 / Νίκαια: μια νεοναζιστική ομάδα , οι "Zoulou Nice", ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αντιφασιστικών από τους οποίους άρπαξαν σημαίες.

Ικόνα 8 / Ντιζόν: Dijon Nationaliste και Vandal Besak, μετά από την "manif pour tous" (διαδήλωση ενάντιαστο γάμο των γκέι) στην οποία συμμετείχαν μετά αφού επιτέθηκαν στα μέλη της συλλογικότητας25 Novembre.

Ικόνα9 / Λιλ: συγκέντρωσημιας ομάδας, η Lille United.

Ικόνα 10 / Λυών: στην πρωτεύουσα της ακροδεξιάς, μια εξαιρετικά βίαιη νεοναζιστική ομάδα επιτέθηκε σε LGBT και φεμινιστριεςδιαδηλωτές με ζώνες, μπαστούνια και κατσαβίδια και έκλεψε σημαίες ουράνιου τόξου. Μια φοιτήτρια κατέθεσε: "Μερικοί ήταν οπλισμένοι με ξύλα. Είδα ακόμη και μαχαίρια…"

ικόνα 11 / Στρασβούργο: συγκέντρωση μιας ομάδας, η Strasbourg Nationaliste.

Σχεδόν 200 νεοναζί συντονίστηκαν για την πραγματοποίηση δράσεων το Σαββατοκύριακο.

Αυτό το γεγονός είναι αρκετά σπάνιο, και μάλλον συμβαίνει για πρώτη φορα στην χώρα και για αυτό αξίζει να αναφερθεί.

Δεν μεταφέρουν κανέναπολιτικό μήνυμα, δεν είναι ο σκοπός τους. Άλλοι προωθούν τις ιδέες τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (διαδίκτυο, ραδιόφωνο ή τηλεόραση) εδώ και χρόνια: Soral, Zemmour, Lepen, De Benoist. Οι "identitarian" ιδεολογίες με εμμονήτης ασφάλειας αναπτυσσόμενεςαπό την ακροδεξιά υιοθετήθηκαν σταδιακά και από τα λεγόμενα δημοκρατικά και ρεμπουμπλικανικά κόμματα.

Τα ξυρισμένα κεφάλια με τεντωμένα χέρια δεν χρειάζονται πλέον να είναι ρήτορες (πάλι κάλα για τους δύο νευρώνες που τους είχαν απομείνει). Η αποστολή τους, θέλοντας να μας διώξουν από το δημόσιο χώρο, είναι να επιβάλουνσιώπη σε οποιοδήποτε κίνημα, σε οποιαδήποτε δράση, που έρχεται αντιμέτωπο με το αντιδραστικό πνεύμα που κερδίζει έδαφος.

Ικόνα 12 / Επίθεση στην συλλογικοτητα ”25 Νοεμβρη” απο τους εθνικιστές της Ντιζον και Vandal Besak 31-01-2021

Εδώ και πολλά χρόνια όλα τα μεγαλα κοινωνικα κινηματα έχουν υποστεί καταστολή. Δακρυγόνα, κλομπ και έξαρση της αστυνομικης βιας. Όλα αυτά γίνονται για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να διαδηλώνει ώστε να διεκδικήσει τα δικαιωματα του και τις ελευθερίες του.

Να φοβόμαστε να διεκδικήσουμε πιο πολλές ελευθερίες, ισότητα και περισσότερη αλληλεγγύη...αυτό μας υπαγορεύουν οι αστυνομικές δυνάμεις κάθε φορά που χτυπάνε τους διαδηλωτές και με καθε ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Φοβόσασταν πριν απο κάθε διαδήλωση μήπως κάτι πάει στραβά; ….τώρα χάρις στους φασίστες θα φοβάστε και πριν και μετά. Αυτό εύχεται αυτή η φασιστική συμμορία, να μας κάνει να το βουλώσουμε μία και καλή.

Φωνάζουν ΑCAB ”όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι", λένε οτι είναι ενάντια στην αστυνομία αλλά στην ουσία δρουν ακριβως με τον ίδιο τρόπο

Σχετικά με το Philippe Tribout.

Η επίθεση που είχε ως θύμα τον Khaled Cid το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός – όπως πολλά άλλα – και εξάλλου δεν ακούσαμε τους εκλεγμένους του Εθνικιστικού μετώπου να κάνουν κάποια δήλωση πάνω σε αυτό το γεγονός. Αυτή η φασιστική επίθεση έγινε από έναν νεοναζί, ο οποίος χρησιμοποιεί την βία ως πάγια τακτική. Ήταν μέλος ενός φασιστικού μουσικού συγκροτήματος που ονομαζόταν Front Comtois, στην συνέχεια μέλος της στρατιωτικής νεοναζιστικής ομάδας Azov και με την επιστροφή του στην Γαλλία μέλος της οργάνωσης Misanthropic Division, η οποία χρησιμεύει ως όργανο προπαγάνδας για την ένταξη στην στρατιωτική ομάδα Azov. Κατά της διάρκεια του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι στην πλατεία Étoile, κατά την διάρκεια της διαδήλωσης φαίνεται μεταξύ άλλων οτι συμμετείχε στο βανδαλισμό της αψίδας του θριάμβου. Έχει επίσης κατηγορηθεί οτι έχει χτυπήσει την συντροφό του και συμμετέχει με τους χούλιγκαν του Παρισιού σε άλλες αποτρόπαιες πράξεις.

Ικόνα 13 / Ο Philippe Tribout κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ουκρανία με την στρατιωτική νεοναζιστική ομάδα Azov και μέλος της οργάνωσης Misanthropic Division.

Δυστυχώς αυτή η επίθεση δεν μας εκπλήσει καθόλου, ξέραμε οτι αργά η γρήγορα θα γινόταν. Πιστεύουμε οτι σίγουρα έχουν γίνει και άλλες φορές, οτι αυτό το άτομο έχει επιτεθεί και σε άλλους συνανθρώπους μας πιθανόν με λιγότερο βίαιο τρόπο και οτι τα “θύματα” δεν έχουν τολμήσει να τον καταγγείλουν.

Δεν είμαστε σίγουροι επίσης αν ο Philippe Tribout είναι μέλος του κόμματος Vandal Besak. Αυτό που ξέρουνε σίγουρα είναι οτι γνωρίζονται και δρουν με τον ίδιο τρόπο σπέρνοντας μίσος.

Μόνοι ή οργανωμένοι σε ομάδες, πρόκειται για άτομα εξαιρετικά επικίνδυνα που εκφράζονται μόνο μέσω της βίας.

Είναι λοιπόν πού σημαντικό, επαναλαμβάνουμε, να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά μας και να προστατευτούμε. Η αφισοκολληση και η διανομή φυλλαδίων να γίνεται ομαδικά. Πριν και μετά απο μία διαδήλωση ελέγχετε οτι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και μην πηγαίνετε μόνοι, όπως και για τις συζητήσεις, συνεδριάσεις, συναυλίες κλπ. Να είστε προσεκτικοί και να δημιουργείτε μπλοκ. Αν δεν αποφευχθεί μια επίθεση, μην μείνετε σιωπηλοί.

Και κυρίως διαδώστε αυτές τις πληροφορίες, επικοινωνήστε μεταξύ σας όσο περισσότερο γίνεται και επικοινωνήστε με εμάς σε περίπτωση ανάγκης.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ, ΝΑ MΈΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΈΓΓΥΟΙ !

αντιφασιστικό συλλογικό μπεζανσόν

https://cabesancon.wordpress.com/2021/02/06/a-besancon-a-dijon-et-ailleurs-le-reveil-de-la-peste/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License